Szia Zoli!
Visszaolvastam az eddigieket. Kérlek, higgadj le, elsősorban a saját érdekedben! Szeretném, ha elhinnéd, hogy nem akarlak támadni, csak próbálnám megértetni Veled, hogy fölösleges konfliktusokba keveredsz a világgal. Nem érdemes a többi egyházat, szektát stb. ócsárolni. Aki valamelyikhez tartozik, pont úgy meg van győződve a saját (rosszabb esetben kizárólagos) igazságáról, mint Te. Egyikünk sem kapott táviratot Istentől, hogy az ő vallása az egyetlen helyes és üdvözítő. Gabrinak abban teljesen igaza van, hogy a vallási türelmetlenség eddig csak bajt és szenvedést okozott mindenkinek, több igaza vagy híve viszont senkinek sem lett általa. Te egy alapvetően okos, rokonszenves srác vagy, akit a fórumos talikon mindig meghívok akármire, nem érdemes vallási fanatizmusba esned.
Gondolj a pszichodráma csoportodra, ők milyen visszajelzéseket adnának! Élj ezekkel a módszerekkel (én is szoktam, mivel magam is évekig jártam önismereti csoportba), például csinálj szerepcserét. Te vagy a vallásos Hitgyülis, és jön valami más vallású, és elkezdi fikázni a Te hitedet. Vajon azt mondanád, "Nahát, most hogy mondja, belátom, ez tényleg egy pénzsóvár szekta, hülyeség volt évekig ide járnom, holnaptól katolikus leszek!" vagy pedig elküldenéd melegebb éghajlatra?
Maradjunk abban, hogy egyikünknek sincsen bizonyítéka sem Isten létére, sem arra, melyik az "igaz és üdvözítő" vallás... Pontosan ettől válik hit kérdésévé, és mások hitét - mindaddig amíg másoknak nem árt - el kell foganunk. Ezt hívják lelkiismereti és vallásszabadságnak, ha már jogászok vagyunk.
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu