MBA v. LLM


Avelina # 2009.03.17. 20:21

Kedves hunfrakk!

Szerintem tanácsold azt az ismerősödnek, hogy tanuljon itthon mint holmi szutyok Harvard-on, ósdi Oxford-on vagy valami skót ST. Andrews-on..ahova Vilmos herceget is elküldték.Bocsánat de nem tudok nem mosolyogni azon, hogy "ismerősnek mikor mondtam:nagyon könnyű lehet az a skót jogi kar, hogy azt könnyedén elvégezte – kissé megsértődött".Ez annyit jelent, hogy értette és tudta használni amit tanult nem pedig csak visszaböfögte a vizsgán...


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Avelina # 2009.03.17. 20:08

Tudod az a baj, hogy mindent magyar szemmel nézel és így kicsi a világ.Szerintem Legislator van olyan tájékozott angol nyelvterületen, hogy érti miről beszélek.Elég ha csak megnéz egy külföldi egyetem honlapját.Csak a külföldön élő jogásztársadalom egésze gondolja úgy , hogy az általános jogi tárgyak és az alapjogi diploma az BA szint.No way, mi magyarok jobban tudjuk:)Most lol:)))


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

hunfrakk # 2009.03.17. 20:07

magyar jogász diploma
se nem BA se nem MA

ez egy magyar diploma

külföldön úgysem ér semmit
csak itthon,
nem mindegy akkor, hogy BA vagy MA?

több olyan ismerősöm van amúgy,
akik külföldön simán elvéezték a jogász képzést (BA)
(Portugáliában, Skóciában, Hollandiában)

ám a magyar diplomát nem tudják megszerezni,
nyolc éve próbálkoznak, de nem megy,
mert hát ugye itthon tanulni kell...jóval többet...

ismerősnek mikor mondtam:
nagyon könnyű lehet az a skót jogi kar, hogy azt könnyedén elvégezte - kissé megsértődött

ezzel szemben egy polgári jog (kötelmi jog) vizsgán negyedszerre sem tud átmenni

Impossible # 2009.03.17. 20:03

Leg,

"Jól értem, hogy az ötéves magyar jogászdiploma BA-nak számít?" (Leg)

Ezt most ugye nem komolyan akarod kérdezni? :D
Avelina és a jó öreg tollas (Kacsa) :D szerint annak számít, szerintem viszont MA (mint már hatszázszor kifejtettem).

Avelina # 2009.03.17. 19:56

Ezzel nem értek egyet.Nem hiszem , hogy aki korábbi rendszerben végzett (értsd:minden egyetemi szak 5 éves volt) azt mondták ez mesterdiploma és ez szerepel a diplomában is.Nem érted, hogy az MA fokozat nem alap jogi tudást takar?Értelek, hogy ez Magyarországon MA szintnek nevezik de te legalább belátod , hogy ez nem az, csak egy hosszúra nyújtott BA?

A bolognai rendszer szerint is BA fokozat lenne csak itthon a sok okos úgy gondolta, hogy az évszázados hagyomány miatt nem változtatnak.Ezért van az , hogy az itthoni ismerőseim magyarázzák a diplomájukat külföldön.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Legislator # 2009.03.17. 19:50

Akár túróscsusza, akár bolognai spagetti annak a tésztának a neve, amelyet a torkunkon lenyomni igyekeznek, a fulladásos halál szempontjából édes mindegy, hogy mi volt az okozó étek neve.

Jól értem, hogy az ötéves magyar jogászdiploma BA-nak számít?


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.03.17. 19:48

Nem változtattak, nálunk évszázadok óta így van, és ha a bolognai redszer szerint a végzett jogász MA fokozatot érdemel, akkor nálunk a végzett jogász MA fokozatú.

Avelina # 2009.03.17. 19:45

Pontosan az a baj, hogy itthon MA szintű képzésként tartják számon.Nem az, bármennyire is annak hívják ez csak tájékozatlanság.Valamit próbáltak lemásolni és így sikerült.Nem változtattak semmin csak hozzátették "ez mostantól mesterdiploma" a bolognai miatt..csakhogy az ételeknél maradjunk Imp:))


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Impossible # 2009.03.17. 19:15

Avelina és Kacsa,

igen, tartalmilag mást takar, de így hívják.
Mondok egy példát: túróscsusza - ha teszel rá szalonnát, túrót, sót, tejfölt és van benne tészta, az túróscsusza, ha elhagyod belőle a sót, akkor is túróscsusza, ha a szalonnát hagyod el, akkor még mindig túróscsusza (szalonna nélkül), ha nincs rajta tejföl, akkor is túróscsusza (tejföl nélkül).
Sőt só helyett tehetsz rá cukrot, akkor is túróscsusza a neve. Mindezekben az esetekben látható, hogy azonos fogalom más dolgokat takar.

Igaz, hogy tök más az osztott képzés, tök más tartalommal, de mivel az is összességében 5 éves, és MA (LLM) szint, a miénk csak amiatt, hogy osztatlan, és mást és máshogyan tanítanak, nem lesz BA (LLB). A külföldiek nem tudnak mást csinálni, minthogy BA-ként fogadják el a miénket, hiszen az ő rendszerük más, ettől még magyar szemmel nézve ez az osztatlan képzésben szerzett jogász diploma MA szint, a 3 éves képzések pedig BA szintűek.

És Kacsa, nem gondolom, hogy attól lenne igazam, hogy sokszor elmondom ugyanazt, gondold végig annak a logikáját, amit írok (merthogy van logikája), és arra reagálj érdemben, ne pedig azt mondd, hogy attól nem lesz igazam, hogy sokszor elmondom (ez ugyanis nem használható ellenérv).

Avelina # 2009.03.17. 07:57

Kedves Impossible!

Kacsa is említette már előttem ezerszer én is csak megerősíteni tudom, hogy a magyar jogi "mesterdiploma" köszönő viszonyban nincs az LLM-el tartalmilag.Valóban így hívják de ahogyan te is utaltál rá tartalmilag mást takar.

Kedves Hunfrakk!

A 18 éves fiú, hogyha itthon élte az eddigi életét és itt nyelvvizsgázott sajnos nem sok jót tudok mondani ha Oxbridge-be kíván menni.A kiváló eredmények mellett hosszú kiválasztási procedúrán esnek át a jelentkezők.Az angol sajtó minden évben megemlít 2-3 esetet a felvételik idején , hogy Oxford és Cambridge túlzottan elitista és ezt meg ezt a gyereket nem vették fel, mert túl erős a Manchester-i vagy Suffolk-i akcentusa.Persze semmi sem lehetetlen de eddig csak Phd és mesterképzésre járó magyarokkal találkoztam Oxbridge egyetemeiről.Az ő hátránya az, hogy az angol kölykök előtte a híres ETON magániskolába járnak(fiúk).Ha nívós jogi egyetemre kíván menni akkor menjen az USA-ba.Ott senkit nem érdekel beszéled-e a "királynő nyelvét" ha érthetően magasfokú nyelvtudással beszélsz(még ha akcentussal is) és kitűnő eredményed , ajánlásaid vannak..meg persze pénz a tandíjra.Szóval akkor az Ivy League valamelyik sulija:Harvard, Cornell.stb
Más:Ha hazafi és itt akar utána élni meg segíteni honfitársain akkor csak azt a tanácsot tudom adni ,hogy maradjon itthon és itt végezze el a jogot.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Kacsa1111 # 2009.03.16. 21:48

Kedves Impossible,

attól mert sokszor elmondod, még nem lesz mesterdiploma...

már csak azért is hülyeség mesterdiplomának hívni, mert hiszen egységes a képzés vagy mi...

Kedves hunfrakk,

ha ennyire gazdagok a szülők, és utána haza akar jönni, akkor ne angliába, hanem az usa-ba menjen...


Kacsa11

Legislator # 2009.03.16. 20:04

Hunfrakk írta: "Magyarországon milyen pozíciókat lehet betölteni jogászként, ha nem ismered a magyar jogot?"

Tony Blair is Oxfordban végezte a jogot, de az ő helyzete más. (Politikai pártállástól függetlenül egy felkészült, ügyes valakinek gondolom). Kérdés, hogy ez a lentebb említett fiú mennyire állhat egy szinten mondjuk azokkal az angol srácokkal, akik már high schoolként is mondjuk az Exeterbe jártak. Pl. Cambridge-nek óriási a könyvtára. Mondjuk én a helyébe mennék, ha 18 lennék, és olyan körülményeim lennének, mint neki. (Mindenesetre iszonyatosan drága kinn az élet, gondolom, ha az itthoni színvonalat akarja tartani, akkor ez még a nagyon gazdag szülőknek sem lesz sétagalopp). Ha végez, lehet itthon karrierdiplomata, netán angol jog versus bármilyen (pl. magyar) jog összehasonlításával foglalkozó oktató/kutató (bár nem biztos, hogy ezért sokan lelkesednének, és amennyire itthon szükséges ez a dolog, annyian vannak is már).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.03.16. 19:52

Impi,

Az orvosképzés is osztatlan.


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2009.03.16. 18:40

Ti mit tanácsolnátok egy olyan 18 éves fiatalnak, aki jogász szeretne lenni, és szívesen végezné tanulmányait akár külföldön is.

Angol nyelvből nemrég sikeresen tett felsőfokú általános nyelvvizsgát.

Nagyon gazdagok, tehát egy Oxford/Cambridge tandíjat minden gond nélkül ki tudnának fizetni.

Hol tanuljon? Angliában vagy itthon?

Ha nem ismeri a magyar joganyagot és nincs magyar, államilag elsimert jogász diplomája, nem dolgozhat teljeskörűen itthon.

A fiú nagy hazafi (Jobbik-os a család) és szeretne honfitársain majdan segíteni - de ha csak brit diplomája van, jóval nehezebb lesz.

Magyarországon milyen pozíciókat lehet betölteni jogászként, ha nem ismered a magyar jogot?

Impossible # 2009.03.16. 17:04

A külföldiek nem fogadják el a mi mesterdiplománkat mesterdiplomaként, erről van szó, ettől még a miénk is mesterdiploma, ezt mondtam korábban is, és ez igaz is. :) Hogy mi van a diploma mögött, az más kérdés. Nevezhetnénk spagettinak is, és akkor mindkettő spagetti, nem az elnevezésen van a lényeg, hanem nyilván azon, amit takar, a tartalmon, ettől viszont még a miénket is mesterdiplomának hívják.

Avelina # 2009.03.16. 15:35

Kedves Impossible és Kacsa!

Az a probléma, hogy mióta bevezették a bolognai rendszert próbálnak "nevet adni a gyereknek" azaz egyes szakokra ráragasztanak olyan címeket aminek köze nincs hozzá.Pl:Értem , hogy Imp miért kifogásolta, hogy egy itteni MA nem egyenrangú egy kinti LLM-el hiszen mindkettő mesterdiploma.Az a gond, hogy ahogyan Kacsa jogosan célzott is rá vannak betokosodott gondolkodású emberek akik még mindig az"5 év az igazi jogi diploma" ideától nem tudnak szabadulni.Ennek folytán amikor lehetőség lett volna erre változtatni, hogy bolognai rendszer legyen a jogon is nemet mondtak rá.Na most akkor mi legyen , nem lehet 5 év BA szak ohhh hát akkor legyen MA .Mindeközben köze sincs ennek az alap jogi diplomának (amikor mindenből egy kicsit tanultok de semmire sem specializálódtok)a mesterdiplomához.Ezért értelmetlen ez a vita, mert az alap fogalmakkal baj van.

Üdv:Avelina


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Impossible # 2009.03.14. 12:49

Egyébként azt nem tudom, hogy miért épp a jogászoknál nem lehetett osztottá tenni, az összes többi szaknál meg miért lehetett (persze ahol osztottá tették, ott meg a létszám-korlátozások jelentenek marha nagy gondot, úgyhogy az ötlet jó, de a kivitelezés pocsék).

Impossible # 2009.03.14. 12:47

Mert egységes a képzésünk. A többi szaknál vajon miért hívják MA-nak a +2 évet (Mo.-n is)? Nálunk is az az MA, max a külföldiek leszarják, mert látják, hogy igazából ez nem az (nem olyan mint az övék). A bolognai rendszer átvételével ez már megvalósult, kivéve a jogászoktatást, ahol még mindig osztatlan.

Kacsa1111 # 2009.03.13. 20:36

Kedves Impossible,

nem akarnám előlről kezdeni azt a vitát, ami ott ment...
szerintem is szükség lenne arra, hogy már az egyetemen tiszátba kerüljön a leendő jogász azzal, hogy a munkaerőpiacon mi vár rá, és hogy neki mi az értéke...
de erre - ahogyan a mellékelt ábra is mutatta - nincs tömegigény.

a képzésről még egyszer...
rosszul látod.
nem arról van szó, hogy nem ugyanúgy néz ki...
elmondom másképpen: ők 3 év alatt jutnak el oda, ahová a magyar hallgatók 5 év alatt...akkor ez 2 év felesleg.

a magyar jogi diplomát én még sehol nem láttam - kis hazánkon kívül - hogy LLM-nek ismerték volna el...és nem ok nélkül.


Kacsa11

Impossible # 2009.03.13. 20:07

Jó, akkor a válasz másképpen: azért, mert ez a +2 év, ami az alap 3 után jön. Külföldön is 3 +2 van, és a +2 az LL.M. Ok, hogy a miénk nem úgy néz ki, mint az övék (mármint az a +2 évünk), de ugyanúgy +2 év, méghozzá az egész képzés második részeként, ugyanúgy mint külföldön. Na ezért mondom, hogy a miénk is LL.M-nek felel meg, bár nem hívják így (és nem magyar találmány).

Egyébként megnéztem a gürizés minimálbérért topic agusztusi hozzászólásait, marhajó dolgokat olvastam, szerintem ezeket a gondolataidat nyugodtan terjeszthetnéd szélesebb körben is mint fórumon, nagy szükség lenne rá, én személy szerint pl. itt fórumon, és életemben először épp tőled olvastam ilyen gondolatokat (oktatás USA-ban, Ny-Európában összevetve a magyarral, nk. irodai fizetések stb.), kimondottan lelkesítő dolgok, kár, hogy ez egy fórumon ennyire el van dugva az emberek elől, és kár, hogy még az itt olvasók egy része sem hiszi el, sőt kiröhögi, mert szerinte nem így van.

Kacsa1111 # 2009.03.13. 19:50

nein...nein...NEIN!!!

ismétlem:
mitől lenne LLM a miénk, ha egyszer nem specializál semmire, és ugyanarra jogosít, mint egy LLB

és nem azért mert osztatlan a képzés...


Kacsa11

Impossible # 2009.03.13. 19:16

Na látod kacsa, ez volt a bökkenő, ez zavart be. Tehát mégiscsak LL.M-nek felel meg a miénk (ahogyan korábban is mondtam). Az más kérdés, hogy a külföldiek ezt hogyan fogadják el - azért fogadják el úgy, mintha csak LL.B lenne, mert nálunk osztatlan a képzés, így nemis tehetnek mást, gondolj bele. Logikus, nem?

Kacsa1111 # 2009.03.13. 18:38

Kedves Impossible,

annak nevezed, aminek akarod, de mitől lenne LLM a miénk, ha egyszer nem specializál semmire, és ugyanarra jogosít, mint egy LLB?


Kacsa11

Impossible # 2009.03.13. 18:20

Igen, van. :D

Miért nem "mester" diploma a miénk (a magyar)?

Egyébként már világos, amit írsz, köszi.

Kacsa1111 # 2009.03.13. 18:14

Kedves Impossible,

:)
akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba:

1)
az LLM (master of law) kifejezetten a jogi képzésre vonatkozik.
MA (master of arts) minden egyébre.
egyébként ugyanaz a szint.

DE!
2)
LLM-re vagy a 3 éves LLB-vel mehetsz, vagy a magyar 5 éves szarral.
2 évvel többet tanulsz, hogy ugyanott legyél...

Ehhez idézlek téged:
Úgy kéne értenem, hogy a mi 5 évünket leszarják, és úgy veszik, mintha 3 lenne?

kérdésedre a válasz: IGEN!

van még kérdésed?


Kacsa11