Albérlet, bérleti díj tartozás

Imre60 # 2026.03.09. 22:11

drbjozsef

Köszönöm szépen a segítségét, tanácsadását!
Javaslatai alapján fogok elindulni intézkedni.

drbjozsef # 2026.03.09. 18:58

Igen, a közlemény rovat kb: x havi lakbér, gáz, villany.
Ez azért elég jó.

Van személyi igazolvány másolat a birtokomban, Mo-i lakcímük nem volt, mivel a bérlés előtt külföldön éltek.
Az is jó, a név, anyja neve, születési ideje bőven elég lesz ahhoz, hogy a KCR-ből lekérd az aktuális adatokat. Ehhez a jogos érdekedet igazolni kell, lehet, hogy előtt konzultálnod kell a közjegyzővel. Az FMH indítás jogos érdeked.

Viszont a bérleti szerződéssel (vagy aláhamisították a nevemet a lakcímbejelentőn...), bejelentkeztek az ingatlan(om)ba.
A bérleti szerződés ehhez teljesen elég. Nyilván azt mutatták be.

Állítólag már más lakcímük van, de megtudhatom az ügyfélkapun keresztül, hogy kik vannak az ingatlanomba bejelentkezve.
Igen, tedd is meg.

Imre60 # 2026.03.09. 18:13

Niki2025

Nem kértem kauciót, mivel belül remdbe tették a házat.
Tudom, erős dorgálasra vagyok ítélve.

Imre60 # 2026.03.09. 17:15

Drbjózsef,

Köszönöm a hozzászólását

Igen, a közlemény rovat kb: x havi lakbér, gáz, villany.

Igen ,az utolsó 3 havi lakbérrel tartoznak ( utána kiköltöztek), plusz fél hónap, miután tanukkal cseréltem zárat, mert a kulcsot nem adták vissza.

Van személyi igazolvány másolat a birtokomban, Mo-i lakcímük nem volt, mivel a bérlés előtt külföldön éltek.
Viszont a bérleti szerződéssel (vagy aláhamisították a nevemet a lakcímbejelentőn...), bejelentkeztek az ingatlan(om)ba.
Állítólag már más lakcímük van, de megtudhatom az ügyfélkapun keresztül, hogy kik vannak az ingatlanomba bejelentkezve.

Alapos # 2026.03.09. 15:54

OK
.köszönöm.

drbjozsef # 2026.03.09. 14:35

Alapos,

A lakás rendeltetésszerű használatának biztosítása a bérbeadó feladata.
Neki kell intéznie és fizetnie is.

Ha az derülne ki, hogy a dugulás igazolhatóan a bérlő felróható magatartása miatt jött létre, akkor annak költségeit természetesen követelheti a bérbeadó.

Alapos # 2026.03.09. 14:22

Üdvözlöm a kedves Fórumozókat !

Érdeklődnék, hogy egybérleti jogviszonyban használt lakásnál a dugulás elhárítása bérbeadó vagy a bérlő kötelessége.?
Kimaradt a szerződésből

Niki2025 # 2026.03.09. 08:46

És hány havi kaució volt letéve?

drbjozsef # 2026.03.09. 05:26

Imre60,

Ha bankszámlára utalta, az jó. Esetleg közlemény is van hozzá, ami teljesen egyértelműsíti az utalás jogcímét?

Ha jól értelek : a bérlőd már elköltözött, nem lakik az ingatlanban, azt te birtokbavetted, te vagy a birtokosa (nem tulajdonosa! az evidens), és az utolsó 3-4 hónap bérleti díjával adósok maradtak.

Én a helyedben megpróbálkoznék egy fizetési meghagyással. Kérdés, hogy tudsz-e hozzájuk címet? Azt a közjegyző kérni fog. Márpedig azt a szerződés szerinti címre kellene küldeni, ami ha jól értelek neked nincs is.

Ugyanakkor megjegyezném, hogy te jobbik részhalmazában vagy a bérlők által átvert bérbeadók halmazának. Sokkal rosszabb is lehetne, ha nem lennének hajlnadóak kiköltözni, felhalmoznák a közüzemi tartozásokat, és néhány milliós tartozással tűnnének el. Nem mondom, hogy örülj neki, hogy csak négy havi lakbérrel húztak le, de messze ez a legjobb kimenetelek között van a sok közül.

Bíróságon természetesen minden körülményt vizsgálnak, és hiába taganá le a bérleti szerződést, azért vannak tanúk (remélem, tudod kik tanúzták le azt a szerződést), és ott vannak az utalások. Kezd az FMH-val, aztán eldöntheted, akarsz-e perekedni, ha ellentmondanak. Tudsz valami személyes adatukat? Ha név, születési hely, idő van - ezek benne lennének ugye a szerződésben -, akkor a lakcímnyilvántartóból be tudod szerezni a mostani lakcímüket.

Imre60 # 2026.03.08. 21:22

bérlőd azt mondja, hogy te szívességi lassáhasználatként biztosítottad neki szóbeli megállapodással a lakást
Akkor miért fizetett havi bérleti díjat a bankszámlámra?

Imre60 # 2026.03.08. 21:10

Gondolom akkor a bíróság sem foglalkozik az üggyel, írásbeli szerződés hiányában?
Letagadhatja a bíróságon, hogy aláírta a szerződést?
A kormányablakban is a szerződés bemutatásával jelentkezhetett be az ingatlanba.

Imre60 # 2026.03.08. 20:57

Majordomus

Akkor esélyem sincs a bérleti díj behajtására?

Majordomus # 2026.03.08. 20:43

A bérlő dörzsölt te viszont naiv vagy.

Imre60 # 2026.03.08. 20:27

Voltam olyan naiv, hogy vártam, hogy postázzák nekem az én példányomat.
Havi rendszerességgel utalták a lakbért. Az utolsó 3 hónappal vannak elmaradva. Plusz fél hó mivel elköltözésükkor "elfelejtették" leadni a kulcsot. Gondolom arra az időre is kérhetek lakbért.

drbjozsef # 2026.03.08. 18:41

Imre60,

A szerződés (általam és 2 tanu aláírásával) a bérlőnél van.
A bérlő alá se írta? Gondolom de. De mi az, hogy neked nincs belőle példányod???

Jól gondolom, hogy a közjegyző nem fogja kérni az érvényes bérleti szerződést?
Jól. Őt nem érdekli se a jogalap, se az összegszerűség, semmi, neki nem feladata az igény ellenőrzése.

Viszont ha ellentmondanak a tartozásra, és perré válik, akkor kellene vmi írásos "alap" a követelés jogosságának igazolásához?
Természetesen.
Esetedben azért ez valszeg nem lesz gond, mert ha életvitelszerűen ott lakik, azt tudod igazolni, és csak előkerül az a szerződés. Hát ha mégse, mert véletlenül "elveszett" és a bérlőd azt mondja, hogy te szívességi lassáhasználatként biztosítottad neki szóbeli megállapodással a lakást, akkor azért gondban leszel. De azért ott van a két tanú, aki ha valós személyek, tudnak azért tanúskodni melletted. Csak macerásabb lesz.

Imre60 # 2026.03.08. 18:20

Üdvözletem!
FBH szándékozom beadni, albérleti díj tartozásra.
A szerződés (általam és 2 tanu aláírásával) a bérlőnél van.
Jól gondolom, hogy a közjegyző nem fogja kérni az érvényes bérleti szerződést?
Viszont ha ellentmondanak a tartozásra, és perré válik, akkor kellene vmi írásos "alap" a követelés jogosságának igazolásához?

beleeroltettette (törölt felhasználó) # 2025.12.15. 13:37

Az albérlet egy tökéletes példa, hogy mindenki addig nyujtózkodjon amíg a takarója ér. Már ha egyálatlán az övé a takaró.

Alapos # 2025.12.13. 10:31

Alakul a téma !

Gabi9967 # 2025.12.13. 10:11

Alapos, Szomorú örökös,

Ahogy lentebb már ecseteltem, a ház felújításra szorul (villany, gáz, stb) nekem sem időm, sem módom nincsen rá.
Azért adtam úgy ki, ahogy van.
Igen, akinek így is "tetszik", az beköltözhet, javítgathatja, hogy rendesen tudjon élni.
Viszont ha már aláírta a szerződést, beköltözött, utólag miért kell mocskolódni, a másikat feljelentgetni?

Szomorú örökös # 2025.12.13. 06:02

Egy házon lakáson a végtelenségig lehet bármit csinálni , de nem kell.
Sőt kivenni sem kötelező a lakást, ha nem olyan, amilyenben az illető lakni szeretne.

Alapos # 2025.12.13. 05:29

Gabi9967!

Ha egy lakás -ház bérlete után érdeklődő személy úgy kezdi, hogy mit kell csinálni egy házon -lakás bérleten, azt rövid úton el kell küldeni.

Egy házon lakáson a végtelenségig lehet bármit csinálni , de nem kell.

Ha olyan hangulatban van az ember vagy az érdeklődő túltolja ezt a kell mantrát, meg lehet jegyezni hogy majd a tiedben és hozzá gondolni , hogy addig amíg meztelen a feneked, inkább a nadrág felhúzására kell koncentrálni.

Gabi9967 # 2025.12.12. 20:39

Niki, köszönöm a válaszokat!

01. kb ez : lakbér junius
De gondolom a bíróság ezt elfogadja, mivel az összeg a bérleti szerződésen is ugyanaz, és a szerződő felek is ugyanazok, akik között a banki transzfer is történt (remélem nem gondolják, hogy esetleges más szolgáltatásokért fizetett a kedves partner :)

02. csak szóbeli "megállapodás", inkább nevezném megengedésnek a részemről.
lentebb írtam: "Kb így történt: Te, Gabi, ezt meg kellene javítani, Te Gabi, ezt el kellene szállíttatni. Mondom, ok, csináld. Utólag fenyeget, hogy behajtatja rajtam ezen tevékenységek ktgeit, hogy ő mennyi pénzt áldozott a házra. A kauciót megállapodásunk szerint elengedtem, azzal az indokkal, hogy sokat kell a házra költenie.

03. Megtekintett állapotban vette át a házat (a szerződésben benne van). Tudta, hogy rossz a villamos hálózat, mondta, hogy a haverja megnézi. Nyár volt, de mondta, hogy az apósa gázszerelő, majd megjavítja a konvektorokat őszre... stb. Azért engedtem el a 2 havi kauciót, hogy legyen pénze lakhatóvá tenni a házat (miután ugye egy sokkal "értékesebb" ingatlant bérel kevebb havi bérleti díjért).

04. Ha "feljelent" ... ugye inkább panaszt tenni a megfelelő fogalmazás...és ha a hatóság- bíróság, rendőrség, ügyészség, katasztrófavédelem, CIA, FBI... elítél, elmarasztal, hibásnak talál, lecsuknak? 3 napi főbelövésre ítélhetnek?

Niki2025 # 2025.12.12. 18:44

Gabi

1. Nem kell utalásnál átvételi elismervény ( szerintem ) az csak a készpénzes fizetésnél van. Kérdés az, hogy benne volt -e a közlemény rovatban az utalásoknál, hogy mire történt? " Gabi XY lakása 2025 október havi bérleti díj" ?
  2. És ezekre az esetleges javíásokra mit írtatok a nem meglévő bérleti szerződésben? Vagy ez csak szóban hangzott el?
  3. Alapvetően a bérbeadó feladata megfelelően lakható, használható állapotra karbantartani a lakást, pl ha télen tönkremegy a fűtés akkor azt a bérbeadónak meg kell javíttatnia saját költségén. Ide tartozik az is, hogy esetetekben gond volt pl a villannyal, amit neked kellett volna megjavíttatni. De akkor sem volt már ott világítás amikor kivették? Mert ez sem mindegy..

A " milyen büntetésre számíthatok? " kérdést részemről nem tudom itt értelmezni? Kitől vársz büntetést? Volt lent ez a mondatod: "Utólag fenyeget, hogy behajtatja rajtam ezen tevékenységek ktgeit," Nos, azért a " behajtás" nem bemondásra szokott történni.

Gabi9967 # 2025.12.12. 17:04

Niki, köszönöm!

A kérdésem lemaradt:

1. A banki átutalás elegendő bizonyíték-e, hogy átvettem a bérleti díjat? Vagy ki kellett volna állítanom átvételi elismervényt?
  2. A bérlő által elvégzett "felújítási munkák" és ktgek később behajthatók e a bérbeadón? (nem volt konkrét megállapodás a kgt ek viselésére, csak az esetleges javítások beleegyezésére. Lentebb írtam.)
  3. Illetve "feljelenthető-e" a bérbeadó, hogy nem a megfelelő állapotban adta ki a házat bérlő részére? Milyen büntetésre számíthatok?
Gabi9967 # 2025.12.11. 17:55

Ha nincs nálam a bérleti szerződés 1 példánya, viszont ugye minden hónapban banki bizonylaton utalta a lakbért, akkor az talán bizonyítja, hogy nem csak a 2 szememért kaptam tőle havi apanázst?

Ha ezt-azt, kisebb-nagyobb költségekkel javítgatott, szerelt az ingatlanon, megállapodás nem született róla, hogy a ktgeket ki állja.
Kb így történt: Te, Gabi, ezt meg kellene javítani, Te Gabi, ezt el kellene szállíttatni. Mondom, ok, csináld. Utólag fenyeget, hogy behajtatja rajtam ezen tevékenységek ktgeit, hogy ő mennyi pénzt áldozott a házra. A kauciót megállapodásunk szerint elengedtem, azzal az indokkal, hogy sokat kell a házra költenie.