közszolgálati jogviszonyban a kismama jogai


hekate # 2019.04.17. 10:50

Nem, akkor még megbízott főosztályvezető-helyettes voltam, csak ez úgy volt lepapírozva, hogy ügyintézői kinevezés 50%-os eltérítéssel + helyettesítési díj, amiért ellátom a főosztályvezető-helyettesi pozíciót.

chava # 2019.04.16. 14:50

Jól értem, hogy amikor először szülni mentél már ügyintézői kinevezésed volt?

hekate # 2019.04.16. 13:12

2016.12.31. napjáig végleges kinevezéssel láttam el főosztályvezető-helyettesi pozíciót, majd a központi közigazgatás átszervezésekor 2017. január 1. napjától a munkáltatóm jogutóddal megszűnt, az új munkáltató elvette a végleges vezetői kinevezésemet és megbízott főosztályvezető-helyettes lettem úgy, hogy kaptam egy ügyintézői kinevezést 50% eltérítéssel, valamint helyettesi díj megállapításával. A fizetésem még így sem érte el a korábbi fizetésemet.
2017. július 1 napjától várandósságom okán elmentem táppénzre, mire a helyettesítési díjamat azonnal elvették, annak adták, aki az én helyettesítésemet látta el, majd 2018. január 1-től elvették az 50%-os eltérítésemet is, így maradt az ügyintézői kinevezésem. 2019.01.01.-től hatályba lépett a kormányzati igazgatásról szóló 2018.évi CXXV. törvény, amely megszüntette a főosztályvezető-helyettesi pozíciót, és béremelést irányzott elő a közigazgatásban dolgozóknak, így maradt az ügyintézői kinevezésem, erre kaptam 30% emelést március 1-től.
Ismét várandós lettem, kértem május 8. napjától a fizetés nélküli szabadságom megszüntetését, hogy elmehessek táppénzre, amely nekem kedvezőbb, mint a most folyósított GYED. Ezzel egyidejűleg kértem a szabadságaim 30 napon belüli megváltását.
Kaptam egy levelet, miszerint állományba visszahelyeznek, mint ügyintézőt, az alapbérem az ügyintézői alapbér 30%-al megemelt összege, amely még mindig bruttó 130.000 Ft-al kevesebb annál, amit akkor kaptam mikor elmentem szülni megbízott főosztályveztő-helyettesként.
Kérdéseim:

  • jogszerűen megteheti-e a munkáltató, hogy nem adja meg azt a bért, amit azelőtt kaptam, hogy elmentem szülni?
  • igaz, hogy a főosztályvezető-helyettesi munkakör az új jogszabály alapján megszűnt, de én egyben osztályvezető is voltam, és az engem helyettesítő személy még mindig az. Nem kéne ugyanabba a pozícióba visszahelyeznie amiben voltam, ugyanazzal a bérrel, az időközi emelésekkel együtt?
  • a szabadságmegváltásomat melyik bér alapján kell kifizetnie? Az akkori amikor elmentem szülni, a 2018-as,amikor levett ügyintézőnek, vagy a 2019-es ami a 30 %-al megemelt jelenlegi bérem?
  • Érdemes-e Közigazgatási Döntőbizottság elé fordulnom az ügyemmel? Van rá 30 napom.

Előre is köszönöm a válaszokat!