Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Rossz használt autó eladás, kellékszavatosság

Kirka # e-mail 2020.10.04. 13:33

drbjozsef,
Köszönöm, intézzük, nem hagyjuk annyiban :)

drbjozsef #   2020.10.02. 17:30

Kirka,

Ha hibásan teljesített az eladó, akkor élhetsz a szavatossági jogoddal. A "kis idő" itt nem számít, pláne, ha kereskedő az eladó. Ez neked jó, mert az első 6 hónapban megfordul a bizonyítsái teher, és neki kell igazolnia, hogy nem teljesített hibásan.

Hogy az autó életkora, futásteljesítménye, mennyire felel meg az általános állapotának, azt te tudod, meg a szerelő. Meg a szerződéseteket is te ismered - az ott szereplő hibák nyilván nem tartoznak a szavatosság körébe. Ha úgy van, ahogy írtad, akkor jó esélyed van.

Írj neki egy tértis levelet, legyenek benne a hibák felsorolva, szerinted ez hibás teljesítés, kérd a hibák kijavítását határidővel.

Aztán meglátod mit válaszol.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kirka # e-mail 2020.10.01. 16:06

Használt gépjárművet vásároltam egy autókereskedéstől 2 hete.Ugyanekkor a kereskedés friss műszakit intézett az autóra.
Mivel egy kerékcsere folytán futómű problémára derült fény, így elvittem egy márkaszervízbe átnézésre, ahol egyébként vizsgáztatnak is. Szakvélemény: első torony szilentek nagy mértékben kopottak, balesetveszélyes, közúti forgalomra alkalmatlan, lengéscsillapítók állapota kérdéses, katalizátoron hegesztési nyomok, első féktárcsa+betét sürgős cserét igényel, klíma hűtő lyukas, jobb esetben csak ennyi a baja, alváz, futómű alkatrészei korrodáltak, korához képest rendkívül rossz állapotban vannak. Az átvizsgáló szakember megjegyezte, hogy ezekkel a hibákkal nem mehetett volna át a műszaki vizsgán.
Mekkora esélyem van a kereskedő felé egy felszólító levél kíséretében a hibák kijavíttatására?
Mivel elég rövid idő telt el a vásárlástól és a műszaki vizsgától, úgy értelmezem, hogy élhetek a kellékszavatosság igényével.

drbjozsef #   2020.09.22. 20:43

eldavid,

De segít. A semminél több.

De ha a kötelezett perben vitatja, akkor igazságügyi szakértőt rendelnek ki.

Mert az, hogy te hozol egy szakértőt az egy dolog. Ő meg hoz egy másikat, aki megállapítja, hogy ez az alkatrész nem is ebbe az autóba volt beszerelve.

Tudod bizonyítani, hogy igen?

Kiszerelve már nehezen.

De a bíróságon szabad bizonyítás van. Ha ez egy tényleg erre szakosodott szakszervíz, akkor annak a szakvéleménye számíthat.

Mondjuk a szerződésbe szemmel láthatóan törvénybe ütköző bekezdések illesztése is igencsak a rosszhiszeműséget mutatja.

Van esélyed. De biztosra nem mehetsz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

eldavid # e-mail 2020.09.22. 19:39

A hibás alkatrészeket egy erre szakosodott műhely vizsgálta be, a javításról munkalapot és számlát is kaptam. Ez sem segít?

Köszönöm a válaszaidat, kedves József!

drbjozsef #   2020.09.22. 19:01

eldavid,

Tehát az eladó egy cég. Ha a vevő Te vagy, mint magánszemély, akkor az általad aláírt szerződésben a kellékszavatosság kizárása semmis :

Ptk.6:157.§(2) Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben semmis az a kikötés, amely e fejezetnek a kellékszavatosságra és a jótállásra vonatkozó rendelkezéseitől a fogyasztó hátrányára tér el.

Valamint :

6:158.§Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.

Tehát írásban, tértis levéllel értesítened KELLETT VOLNA az eladót a hibáról, és kérni a hiba kijavítását.

Mivel saját költségre javíttattad, sok esélyed nincsen. Inkább semennyi. Ha az eladó vitatja a hibás teljesítést, bíróságon nem lesz esélyed, hiszen a szakértő nem tudja megvizsgálni a hibát.

Azért egy levelet megér. Hátha. Végülis önként fizethet. Kérd a javításra költött összeg kifizetését. Aztán meglátod a választ. Írd meg a fentieket, hátha bejön.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

eldavid # e-mail 2020.09.22. 15:57

A szerződésen az autóház szerepel, akitől vásároltam a kocsit.

drbjozsef #   2020.09.22. 12:44

eldavid,

Ki szerepel az adásvételi szerződésedben eladóként pontosan?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

eldavid # e-mail 2020.09.22. 09:48

Üdvözletem!

4 hónapja vásároltam egy 2011-es VW Golf VI-t. A múlt hónapban a nyaralásom közepén lerobbant az autó, a szervízből most kaptam vissza a kocsit: 2 porlasztó és egy nagynyomású szivattyú lett cserés, 590 ezer forintot fizettem érte. A szervíz szerint ilyen szintű üzemanyagrendszer hiba 165 ezer km-nél nem szabadna hogy jelentkezzen.

Milyen esélyekkel indulhatok az értékesítővel szemben? (bp-i márkaszervíz használtautója) Megnéztem az adásvételi szerződést, abban az áll, hogy:

4. ... Felek kijelentik, hogy a Gépjármű vételárát a Gépjármű futásteljesítményére és korára, hibáira, valamint egyéb műszaki állapotára, illetőleg a kellékszavatosság kizárására figyelemmel határozták meg.

5. Az Eladó kijelenti, hogy a szerzdés tárgyát képezú használt Gépjármű a Vevő számára később felismert ún. rejtett hibáiért kellékszavazossági vagy egyéb jogcímen felelősség egyáltalán nem terheli, amely kellékszavatossági felelősség kizárását a felek által a 4. pont utolsó fordulata szerint megállapított 2. pont szerinti végelár egyenlíti ki, amit a Vevő kifejezetten elfogad és tudomásul vesz. Eladő a gépjárműért jótállást sem vállal.

drbjozsef #   2020.09.03. 07:56

jazzman,

Igen.
Ha magánszemélyként adtad el, akkor eltérhettek a Ptk. szabályaitól, és kizárhatjátok a szavatossági felelősséget.
(szerintem jobb, ha az eladó köti ki, hogy nem vállalja, de tulajdonképpen így is jó. Elég kell legyen.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

jazzman # e-mail 2020.09.02. 19:55

Üdv mindenkinek!
A mai napon eladtam a nálam eddig napi használatban lévő ,2004-es VW Golf 1.6 Trendline gépkocsimat.
Persze az autókhoz mindenki ért, így kollégáim tanácsára , a későbbi problémákat elkerülendő , beítuk az adásvételi szerződésbe, hogy: "A vevő lemond kellészavatossági jogáról."
Elegendő védelmet jelent ez számomra ,ha esetleg a vevő később megpróbál "lehúzni"?
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef #   2020.08.27. 14:47

Mi a kérdés?

Hogy egy hibátlanul működő autóval van e bármi dolga az előző tulajdonosnak?

Nem, nincs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Passat77 # e-mail 2020.08.27. 12:58

Tanácsot szeretnék kérni egy másfél hónapja vásárolt 2015-ös évjáratú Opel J Astra-val kapcsolatban. A szóban lévő gépjárművet egy autókat üzemeltető flottakezelő cégtől vásároltam. Azzal a szlogennel, hogy rendszeresen szakszervíz által karbantartott autóról van szó, ami szervízkönyvel is rendelkezik. Semmilyen hibáját nem jelőlték meg az autónak, így bátran mertem megvenni. Bő másfél hónap használat után döntötem úgy, hogy megmutatom az autót egy márkaszervízek, mondván nézzük meg mit is vettünk. A szervíz közölte, hogy az autóban ki kell cserélni a vezérlést és az ilyenkor szokásos dolgokat. Szóban kaptam is egyből tőlük egy 1,5M forintos ajánlatot, de ha rájuk hallgatok inkább vigyem vissza az eladónak az autót. A helyzet pikantériája még az volt, hogy ezt az autót korábban ez a márkaszervíz szervízelte, ráadásul annak az ügyfelének akitől vettem és akinek mondta, hogy vigyem vissza. Az eladónak jeleztem ezen problémámat, de elzárkozott és nem kívánt a problémámmal foglalkozni.

Véleményem szerint az eladó azért adta el az autót, mert Ő is megkapta már korábban ezt az ajánlatot, csak erre a várható kiadásra nem hívta fel a figyelmemet. A márkaszervíz sem véletlen mondta, hogy vigyem vissza az eladónak, mivel ismerték az autó előéletét...

drbjozsef #   2020.08.19. 20:33

simr,

behajthatom a kereskedőn a szervízköltségeket ha viszek nekik egy számlát hogy mennyi az annyi?

Megpróbálhatod. Ha vita van, neked kell fizetési meghagyást indítanod, végső esetben perben bizonyítanod. Merthogy igen, az első fél évben a szavatossági igényben megfordul a bizonyítási teher ha fogyasztói szerződést kötöttél - de esetedben nem, hiszen nem a kötelezettet szólítottad fel a javításra, hanem a saját szerelődhöz mentél.

a második "ész nélkül" kicserélt féltengely árát jogosan fizettették ki velem?

Ha a hibajelenség megmaradt, akkor lehetséges, hogy nem. De erre is a fentiek vonatkoznak.

Szólítsd fel a kereskedőt (amire akarod), ha nem ért egyet, és van kedved, időd, és pénzed pereskedni, akkor hajrá.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

simr # e-mail 2020.08.19. 18:40

Üdvözletem!

Egy olyan kérdésem lenne hogy vettem egy használt autót (kereskedőtől pár hónapja, még bőven fél éven belül vagyunk), és kiderült hogy az egyik féltengely haldoklik. Visszavittem, azt mondták kicserélték. Probléma javult, de nem szűnt meg. Visszavittem, kicserélték a másikat is, melynek alkatrész árát velem fizettették ki (ész nélkül kicserélik amikor annak valószínűleg semmi baja nem volt, és még felem fizettetik ki...), majd másodszor is visszakaptam az autót úgy hogy még mindig nem szűnt meg a hiba teljesen (nagyobb sebességnél rázott az autó, centírozás és társait én már megcsináltattam hátha attól, de nem), így harmadik nekifutásra a saját szerelőhöz vittem, ahol kiderült hogy az elsőre cserélt féltengely igazából csak részben lett cserélve, valamint ~1l hajtómű olaj is hiányzott ami valószínűleg sosem derült volna ki. Szóval az autó kapott egy komplett új féltengelyt, és a hibajelenség drasztikusat javult. Ebben az esetben behajthatom a kereskedőn a szervízköltségeket ha viszek nekik egy számlát hogy mennyi az annyi? Valamint a második "ész nélkül" kicserélt féltengely árát jogosan fizettették ki velem?
Arról nem is beszélve hogy elvittem beállíttatni a futóművet, majd a második féltengely cserénél azt mondták beállították mert rosz volt, azonban szerintem mégrosszabb lett, még a tapasztalatlan sofőrnek is feltűnne hogy jobbra húz az autó...

Előre is köszönöm a válasz/válaszokat!

Viktor2131 # e-mail 2020.08.17. 10:43

"Ugyan-már, a legdrágább is 5 ezer forint körül van..."

Na itt kezdődnek a bajok, amikor fogalma sincs arról hogy miről van szó...

5,000 Ft valóban a ház, éppen annyira használhatatlan mint a rossz:D Elektronika , chip, elem, ami az aksi meg terem bele magától:)

alfateam # e-mail 2020.08.17. 09:58

Ugyan-már, a legdrágább is 5 ezer forint körül van...
https://www.autokulcs24.hu/…/bicskakulcs

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.17. 09:27

4,5 milliós vételár mellett ez így 1%-os burkolt áremelés. Egy esetleges eljárás előlegezendő költsége meg 100 ezres nagyságrend lehet.

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2020.08.17. 09:09

Azért 4,5 millás értéknél csak legyen már jó a központi zár. De hát elhoztad így, kifizetted... az eladó meg sejti, hogy ennyiért nem fogod perelni. Max nem ott veszed a következő autódat. Meg nem ajánlod másoknak. Ha korrekt akkor kifizeti. Ha a közismert nepper tipus, akkor örülj, hogy ennyi melléinformálással megúsztad.

Viktor2131 # e-mail 2020.08.17. 09:05

Elfelejtettem írni, hogy akkor ismertette amikor már kifizettem, előtte nem szólt! Tehát nem tájékoztatott , és nem ennek tudatában vettem meg.

Viktor2131 # e-mail 2020.08.17. 08:59

Ismertem.. Mondott valamit. 4,5 millió

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.17. 08:41

Nem fogadnék egyikőtök re se. Te tulajdonképpen ismerted a hibát (nem működik a központi zár), az eladó pedig valószínűleg megtévesztett a javítás költségét illetően.

Mennyi volt az az autó?

www.kbs-ugyved.hu

Viktor2131 # e-mail 2020.08.17. 08:00

Tisztelt Fórumozók!

Egy hete vettem használt autót , mikor elhoztam mondták, hogy a bicskakulcsban elemet kell cserélni ezért nem jó a centrálzár , elvittem egy kulcsjavítóhoz elemcserére. Ott
közölték velem , nem elemes hanem akkumulátoros és azt cseréléni kell , ami 48,000 Ft . Felhívtam a kereskedőt és azt elismeri hogy az " elem " nem jó, de állítja hogy nem akkumulátoros , kinek a költsége a csere?

Köszönettel: Viktor

drbjozsef #   2020.07.02. 06:30

Karesz1234,

Határeset. Ez már inkább műszaki kérdés lesz.

Ha tényleg kereskedő az eladó, vagyis fogyasztói szerződést kötöttél, akkor az első 6 hónapban a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy nem teljesített hibásan.

Ugyanakkor nem tartozik a szavatosság körébe, amit a vevő kellő gondosság esetén is felismerhet (egyből vihetted volna vásárlás előtt átnézetni akár), nem számít a kopó alkatrészekre (fogaskerekek, talán csapágyak is), és nem számít az a hiba, amire az autó életkorából, futásteljesítményéből, általános állapotából már számítani lehet. Egy 9 éves autónál, km állástól függően kell vagy nem kell felújítani a váltót. Számítani lassan talán már lehet rá, főleg ha sokat futott.

Szóval ezt műszaki szakértőnek kell eldöntenie esetleg.

Nyújtsd be a szavatossági igényedet a kereskedőnek, aztán meglátod mit válaszol. Hátha meg tudtok egyezni valamiben. Ha nem, neked kell pert indítanod.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Karesz1234 # e-mail 2020.07.02. 00:11

Üdvözlök mindenkit.

3honapja vettem egy 2011 1.4T Opel Merivát aminek a váltòja valòszìnüleg csapágyproblémás.Alapjáraton ill.sebességben halk fémes surlòdò hang hallhatò.Nekem nem volt gyanùs ez a hang mìg egy baratom felhìvta ra a figyelmem hogy szerinte ez nem normalis.Irany a szervìz ahol kozoltek hogy valtofelujitas.Na basszus.A kerdesem hogy van keresnivalom a kereskedonel akitol vettem ezt a hibas autot?