Tegnap, uralkodásának 71. évében elhunyt II. Erzsébet brit királynő. A brit bíróságokon a mai napon délelőtt 10 órakor félbeszakították a tárgyalásokat, majd a bírák, az ügyvédek, az igazságügyi alkalmazottak  és a tárgyalások résztvevői – gyászukat kifejezve – kétperces néma csenddel tisztelegtek az eltávozott uralkodó személye előtt. Az igazságszolgáltatás résztvevői így fejezték ki „mélységes szomorúságukat”  szeretett és mélyen tisztelt királynőjük halála miatt.

Félárbocra eresztették ma a brit lobogót Lady Justice (Iustitia) arany szobra mellett az Old Bailey (brit Legfelsőbb Bíróság) épületén. Az ajtónálló a bíróság kapujában minden belépőt azzal fogadott: „Az épületben csendet kérünk.”

Bírák, igazságügyi alkalmazottak gyűltek össze délelőtt 10 órakor a nagyteremben, ahol több tucat, az uralkodó által kinevezett ügyvéd (Queen’s Counsel – A Királynő Jogi Képviselője) is jelen volt – az ő megnevezésük a mai nappal King’s Counsel-re (A Király Jogi Képviselője) változik.

Az összegyűlt főbírók fekete szalagot viseltek nyakukban szokásos gallérjuk helyett. Gyász időszakában ez a hagyományos viselet brit bírói körökben.

“Ez egy mélységesen megrendítő és szomorú alkalom” – kezdte a II. Erzsébet előtt tisztelgő megemlékezést Richard Marks főbíró (Common Serjeant Judge). “Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a legőszintébb részvétünkkel érzünk együtt a királyi család tagjaival.”

“Egy korszak végéhez érkeztünk” – mondta a főbíró a néma megemlékezés záróakkordjaként, majd a brit igazságszolgáltatás nevében elismerte a királynő halálával trónra lépő III. Károlyt Nagy-Britannia új uralkodójának. Végül hozzátette: „Isten óvja a királyt!”

A brit bíróságokon – így a Legfelsőbb Bíróságon is – a mai napon kihelyeztek egy részvétnyilvánító könyvet, melyben bárki kifejezheti részvétét a királyi család felé.

A brit bíróságok a királynő temetésének napján nem nyitnak ki. A gyászidőszakban – ami a királynő halálának napjától a temetését követő hetedik napig tart – “Őfelsége bíróságai orszegszerte kétperces csenddel kezdenek minden tárgyalási napot“.

Kapcsolódó hír:

Uralkodásának 71. évében elhunyt II. Erzsébet brit királynő – III. Károly néven uralkodik az új brit király