SPORTJOGGAL KAPCSOLATOS INFÓK


Rexor # 2005.05.24. 13:36

Nem akarok a lelkedbe taposni kedves Corman, de azt hiszem csatlakoznom kell onom-hoz ebben a témában. Ha most mész vizsgázni, javaslom alaposan nézd át az alkotmányt, de mindeneklőtt azt, azt hogy mit jelent az hogy törvény, és mit jelent a törvénymódosítás (jogelméletből biztos tanultátok már). Ha egy olyen elszólást elejtesz vizsgán, hogy az alkotmánynak csak 49-es verzióját találtad, és hogy hol van a 89-es verzió szerintem szó nélkül kivágnak. És ezt ne vedd rosszindulatú kritikának, csak javaslatnak.

Corrman # 2005.05.24. 14:02

"szerintem ne menjünk abba bele, ki kit magáz és kit nem, de ha alaposan elolvassa, olvasod a válaszom, rájöhetsz, rájöhet, tegezem-e, tegezlek-e."- Nos, ha visszaolvassa saját mondatait, rájön, hogy hol magázott, hol pedig tegezett! És ezt ne tekintse okoskodásnak vagy szemrehányásnak, csak egyszerűen így van:
2005.05.24. 13:48:10- "...aki tanultjogtörit hogy nem tudja értelmezni...", illetőleg "...szerintem alaposan olvasd át a Kukorelli-féle könyvet..."- erről ennyit!

"jogászhallgatóként ilyen kérdést az első évvégén (jogi alaptanból biztosan tanították, mi hogyan működik) nem illik feltenni....

bocsi, ha magára, magadra vette(d), de ez általános jelenség a jogászhallgatók körében. "

Én nem úgy tapasztalom, hogy általános jelenség lenne, de ebben nem kívánok vitatkozni, hisz vélhető életkorából fakadóan jóval tájékozottabb lehet a témát illetően.

De mivel látom, akaratos emberekkel van dolgom,s nem szeretnék a továbbiakban erről diskurálni: igaza van, Onom, a problematika kiindulópontja igazából ott lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam meg az Ön által is idézett mondatot! Tán fáradt voltam, tán nem ismerem e tárgykört, de a félévi summa után nem tartok a bukástól, őszintén szólva!

Hangsúlyozom, nem azért szeretném lezárni a témát, mert nem értek egyet, sőt, köszönöm a kiigazításokat, jótanácsokat- minden ironikus hangvételt mellőzve!-, de elsősorban a sportjoggal és a sportmenedzseri képzés tárgykörével szeretnék e topic keretein belül foglalkozni!

Bárkinek a javaslataira kíváncsi vagyok, de azt e-mailben is megteheti! ( Fiatalság.... bolondság...:))

Mindenkinek további szép napot!

Legislator # 2005.05.24. 14:37

Nos, ha a Kollega eddig nem is tudta volna, most már egy életre megjegyzi, hogy mi az Alkotmány törvényszáma. Hozzátenném, professzorok is simán leírják, hogy 1989-es alkotmány. (Egy Be.-tankönyvíró példája lebeg előttünk). Sajnos, ezeket az alapdolgokat már az elején a fejekbe kell(ene) verni. Én láttam olyan másodéves (álligos) évfolyamdolgozatot, ahol a hallgatónő végig arab számmal írta a hatályos törvények számait. Hadd ne mondjam, hogy miért bukott meg, ugyanis ezek után feleslegesnek láttam az elolvasását az inkriminált dolgozatnak.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2005.05.24. 14:55

Gyula szigorú vagy :), de igazad van. Azt hiszem aki jogász vagy jogásznak készül ilyet nem engedhet meg magának. Melyik könyvben olvashatok egyébként a 89-es alkotmányról? :) Ezt gondolom azért mondhatták, mert 89-ben módosították átfogóan az alkotmányt, tehát tartalmi szempontból még van is némi igazságalapja.

onom # 2005.05.24. 15:27

nos, ha már elemezni szeretnénk a mondatokat, íme:
"nem igazán értem, hogy jogászhallgatóként, aki tanultjogtörit hogy nem tudja értelmezni, mit is jelent a többpáertrendszer és stb, ami a preambulumban van."= nem igazán bírom felfogni azt, hogy általában egy jogászhallgató, aki tanult jogtörit, nem tud értelmezni valamit... vagyis a hogy nem tudja értelmezni tagmondat azt jelenti, hogy felháborítónak tartom a dolgot...

azt, hogy általános jelenség-e, hogy a diákok egyre kevesebbet tudnak, én tapasztalom, ez akkor legyen az én véleményem egyedül.

szerintem is a vita legyen lezárva.

a lényeg, hogy legyen szó bármilyen jogászról, tudnia kell az alkotmány számát és a jogszabályokra vonatkozó általános szabályokat.

Legislator # 2005.05.26. 08:42

Rexor, formailag viszont nincs igaza, mert 1989-ben nem hoztak létre új alkotmányt, így az 1949-es szöveg a hatályos. A zöld színű egyszerzős Be. írja egyébként...


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.05.27. 07:45

Szegény Corrman-t jól elijesztettétek.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2005.05.27. 07:57

Nem ez volt a cél :) Corrman azóta már biztos levizsgázott.

dr. Bubo # 2005.05.27. 08:07

Levizsgázott vagy sikeresen vizsgázott? :)

Legislator # 2005.05.27. 08:13

Ne cinkeljétek szegényt:), majd csak beszámol...


Sunshine after the rain.

onom # 2005.05.30. 06:01

szerintem, nem elijesztettük, csupán én személy szerint a puszta tényeket közöltem vele a tkintetében, hogy mit gondolok.

Legislator # 2005.05.31. 09:07

No, mindegy.


Sunshine after the rain.

Corrman # 2005.06.01. 17:54

Hali!

Nem poén, átmentem 5-össel! Bár ezt elsősorban annak köszönhetem, hogy megróvásotok után éjjel-nappal az alkotmányunkat és Kukorelli könyvét olvastam, ez utóbbi kisebb csalódást is okozott, mégpedig pozitívat!

Szóval köszi mindenkinek a tippeket, már csak 5 vizsga!:)

dr. Bubo # 2005.06.02. 07:40

Gratulálok Corman, csak így tovább!
Remélem, a többi vizsgához nem kell ílyen bíztatás...

onom # 2005.06.02. 09:00

gratulálok én is Corrmann!!! és további sok sikert a vizsgákhoz

Corrman # 2005.06.02. 17:57

Mindenkinek köszönöm a jókívánságokat, s viszont kívánok minden szépet és jót e meleg napokra!

Legislator # 2005.06.04. 10:35

Jól van, Corrman Collega, csak így tovább. Lám, hasznos ez a mi kis jogi oldalunk.


Sunshine after the rain.

Corrman # 2005.06.30. 03:53

A vizsgáimmal haladok, de közben újabb kérdés merült fel bennem a témával kapcsolatban, így, ha valaki tud erről bővebb tájékoztatást adni, azt nagyon megköszönném. Láttam, hogy az SE-TSK-n van egy ún. sportmenedzseri szak. Mivel engem továbbra is nagyon érdekel a sport- vonatkozás, valaki meg tudja mondani mit takar a sportmenedzser megjelölés? Mivel foglalkozik egy ilyen menedzser, hogy jelenik meg a munkája a mindennapokban, a gyakorlatban? Előre is köszönöm!

dr. Bubo # 2005.07.01. 14:27

A képzést meghatározó 44/2002. (III. 21.) Korm. rendelet szerint: "Sportmenedzserek képzése a testnevelés és sport különböző területeire, akik - az 1. számú melléklet 1. pontjában foglaltakra is tekintettel - képesek meghatározni a sportvezetés feladatait a modern piacgazdaság viszonyai között; elméleti ismereteik birtokában és gyakorlati felkészültségük alapján eligazodnak a sportot átható társadalmi és gazdasági tényezők és folyamatok között; képesek feltárni a sportban rejlő gazdasági lehetőségeket, s így biztosítani tudják a testnevelés és sporttevékenység végzéséhez szükséges erőforrásokat; képesek szakterületük alkotó művelésére és fejlesztésére, a legújabb ismeretek alkalmazására." Szerintem olyan, mint az ügyvezető igazgató, csak máshogy nevezik...

Legislator # 2005.07.01. 15:03

No, majd kifaggatom az én sportmenedzser ösmerősömet. Tizedike tájékán találkozom vele úgyis Győrben.


Sunshine after the rain.

Jelisaveta # 2005.07.02. 11:26

Szia Corrman,
egyesületeknél, szakosztályoknál, a szakszövetségeknél, sp.alosztályoknál dolgozhatsz, lehetsz vele vezető, menedzser elvileg. De versenyszervezés, eseményszervezés is, esetleg ügynökségi munka. És a fitness/kondi stb termek, bár az azokat vezetők inkább vállakozók (tisztelet a kivételnek), mint sportszakemberek. Illetve ez is egy menedzser diploma, így más területen is használható. Én ezen a szakon végeztem, így saját bőrömön éreztem, hogy sajnos elég nehéz a szakmában elhelyezkedi (ahogy más szakmákban is). Ismeretségek kellenek, és nagyon-nagyon fontos a kapcsolatrendszer. Vagy talán "könnyebb", ha saját vállakozásba tud kezdeni az ember. Azt gondolom, hogy nálunk még nincs kiforrva normálisan a sport menedzselése, (nem csak a focira gondolok, minden látványsportnak és a szabadidősportnak is nagy szüksége lenne rá), nem nagyon lehet még Jerry Maguire-ködni.
Üdv,
Jelisaveta

Corrman # 2005.07.02. 14:05

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Jelisaveta, ha nem bánod, megdobnálak egy mail-lel, mert azért van még 1-2 kérdésem a témával kapcsolatban. Nem gond?

Jelisaveta # 2005.07.03. 09:43

Nyugodtan, nem gond. Hátha tudok segíteni.