SPORTJOGGAL KAPCSOLATOS INFÓK


Corrman # 2005.04.08. 12:59

SZIASZTOK! ELSÕ ÉVES HALLGATÓKÉNT NEMIGEN MONDHATOM MAGAM TÁJÉKOZOTTNAK E TÁRGYKÖRBEN...HA VALAKI TUD VALAMIT E TÉMÁRÓL, KÉREM OSSZA MEG VELEM TAPASZTALATAIT....EGYELTALÁN MIT ÉS HOL ÉRDEMES OLVASNOM? MENNYIRE NÉPSZERÛ EZ Z IRÁNY?

GYORS RELEXIÓKBAN BIZAKODVA,
ELÕRE IS KÖSZÖNÖM

dr. Bubo # 2005.04.11. 17:19

Nem csak Te nem vagy tájékozott...
Ha jogszabályt akarsz olvasni, javaslom a sportról szóló 2004. évi I. törvény és időközben megjelent végrehajtási rendeleteinek tanulmányozását, valamint az NSH honlapját. A téma megértéséhez a sportmenedzseri képzés könyvei, megadott irodalmai is segíthetnek..

Legislator # 2005.04.12. 11:15

Vannak azért könyvek is. Emlékezetem szerint Sárközy írt egy magyarázatot a régi törvényhez, valamint Kolláth is sportjogász. Van egy magyar szerző által írt Sport law című 120 oldal körüli angol nyelvű könyvecske, ezt az ELTE ÁJK NMJ tanszék könyvtárában találod meg. A szerző talán a TE tanára. Szerintem tipikusan olyan divattéma, amivel sokan foglalkoznak, de amihez kevesen értenek. Sportjogász még a Budapesti Corvinus Egyetem Államigazgatási Kar Államigazgatási Tanszékének tanszékvezetője, az egyetem rektorhelyettese, Imre Miklós is.


Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.04.13. 15:30

Kolláth mihez nem ért, néha alkotmányjogász, néha médiajogász, most sportjogász?! Ilyen definiciót (sportjogász) még nem hallottam, bizponyára vannak, akik egyes területekkel - jéghoki, foci, stb. - foglalkoznak, de a területet egyik sem látja át. Javasolnám talán a NSH jogi főosztályát megkeresni, lehet, hogy többet tudnak, mint néhányan, akik a szakterület önjelölt tudósainak mondják magukat..

Jelisaveta # 2005.04.13. 19:47

Szia Corrman!
Próbáld meg a TF-en dr. Nemes Andrást megkeresni, ő tanítja a sportjogot, hátha tud segíteni. Van saját honlapja is www.drnemes.hu.
Üdv,
Jelisaveta

Legislator # 2005.04.19. 08:47

Valóban igazat adok, Bubó. Mondjuk, a véleményemet inkább nem mondom el a területről.


Sunshine after the rain.

Corrman # 2005.05.24. 08:25

Köszönöm eddigi válaszaitokat!

Kezdem körüljárni a témát- bár a vizsgaidőszak miatt most kissé háttérbe szorult-, de újabb kérdések is felmerültek bennem. Mit takar pontosan a sportmenedzseri képzés, s hol lehet ilyen tanulmányokat folytatni? Illetve valakitől mintha azt hallottam volna, hogy létezik sporttudományi tanszék, ez igaz? Ha igen, akkor hol?
Emellett nem tudtam nem észrevenni kicsit szkeptikus hangnemetek- ha jól éreztem.. Mi ennek az oka?Bár úgy tudom, sokan e jogterületet afféle "alibi-jog"-nak tekintik, s az is meglepő, hogy igazi joganyagot eddig nem találtam- noha az ajánlott dokumentumokat már megszereztem.
Esetleg milyen jogterület az, ahol sport iránt érzett szeretemet és érdeklődésemet kiélhetem? Van egyeltalán ilyen?
Legislator és dr Bubó szavai után pedig az is érdekelne: tudtok egyeltalán olyan személyről, aki hiteles forrás e témával kapcsolatban, illetve tényleg otthon van a sportjogban? - a már említettek mellett....

Előre is köszönöm!
Mindenkinek szép napot!

Ja, ha már itt vagyok: a következő vizsgámra kell a hatályos alkotmány. Nos, nekem van egy 2003-as jogtáram, ahol viszont csak a '49-es verzióját találom!! És eddig a neten is csak úgy találtam meg, hogy a '49-est és valahol meg az asszem '89-re ( de ez nem biztos) datálható módosításokat! Ezeket tudom-e használni, ill. hol tudnék frissebb verzióhoz jutni új jogtár megvétele nélkül?

Köszi!

Sziasztok!

Legislator # 2005.05.24. 09:09

Javaslom a nyomtatott alkotmányszöveg megvételét. A "49-es verzión" azt érted, hogy az 1949-ben hatályos szöveget adja ki? Nem nagyon értem. A helyzet az, hogy a hatályos alkotmánytörvény száma: 1949. évi XX. tv. Különben most ugrik be: van egy ingyenes és teljes, szabadon elérhető jogtár a világhálón: látni nem láttam, de május 20-i hírek szerint a Figyelőnet hírportálon figyel:))).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.05.24. 09:12

Hm. A figyelőneten nem lelem. Azt írja, hogy az Opten Informatikai Kft. is része a történetnek.


Sunshine after the rain.

Corrman # 2005.05.24. 09:48

Köszi!

Nos, a FN-en találtam valami törvénytárat, de... közben megnéztem: a 2005. máciusában hatályos Alkotmány-törvényre lenne szükségem. Ez egyenlő a 49. évi XX. tv.- vel?

Corrman # 2005.05.24. 09:51

Hopp, szerintem megtaláltam:

http://wikisource.org/…otm%c3%a1nya#…

Ez hatályosnak tűnik, nem?

Legislator # 2005.05.24. 10:06

Egyenlő. Nem tudom, hogy a talált szöveg hatályos-e. Az FN-en nincs Alkotmány? (ELTÉ-s vagy?)


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.05.24. 10:08

Sportmenedzser: Testnevelési Egyetem, ha jól emlékszem. Ismerek valakit, akinek az öccse sportmenedzser képzésre jár, meg fogom érdeklődni.


Sunshine after the rain.

Corrman # 2005.05.24. 10:09

Ott nem találtam!

Iegn, ELTE-s vagyok- és úgy néz ki, hülye is, merthogy...

ez lenne az ún. Preambulum?:A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:

Ennyi ?

Megkaptuk vizsgára, hogy az alk. mely §-ai és bekezdései kellenek, de ezt a listát elég logikátlannak tartom!

Te is ELTÉ-s vagy?

Rexor # 2005.05.24. 10:32

Imre Miki sportjogász? Ezt nem is tudtam, leginkább György Istvánból néztem volna ki :) Ûz is sportot vagy csak tanácsot ad? :))

Corrman # 2005.05.24. 10:56

"Sportmenedzser: Testnevelési Egyetem, ha jól emlékszem. Ismerek valakit, akinek az öccse sportmenedzser képzésre jár, meg fogom érdeklődni. "

Azt megköszönném...

Legislator # 2005.05.24. 11:05

Miki adja le a sportjogot, (szoc.-kult. utolsó előadás szokott lenni) de szerintem 0 ilyen jellegű publikációja van. Ö rendszeresen fut a Margitszigeten. György Pista eléggé sportos alkat, ahhoz képest, hogy már 51. éves. Néhányszor voltunk együtt gyúrni is.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.05.24. 11:09

Igen, jövőre végzek az ELTÉ-n. Már van egy államigazgatási diplomám, és közel két évet tanítottam a BCE Államigazgatási Kar Államigazgatási Tanszékén (=tkp. Közigazgatási Jogi Tanszék) tanársegédként. Tudományos tevékenységem elismeréseként áthívtak az MTA JTI-be tudományos kutatónak, jelenleg ez a főállásom.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.05.24. 11:20

Ez a preambulum. Ne feledjük, hogy ez egy átmeneti alkotmány, legalábbis annak van deklarálva. De Kukorelli szerint történetiesedik (ld. 1998-ban tartott ELTE ÁJK-s habilitációs előadását).


Sunshine after the rain.

onom # 2005.05.24. 11:48

kedves Corrmann!
nem igazán értem, hogy jogászhallgatóként, aki tanultjogtörit hogy nem tudja értelmezni, mit is jelent a többpáertrendszer és stb, ami a preambulumban van.
nem értem,az ELTE-n nem tanítják, ott milyen az alkjog tanítása, azt hogy egy 49-es évi törvény vagy bármi más, attól még hatályos 2005-ben is, mert a §-kat módosítják külön tv-nyel, szerintem alaposan olvasd át a Kukorelli-féle könyvet, mert szépen elmagyaráz mindent.
nem tudom, nálatok ez hogyan megy, de ahol én tanultam, ott ezek nem ismerete bukókérdés lenne és volt is.

onom # 2005.05.24. 11:50

ja és bocs, ha kicsit értelmetlen lenne és tele van helyesírási hibával, de ennyi idő alatt gyorsan gépelni csak így tudok....)

Corrman # 2005.05.24. 12:17

Kedves onom!

Nem tudom, hol olvasta, hogy nem tudom értelmezni a többpártrendszer jelentését. Tényleg, hol olvasta? Elsősként meglepődve tapasztaltam, hogy a Preambulum ily rövid. Ennyi! Tudja, gimnazistaként nem az volt a kedvenc időtöltésem, hogy az alkotmányt olvasgatom és értelmezem, remélem, ez megbocsátható bűn.
Igazából nem értem, mivel érdemeltem hasztalan okoskodását.
Arról, meg hogy mi bukókérdés és hol, inkább ne vitatkozzunk!

Hangneme zavaros, s logikátlen is, abban pedig megegyezhetnénk, hogy magázó vagy tegező formulát alkalmazunk, nemde...

Ui: Legislatornak megköszönve a segítséget, javaslom, térjünk vissza a fórum eredeti tematikájához, így továbbra is várom a véleményket e tárgykörrel kapcsolatban!

Onom, Önnek pedig azt javaslom, mielőtt kifejti álláspontját, olvassa el alaposan a reflexiójának hivatkozásául szolgáló hozzászólást, ill. hozzászólásokat! Köszönöm!

Corrman # 2005.05.24. 12:19

13:50-re datálható hozzászólását pedig az én esetemben is legyen szíves figyelembe venni!:)

dr. Bubo # 2005.05.24. 13:04

Kedves Corman, talán támpont a hatályos alkotmányszöveg megállapításához, hogy a honvédelemre vonatkozó rendelkezéseket 2005. január 1-jével módosították.

A sportmenedzseri képzés tekintetében szintén jogász ismerősöm, aki most végez, azt mesélte, hogy nagyon kirítt a többi közül, mert már látott rendes egyetemet belülről.. Ha sportkarriert (nem sportolóit) akarsz valahol, akkor vágj bele, egyébként a jogi diploma - némi közgazdasági kiegészítéssel -bőven elegendő lenne - szerintem.

onom # 2005.05.24. 13:12

szerintem ne menjünk abba bele, ki kit magáz és kit nem, de ha alaposan elolvassa, olvasod a válaszom, rájöhetsz, rájöhet, tegezem-e, tegezlek-e.

mellesleg egy általános problémát írtam le abból kiindulva, amit káérdeztél, kérdezett, de mindegy, hagyjuk.

és nem azt írtam , hogy nem értelmezte(d) a fogalmat, hanem az egész preambulum értelmezéséről beszéltem.
hozzászólásával kapcsolatban, "Nos, nekem van egy 2003-as jogtáram, ahol viszont csak a '49-es verzióját találom!!"csak annyi tudok mondani, hogy jogászhallgatóként ilyen kérdést az első évvégén (jogi alaptanból biztosan tanították, mi hogyan működik) nem illik feltenni....

bocsi, ha magára, magadra vette(d), de ez általános jelenség a jogászhallgatók körében.