Nyíltlevél a Főszerkesztőnek!


Kócoska # 2002.07.27. 18:51

Kedves Főszerkesztő Úr!

Amióta rátaláltam az Önök fórumára, elmondhatom, hogy egyik kedvenc online lapom lett. Gratulálok az ötletgazdának és a működtető stábnak.

Ami viszont elkeserít, hogy a szakma kiválóságai nem igazán hajlandók tanácsokat adni. Ez viszont nem az Önök hibája, hanem azoké, akik segíthetnének, de nem teszik. Tisztelet a kivételeknek!

Azt gondolom, hogy bizonyos témakörökben
a szakma azért nem aktivizálódik mert fél, hogy az ingyenes tanácsadás esetleg kiveszi a zsebükből a honoráriumot.

Félelmük megalapozatlan, hiszen akinek valamilyen 'nehéz' ügye van, az simán kinyitja  pénztárcáját és vastagon fizet.

Akinek pedig nincs pénze -nincs Internet hozzáférése- az elmegy valamilyen párt, vagy szervezet ingyenes jogitanácsadójához, de oda is csak akkor, amikor már minden fórumot megjárt és az ügye vesztésre áll. (Õket hívják szegényeknek.) Ezt tapasztalatból állítom.

Valaki azt írta, hogy ez a Fórum elsekélyesedett. Igaza van, hiszen semmiféle párbeszéd nem alakult ki az érdekelt felek között.

Nem tudom mi a megoldás, de azt tudom, hogy engem kifejezetten bosszant, hogy a Fórumot csak nézegetik, de nem aktivizálják.

Én nem vagyok jogi végzettségű, de érdekelne, hogy az ügyvédi fórumban kik, és miről beszélgetnek. Miért nem lehet azt is nyitottá tenni, hiszen a személyes dolgokat e-mailban is közölhetik  egymással. Feltételezem, hogy ott is hasonló a helyzet, mint a nyitott fórumokon.

Látva a szaknévsorban szereplő 'nagynevü' irodák és ügyvédek neveit érdemes lenne őket is felkérni, hogy szaktudásukat próbálják meg ingyen is a tanácsra szorulók érdekében kamatoztatni. (Az ügyvédjelölteknek sem árt, ha önálló gondolataikat leírják.)

További sikereket kívánok!

Üdvözlettel:  Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Szilágyi Károly # 2002.07.30. 20:25

Kedves Kócoska,

Köszönjük elismerő szavait és hozzászólását! Bízunk benne, hogy a közeljövő változásai még inkább megkedveltetik Önnel oldalunkat, és továbbra is olvasóink közt köszönthetjük.

Az, hogy a fórumon ritkán adnak választ jogászok, ügyvédek a felvetett kérdésekre, azt hiszem több dologgal magyarázható.

Talán nem nagy mértékben, de bizonyára a fórum 'ellaposodásának' az is oka, hogy maga a fórum már nem igazán korszerű rendszer, és talán túlságosan sok benne az olyan funkció ami inkább megzavarja - talán el is riasztja - a látogatót, mintsem segíti. Ennek kiküszöbölése érdekében egy új, kényelmesebb és átláthatóbb fórum kialakításán dolgozunk.

A probléma valódi oka természetesen máshol keresendő. Nem értek egyet Önnel abban, hogy a fórumot látogató jogászok válaszkészsége 'pénztárcájuk' függvénye lenne. Hiszen nyilvánvaló, hogy a felvetett kérdések zöme olyan jellegű, melyben - az itt kapott választól függetlenül - jogi képviselő igénybevétele szükséges. Nem feltételezem, hogy ezt szeretnék 'megspórolni' a kérdezők, inkább iránymutatást, felvilágosítást szeretnének kapni, ami alapján jobban átláthatják helyzetüket, teendőiket. Azonban azt is látni kell, hogy egy bármennyire is egyértelműnek látszó kérdésben, a részletek ismerete nélkül véleményt mondani nagy felelősség.

Egy idősebb, tapasztalt ügyvédnőtől hallottam évekkel ezelőtt - amikor még én is csak ismerkedtem az Internettel -, hogy 'az orvos sem tud injekciót adni telefonon keresztül'. A megalapozott válaszhoz a tények alapos ismerete szükséges - és ez adott esetben olyan intenzív kommunikációt, és olyan jellegű (személyes) adatok, információk ismeretét igényli, ami véleményem szerint már nem fér el egy internetes fórum keretei közt.

Természetesen vannak olyan felvetések, melyekre egy szakember azonnal - vagy némi utánajárással - meg tudja adni a választ (például ha egy jogforrás számára kérdez rá valaki).  Bízunk benne, hogy az ilyen, 'egyszerű' kérdésekre - a fórum további népszerűsítsével, fejlesztésével - gyakrabban kapnak választ a látogatók.

A fentieken túl azt is figyelembe kell vennünk, hogy sok jogász, ügyvéd meglehetősen ritkán használja az Internetet, akkor is inkább az emailezésre szorítkozik. Személyesen ismerek olyan ügyvédeket, akik bár ismerik a Jogi Fórumot, nem olvassák rendszeresen, mivel egyébként is ritkán  kapcsolódnak fel a 'Hálóra'. Emellett azonban minden héten két órán át - meghírdetett - ingyenes tanácsadást tartanak az irodájukban.

Nem hiszem tehát, hogy a jogászság kevésbé lenne segítőkész, mint más szakmák képviselői. Talán inkább speciális területen mozognak, így egy internetes fórum kevésbé jó környezet bizonyos kérdések megvitatásához.

Emellett természetesen azon leszünk, hogy a lehető legtöbb szakember számára elérhetővé és könnyen használhatóvá tegyük ezt a fórumot. Bízom benne, hogy a jövőben többen, és bővebben fognak a felmerülő kérdésekre érdemi választ adni Önnek, és minden kedves olvasónknak.

Tisztelettel,

Szilágyi Károly
[email=szilagyi.karoly@jogiforum.hu]szilagyi.karoly@jogiforum.hu[/email]

Kócoska # 2002.07.31. 23:24

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Válaszát köszönöm. Néhány Ön által írt megállapítással továbbra sem tudok azonosulni.
Ön védi a mundér becsületét és ezt természetesnek is tartom.

Én viszont nem vagyok jogi végzettségű, de emberi problémákkal naponta szembesülök, amikre jó lenne ha azonnali és szakszerű választ kapnék.

A leírt esetek rövidek, de gyors beavatkozást igényelnek. Gyakorlattal rendelkező szakemberek -ha akarnak- tudnak válaszolni, hozzáállás és nem technikai kérdés. (Törvénytár CD)

Egyébként a legtöbb jogász naponta Internetezik, sőt más fórumokban álnéven vitázik. Õket kellene valamilyen módon becserkészni,de ehhez valóban szükséges néhány technikai módosítás és reklám.

Üdvözlettel:
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Szilágyi Károly # 2002.08.01. 15:21

Kócoska írta:

Ön védi a mundér becsületét és ezt természetesnek is tartom

Jómagam nem vagyok ügyvéd, így nincs okom személyes kérdésként kezelni a felvetett problémát.

A reklámon és a technikai újításokon természetesen folyamatosan dolgozunk.

Tisztelettel,

Szilágyi Károly

Kócoska # 2002.08.06. 22:39

Kedves Főszerkesztő Úr!

Javaslom, hogy a SEGÍTSÉGKÉRÉS című topicot átmenetile vegyék le a Fórumról.
Semmi értelme, hiszen szakemberek nem reagálnak a segítségkérésre. Ez amolyan polgárpukkasztó topic. Célját nem éri el. A segítségkérők egy része azóta valószínű már bírósági eljárás alatt áll. Elég a saját maguk által véletlenül, vagy tudatosan elkövetett cselekményükért bűnhődni, még a jogászokban is csalódnak, és nem ok nélkül. Ezt már valahol leírtam. Kérem, amig nincs megfelelő szakember, ne tegye nevetségessé a Fórumot. A honlap témája, szerkezete viszont nagyon jó,  javaslom továbbre is működtetni.
Üdvözlettel:
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Béres-Deák Attila # 2002.08.07. 18:26

Sajnos Kócoskának nagyon igaza van. Javaslata megfontolandó. Ezen a topicon a jogászság tényleg elégtelenre vizsgázott. TISZTELET A KIVÉTELNEK!


attika

Szilágyi Károly # 2002.08.08. 14:56

Tisztelt Béres-Deák Attila, Tisztelt Kócoska,

Természetesen én is örömmel venném, ha a fórumon felvetett látogatói problémák mindegyikére érkezne érdemi válasz.

Azonban ez a fórum, hasonlóan minden más internetes fórumhoz, a látogatók hozzászólásaiból táplálkozik: maga a fórum csupán egy keret, egy lehetőség arra, hogy az emberek egymást segítsék, vagy vitázzanak.

A 'Segítségkérés' topic is ilyen szellemben született. Egy olyan felület, ahol a látogatók bármilyen kérdést felvethetnek, a felvetett kérdésekre pedig a fórum közönségének többi tagja válaszol - ha képes alapos, és helyes választ adni.

Ennek fényében újra szeretném kiemelni, hogy nagyfokú felelősség bármely esetben  a válaszadás. Ha elolvassák, hogy milyen problémákról esik szó e topicban, láthatják, hogy gyakran igen komoly, hosszú távon meghatározó döntésekben kérnek tanácsot a látogatók.

Ezért én úgy vélem, hogy a jogászság egyáltalán nem vizsgázott elégtelenre, sőt: akkor lenne okuk ezt állítani, ha felelőtlenül, az egyes ügyek alapos ismerete nélkül, csupán a segítségnyújtás látszatát keltve érkeznének a válaszok.

Hiszem, hogy az a Jogi Fórum látogatóinak érdeke az, hogy csak olyan tanácsot, információt kapjanak, mely megalapozott, melyben bízhatnak.

Sajnos a Jogi Fórum munkatársai nem képesek az oldal frissítése, karbantartása mellett a fenti kritériumoknak megfelelő alapossággal megválaszolni a kérdéseket. Így egyenlőre más szakemberek tanácsaira kell hagyatkozniuk mindazoknak, akik e fórumon keresnek megoldást a jog útvesztőjében.

Végül szeretném minden látogató figyelmébe ajánlani az un. 'ügyfél keres ügyvédet' szolgáltatásunkat, melynek keretében akár online (e-mailben) konzultálhatnak azokkal az ügyvédekkel, akik a leírt problémát szakszerűen kezelni tudják. A szolgáltatás használata ingyenes, a beküldött megkeresésekre pedig csak azon ügyvédek válaszolnak, akik a leírtak alapján vállalni tudják az esetet. Az adott ügyekben a további egyeztetés természetesen a Jogi Fórum közvetítése nélkül történik. Bővebb információkat a http://www.jogiforum.hu/ugyved/ugyfel/ címen kaphatnak.

Tisztelettel,

Szilágyi Károly
szilagyi.karoly@jogiforum.hu

Béres-Deák Attila # 2002.08.08. 18:41

Tisztelt Főszerkeztő Úr!
Nem akarok 'okos tojás'-nak látszani, de a Fórum jogászai nem felelősségről tettek tanubizonyságot. Egyszerűen elmentek kis emberek problémái mellett. Bizony elégtelenre vizsgáztak.KIVÉTEL KÉT LOTTI! A 'Segítségkérés ' topicot valóban le kellene vennie, mert ez megtévesztő, sőt sokszor megalázó.
Azért javasoltam Önnek, hogy ha senki más nem válaszol, akkor legalább Ön tegye meg. Azért annyira nem problémás kérdések ezek. Egy jogász némi felkészülés után meg tudja válaszolni.
Jut eszembe: a NAPI JOGÁSZ folyóiratról miért nem hallunk a Fórumon?


attika

Szilágyi Károly # 2002.08.10. 15:58

Tisztelt Uram,

Én nem hiszem, hogy jellemző lenne a magyar jogász társadalomra, hogy elmenne az Ön által 'kis emberek'-nek nevezettek problémái mellett.

Ha megvizsgálja a külföldi, hasonló jellegű oldalakat, ott is számos megválaszolatlanul maradó kérdéssel találkozik. (Többek között: www.recht.de ).

A Napi Jogász folyóirat egy tőlünk független kiadvány. Jelenleg átalakulás alatt áll, így bővebben nem tudok kérdésére válaszolni.

Tisztelettel,

Szilágyi Károly

Két Lotti # 2002.08.12. 13:05

Én tényleg szoktam válaszolni néhány felvetett kérdésre, ezért hadd tegyek itt is hozzá valamit a vitához.

Ha van időm (pl ügyfél késik stb.) érdekes átolvasni segítségkéréseket. Egyrészt vannak olyanok, amire az ember csipőből tudja a választ, mert nagyon tényszerű és egyszerű a kérdés.  Másrészt vannak a hosszú történetek, ahol az ügyfél (nem jogász lévén) sokszor nem is lényegre koncentrál, így felelősséggel tanácsot adni valóban nehéz.

De ha megnézitek, hogy milyen kérdésben kérnek a laikusok segítséget: nem olyan szerteágazóak a problémák, a kérdések szinte visszatérőek. Néhány ügyvédjelöltet tényleg le lehetne ültetni a kérdések elő, vannak elképzeléseim, hogy milyen arányban tudnák helyesen megválaszolni az egyébként teljesen mindennapos problémákat, pedig szerintem nagyon sokat tudnának a kérdésekből tanulni.

A szerkesztőknek meg azt tanácsolom, hogy reklámozzák a fórumot minél több helyen, és ha lesz legalább 4-5 jogász, aki tényleg rendszeresen válaszolgat - csak úgy hobbiból - a feltett kérdésekre, akkor egyre többen fognak ide fordulni segítségért.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Franciska # 2002.09.09. 15:40

Elolvastam ezt a topicot és nagyon elkeseredtem Kócoska hozzászólásai miatt (és azon is, hogy van, aki igazat ad neki).

Az első dolog, ami nem fér a fejembe, hogy hogyan gondolhatja bárki is, hogy valaki (akár jogász is lehet) ingyen, a szabadidejében, szívességből 'köteles' lenne ismeretlen emberek névtelen és szűkös (talán nem is mindig valós) információn alapuló kérdéseire válaszolni, egyáltalán köteles lenne olvasni ezt a fórumot. Hangsúlyozom, azt nem értem, hogyan lehet erre 'kötelezni' bárkit is, aki csak úgy erre jár, és nem fizetett szakértője ennek a weboldalnak ? Kötelezhetek-e embereket arra, hogy igenis tegyenek nekem késedelem nélkül szívességet ?

A másik dolog, amit nem értek, hogy ha már az előző dolog lehetetlenségét beláttuk (vajon beláttuk-e?), akkor miért az a megoldás, hogy a fórumot megszüntetjük ? Tehát ha vannak megválaszolatlan segítségkérések (bizony, sok van), akkor dobjuk ki a megválaszoltakat is ? Töröljük el a lehetőségét is a segítségkérésnek ? Mert azért néha érkeznek válaszok.

A kommunikáció valóban döcögős, és nemcsak azért, mert más dolgunk is van sokszor, mint az internetezés (pl. dolgoznunk kell a munkahelyünkön, vagy a családunkkal/barátainkkal is szeretnénk törődni). Azért is döcögős, mert számtalan esetben a kérdés kevés információt tartalmaz a pontos válaszadáshoz, és amikor ezt valaki szóvá teszi (én magam is sokszor kérdeztem vissza részletekre), akkor mi sem kapunk választ rá, tehát a segítséget kérő fél sem kommunikál, nem reagál a válaszra, nem szolgál kiegészítésekkel. (Ritka kivételek vannak.)

Ha nem tudjuk a megfelelő információkat, és a viszont-kérdésekre sem érkezik válasz, akkor nem lehet felelősen tanácsot adni, és innentől szó szerint ismételhetném a Főszerkesztő szakmai felelősségről írott szavait.

Egyébként nem vagyok jogász, de szívesen megvédem bárki 'mundérját', ha úgy érzem becsületesnek.

Béres-Deák Attila # 2002.09.09. 20:08

Kedves Franciska!
Kócoska és jómagam is azt nehezményeztük, hogy a 'Segítségkérés' rovatban feltett kérdések  maradnak válasz nélkül. Ha valaki segítséget kér, akkor annak segíteni kell. Ha pedig nem segít senki, akkor ezt a rovatot meg kell szüntetni.De ha végig nézed a többi rovatot, már azokban is inkább tanácsot várnak és nem jogi vita folyik.Egyébként a kettőt lehetne ötvözni. A kérdésre adott válaszokon lehetne vitatkozni is mindannyiunk jogi tudásának pallérozása céljából. Egyébként figyelmedbe ajánlom a www.vaminfo.hu 'Fórumot'. A válaszok között sűrűn találkozol a nevemmel. Semmilyen kötelességem nincs arra vonatkozóan, hogy válaszoljak.  pénzt sem kapok érte./Önzetlenül teszem, mert nagy a zürzavar a vámjog területén és , mint igazságügyi vámszakértőnek érdekem, hogy eloszlassam azt amennyire tehetem./ Pénzt nem kapok érte, sőt sokszor olyan kérdésekre is vállaszolok- van amikor a privát E-mailemen keresztül is, amelyért normál esetben több tíz ezer forintot elkérek. Valahogy ezt a szemléletet várnám el ettől a fórumtól is.Egyébként, ha megnézed mióta Kócoska szót emelt, azóta  szinvonalasabb lett a Jogifórum.


attika

Rexor # 2002.09.10. 12:28

Elnézést, hogy én is közbeszólok, de nem hiszem hogy feltétlenül Kócoska hozzászólása miatt lett jobb a fórum... Egyébként én is szivesen válaszolok a kérdésekre ha tudok, már csak azért is, mert néha utána is kell nézni az adott jogszabályi rendelkezésnek, és így saját magamat is trenírozom, valamint a tapsztalt jogászok válaszaiból is sokat lehet tanulni.

Részemről a Segítségkérés topicot a legjobbnak találom az összes fórum közül.

Szilágyi Károly # 2002.09.11. 20:00

Tisztelt Olvasink!

Először is szeretnénk leszögezni, hogy a Jogi Fórum egész szerkesztősége azon dolgozik, hogy a lehetőségeinkhez mérten a lehető legjobb információkkal lássuk el Önöket. Sosem állítottuk, hogy meg tudjuk oldani minden jogkereső állampolgár problémáit, mindössze azt vállaltuk, hogy megoldási lehetőségeket, irányt mutatunk azoknak, akiknek erre szükségük van. Nem egy háttérben lévő összeesküvés, vagy nemtörődömség az oka annak, ha a segítségkérők olyan választ kapnak, hogy forduljanak szakemberhez.

Egyszerűen nem lehet csupán az interneten keresztül egy gyakran nem teljes leírásból megalapozott véleményt alkotni. Ez az ügyvéd feladata, ez mindig is így volt. Az Internet, és így a Jogi Fórum is arra nyújt nagyszerű lehetoséget, hogy tájékozódjanak, információkat gyűjtsenek az ügyfelek, és egyszerűbb ügyekben akár maguk is döntsenek, de bonyolult esetekben már tudás birtokában, így hatékonyabban keressenek szakembert, tegyenek fel kérdéseket.

A Jogi Fórum minden szolgáltatása ingyenesen hozzáférhető, így ebből a tevékenységből nem realizálható olyan bevétel, mely lehetővé tenné azt, hogy több szakembert is szerződtessünk a kérdések megválaszolására. Az oldal üzleti vállalkozás, nem állami tulajdon és egyszerűen képtelenség volna egy tanácsadót arra felkérni, hogy ingyen álljon rendelkezésünkre, hisz valamiből neki is meg kell élnie. A fórum Segítségkérés rovata valójában azon szakemberek jóvoltából nyer létjogosultságot, akik szabadidejükben választ adnak a kérdésekre. Ezért őket csakis tisztelet és köszönet illeti meg, nem kritika.

Nekünk nagyon fontos az Olvasóink véleménye, hiszen Önöknek készítjük az oldalt. Azt azonban némiképp sértőnek érezzük, hogy a színvonal változását egy fórumbeli hozzászólásnak tulajdonítja Béres-Deák Úr, mivel nekünk folyamatosan az a célunk, hogy minden szempontból jobb legyen a portál, és ezért gyakran nemcsak a munkaidőnket, de a szabadidőnket és a pihenés idejét is feláldozzuk. Ezért nem várunk és nem is várhatunk köszönetet, csupán a munkánk megbecsülését, és a jószándékunk feltételezését.

Ebben a témában további nyilatkozatot tenni nem kívánunk.

Kócoska # 2002.09.13. 21:13

Semmi értelme az adok-kapok játéknak!
Szemléletváltásra lenne szükség és a fórum elérné valódi célját: a segítséget. Nem pénz, hanem jó szándék kérdése.

Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

ercan # 2002.09.21. 13:38

Tisztelt olvasok;

Engedjek meg, hogy kartyaimat en is bedobjam a pakliba.
Subjective a fentieknek mind igazuk van.
A foszerkeszto urnak, hogy megadta a lehetoseget es a lapot fenn tartja. Az ugyvedeknek is, mert a szakmajuk nem engedi meg a sok szabad idot, de aki tud az valaszol. Termeszetesen a segitseg keroknek is (en is ebbe a kategoriaba tartozok) mert szeretnenek utmutatasban reszesulni.
Talan egy megoldas lehetne a problema orvosolasara. A reklam a jogaszok fele. Meg pedig ezt ugy ertelmezem, hogy ha a segitseget kero latja, hogy ki az aki segiteni tud, ki az a specialista, az aki hasonlo kaliberu problemakkal foglalkozik es jartas, ahhoz biztosan szemelyesen is fordulnanak az ugyek lebonyolitasa miatt a legtobb esetben.
Ami mind a ket fel szamara kielegito. Az ugyfel megtalalja azt az ugyvedet aki a leirt problema orvosolasaban jartas. Az ugyvedeknek pedig bovulne a kliensek kore. Sok esetben gondolom ilyen szemszogbol is  erdeklodnek az emberek, mivel ha csak bemegy egy ugyvedi irodaba, az nem garancia, hogy azzal az erintettnek meg lesz oldva minden. Vannak specialis dolgok (polgari-vam-ado-nemzetkozi-stb)tehat ha egy iroda pl.adoval foglalkozik az nem biztos, hogy jartas a masik jogban, vagy forditva).
Azzal pedig mindenki tisztaban van, ha az ugyet elveszti, ami magaban is moralisan banto, az ugyvedi koltsegek mellett meg a birosagi koltsegeket is teriteni kell neki ami nem kis osszeg.Szazezrek.
Tehat a forumot lehetne reklamozni egy ''hazassagkoto teremnek'' ahol az ugyved es a segitseget kero egymasra talal. Tehat a valaszok motivalva lennenek, igaz ez egy kicsit novelne a kompeticiot is. Minnel tobb hozzaszolas ezert mind ket fel szamara egyforman hasznos lenne, es a szerkesztoseg is a lap technicai reszere koncentralhatna.
Ezek mellett azok a szemelyek is valaszt kapnanak, akik anyagi helyzetukbol kifolyolag, magukra vannak utalva.
Ez csak egy gondolat volt, nem kritika..

Tisztelettel;
ercan


/ercan/

Kócoska # 2002.09.22. 01:57

Ercan!

Próbálod megtalálni az arany középutat.
Ez itt nem működik. Kérdésre feleletet várnak az emberek. Pl.Lejárt a forgalmi engedélyem, átléptem egy záróvonalat. A rendőr feljelentett mi a teendő?
Vagy másik eset: A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál technikai hiba következtében valakinek a nyugdíját halála után is átutalási számlára tovább tovább folyósította. Ki ebben az esetben a felelős?

A segítségkérések megfogalmazása egyértelmű és világos. Nem tudom elképzelni, hogy egy már végzett jogász ne tudná megadni kapásból a választ.

Tehát akinek van Internet hozzáférése és segíteni akar, az tud válaszolni, hiszen a kérdések egyértelműek és világosak.

Ebben az esetben még  nem ügyvédi megbízásról van szó, hiszen akinek szükséges megkeresi a megfelelő ügyvédet. Itt a lényeg a tanácsadáson van. A delikvens pedig vagy elfogadja a választ, vagy ügyvédhez fordul.

Kócoska


Más az igazság és más a jog.

boldi # 2002.09.28. 05:16

A hozzásolások sorrendjében
Kedves és tisztelt
Szilágyi Károly
Béres-Deak Attila
Két Lotti
Franciska
Rexor
és erkon
Igen nagy valószinüséggel megállapitható,hogy a 'Kócoska' állnéven írt nyilt levél kiváltó oka az ÚTLEVÉL cimü topikon H.mariannal folytatott polemizáciom volt.
Ezért kérem valamennyiük közremüködését abban,hogy állapitsák meg az én vétségemet és a szabályoknak megfelelöen önök is inditványozzák H.marian javaslatát .Nevezetessen az eltávolitásomat.
Köszönettel  Boldi


boldi

Kócoska # 2002.09.28. 19:31

Valóban Kócoska álnéven írok, de az e-mail címemet megtalálod. Más nevet nem használok!

Az ÚTLEVÉL topícban leírtakhoz nem értek, így nem is írtam véleményt! Nem biztos, hogy szimpatikus tulajdonság a meggyőződés nélküli vádoskodás.

Én minden kérdésemre írt választ átgondolom és akár egyet értek vele, akár nem megköszönöm.

Javaslom Neked is!

Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

boldi # 2002.09.30. 18:53

Köszönöm Köszönöm Köszönöm
Mert 'Kósoskának' bizony bizony igaza van!Még akkor is ha, olykor vannak dolgok
amik  nem tettszenek,de illik megköszönni.
Tisztelettel Boldi


boldi

Kócoska # 2002.11.02. 21:26

Főszerkesztő Úr!

Gratulálok a PR. munkához! A fórum aktívvá vált. Egyre többen írogatnak és mondanak véleményt. (Azon a fránya 'ö' betűn nem lehetne változtatni?)

Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

FPJ # 2002.11.09. 01:13

Kedves Kócoska!

Elviekben a Főszerkesztő Úrnak, és Önnek is igaza van...

A legtöbb jogászba nem tudom, hogy jómagam beletartozom-e?! Viszont kétségtelen, hogy naponta használom az internetet, de nem csak e-mail-ek írására szorítkozom...

Az álnevet használó kollégák száma elég nagy (lehet), jómagam 8-at ismerek.

Az olyan ügyekben, amiben ilyen úton megállapítható részünkről, hogy milyen helyes tanács adható, lehetőségeinkhez, időnkhöz mérten továbbra is állunk az Önök szíves rendelkezésére.

Szívélyes Üdvözlettel

FPJ

Kócoska írta - 2002.08.1 1:24
Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Válaszát köszönöm. Néhány Ön által írt megállapítással továbbra sem tudok azonosulni.
Ön védi a mundér becsületét és ezt természetesnek is tartom.

Én viszont nem vagyok jogi végzettségű, de emberi problémákkal naponta szembesülök, amikre jó lenne ha azonnali és szakszerű választ kapnék.

A leírt esetek rövidek, de gyors beavatkozást igényelnek. Gyakorlattal rendelkező szakemberek -ha akarnak- tudnak válaszolni, hozzáállás és nem technikai kérdés. (Törvénytár CD)

Egyébként a legtöbb jogász naponta Internetezik, sőt más fórumokban álnéven vitázik. Õket kellene valamilyen módon becserkészni,de ehhez valóban szükséges néhány technikai módosítás és reklám.

Üdvözlettel:
Kócoska


üdv. dr. Kiss A.

derill # 2004.11.29. 21:11

Kócoska-Deák-stb.

Azt gondolom, hogy nem reklamálgatni kellene, hanem ha valaki valamihez ért, arra válaszolgatni, amihez meg nem ért, azt meghagyni a hozzáértőknek.

Ha nem válaszol senki, akkor nyilván vagy nem látta a kérdést, vagy ahhoz a témához nem ért, vagy az a téma nem érdekelte.

Egyébiránt ugy emlékszem Szajbertattilla korábban már valami hasonlót irt hasonló felvetésre.

Én idáig csak azt láttam, hogy Deák foylamatosan reklamál, értékelhető hozzászólást - ami nem arról szólt, hogy épp valakit utál - nem olvastam. Elhiszem, hogy a vámjog területéhez ért, anélkül, hogy azt olvastam volna, viszont eddig kizárólag olyan irományait olvastam, amivel épp valakit, többnyire a főszerkesztőt szekálta. Azt javaslom: irja meg neki, hogy az állására pályázik, ez igy nyiltabb, és egyszerübb lenne.
Ha ennél többre nem képes, jobb lenne, ha inkább nem irna.

Kócoskáról hasonló a véleményem. Azért, mert ő nem kapott esetleg választ valamire, az nem jelenti azt, hogy másoknak nem fontos egy topic. Azért, mert neki személy szerint nem tetszik, ugy gondolom, ha egyetlen embernek segit, már érdemes arra, hogy fennmaradjon.

Egyébiránt csak az tudja, hogy milyen terhet jelent a szakszerü, felelősségteljes válasz, aki nap mint nap válaszolgat.

Csak, hogy mindenki tisztában legyen vele, az, hogy a forum ugy müködik, ahogy, néhány jogász, illetve ügyvéd érdeme, akik tényleg képesek szakszerüen válaszolni, és össze is tartanak. Ha megnézik, hogy valaki például mikor kezdte a válaszadást (dátum, óra), majd végignézi, hogy az utolsó válaszának a megjelenése meddig tartott, majd mindezeket az időtartamokat az összes hozzászólás esetében összeadja, akkor még ha semminek sem kellett utánanéznie, és semmin sem kellett gondolkoznia, ezen felül gondolat sebességével ir, akkor is napi több óra jön ki. Van aki a szabad idejét itt tölti, de van akinek - ha pl. ügyvéd - nem nagyon van szabad ideje, vagy azt inkább máshol, mással tölti. Ez nem kötelező. Baj lenne, ha az lenne.

Én például naponta több órát is töltök itt, és még igy sincs időm mindenhova mindig benézni. Itt ebben a topicban már hónapok óta nem jártam. Amikor jártam, utoljára Deák szekálta a Főszerkesztőt. Ugy látom , a helyzet azóta sem változott. Észrevehetné már, hogy nem ő az Isten, attól, hogy neki valami nem tetszik, az még lehet szuper. Persze kibujt a szög a zsákból, ő más helyen publikál, és fél a konkurrenciától. De győzzön a jobb. Én maradok ennél a fórumnál, és kétlem, hogy bármely válaszadó átcsábulna máshova.

Ha vitákat akar valaki, akkor talán nem ez a topic a legmegfelelőbb hely, hanem pont a többi. Ha pedig valaki azt állitja, hogy nincsenek nagy viták, ez azt jelenti, hogy a többi topicba bele sem nézett.

Mellesleg a válaszadók nem vitákat, hanem válaszokat várnak.

Van néhány nagy név, mint: Szajbertattila, The Big Cat, Rexor, Két Lotti, Szebe, Legislator, akinek a válaszait mindenki örömmel veszi, és akik egymástól is tanulnak, még akkor is, ha néha nem mindenben és nem mindig értenek egyet (elnézést azoktól, akiket nem ismerek, sajnos nincs időm mindent elolvasni, nyilván más témáknál is vannak nagy nevek). Viszont a nagy nevek gazdái nem mások szekálásával vivták ki a tiszteletet, hanem tudásukkal, korrektségükkel:))

Ha valakinek nem tetszik a fórum, akkor nem az a megoldás, hogy szekáljuk és bezáratjuk (tipikus magyar szokás egyébként), hanem az, hogy javaslatokat teszünk a változtatásra.

Mégpedig nem rosszindulatu szekálással, hanem megirjuk mi nem jó, miért, és hogyan lenne jobb.

Kócoskának és Deáknak semmi sem jó ugy ahogy van, jobb lenne, ha a fölös energiájukat mással kötnék le.

Meg van a lehetőségük, hogy szerkesszenek egy saját honlapot, inditsanak egy szerintük jó fórumot, és ide többet be se nézzenek. "Nem erőszak a disznótor."

Ezt a fórumot pedig hagyják meg azoknak, akiknek fontos, akik képesek értékelni, akiken segit.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kai A. Fenix # 2004.11.30. 11:13

Ugyan nem olvastam végig a felek ilyen jellegű vitáját ezért név nélkül álltalános tényeket közölnék.

Egy fórum szakszerű üzemeltetése nem gyerekjáték (tudom mert egy kisebb fórumot magam is vezetek más témakörökben) főleg nem ha ilyen mennyiségű bejegyzés érkezik rá nap mint nap. Valamint megjegyzem minden fórumnak vannak határai (fórumtípusoktól függően mindegyik valamit jobban valamit kevésbé tud).

Ezen fórum egy tanácsadói fórum, tehát senki ne várja se azt hogy azonal minden kérdésre tökéletes választ kap amivel rohanhat egyből a bíróságra, mert az ügyvédi munka sose volt ingyen, és főleg nem lehet az itt leírt pár információk alapján teljes képet adni.
Az itt tevékenykedő "szakértők" egy-egy területhez kivállóan értenek, és épp ezért nem kívánnak olyan információkat adni, amelyek esetleg félrevezetik az olvasót vagy szimplán nem rendelkeznek valóságalappal. Ezért ha valamiben nem biztos azt úgy íjra le vagy inkább megvárja amíg valaki olyan ír választ aki valóban jól tudja.
Ezen felül azt se feledje el senki. Az aki kérdez valamit, az kér segítséget. Magyarán annak kell nagyon nagyon örülnie és megköszönnie, ha kap választ. Ha nem kap választ akkor meg maximum reménykedhet és udvariasan keresgélhet valaki után. Aki rögtön mindenre tökéletes választ akar az fizessen meg egy ügyvédet, tőle elvárhatja ezt (tőle se minden esetben).

A vitákról meg annyit röviden. A fórum nem viták helye. Ha vitákat akar valaki hallgatni az kapcsolja be a Mónika show-t és nézze nagy szorgalommal. Ez egy segélykérő fórum, az esetleges megjelenő viták pedig csupán a hozzáértők nézetkülömbségéből adódik. De mindezt kultúrált keretek között folytatják le és továbbra is elismerik egymás kvalitását.

Ha valaki ne adj isten szídja a fórumot (ezt pár bejegyzés alapján gondolom hogy volt ilyenre példa) akkor annak azt ajánlom hogy csináljon egy jobbat és kezdjen konkurenciaharcba. Aki valamihez nem ért minimum ugyan olyan szinten az ne kritizáljon másokat.

Részemről elégedett vagyok a fórummal, amennyiben valamilyen hibát találnék magam is fogom jelezni a javítás érdekében, és megköszönöm azoknak akik építő jellegű kritikákat mondanak.

Végül, a fentebb leírtakra. Akinek nem inge ne vegye magára...

the big cat # 2004.11.30. 19:01

Hát, uyge a reakció vagy két évet késett, de azért nem baj...:)))

Ebből a fórumból mintha eltűnt volna egy csomó hozzászólás.