„Ez az infirmáció munkajogi értelemben akkor relevéns, hogyha ezzel együtt megváltozott a munkaszerződésed is. A te munkáltatód is változott, ennek megfelelően?”
Igen. Teljesen új munkaszerződést kaptunk.
Nem kapok fizetést
„Mert ő kapja utánunk a megbizótól a pénzt”
Amiből ő aztán igazoltan kifizeti az alvállalkozót. Mert vele van szerződésben.
Meg lehet próbálni bizonyítani, hogy az alvállalkozók strómanok, hogy a munkaviszony ténylegesen a fővállalkozóval jött létre, áll fenn - de nem amatőröknek való feladat. Ha jelentős számú munkavállaló együtt perelne, nem is kockáztatnának túl nagy összeget.
De ha erre nem is vállalkoznak a munkavállalók, a forma szerinti munkáltatóval szemben a hátralékos bérre csak kellene eljárást indítani. Aztán, ha felszámolás alá kerül, ha más nem, a Bérgarancia Alap fizet.
@silver82
OK, hogyan szűnt meg az előző munkáltatóval a munkaviszony? Felmondással, közös megegyzéssel
Vagy meg sem szűnt, hanem munkáltatói jogutódlás történt?
Ha így van, valahol neked le kell legyen írva, hogy a munkabér elszámolása hogyan történik a két munkáltató között.
A törthónapra az új munkáltatótól legalább a szeptember 15-től esedékes munkabérnek is meg kellett volna érkeznie 10-én.
Az ügyvezető (a cég képviseletére jogosult) személy holléte a kérdés. Persze ha azonos a tulajjal, akkor az szívás.
Miután tisztázódott, hogy a követelés mértéke, azaz a régi munkáltató mennyi munkabér megfizetésére köteles; fizetési meghagyás, esetleg munkaügyi per kezdeményezhető.
oppá, elnézést, hónapot tévesztettem
„"A törthónapra az új munkáltatótól legalább a szeptember 15-től”" -> sugusztus 15-től, ,természetesen
(fizetési meghagyás éppenséggel nem játszik, a munkaviszonyból származó követelések a kivételek közé tartoznak)
@drbjozsef
a kivételek kivétele alapján szerintem működik.
FMH tv.
3. § (1) "A pénz fizetésére irányuló, lejárt követelés – a (3)–(6) bekezdésben foglalt kivételekkel – fizetési meghagyás útján is érvényesíthető.[...]
(2) Csak fizetési meghagyás útján vagy a Pp. 167–168. §-ában meghatározott módon érvényesíthető a kizárólag pénz fizetésére irányuló olyan lejárt követelés, amelynek a Pp. pertárgy érték meghatározására vonatkozó szabályai szerint számított összege a hárommillió forintot nem haladja meg, feltéve, hogy
[...]
- a pénzkövetelés - az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel - nem a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény alapján létesített jogviszonyból [...] ered.
[...]
(5) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott jogviszonyból származó pénzkövetelés iránti igény fizetési meghagyás útján csak akkor érvényesíthető, ha az ügy tárgya nem a jogviszony keletkezése, módosulása, megszűnése vagy a jogviszonyból származó kötelezettségeknek a munkavállaló által történt vétkes megszegése miatt alkalmazott jogkövetkezmény, illetve fegyelmi vétség miatt alkalmazott jogkövetkezmény."
Az oké, hogy pl. a munkavállaló károkozását nem lehet FMH-val behajtani. Na de a ki nem fizetett munkabért sem? Hát pont erről szól az (5) bekezdés!
„fizetési meghagyás éppenséggel nem játszik, a munkaviszonyból származó követelések a kivételek közé tartoznak”
Annyiban, hogy nem kötelező. De megengedett.
(Azért célszerűbb a közvetlen perindítás, mert ott simán érvényesíthető a munkavállaló költségmentessége, a fizetési meghagyásban azonban csak nagyon nehézkesen. Ha egyáltalán.)
Kedves Tagok!
Nem kapom meg a munkabérem, mit tehetek?
OEP finanszírozott rendelőben dolgozom asszisztensként, munkáltatóm a fogorvos. A havi béremet szerződés szerint minden hónap 5. napjáig kell megkapnom, de ebben a hónapban még nem kaptam meg, pedig már többször jeleztem neki, de mindig csak "majd-majd" a válasz, vagy valami kamuszöveg ("biztos gond van a bankkal" stb.). De ma már 20-a van! Pénzem pedig nincs. Nem az első eset, 2x már előfordult hasonló, de akkor 3-4 napon belül megkapta (készpénzben), most viszont nem akarja elutalni (sem készpénzben kifizetni, bár szerződés szerint utalnia kellene), csak az ígérgetés megy. Ráadásul mivel közben tegnap lebetegedtem (jelenleg táppénzen vagyok), közölte, hogy akkor nincs pénz. Mit lehetne tenni ilyen esetben?
Horvath Aniko,
Első körben a munkaügyi hatóságnál tennék panaszt. Használd a 0201-es nyomtatványt itt, akkor semmilyen adat nem marad ki, és az ügyet nem felejti el a hatóság, mert a rendszer naplózza:
https://mvff.munka.hu/#…
Mellékletben csatold a bizonyítékokat, pl. munkaszerződés, bankszámlakivonatok, átvételi elismervények.
Olvasd még el, háttérinfónak:
https://kozfoglalkoztatas.kormany.hu/…ormaciok.pdf
Erre a munkáltatód fog kapni egy munkaügyi ellenőrzést. A munkaügyi felügyelő megjelenése igen erős motiváló tényező szokott lenni a problémák gyors és tartós rendezésére. Főleg, amikor a munkáltató meghallja a munkaügyi bírság összegét.
Ha mégsem segítene, marad a fizetési meghagyás vagy a per, amint az alábbi hozzászólásokban írták. És érdemes lehet elkezdened más állást keresni...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02