7 - es adószám


nandy # 2010.03.08. 12:02

Akár adott számlát, akár nem, a kaukcióval el kell számolni, nem teheti önkényesen zsebre.
Először szólítsátok fel írásban, hogy számoljon el veletek. Ha nem tudja megindokolni, és a szerződésetekben benne van a kaukció összege, akkor kérjetek a bíróságtól fizetési meghagyást.

(A feljelentgetést inkább hagyjuk... érdekes, mindenkinek csak vita esetén jut eszébe, hogy nem kapott számlát...)

Marwa # 2010.03.05. 18:36

Mit tegyek?!

Albérletben voltunk és 2 havi kauciót fizettünk.Számlát soha nem kaptunk. 1 éves szerződés volt és amikor szerződésbontás volt a bérbeadó nem adta vissza a kauciót mellesleg nem is adózott ( gondolom mert nem adott soha számlát). Mit tehetünk ez ellen? Jelentsük fel?

tim.si # 2007.07.02. 16:28

Azt nem tudom, hogy ha nem szerzel számlát, akkor mennyit adózol, mert nekem nagyon kevés jövedelmem volt innen (szinte hobbi szinten csináltam), ezért én az egészet leszámláztam. Talán egyszer volt, hogy nem volt meg az egész összegre a számla, de azt is a könyvelő tudta, hogy hány százalékot adóztam akkor, sajna nem tudom... Sok helyről hallottam, hogy hülyeség, hogy az egész összegről viszek számlát, és ennyivel letudom az adózást, mert ki fogja elhinni, hogy veszteséges a dolog. De én tényleg annyira keveset kerestem ezzel, hogy a hétköznapi dolgaimra simán elment a pénz. Nem voltak hamis számlák, vagy ilyesmi, és a könyvelő sem mondta, hogy ez így gáz lenne.
Úgyhogy szerintem ha veszel egy monitort, ami kell a munkádhoz, abból a pénzből amit kerestél, és elszámolod adózáskor, akkor az ég világon semmit nem kell pluszban fizetned. Legalábbis én nem fizettem. Azért ajánlották nekem ezt, mert ugyanabban a cipőben jártam, mint te.
Valami ilyesmit is meg kell jelölnöm mindig a számlán, hogy alanyi adómentes vagyok. Ez nem tudom pontosan, mit jelent, és kinek jár, de mondom, én is egyetemre jártam. Talán annyit kellene még megkérdezned, hogy milyen tevékenységi körökre lehet kiváltani ezt a szellemi szabadfoglalkozású bigyulát. Nekem művészeti tevékenységre volt, de nem tudom mi tartozhat még ide.

Matheusz # 2007.07.02. 14:28

Húúú, köszi! Én egyetemi hallgató vagyok, szóval tanulói jogviszony van. Az adózás alatt mit értesz? 20%-ot, vagy ebben járulékok is vannak (TB?, nyugdíj?), esetleg még erre rájön a jövedelemadó? Mondjuk az én esetemben, 35000-t akarok kézhez kapni weboldalkészítésről, ami szerintem szellemi tevékenység, vagy talán rá lehet húzni a dolgot, akkor mennyiről kellene ellenértékben számlát vinnem. Veszek egy 35000Ft-os monitort, és kész? És ez esetben akkor melyik adót nem kell fizetni? (ha nem csak a 20% van, hanem amiket fent említettem azok is).

tim.si # 2007.07.02. 10:43

Előre mondom, hogy én nem vagyok jogász, de szellemi szabadfoglalkozású magánszemély vagyok, tehát kiváltottam ezt a bigyulát. :) Én sem értem pontosan hogy működik, de én bementem az Apeh-hez, ott elmondtam, hogy mit akarok, segítettek, hogy mit hogyan kell kitölteni, és így adhatok számlát, amit eddig még mindenhol elfogadtak. Mindig azt az összeget írom rá a számlára, amit kézhez is kapok, és abból kell majd adóznom. Viszont nekem azt mondták, hogy ha összegyűjtök abban az összegben Áfás számlát, akkor nem is kell adóznom, hiszen veszteséges a dolog. Minden olyan számlát elfogadott a könyvelő, ami bizonyíthatóan kell a munkámhoz, pl. benzinköltség, telefonszámla (bizonyos mértékig), fodrász ! , mert kell a jó megjelenés stb. Ja! És még annyi, hogy ez csak úgy éri meg, ha van mellette főállásod, vagy tanulói jogviszonyod.
Az én tudásom ennyiben kimerült :) , majd a többiek kijavítanak, ha valami nem így van, de nekem ez a személyes tapasztalatom.

Matheusz # 2007.07.01. 20:30

Ez tehát azt jelenti, hogy a nonprofit egyesület, mikor elszámol a pénzzel, akkor elég egy megbízási szerződést bemutatnia, hogy ez alapján kifizetett valamennyi összeget, s a számlát nem kell bemutatnia? De akkor így ki lehetne hozni egy csomó pénzt az egyesületből (családtagok megbízásával stb.)

Dr.Attika # 2007.07.01. 09:20

Megbízási szerződés szerinti kifizetést is le lehet papírozni.

Matheusz # 2007.07.01. 09:05

Ez egy nonprofit egyesület, akinek kell az oldal, így minden kimenő pénzzel el kell számolnia. Emiatt kell számla.

Dr.Attika # 2007.06.30. 19:23

Ne kelljen a számla a megbízónak. Ahogy Béla írta nem kell. Jelen esetben megbízási szerződés elegendő.

Matheusz # 2007.06.30. 18:05

Ez rendben van, az van is. De számla is kell a megbízónak. Szóval nekem mi kell ahhoz, hogy egy ilyen jellegű tételrő tudjak számlát adni. Vagy hogy működik a megbízási szerződés?

Na pont ez az, hogy állítólag van ez a 7-es adószám, amivel szellemi tevékenység, és ilyenek esetén nem kell vállalkozói igazolvány, hanem csak az adószámra lehet számlatömböt kérni. Legalábbis amit utánaolvastam, abból ez jön le. HOgy működik ez pontosan? De ne jogi nyelven, hanem mondjuk az esetemben mit kell tennem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.30. 05:38

Megbízási szerződés. Fölöslegese lenne bármilyen vállalkozási formát alapítani ilyen volumenű tevékenységre és bevételre.

Matheusz # 2007.06.29. 23:19

Egyetemi hallgató vagyok, weboldalkészítéssel foglalkozom. Hogyan tudok erről a tevékenységről számlát adni? Cégbe belépni nincs mód, tehát mindenképpen magamnak kellene megoldanom a dolgot. Mivel túl sok munka nincs, csak 1-2 évente, amikből a bevétel is 100 000Ft alatt lenne, a lehető legkedvezőbb megoldást keresem.

Olvastam a 7-es adószámról. Ez mi pontosan? Számlát ezzel lehet adni? Milyen levonások vannak ennél, illetve milyen kötelezettségei vannak? Járulékokat kell fizetni? Azaz például ha 35 000Ft-ot szeretnék zsebbe tenni, akkor mennyiről kell számlát adnom, hogy a levonások után ennyim maradjon