Idén a K-Monitor Közhasznú Egyesület kapta az adatvédelmi biztostól a „Iustitia Regnorum Fundamentum” díjat. A kitüntetés apropóján – melyet az országgyűlési biztosok évente egyszer, a szakmai tevékenység elismeréseképpen adományoznak – dr. Horváth Eszter, újságírónk beszélgetett a K-Monitor vezetőjével, Léderer Sándorral.

“A K-Monitort 2007-ben alapítottuk két egyetemista társammal. A „K” az elnevezésben azokra a szavakra utal (korrupció, közpénz, közbeszerzés, kartell), amelyekkel foglalkozni kívántunk – és amelyekkel máig foglalkozunk –, mivel úgy éreztük, hogy ezek a témák méltatlanul alulreprezentáltak a civil életben. Kevesen foglalkoznak a közpénzek elköltésével és azzal, hogy az emberek számára érthetővé tegyék, mi történik az adóforintokkal.”

“Nekünk az az elvünk, hogy konkrét esetekkel csak akkor foglalkozunk, ha úgy érezzük, hogy a hatóságok nem elég hatékonyak, vagy az újságírók nem jutnak egy történet végére. Az ECLIPSE Kft. ügyében akkor tettünk lépéseket, amikor a titkosított közbeszerzési szerződésekhez nem fért hozzá egy újságíró – akkor mi kezdeményeztük az adatvédelmi ombudsmannál a titkosítás felülvizsgálatát. Egy másik esetben – a Magyar Villamos Művek Zrt. korrupciógyanús ügyei kapcsán – az újságokban megjelent információk alapján úgy éreztük, hogy feljelentést kell tennünk.”

A beszélgetés teljes hosszában itt olvasható→