Mozgóbér. Mi is az?


Dödölle1 # 2010.02.25. 12:48

Sziasztok!

2009-ben új munkaszerződést kaptam, mely ezt tartalmazza: „… éves prémium járhat, melynek feltételeit felek külön szerződésben rögzítik. A prémium megállapodás jelen munkaszerződés elválaszthatatlan részét képezi“. 2009-re meg is kaptam részletesen a prémiumszerződést. Ezen egyértelműen kitűnik, hogy 2009-re vonatkozik csak.
A kérdésem, hogy 2010-re kell-e új prémiumszerződést kapnom? Vagy mivel a prémium csak adHATÓ, ezért a „szerződés elválaszthatatlan része“ csak a szerződéskötés pillanatára vonatkozik, és később szabadon dönthetnek, hogy kötnek-e prémium megállapodást?

Köszi a választ :)

--
A jutalom és a prémium között -nagyon leegyszerűsítve- az a különbség, hogy jutalmat akár minden előzetes feltétel nélkül pl. az eddigi jó munkára hivatkozva is lehet megállapítani ezzel szemben a prémiumnak az a sajátossága, hogy célhozkötött, azaz pl. év elején valamilyen teljesítendő célt állapít meg a vezető(ség) amelynek teljesülése esetén kifizethető az előre meghatározott prémium összege.

A jutalom tehát nincs egy adott feladat elvégzéséhez kötve, míg a prémiumnál van ilyen előre meghatározott célfeladat. (Ezért is szokták célprémiumnak nevezni)

A munkaszerződést a Munka Törvénykönyve nevesíti, a prémiumszerződést viszont általános jelleggel -tudomásom szerint- jogszabály nem írja elő, az a felek megállapodásán alapul, de sokszor még ez sem szükséges, a társaság vezetése meghatározza a célfeladatot, illetve annak teljesülése esetén a kifizethető összeget, majd amennyiben az előre meghatározott célfeladat teljesült kifizetik a dolgozóknak a célprémiumot.

Ettől többet segíteni nem tudok, talán más hozzászóló jártasabb a témában.

Üdv. :)