SPORTJOGGAL KAPCSOLATOS INFÓK


Jelisaveta # 2005.07.03. 09:43

Nyugodtan, nem gond. Hátha tudok segíteni.

Corrman # 2005.07.02. 14:05

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Jelisaveta, ha nem bánod, megdobnálak egy mail-lel, mert azért van még 1-2 kérdésem a témával kapcsolatban. Nem gond?

Jelisaveta # 2005.07.02. 11:26

Szia Corrman,
egyesületeknél, szakosztályoknál, a szakszövetségeknél, sp.alosztályoknál dolgozhatsz, lehetsz vele vezető, menedzser elvileg. De versenyszervezés, eseményszervezés is, esetleg ügynökségi munka. És a fitness/kondi stb termek, bár az azokat vezetők inkább vállakozók (tisztelet a kivételnek), mint sportszakemberek. Illetve ez is egy menedzser diploma, így más területen is használható. Én ezen a szakon végeztem, így saját bőrömön éreztem, hogy sajnos elég nehéz a szakmában elhelyezkedi (ahogy más szakmákban is). Ismeretségek kellenek, és nagyon-nagyon fontos a kapcsolatrendszer. Vagy talán "könnyebb", ha saját vállakozásba tud kezdeni az ember. Azt gondolom, hogy nálunk még nincs kiforrva normálisan a sport menedzselése, (nem csak a focira gondolok, minden látványsportnak és a szabadidősportnak is nagy szüksége lenne rá), nem nagyon lehet még Jerry Maguire-ködni.
Üdv,
Jelisaveta

Legislator # 2005.07.01. 15:03

No, majd kifaggatom az én sportmenedzser ösmerősömet. Tizedike tájékán találkozom vele úgyis Győrben.


Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.07.01. 14:27

A képzést meghatározó 44/2002. (III. 21.) Korm. rendelet szerint: "Sportmenedzserek képzése a testnevelés és sport különböző területeire, akik - az 1. számú melléklet 1. pontjában foglaltakra is tekintettel - képesek meghatározni a sportvezetés feladatait a modern piacgazdaság viszonyai között; elméleti ismereteik birtokában és gyakorlati felkészültségük alapján eligazodnak a sportot átható társadalmi és gazdasági tényezők és folyamatok között; képesek feltárni a sportban rejlő gazdasági lehetőségeket, s így biztosítani tudják a testnevelés és sporttevékenység végzéséhez szükséges erőforrásokat; képesek szakterületük alkotó művelésére és fejlesztésére, a legújabb ismeretek alkalmazására." Szerintem olyan, mint az ügyvezető igazgató, csak máshogy nevezik...

Corrman # 2005.06.30. 03:53

A vizsgáimmal haladok, de közben újabb kérdés merült fel bennem a témával kapcsolatban, így, ha valaki tud erről bővebb tájékoztatást adni, azt nagyon megköszönném. Láttam, hogy az SE-TSK-n van egy ún. sportmenedzseri szak. Mivel engem továbbra is nagyon érdekel a sport- vonatkozás, valaki meg tudja mondani mit takar a sportmenedzser megjelölés? Mivel foglalkozik egy ilyen menedzser, hogy jelenik meg a munkája a mindennapokban, a gyakorlatban? Előre is köszönöm!

Legislator # 2005.06.04. 10:35

Jól van, Corrman Collega, csak így tovább. Lám, hasznos ez a mi kis jogi oldalunk.


Sunshine after the rain.

Corrman # 2005.06.02. 17:57

Mindenkinek köszönöm a jókívánságokat, s viszont kívánok minden szépet és jót e meleg napokra!

onom # 2005.06.02. 09:00

gratulálok én is Corrmann!!! és további sok sikert a vizsgákhoz

dr. Bubo # 2005.06.02. 07:40

Gratulálok Corman, csak így tovább!
Remélem, a többi vizsgához nem kell ílyen bíztatás...

Corrman # 2005.06.01. 17:54

Hali!

Nem poén, átmentem 5-össel! Bár ezt elsősorban annak köszönhetem, hogy megróvásotok után éjjel-nappal az alkotmányunkat és Kukorelli könyvét olvastam, ez utóbbi kisebb csalódást is okozott, mégpedig pozitívat!

Szóval köszi mindenkinek a tippeket, már csak 5 vizsga!:)

Legislator # 2005.05.31. 09:07

No, mindegy.


Sunshine after the rain.

onom # 2005.05.30. 06:01

szerintem, nem elijesztettük, csupán én személy szerint a puszta tényeket közöltem vele a tkintetében, hogy mit gondolok.

Legislator # 2005.05.27. 08:13

Ne cinkeljétek szegényt:), majd csak beszámol...


Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.05.27. 08:07

Levizsgázott vagy sikeresen vizsgázott? :)

Rexor # 2005.05.27. 07:57

Nem ez volt a cél :) Corrman azóta már biztos levizsgázott.

Legislator # 2005.05.27. 07:45

Szegény Corrman-t jól elijesztettétek.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.05.26. 08:42

Rexor, formailag viszont nincs igaza, mert 1989-ben nem hoztak létre új alkotmányt, így az 1949-es szöveg a hatályos. A zöld színű egyszerzős Be. írja egyébként...


Sunshine after the rain.

onom # 2005.05.24. 15:27

nos, ha már elemezni szeretnénk a mondatokat, íme:
"nem igazán értem, hogy jogászhallgatóként, aki tanultjogtörit hogy nem tudja értelmezni, mit is jelent a többpáertrendszer és stb, ami a preambulumban van."= nem igazán bírom felfogni azt, hogy általában egy jogászhallgató, aki tanult jogtörit, nem tud értelmezni valamit... vagyis a hogy nem tudja értelmezni tagmondat azt jelenti, hogy felháborítónak tartom a dolgot...

azt, hogy általános jelenség-e, hogy a diákok egyre kevesebbet tudnak, én tapasztalom, ez akkor legyen az én véleményem egyedül.

szerintem is a vita legyen lezárva.

a lényeg, hogy legyen szó bármilyen jogászról, tudnia kell az alkotmány számát és a jogszabályokra vonatkozó általános szabályokat.

Rexor # 2005.05.24. 14:55

Gyula szigorú vagy :), de igazad van. Azt hiszem aki jogász vagy jogásznak készül ilyet nem engedhet meg magának. Melyik könyvben olvashatok egyébként a 89-es alkotmányról? :) Ezt gondolom azért mondhatták, mert 89-ben módosították átfogóan az alkotmányt, tehát tartalmi szempontból még van is némi igazságalapja.

Legislator # 2005.05.24. 14:37

Nos, ha a Kollega eddig nem is tudta volna, most már egy életre megjegyzi, hogy mi az Alkotmány törvényszáma. Hozzátenném, professzorok is simán leírják, hogy 1989-es alkotmány. (Egy Be.-tankönyvíró példája lebeg előttünk). Sajnos, ezeket az alapdolgokat már az elején a fejekbe kell(ene) verni. Én láttam olyan másodéves (álligos) évfolyamdolgozatot, ahol a hallgatónő végig arab számmal írta a hatályos törvények számait. Hadd ne mondjam, hogy miért bukott meg, ugyanis ezek után feleslegesnek láttam az elolvasását az inkriminált dolgozatnak.


Sunshine after the rain.

Corrman # 2005.05.24. 14:02

"szerintem ne menjünk abba bele, ki kit magáz és kit nem, de ha alaposan elolvassa, olvasod a válaszom, rájöhetsz, rájöhet, tegezem-e, tegezlek-e."- Nos, ha visszaolvassa saját mondatait, rájön, hogy hol magázott, hol pedig tegezett! És ezt ne tekintse okoskodásnak vagy szemrehányásnak, csak egyszerűen így van:
2005.05.24. 13:48:10- "...aki tanultjogtörit hogy nem tudja értelmezni...", illetőleg "...szerintem alaposan olvasd át a Kukorelli-féle könyvet..."- erről ennyit!

"jogászhallgatóként ilyen kérdést az első évvégén (jogi alaptanból biztosan tanították, mi hogyan működik) nem illik feltenni....

bocsi, ha magára, magadra vette(d), de ez általános jelenség a jogászhallgatók körében. "

Én nem úgy tapasztalom, hogy általános jelenség lenne, de ebben nem kívánok vitatkozni, hisz vélhető életkorából fakadóan jóval tájékozottabb lehet a témát illetően.

De mivel látom, akaratos emberekkel van dolgom,s nem szeretnék a továbbiakban erről diskurálni: igaza van, Onom, a problematika kiindulópontja igazából ott lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam meg az Ön által is idézett mondatot! Tán fáradt voltam, tán nem ismerem e tárgykört, de a félévi summa után nem tartok a bukástól, őszintén szólva!

Hangsúlyozom, nem azért szeretném lezárni a témát, mert nem értek egyet, sőt, köszönöm a kiigazításokat, jótanácsokat- minden ironikus hangvételt mellőzve!-, de elsősorban a sportjoggal és a sportmenedzseri képzés tárgykörével szeretnék e topic keretein belül foglalkozni!

Bárkinek a javaslataira kíváncsi vagyok, de azt e-mailben is megteheti! ( Fiatalság.... bolondság...:))

Mindenkinek további szép napot!

Rexor # 2005.05.24. 13:36

Nem akarok a lelkedbe taposni kedves Corman, de azt hiszem csatlakoznom kell onom-hoz ebben a témában. Ha most mész vizsgázni, javaslom alaposan nézd át az alkotmányt, de mindeneklőtt azt, azt hogy mit jelent az hogy törvény, és mit jelent a törvénymódosítás (jogelméletből biztos tanultátok már). Ha egy olyen elszólást elejtesz vizsgán, hogy az alkotmánynak csak 49-es verzióját találtad, és hogy hol van a 89-es verzió szerintem szó nélkül kivágnak. És ezt ne vedd rosszindulatú kritikának, csak javaslatnak.

onom # 2005.05.24. 13:12

szerintem ne menjünk abba bele, ki kit magáz és kit nem, de ha alaposan elolvassa, olvasod a válaszom, rájöhetsz, rájöhet, tegezem-e, tegezlek-e.

mellesleg egy általános problémát írtam le abból kiindulva, amit káérdeztél, kérdezett, de mindegy, hagyjuk.

és nem azt írtam , hogy nem értelmezte(d) a fogalmat, hanem az egész preambulum értelmezéséről beszéltem.
hozzászólásával kapcsolatban, "Nos, nekem van egy 2003-as jogtáram, ahol viszont csak a '49-es verzióját találom!!"csak annyi tudok mondani, hogy jogászhallgatóként ilyen kérdést az első évvégén (jogi alaptanból biztosan tanították, mi hogyan működik) nem illik feltenni....

bocsi, ha magára, magadra vette(d), de ez általános jelenség a jogászhallgatók körében.

dr. Bubo # 2005.05.24. 13:04

Kedves Corman, talán támpont a hatályos alkotmányszöveg megállapításához, hogy a honvédelemre vonatkozó rendelkezéseket 2005. január 1-jével módosították.

A sportmenedzseri képzés tekintetében szintén jogász ismerősöm, aki most végez, azt mesélte, hogy nagyon kirítt a többi közül, mert már látott rendes egyetemet belülről.. Ha sportkarriert (nem sportolóit) akarsz valahol, akkor vágj bele, egyébként a jogi diploma - némi közgazdasági kiegészítéssel -bőven elegendő lenne - szerintem.