Ha nem fizet a vevő

eulimen # 2025.12.18. 14:05

@drbozsef

Értem, értem, de hát nem pofátlanság lenne az?
Na de ha sehol sem létezne pofátlanság, akkor nem lenne olyan munkakör, hogy "végrehajtó", és sokkal kevesebb bíróra, ügyvédre, sőt: ügyészre lenne szükség.

teljes egészében megalapozza az éredekmúlást és a szerződéstől való egyoldalú elállást.
Ezzel egyetértek.
Abban azonban roppantul kételkedem, hogy az érdekmúlás és elállás eladói kimondásának ténye a földhivatalt is meghatná, és a vevő megkerülésével azonnal törölné a vevői jogot...
Igen, a bírósággal kimondatni annyi ideig talán nem tart.

Szomorú örökös # 2025.12.18. 11:36

eulimen

vajon milyen deal-be menne az üres zsebű, szerződésszegő vevő, hogy kiadjon egy olyan egyoldalú nyilatkozatot, amellyel lemond a vevői jogától - s amely nyilatkozattal a földhivatal azonnal felszabadíthatja az elidegenítési és terhelési tilalmat jelentő vevői jog terhétől a telket.

Alapesetben így is úgy is év elején már törlődik ez a jog szerintem, mert letelik a hat hónap. Persze mindez csak akkor igaz, ha az ügyvéd nem az eladó hátrányára fogalmazta meg a szerződést és esetleg kihagyta belőle a hat hónapos határidőt. Bár persze mivel a szeptemberi fizetési határidő benne volt a kötbérrel együtt, ezért feltételezem, hogy van erre is határidő beleírva.

drbjozsef # 2025.12.18. 11:34

Értem, értem, de hát nem pofátlanság lenne az?
Örüljön, ha a kötbér egy részéről lemond az eladó...

Amúgy szerintem egy póthatáridő tűzése, és annak határidejének eredeménytelen letelése teljes egészében megalapozza az éredekmúlást és a szerződéstől való egyoldalú elállást. Hogy ezt hogy veri végig, az más kérdés, de azért talán öt évig nem tart...

eulimen # 2025.12.18. 09:54

Mondjuk ez az öt év nem egy nagy segítség a kérdezőnek, ugye.
Szuper, akkor máris visszakanyarodhatunk oda, hogy vajon milyen deal-be menne az üres zsebű, szerződésszegő vevő, hogy kiadjon egy olyan egyoldalú nyilatkozatot, amellyel lemond a vevői jogától - s amely nyilatkozattal a földhivatal azonnal felszabadíthatja az elidegenítési és terhelési tilalmat jelentő vevői jog terhétől a telket.

drbjozsef # 2025.12.18. 09:02

Igen, nem láttam eulimennél, én néztem be.
Mondjuk ez az öt év nem egy nagy segítség a kérdezőnek, ugye.

eulimen # 2025.12.18. 07:05

a "függőben tartás" és az "eladás tényével történő tulajdonjog fenntartás" intézménye más néven (vevői jogként), hasonló határidőkkel és filozófiával az új Inytv. szerinti is biztosított azzal az alapvető különbséggel, hogy a korábbi Inytv. e két intézményt teljesen függetlenítette egymástól, azok nem voltak átjárhatók. Aki pedig óvatlan, annak az egyik automatikusan átalakul a másikba, aztán ott marad a tullapon 5 évig.
Tudatosan kell élni ezekkel, akár eladóként, akár vevőként akar foglalkozni az ember ingatlannal.

Szomorú örökös # 2025.12.18. 06:50

eulimen

akár azt is írhattam volna, hogy 179/2023. kormányrendelet
Ugyanaz van benne szinte szóról szóra.

Szomorú örökös # 2025.12.18. 06:49

drbjozsef

Mögöttem is van most egy ingatlan eladás és vétel (elköltöztem). Mindkét szerződésnél a 6 hónap volt beleírva, amíg fenntartja a vevői jogot a hivatal (és persze az eladó is egyben). Kedvedért az egyik szerződésből (ugyanaz az ügyvéd készítette mindkettő tranzakcióra) idézek is neked, konkrétan a kérdéses részt:

Eladó feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja ahhoz, hogy az ...... pontban megjelölt ingatlanra Vevő javára 1/1 tulajdoni arányban, az adásvételi szerződés földhivatalhoz történő benyújtásától számított határozott 6 hónapos időtartamra a 179/2023. (V. 15.) Kormm. rendelet 45. &-a szerinti tulajdonjog-fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog kerüljön bejegyzésre az ingatlan nyilvántartásba.

eulimen # 2025.12.18. 06:47

@drbjozsef
Érdemes idézetnél nem csak a szakaszt, hanem a jogszabály nevét is idézni,
Mindig így szoktam. S ekképp neveztem meg egyértelműen az Inytv vhr.-t. Oké, akár azt is írhattam volna, hogy 179/2023. kormányrendelet.

Szomorú örökös # 2025.12.18. 06:32

drbjozsef

Nem lehet, hogy ezt most te nézted be? Tessék, itt van és bizony ott szerepel az elején:
A jogszabály mai napon ( 2025.12.18. ) hatályos állapota.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

De a kedvedért a teljes részt beidézem neked! :-)

26. Tulajdonjog-fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog
45. § (1) A tulajdonjog-fenntartáshoz kapcsolódó vevői jogot az eladás tárgyát képező egész ingatlanra, egész tulajdoni illetőségre vagy ezek eszmei hányadára lehet bejegyezni.

(2) A bejegyzés hatályának kezdetére irányadó időponttól számított hat hónap elteltét követően a bejegyzés hatálya azonos a szerződésen alapuló elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó bejegyzés hatályával.

(3) Az ingatlanügyi hatóság a tulajdonjog-fenntartáshoz kapcsolódó vevői jogot a felek megállapodásában a tulajdonjog fenntartására meghatározott határozott idő elteltével, a határozatlan időre kikötött tulajdonjog- fenntartáshoz kapcsolódó vevői jogot öt év elteltével az ingatlan-nyilvántartásból hivatalból törli. A törölt tulajdonjog-fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog a felek megállapodása esetén ismételten bejegyezhető.

(4) A tulajdonjog megszerzésekor a vevő tulajdonjogát az (1) bekezdés szerinti bejegyzés ranghelyén kell bejegyezni.

drbjozsef # 2025.12.18. 05:50

Ez érdekes.
Érdemes idézetnél nem csak a szakaszt, hanem a jogszabály nevét is idézni, mert így keresgélni kell, mi is lehet ez.
Én például nem találom az általad idézett részeket.
A hatályos Inytv.-nek például nincs is 45.§(2) szakasza.

Szomorú örökös # 2025.12.18. 01:29

eulimen

Még egy apróság, de akkor ehhez idézzük ide a teljes paragrafust, amit említettél:

45. § (2) A bejegyzés hatályának kezdetére irányadó időponttól számított hat hónap elteltét követően a bejegyzés hatálya azonos a szerződésen alapuló elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó bejegyzés hatályával.
Ugyebár ez az, amit én írtam.

(3) ....a határozatlan időre kikötött tulajdonjog- fenntartáshoz kapcsolódó vevői jogot öt év elteltével az ingatlan-nyilvántartásból hivatalból törli.
Ez pedig arra vonatkozik ugyebár, amit te írtál. Jelen esetben kétlem, hogy határozatlan idejű vevői jog lett bejegyezve.
Az alap pedig továbbra is a 6 hónapos vevői jog bejegyzés, ami a meghatározott idő - azaz a 6 hónap - lejártával törlődik automatikusan. Ergo ha az eladó nem igazolja le az ügyvéd felé, hogy a pénz kifizetésre került, akkor hiába ellenkezik a vevő, a vevői jogát törölni fogják hamarosan, mivel lejár a 6 hónap. Viszont ha „vételár-előleg” lett a szerződésbe írva és nem „foglaló”, akkor az szerintem visszajár a vevőnek.

Szomorú örökös # 2025.12.17. 17:27

eulimen

ha így befagyott az adásvétel, és nem fog moccanni a mutatvány, akkor 5 év után törlődik a vevői jog, hivatalból
Tudtommal a földhivatalban 6 hónap az az 5 év.
Addig tartják a vevői jogot a tulajdoni lapon normál esetben.
Utána indulhat újra az egész tranzakció.

Malley (törölt felhasználó) # 2025.12.16. 11:06

ezért kell saját ügyvédet vinni

eulimen # 2025.12.16. 10:49

A szerződést szegő fél? Mily kegyes.
Itt azért az is erősen véleményes, hogy érdekmúlásra hivatkozva az eladó jogszerűen ki tud-e ugrani a szerződésből.
Tetszettek volna szerződésbe foglalni, hogy vevő a vevői jogáról x hónap nemfizetés után lemond (=vevői jog bejegyzését határozott időtartamra határozzák meg), a szerződés pedig ekkor érdekmúlésre tekintettel felmondható, eladó meg megtarthatja a foglalót.

drbjozsef # 2025.12.16. 09:57

Hogy a befizetett 20M vételárelőleg visszafizetésén kívül milyen ellentételezést kér (kvázi lelépési pénzt), az viszont a kettőtök közötti megállapodás része lesz.
Mármint a nem fizető vevő? A szerződést szegő fél? Mily kegyes.

eulimen # 2025.12.16. 08:48

Inytv vhr. 45.§ szerint ha így befagyott az adásvétel, és nem fog moccanni a mutatvány, akkor 5 év után törlődik a vevői jog, hivatalból. Addig értelemszerűen nem tudod eladni másnak.
Egyezség persze bármikor lehetséges, amivel visszaállítható az eredeti állapot, és a vevői jog törléséhez a vevő hozzájárul. Hogy a befizetett 20M vételárelőleg visszafizetésén kívül milyen ellentételezést kér (kvázi lelépési pénzt), az viszont a kettőtök közötti megállapodás része lesz.

aranyvirag # 2025.12.16. 08:06

Birtokba adás a teljes vételár kifizetésekor

eulimen # 2025.12.16. 07:58

oh, és még egy roppant fontos kérdés: szerződés szerint a vevő mikor lép birtokba?

eulimen # 2025.12.16. 07:52

Mit tehetek, mi a következő lépés, nagy szükségem lenne a pénzre.
Fizetési felszólítás, FMH, majd végrehajtás vagy per.
Ezek a legális megoldások, de ezen az értelmezési tartományon nincs megoldása az azonnali pénzhez jutásnak.
Ha a befektető egy kft., akkor még az isl lehet, hogy sem pénz, sem vagyon nincs. Az szopás a köbön.
Hogy néz ki most a tulajdoni lap? Ott figyel a vevői jog?

Ígérget, terel, az ügyvéd aki a szerződést létrehozta néha elérhető de semmi segítséget nem ad.
Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy az ügyvéd azt foglalja okiratba, amit a felek akarnak. Ha csak gondoltál arra, hogy de marha jó lenne biztosíték arra az esetre ha nem fizet, és akkor takarodjon a színed elől és a tulajdoni lapról is; hát akkor a 10e Ft / nap kötbér szemmel láthatóan nem megoldás erre.
De effektív biztosíték helyett valójában ezt a kötbért akartad?
Hát persze, hogy ezt akartad! Fogadjunk, hogy a záró kaluzula a "felek kifejezett, egybehangzó akarata" vagy vmi ilyesmi.
Akár eladó a fél, akár vevő, miért nem szán időt és fáradságot arra, hogy szerződéskötés előtt időben elkérje véleményezésre a szerződéstervezetet, átnézze, és kérje a másik felet (meg az ügyvédet), hogy a saját valagvédelmi rendszerét építse bele, különben nincs szerződés?

aranyvirag # 2025.12.16. 06:42

Üdvözletem!
Eladtam egy telket júniusban befektetőnek 30 millió forintért. Szerződés szerint szeptember 30-ig kellett volna kifizetni a teljes vételárat, azonban 10 millió forinttal +napi 10ezer forint kötbérrel a mai napig tartozik. Ígérget, terel, az ügyvéd aki a szerződést létrehozta néha elérhető de semmi segítséget nem ad. Felszólítást küldtem a vevőnek a kifizetésre, átvette de nem történt semmi.
Mit tehetek, mi a következő lépés, nagy szükségem lenne a pénzre.
Köszönöm a választ