Szívesen. Törpi123: a büntetési tételek nem kellenek, bár van a GYIK-ban egy olyan kérdés, hogy melyik bcsek büntetendők csak pénzbüntetéssel (asszem levéltitok, magántitok, de nézzétek meg) - de ez csak a vicc kedvéért lehet :) A minősített esetek kellenek, de azt egy idő után már ki tudod következtetni.
szakvizsga - "B" rész (büntető)
Sziasztok,
utolsó vizsgám lesz, még február végén adtam be a jelentkezést, azt mondták, május eleje. Egy ismerősőm egy héttel hamarabb adta be ugyanerre, és április 31-én megy. Ma felhívtam a bizottságot és elárulták, hogy a május 4-i héten megyek és aznap már én vagyok a negyedik, aki telefonál, hogy még nem kapott értesítést, pedig három héten belül vizsga...
Úgyhogy aki hasonló dátumokkal indul, szerintem telefonáljon, biztos, ami biztos.
Linux, én is köszi az útmutatást a Be.-hez. Úgy látom, nincs semmilyen kibúvó:))
köszi szépen a gyors reagálást, linux!!
még annyi, h büntetési tételek kellenek? Gondolom, minősített esetek igen.
Sziasztok,
a Be.-ből csak a törvény kell, az viszont elég alaposan. Itt azt szokták mondani, hogy jól tudd az elejét és a végét, tehát a lényeget. (Ez egyébként mindenre igaz.) Én a tételsort nem néztem, mert Be-ből minden kell.
Bv. részből szintén elég - még sok is - a jogszabály, abból elsősorban a Bv. tvr. és a Szabs. tv. vonatkozói részei kellenek, ez igazából nyúlfarknyi anyag.
Btk.-ból ajánlatos hozzáolvasni főleg általános részből valamilyen tankönyvet, igazából mindegy mit, egyetemi is jó, vagy a kommentár is. Az általános részből minden kell (tételsortól függetlenül), a tényállásokat pedig szerintem érdemes felosztani fontossági sorrend szerint. Nyilván a személy (meg becsület stb.) valamint a vagyon elleni bcs.-ek pontosan kellenek, a többit pedig nagyjából tudjátok. Ismétlésnél vegyétek át a gyakran ismételt kérdéseket, sokat segít. Koncentráljatok a lényegre, ne vesszetek el a részletekben és értsétek, ez is fontos. Nagy kalappal! :)
Sziasztok, nekem is lenne pár kérdésem a felkészüléshez kapcsolódóan, csak röviden:
- Tankönyv/jogszabály/szakvizsga könyvek? és/vagy?
- Ha szakvizsga-könyv, akkor Dialóg v. Novissima?
- Általános rész:Szó szerint kell?
- Különös részi tényállások: Szó szerint?
- Csak tételsor alapján?
köszi mindenkinek!
sziasztok,
jön valaki büntetőből szóbelizni április 23-án?
és bár láttam, hogy valaki már kért tippet a Be. tanulásához, és már tudom, hogy a megfelelő hozzáállás az "alázatos" (és hogy a lehetetlen nem létezik), de mégis, van ennél valami konkrétabb ötletetek? némileg kilátástalannak érzem...
Sziasztok,
múlt héten szóbeliztem a LÜ-en, érdekes kérdéseim voltak, a bizottságtól az előttem vizsgázók vegyes érzelmekkel távoztak, nekem összességében véve a bizottsággal nagyon jó tapasztalatom volt, hiszen messze felértékeltek három db jelessel, és minden önálló gondolatot díjaztak. Ugynakkor a vizsga hosszú volt (kb. 45 p.) és fárasztó. A kérdéseim a következők voltak:
- Btk: rágalmazás tényállása, hozzá kapcsolódó ABH (nem olvastam, csak az egyetemről rémlett valami!! de kisegítettek). Pártfogó felügyelet, pénzbüntetés szabályai a Btk.-ban, kommentár is kellett a válaszhoz.
- Be: jogeset kapcsán (Ballai Irma) a poligráfról beszélgettünk, mire jó a poligráf, kit lehet, itt még a szaktanácsadó, majd az önvádra kötelezés tilalma(kire érvényes: csak tanú, terhelt). Bizonyítási kísérlet, szembesítés. Pótmagánvádló szabályai mikor lehet stb. Pótmagánvádlóval kapcsolatos jogeset, ha a terhelt, akit vádoltam utóbb kiderül, hogy mégis ártatlan, de közben meghal, én pótmagánválóként mit tehetek, ha szeretném őt kimenteni.
- Bv.: na ez nagyon könnyű volt, igazi méltányossági kérdések: Bv. bíró hatáskörei, fenyítések, mennyi a magánelzárás tartama a különböző fokozatokban, elzárás szabályai Szabs.tv-ben nagyon röviden.
Az nekem egyébként egy nagy tanulság, hogy amit választotok elsőnek, abból nagyon pengének kell lenni! Többen ui ezen véreznek el..
Mindenkinek sikeres felkészülést kívánok.
Sziasztok,
múlt héten szóbeliztem a LÜ-en, érdekes kérdéseim voltak, a bizottságtól az előttem vizsgázók vegyes érzelmekkel távoztak, nekem összességében véve a bizottsággal nagyon jó tapasztalatom volt, hiszen messze felértékeltek három db jelessel, és minden önálló gondolatot díjaztak. Ugynakkor a vizsga hosszú volt (kb. 45 p.) és fárasztó. A kérdéseim a következők voltak:
- Btk: rágalmazás tényállása, hozzá kapcsolódó ABH (nem olvastam, csak az egyetemről rémlett valami!! de kisegítettek). Pártfogó felügyelet, pénzbüntetés szabályai a Btk.-ban, kommentár is kellett a válaszhoz.
- Be: jogeset kapcsán (Ballai Irma) a poligráfról beszélgettünk, mire jó a poligráf, kit lehet, itt még a szaktanácsadó, majd az önvádra kötelezés tilalma(kire érvényes: csak tanú, terhelt). Bizonyítási kísérlet, szembesítés. Pótmagánvádló szabályai mikor lehet stb. Pótmagánvádlóval kapcsolatos jogeset, ha a terhelt, akit vádoltam utóbb kiderül, hogy mégis ártatlan, de közben meghal, én pótmagánválóként mit tehetek, ha szeretném őt kimenteni.
- Bv.: na ez nagyon könnyű volt, igazi méltányossági kérdések: Bv. bíró hatáskörei, fenyítések, mennyi a magánelzárás tartama a különböző fokozatokban, elzárás szabályai Szabs.tv-ben nagyon röviden.
Az nekem egyébként egy nagy tanulság, hogy amit választotok elsőnek, abból nagyon pengének kell lenni! Többen ui ezen véreznek el..
Mindenkinek sikeres felkészülést kívánok.
Sziasztok !
Május 4-től kezdődő hétre kaptam időpontot. Aki akkor jön írjon. Ha tudtok valami jót, biztatót akkor írjuk meg. Mi a slágertéma e körben most? aki tudja adja át !!
Köszönettel !
köszi maci28 a választ!
Mindenkitől előre is elnézést, csak most kezdtem a Btk-val, szóval B/2-B/3 - ra vonatkozó kérdéseket megválaszolni csak 1-2 hét múlva fogok tudni...
Sziasztok!
BV írásbelivel kapcsolatban érdeklődnék ha van valakinek tapasztalata, mire lehet számítani.
Köszi!
Sziasztok!
BV írásbelivel kapcsolatban érdeklődnék ha van valakinek tapasztalata, mire lehet számítani.
Köszi!
Sziasztok!
A B/2 1. tételéhez van valakinek kézzelfogható anyaga vagy ezt csak a tv. alapján szedegetitek össze?
Sziasztok!
Kérdésedre a válasz, én polgáriból írtam, de egyébként büntetőből is jogesetet adnak és azt kell megoldani.
A különös védett tanúnál mikor indítványozhatja a védő ill. a terhelt, hogy ne különösen védett tanú legyen? Ez hol van benne a Be-ben?
Előre is köszi!
sziasztok!
kérdésem hogy a tényállásokat kell-e elemezni a vizsgán úgy, mint az államvizsgán (alanyi oldal-tárgyi oldal, cézat, motívum, stb...?) vagy csak jogesetmegoldás van (minősítse az alábbi cselekményt..), "elmélet" nélkül?
Köszi!
Katti: www.szakvizsga.hu - n van egy adag GYIK, és ha visszapörgetsz a fórumon, azokat is hasznos olvasgatni. Nekem ez a módszer polgár szakvizsgán eléggé bevált.
Én úgy tudom, hogy Btk.-ből elsősorban az általános rész a hangsúlyos, és azon kívül fontosabb tényállást illetve inkább elhatárolást kérdeznek. Ha van időd, tanulj meg mindent, de ha nincs, akkor muszáj szelektálni.
L.
Május 11-i héttel kezdődően kaptam időpontot, szerda, csütörzök, vagy péntek.....( még pontosan nem mondták meg)
Vizsgán gyakran ismételt kérdésekről tudtok valamit?
Sziasztok!
Május 11-gyel kezdődő hétre kértem és kaptam időpontot, utolsó vizsgám lesz... :)
Azt még nem tuom, melyik napon megyek, mert azt nem árulta el a hölgy.
Jár még valaki ilyen cipőben?
Már a Károli Egyetem is indít felkészítő tanfolyamot mindhárom részvizsgára és jóval kedvezőbb áron mint a két "nagy" fővárosi karon elérhető tanfolyamok.
(Bővebb infót priviben tudok adni..)
Sziasztok,
Tudja valaki, h melyek azok a GYIK és hol találhatóak?
Azt olvastam itt, h valaki csak a "fontosabb" tényállásokat tanulta meg Btk-ból... én meg pont azon agyalok, h mi lesz a tételsorban nem szereplő, így kimaradó, tényállásokkal.
Kinek mi a módszre?
Köszi
Kitűzetett az akasztás napja: április 22... :)
Csipke
Mert két különböző büntetőjogi szankcióról van szó. A próbárabocsátás egy "ejnye-bejnye", ami azt jelenti, ha két éven belül nem követ el semmit a delikvens akkor nem kerül büntetés kiszabásra. Ha igen, akkor mind kettőért felel. A próbaidőre történő szabadságvesztés felfüggesztése esetén a végrehajtás marad el ha a próbaidő eredményes.
Ildico, köszönöm!!!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02