Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Szabadság, betegszabadság, táppénz, fizetés

Angelicasol # e-mail 2020.02.27. 15:30

Tisztelt Hozzáértők!
Az lenne a kérdésem, hogy a gyermek után járó pótszabadság időarányosítható-e?
Gyes után számítanánk ki a bent maradt szabadság mértékét és a munkahelyem időarányosan adná meg ezeket a napokat.

evatunde # e-mail 2020.02.19. 14:36

Kedves Fórumozók! Szeretném megérdeklődni, az a dolgozó, aki egyszerűsített munkavállalás keretében vállal munkát, éjszakai műszakpótlékra jogosult-e? Adott egy magán szoc. intézmény, ahol a tulajdonos kijelentette, azért nem a főállású dolgozókat osztják be éjszakára, mert az alkalmi munkavállalóknak nem fizet, csak a napidíjat. Nem ad éjszakára műszakpótlékot, mivel szerinte aludni járnak be a dolgozók. Tehetnek-e valamit a munkavállalók, vagy valóban létezik ilyen jogszabály, hogy alkalmi munkavállalónak nem járnak a műszakpótlékok? Mellesleg, az intézményben 12 órás műszakok vannak. Ez a munkáltató évek óta engedély nélkül működteti az intézményt és nem lehet ellene tenni semmit, tizenéve pereskedik vele az adott térségben az önkormányzat.Köszönöm a válaszokat!

Viktória64 # e-mail 2020.01.25. 12:51

A megváltozott munkaképességről szóló Hatósági bizonyítványom kelte 2019. dec. 18, amiben szerepel, hogy "A megállapított egészségi állapot kialakulásának időpontja: 2019. május 2."
Visszamenőleg lehet-e igényelni az 5 napos pótszabadság arányos részét 2019 évre már "az egészségi állapot kialakulásának időpontjától", vagyis májustól számolva? 2019-ben egész évben táppénzen voltam.
Köszönöm.

GyFÁ Ági1977 # e-mail 2020.01.23. 14:15

Kedves Jusztasz!

Köszönöm a válaszát.

A férjem társadalombiztosítási táppénzének kezdete 2019. november 30. napja. Ez azt jelenti, hogy a 365 nap táppénz jogosultságból eddig -a maival együtt- 55 nap telt le. Előtte (11.15-11.29.) betegszabadságon volt.

Szerencsére nekem egészségügyi problémám nincs. Ennek ellenére, ameddig a fekvőgipsz volt a férjem lábán (december 20.) én is itthon voltam. Ezt annyiban pontosítom, hogy november 15-i hazaengedését követően november 18-22 között szabadságon, majd december 20-ig táppénzen, aztán december 23-tól pedig leállás volt, vagyis szabadság. Nekem 3 napom maradt (bent), amit január 2-3. és 6. napjára adtak ki (vettem ki).

Jusztasz #   2020.01.23. 08:35

Jól értem. hogy a betegszabadsággal, ami minden évben 15 nap, akkor ilyen esetben nem élhet a munkavállaló, miközben elvileg az a nagyobb összeg?

Igen, jól érti! A betegszabadság igénybevétele nem a dolgozó döntésétől, hanem az Mt. rendelkezéseitől függ.

Amennyiben a keresőképtelensége tavaly decemberben kezdődött és a tavalyi évben a betegszabadság kimerítését követően táppénzt kapott, továbbá ha a keresőképtelensége folyamatos, illetve áthúzódik 2020-ra, úgy abban az esetben folyamatosan táppénz ellátást kell az Ön, illetve a férje részére folyósítani.

A 2020-ra járó 15 munkanap betegszabadságot akkor kell kiadni, ha jelen keresőképtelenségéből felgyógyul és azt követően, később, esetlegesen ismét keresőképtelenné válik.

A szakorvosi munkára képes állapot újbóli fennállásáról szóló papír leadása és az üzemorvosi vizsgálat közötti időszakban letölthető a szabadság vagy csak azután, hogy az üzemorvos a munkába állást engedélyezi?

Igen. A szabadságot a keresőképessé válást követő 60 napon belül ki kell adni.

Mt. 123. § (3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.

GyFÁ Ági1977 # e-mail 2020.01.22. 22:08

A folymatos táppénz a következő évben folytatódik,
ugyanazzal az összeggel.

Jól értem. hogy a betegszabadsággal, ami minden évben 15 nap, akkor ilyen esetben nem élhet a munkavállaló, miközben elvileg az a nagyobb összeg?

bermuda háromszög #   2020.01.22. 20:35

A folymatos táppénz a következő évben folytatódik,
ugyanazzal az összeggel.

GyFÁ Ági1977 # e-mail 2020.01.22. 15:36

Jó napot kívánok!

A férjemet 2019. november 10-én bevásárlás közben szerencsétlen balesetet szenvedett. Egy multinacionális bevásárlóközpont kijáratán való távozás során egy szerencsétlen mozdulatnál kiment a térde. Rögtön jelezte, hogy nagyobb a probléma. Ez a vizsgálatok után be is bizonyosodott. A teljes felépülése a jelenlegi orvosi előrejelzés szerint alaphangon 6 hónap. Amennyiben állómunkát vagy fizikai munkát végez, ill. él- vagy versenysportoló, akkor ez az idő a láb és a térd erősített igénybevétele miatt akár 8-9 hónap is lehet. Ez azt jelenti, hogy május közepénél előbb semmiképpen nem fog tudni jelenállás szerint munkába állni.

Azt tudjuk, hogy 2019. november 11 és 29. között betegszabadságon volt. Azt is tudjuk, hogy november 30-tól táppénzen volt.

A kérdés az, hogy mivel átléptünk 2020-ba, így január 1-je után továbbra is a táppénz pörög vagy újra kezdődött a betegszabadság és majd annak letelte után következik újra a táppénz?

A férjemnek tavaly az áthozott (3 nap), a gyerekek után járó (6 nap / egy tartósan beteg gyerek miatt) együtt 39 nap szabadsága volt, amiből 17 napja bennmaradt. Erről már kapott egy tájékoztatót.
Abban a következő áll:
A Munka Törvénykönyve szerint 7 nap (56 óra) kiadására 2020. április 30. napjáig van kötelezettség, amennyiben ez a kötelezettség munkaképtelen állapot fennállása miatt nem lehetséges, akkor a lehetségessé válást követően azonnal kiadásra kerül.
A Munka Törvénykönyve szerint 10 nap (80 óra) kiadására a 2020. december 31. napjáig kiadásra kerül.

A férjemnek az idei naptári évre alapszabadságként, életkori- és gyermekek után járó pótszabadságként 36 nap jár. Ehhez jön a fennemlített 17 nap, ami így összesen 53 nap.

A munkáltató jelezte, hogy mivel a munkaképtelenség időtartama meghaladja a 90 napot, így a férjemnek a munkába állását megelőzően soron kívüli üzemorvosi vizsgálaton kell, hogy részt vegyen. Ez igaz?

Az üzemorvos és a férjem munkáltatója közötti megállapodás szerint a cégnek legalább 7 nappal korábban kell jelezze, hogy hány munkavállalóját vagy hány lehetséges munkavállalóját és milyen célzattal küldi. (Célzat: munkába állás előtti; soron kívüli; munkakör-váltás miatt; kötelező*) A kötelező orvosi vizsgálata a férjemnek 2019. augusztus 8-án volt és 3 évre kapta meg. (Az üzemorvos kedden és csütörtökön 15 óra után rendel)

Amennyiben a jelenlegi leginkább valószínűsíthető időpontban, vagyis május közepén (13-18) megkapja a szakorvosi igent a munkába állás lehetőségességére. A munkáltató lejelenti a soron kívüli vizsgálatot legjobb esetben a következő alkalmas munkanapon (14/19). A szakorvosi munkára képes állapot újbóli fennállásáról szóló papír leadása és az üzemorvosi vizsgálat közötti időszakban letölthető a szabadság vagy csak azután, hogy az üzemorvos a munkába állást engedélyezi? Amennyiben csak az üzemorvosi javaslat kiadását követően tölthető le szabadság, akkor a szakorvosi 'igen' és az üzemorvosi vizsgálat közötti időszakkal mi lesz?

Megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!
Ági