Túlfizetés - mit tehet a cég?


the big cat # 2003.09.12. 17:22

Hát ez ugye egy nagyon érdekes kérdés.

Egyrészt ugye a bérszámfejtésről havonta kapnod kellett egy olyan kimutatást ami alapján egyértelműen ellenőrizheted, hogy a béred jól van-e számfejtve. Etz ellenőrizve ki kellett volna, hogy derüljön a túlfizetés, és neked az együttműködési kötelezettség szellemében szólnod kellett volna. Ha ez ahelyzet, akkor 3 évre visszamenően követelhetik vissza túlfizetet munakbért.

Ha viszont te nem tudtad megállapítani kellő gondosság tanusítása mellett, hogy túlfizettek, akkor 60 napon belül követelhető vissza.

A munkáltató a bérből közvetlenül nem vonahatja le a követelését, ha ezt teszi súlyos jogszabálysértés követ el, mivel a munakbérből kizárólag a munkavállaló előzetes írásos beleegyezésével lehet bármit levonni, még jogos követelest is. Feléd a követelését írásban kell benyújtsa, és ha az jogos, akkor te teljesítesz, de ő nem vonhat le. A telejsítés azonnal esedékes, de részletfizetésről meg lehet állapodni, habár nem kötelező.

Mt. 161. (levonás tilalma) Mt. 162 (jogalap nélkül kifizetett munkabér visszakövetelésének szabályai)

Nahon # 2003.09.12. 15:52

Abban kérnék segítséget, hogy ha a cég már hónapok óta túlfizet, ezt mennyi időre visszamenőleg, havonta maximum milyen összegben kérheti vissza, ami engem nem illet meg (ez valószínűleg a HR osztály valamiféle adminisztrációs hibája folytán történik), illetve milyen bejelentési kötelezettségem van?
Hogy ennyi ideje adnak több fizetést, a mostani emelés után derült ki, amikor számottevően többet utaltak át (kb. negyvenezerrel).

A segítséget előre is köszönöm.