Nem kapok fizetést

drbjozsef # 2025.12.07. 16:35

Pale,

Ha arra mész, az végül is jó, ha nem mond ellent, rögtön végrehajtható lesz.
Persze, ha nincs mit végrehajtani a cégen, mert nincs vagyona a cégnek, akkor ez nem lesz akkora előny, de majd ha odaérsz, akkor kell meggondolni, hogyan tovább.

Arra figyelj, hogy pontos bruttó bért jelölj meg követelésként (+ az fmh költségei persze).

Pale # 2025.12.07. 16:30

eulimen, köszönöm!
Azt hiszem a közjegyzővel íratott fizetési meghagyás lesz az első lépés, aztán meglátjuk hogyan tovább...

eulimen # 2025.12.06. 21:58

Ezért lenne baromi fontos megtudnom, hogy ebben a konkrét esetben felel-e az ügyvezető a saját vagyonával.
Ha értőn elolvasod azt az ügyvédi összefoglalót, amit saját magad linkeltél be, rájössz, hogy ez a felelősség nem automatikusan áll be, hanem a körülmények alapján a bíróság fogja kimondani, másrészt ahhoz legalább odáig kellene eljutnod, hogy a munkáltatód jogerősen kötelezve legyen a munkabéred kifizetésére. FMHból végrehajtás, aztán ha nem fizet, per, abból végrehajtás majd felszámolás; vagy munkaügyi per, végrehajtás, majd felszámolás.

Utána már úgy sejtem megy az ügy magától.
Egy darabig. Ha az FMHnak ellentmond a minkáltatód, per.lesz belőle. A munkajogi kereset is egy per. Nekiállhatsz jogi képviselő nélkül is, de akkor felejtsd el, hogy megy az ügy magától.
A második legokosabb tanácsom az lehet, hogy bízd szakemberre.
Az első legokosabb pedig, hogy e-beszámolóban nézd meg, milyen mérleggel zárta a cég 2024et.

Niki2025 # 2025.12.06. 10:28

Pale
"Ehhez a legelső mozdulathoz kérek minél konkrétabb segítséget. (Közjegyző? Munkaügyi bíróság?)"
"Ezért lenne baromi fontos megtudnom, hogy ebben a konkrét esetben felel-e az ügyvezető a saját vagyonával. "

Én úgy látom, mind a két kérdésre lent megadták a választ már

Pale # 2025.12.06. 09:45

eulimen
Nem, nem vagyok ennyire okos. Sőt, kifejezetten hülye vagyok mindenféle jogi ügylethez, ezért próbálom itt megtudni mi legyen a legelső lépésem. Utána már úgy sejtem megy az ügy magától.

Alkalmazott vagyok, nem vállalkozó.

Önmagában Pale topogásától nem fog beindulni a felszámolás. Ahhoz a követelésével valamilyen irányba mozdulnia kellene
Ehhez a legelső mozdulathoz kérek minél konkrétabb segítséget. (Közjegyző? Munkaügyi bíróság?)

Tehát akkor mit is akarsz elérni egy FMH-val, perrel, akármivel egy olyan munkáltató ellen, akinek egy árva garasa sincs?
Ezért lenne baromi fontos megtudnom, hogy ebben a konkrét esetben felel-e az ügyvezető a saját vagyonával. A cégnek van egy 6-7 milliós autója (már akkor vette, amikor nekem tartozott), ez egyelőre fedezné az elmaradt fizetésemet, de nagyjából ennyi a cég összes vagyona (a számlára nem látok).

Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.05. 17:18

A munkaügyi per a munkavállaló számára költségmentes, és 3 millió alatti összegre is megindítható.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.05. 17:16

Ki akarná akkor felszámoltatni a céget?
A munkavállaló.

Szomorú örökös # 2025.12.05. 16:31

eulimen

Tehát akkor mit is akarsz elérni egy FMH-val, perrel, akármivel egy olyan munkáltató ellen, akinek egy árva garasa sincs?
Elmegy rá nem kis költség a fizetési meghagyásra, végrehajtásra (ez ugyebár két külön díj) és maximum a bérgarancia alap fog fizetni neki - szigorúan csak a nem kifizetett bért - ha alkalmazott. Ha pedig vállalkozóként dolgozik a cégnek home office-ban, akkor szerintem jó eséllyel futhat a pénze után.

eulimen # 2025.12.05. 15:39

hát ha ennyire okos vagy, akkor pereld csak be az ügyvezetőt, és bizonyítsd be, hogy nem egy üzleti balfácán, hanem szándékosan okozott kárt a (feltehetőleg saját tulajdonú) cégének.
A hivatkozott ügyvédi eset tipikus példája nem ez, hanem ahogy Góczi (nem tulajdonos ügyvezetőként) lopta el (ès meg) az Emfeszt.
https://hvg.hu/cimke/emfesz

Pale # 2025.12.05. 15:20

@eulimen
Nem. Az ügyvezető nem felel a saját vagyonával a Kft.-ért. Többek közt ezért hívják Kft.-nek.

https://bplegal.hu/…felelossege/:
Ez alól a főszabály alól két kivétel létezik. Az egyik, amikor az ügyvezető szándékosan okoz kárt, ilyenkor a társasággal egyetemlegesen felel. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az ügyvezető teljes magánvagyonával, a kft. pedig a már bemutatott szabályok szerint, törzstőkéje erejéig tartozik helyállással.
Külön szabályok vonatkoznak arra az esetre, amikor az ügyvezető megsértette a jogszerű gazdálkodás szabályait és ezáltal okozott kárt. Ezt az angol kifejezés nyomán „wrongful trading” néven is szokták emlegetni. Ilyenkor bizonyos körülmények fennállása esetén az ügyvezető egyedül, teljes magánvagyonával válik felelőssé.

Mindez azért lenne fontos, mert a főnökömnek, mint magánembernek van vagyona (lakások, autók,...), a kft-nek nyilván nem ismerem a pénzügyi helyzetét (valszeg bóvli), de tárgyi vagyona nemigen van.

eulimen # 2025.12.05. 14:10

@KBS,
igen, de ha befagyott a cég (azaz, se bevétel, se kiadás), akkor lehet, hogy nincs kielégítetlen hitelező sem. Ki akarná akkor felszámoltatni a céget?
Önmagában Pale topogásától nem fog beindulni a felszámolás. Ahhoz a követelésével valamilyen irányba mozdulnia kellene.
Abban viszont nem vagyok erős, hogy megbecsüljem, egy hétfőn közjegyzőhöz beadott FMH mikor fordulna árt felszámolásba. Addig lehet, hogy elfogynak a tartalékai is.
Így adódott az a praktikus dakota tanács, hogy a döglött lóról jobb mielőbb leszállni. Aztán ha amott kap rendes fizetést, attól még szaladhat emitt a 3 havi bére után.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.05. 14:01

Ha felszámolják a munkáltatót, a Bérgarancia Alap kifizeti a munkavállalókat.

eulimen # 2025.12.05. 12:44

@Pale

1. Nem. Az ügyvezető nem felel a saját vagyonával a Kft.-ért. Többek közt ezért hívják Kft.-nek.
  2. "neki" = a Kft.-nek, ugyebár. Leginkább a közjegyzőhöz, mivel ő indíthat FMH-t. Ha van pár fölösleges tízezer forintod ügyvédet fizetni egy 6 oldalas FMH-nyomtatány kitöltéséért, hát hajrá, nem tilos az, ha egyedül sehogy sem megy.
  3. :))) papa, neked senkit sem kell keresned, hanem egy hibátlanul előterjesztett keresetlevelet kell beadnod, majd a bíróság kijelöli a pervezető személyét. És onnantól sem A SZEMÉLLYEL (a.k.a. bíró), hanem A BÍRÓSÁGGAL fogsz kommunikálni.

Nem arról van szó, hogy nem akarja, de mindenesetre nem tudja kifizetni a bérem.
Ha majd lesz egy jogerős FMH-d, amire végrehajátst kérsz, ha majd megynered a pert 2 év múlva, szerinted mit látsz majd abból?
Ha ilyen szarul áll a szénája, előbb számolják fel a céget, minthogy

aminek a végén szólnak, hogy mehetek a pénzemért?
Igen, amit a cég zérő, vagy inkább negatív vagyonából fogsz tudni igényelni :)
Kivéve, ha beindul a felszámolás, mert akkor már a bérgarancia alapból igényelheti a cég.

A határidőre nem fizetés olyan ok, amire a munkavállaló jogosan és megalapozottan hivatkozhat, mint a munkáltató olyan magatartására, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszui. Ekképp erre hivatkozva azonnali felmondással élhetsz, és akkor másnap már ott dolgozol (pénzért), ahol csak akarsz.

Pale # 2025.12.05. 12:19

Tisztelt Fórumozók!
Néhány fős kft-nél dolgozom 5 éve home-office-ban. A fizetés mindig akadozott, csúszott, de előbb-utóbb meglett. Most viszont 3 hónapja nem kapok fizetést, csak hiteget a főnök. 2 hónapja alig ad munkát, valószínűleg azt gondolja, hogy majd lesz egy nagyobb munka sok pénzzel, kifizet és megy az élet tovább, de szerintem ez egyre kevésbé valószínű hiszen én magam sem termelek pénzt. Nem arról van szó, hogy nem akarja, de mindenesetre nem tudja kifizetni a bérem.
Végigolvastam az egész topicot, ezután az a kérdésem, hogy

1. Ennek a kft-nek nincsenek különösebben értékes eszközei. Ez elég súlyos szabálytalanság ahhoz, hogy az ügyvezető a saját vagyonával feleljen a tartozásért?
  2. Kihez forduljak, ha fizetési meghagyást szeretnék küldeni neki? (jegyző, ügyvéd, ...)
  3. Ha nem a fizetési meghagyás a megoldás, akkor a helyi (munkaügyi) bíróságon milyen beosztású akárkit kell keresnem? Mi az én konkrét első lépésem? Esetleg egyszerűen online kitöltöm a 0201-es nyomtatványt és ezzel el is indult az ügyem, aminek a végén szólnak, hogy mehetek a pénzemért?
osztap # 2024.09.20. 21:37

Horvath Aniko,

Első körben a munkaügyi hatóságnál tennék panaszt. Használd a 0201-es nyomtatványt itt, akkor semmilyen adat nem marad ki, és az ügyet nem felejti el a hatóság, mert a rendszer naplózza:
https://mvff.munka.hu/#…
Mellékletben csatold a bizonyítékokat, pl. munkaszerződés, bankszámlakivonatok, átvételi elismervények.
Olvasd még el, háttérinfónak:
https://kozfoglalkoztatas.kormany.hu/…ormaciok.pdf

Erre a munkáltatód fog kapni egy munkaügyi ellenőrzést. A munkaügyi felügyelő megjelenése igen erős motiváló tényező szokott lenni a problémák gyors és tartós rendezésére. Főleg, amikor a munkáltató meghallja a munkaügyi bírság összegét.

Ha mégsem segítene, marad a fizetési meghagyás vagy a per, amint az alábbi hozzászólásokban írták. És érdemes lehet elkezdened más állást keresni...

Horvath Aniko # 2024.09.20. 19:43

Kedves Tagok!
Nem kapom meg a munkabérem, mit tehetek?
OEP finanszírozott rendelőben dolgozom asszisztensként, munkáltatóm a fogorvos. A havi béremet szerződés szerint minden hónap 5. napjáig kell megkapnom, de ebben a hónapban még nem kaptam meg, pedig már többször jeleztem neki, de mindig csak "majd-majd" a válasz, vagy valami kamuszöveg ("biztos gond van a bankkal" stb.). De ma már 20-a van! Pénzem pedig nincs. Nem az első eset, 2x már előfordult hasonló, de akkor 3-4 napon belül megkapta (készpénzben), most viszont nem akarja elutalni (sem készpénzben kifizetni, bár szerződés szerint utalnia kellene), csak az ígérgetés megy. Ráadásul mivel közben tegnap lebetegedtem (jelenleg táppénzen vagyok), közölte, hogy akkor nincs pénz. Mit lehetne tenni ilyen esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.12. 11:18

fizetési meghagyás éppenséggel nem játszik, a munkaviszonyból származó követelések a kivételek közé tartoznak
Annyiban, hogy nem kötelező. De megengedett.

(Azért célszerűbb a közvetlen perindítás, mert ott simán érvényesíthető a munkavállaló költségmentessége, a fizetési meghagyásban azonban csak nagyon nehézkesen. Ha egyáltalán.)

eulimen # 2024.09.12. 09:38

@drbjozsef
a kivételek kivétele alapján szerintem működik.

FMH tv.
3. § (1) "A pénz fizetésére irányuló, lejárt követelés – a (3)–(6) bekezdésben foglalt kivételekkel – fizetési meghagyás útján is érvényesíthető.[...]
(2) Csak fizetési meghagyás útján vagy a Pp. 167–168. §-ában meghatározott módon érvényesíthető a kizárólag pénz fizetésére irányuló olyan lejárt követelés, amelynek a Pp. pertárgy érték meghatározására vonatkozó szabályai szerint számított összege a hárommillió forintot nem haladja meg, feltéve, hogy
[...]

1. a pénzkövetelés - az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel - nem a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény alapján létesített jogviszonyból [...] ered.

[...]
(5) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott jogviszonyból származó pénzkövetelés iránti igény fizetési meghagyás útján csak akkor érvényesíthető, ha az ügy tárgya nem a jogviszony keletkezése, módosulása, megszűnése vagy a jogviszonyból származó kötelezettségeknek a munkavállaló által történt vétkes megszegése miatt alkalmazott jogkövetkezmény, illetve fegyelmi vétség miatt alkalmazott jogkövetkezmény."

Az oké, hogy pl. a munkavállaló károkozását nem lehet FMH-val behajtani. Na de a ki nem fizetett munkabért sem? Hát pont erről szól az (5) bekezdés!

drbjozsef # 2024.09.12. 09:18

(fizetési meghagyás éppenséggel nem játszik, a munkaviszonyból származó követelések a kivételek közé tartoznak)

eulimen # 2024.09.12. 08:55

oppá, elnézést, hónapot tévesztettem
"A törthónapra az új munkáltatótól legalább a szeptember 15-től”" -> sugusztus 15-től, ,természetesen

eulimen # 2024.09.12. 08:48

@silver82
OK, hogyan szűnt meg az előző munkáltatóval a munkaviszony? Felmondással, közös megegyzéssel
Vagy meg sem szűnt, hanem munkáltatói jogutódlás történt?
Ha így van, valahol neked le kell legyen írva, hogy a munkabér elszámolása hogyan történik a két munkáltató között.
A törthónapra az új munkáltatótól legalább a szeptember 15-től esedékes munkabérnek is meg kellett volna érkeznie 10-én.
Az ügyvezető (a cég képviseletére jogosult) személy holléte a kérdés. Persze ha azonos a tulajjal, akkor az szívás.
Miután tisztázódott, hogy a követelés mértéke, azaz a régi munkáltató mennyi munkabér megfizetésére köteles; fizetési meghagyás, esetleg munkaügyi per kezdeményezhető.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.12. 08:45

Mert ő kapja utánunk a megbizótól a pénzt
Amiből ő aztán igazoltan kifizeti az alvállalkozót. Mert vele van szerződésben.

Meg lehet próbálni bizonyítani, hogy az alvállalkozók strómanok, hogy a munkaviszony ténylegesen a fővállalkozóval jött létre, áll fenn - de nem amatőröknek való feladat. Ha jelentős számú munkavállaló együtt perelne, nem is kockáztatnának túl nagy összeget.

De ha erre nem is vállalkoznak a munkavállalók, a forma szerinti munkáltatóval szemben a hátralékos bérre csak kellene eljárást indítani. Aztán, ha felszámolás alá kerül, ha más nem, a Bérgarancia Alap fizet.

silver82 # 2024.09.12. 08:19

Ez az infirmáció munkajogi értelemben akkor relevéns, hogyha ezzel együtt megváltozott a munkaszerződésed is. A te munkáltatód is változott, ennek megfelelően?
Igen. Teljesen új munkaszerződést kaptunk.

eulimen # 2024.09.12. 07:18

Mert ő kapja utánunk a megbizótól a pénzt, sőt ő neki a munkaköri leirását követjük. Ő intézi a céges telefont, az adóvevő rádiókat, a csekkolót, és a munkaruhát is.
Ezek a kérdések a fővállalkozó és alvállalkozó közti vállalkozói szerződésről szólnak. Jogilag semmi köze ahhoz, hogy te az alvállalkozó munkavállalója vagy.
A munkaszerződéseden ki szerepel munkáltatóként?
Na, egyedül annak kell helytállnia.
Történt múlt hónap 14.-én, hogy az alvállalkozót hirtelen lecserélték
Ez az infirmáció munkajogi értelemben akkor relevéns, hogyha ezzel együtt megváltozott a munkaszerződésed is. A te munkáltatód is változott, ennek megfelelően?

silver82 # 2024.09.12. 06:25

Csak azért gondolnám, hogy kellene neki valamit tenni (mármint a fővállalkozónak) Mert ő kapja utánunk a megbizótól a pénzt, sőt ő neki a munkaköri leirását követjük. Ő intézi a céges telefont, az adóvevő rádiókat, a csekkolót, és a munkaruhát is.
Ha ő nem, akkor ilyen esetben hová tudnék fordulni?