Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Rossz használt autó eladás, kellékszavatosság

Lackó66 # e-mail 2020.01.19. 13:38

Szép napot!

Könnyezek és besírok!

Köszönöm a felvilágosítást drbjozsef!

További szép napot!

Tisztelettel: Dorogi László

drbjozsef #   2020.01.19. 12:12

Lackó66,

Ez elég határeset. Inkább azt mondanám, hogy bukjátok.

Ha kereskedőtől vettétek, akkor meghibásodás esetén az első hat hónapban vélelmezni kell, hogy a hiba a vásárláskor is fennállt, ennek ellenkezőjét az eladónak kell bizonyítani. De ez alól vannak kivételek. Ezek egyike az, hogy nem számít a szavatosság körébe az a hiba, amit a vevőnek kellő gondosság mellett fel kellett ismernie.

Az, hogy a fiad és az édesanyja laikus, nem mérvadó. Senkinek sem tilos úgy autót vennie, hogy szakértőt visz magával.

Ha a rozsdásodás nem volt elrejtve pl. festéssel, látható volt az autó alján, akkor ez szerintem eléggé a kellő gondosság hiánya. Egy autó alá benézni elég evidens használt autó vásárlásakor. Ebben az esetben így jártatok, és tanulópénz lesz a dolog.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lackó66 # e-mail 2020.01.18. 19:13

Szép napot!

Segítséget kérek!!
Tavaly augusztus végén a fiam vásárolt egy autót, kereskedésben. Ő, laikusként ment autót venni az édesanyjával. Ki is választottak egy Opel Merivát.
Kívülről sem bíztató látvány, de hát használt autó.
Viszont alulról egy rozsdahalom.
Persze a kereskedésben erről nem szóltak.
Aztán fékjavítást kellett eszközölni, többek közt.
Ekkor készített a szerelő néhány fotót a kocsi aljáról, melyeken tisztán látszik az erős rozsdásodás, mely hosszú évek alatt keletkezhetett. Azóta eltelt 5 hónap.
Vissza vihetem még a kocsit a kereskedésbe és kérhetem az árát? Pláne, hogy több mint 1millió forintot húztak le róluk. Ha esetleg igen, tehát visszavihetem, viszont nem együttműködőek mi a teendő? Kivel vegyük fel a kapcsolatot? Esetleg javasolna valakit, hogy segítsen:

Köszönettel: Dorogi László

Bogar456 # e-mail 2020.01.14. 14:39

Tisztelteletem!

Egy előzetes becslés alapján megállapitották a régi autóm ertékét amelyet akkor fognak átutalni amikor 3 hónap múlva megérkezik az új autóm amely után a fennmaradó vételárat be kell fizetnem. Az előleget most kell befizetnem. A szerződésben amelyet kézhez kaptam ez látható:
"Használtautó beszámitás: MHT-... rendszám, előzetes becslés alapján az autó ára 2.400.000 Ft (a használtautó beszamitás nem befolyásolja az új autó arát)" Pontosan mit takar ez az utolsó mondat? Esetleg nem vagy nem annyiért szamitják be a végén a régi autóm?

Koszonettel:
Péter

drbjozsef #   2020.01.14. 13:55

Octavia2009,

Ha kereskedőtől vetted az autót, akkor a Ptk. szerint annak szabályaitól a hátrányodra nem lehet eltérni, a szavatossági jogokról lemondás semmis.

A kellékszavatosság szabályai szerint kérheted a hibás teljesítésből eredő károd megtérítését, vagy a javítást.

A leírásod alapján határeset. Talán van esélyed. De a legjobb lenne valamilyen megegyezés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Octavia2009 # e-mail 2020.01.14. 13:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2019.11.20.-án vásároltunk egy Bt.-től, egy 2010-es évjáratú, Skoda Octavia 1.8 TSI motorral, ami 123.505 km-t futott.Az eladó szerint az autó korának megfelelő állapotban volt, nem találni benne hibát, friss szervízen is átesett, olajat is cseréltek benne. 400 km megtétele után, azonban kivillant az olajszint jelző lámpa, ezt jeleztük az eladónak haladéktalanul. Ő azt mondta, hogy töltsünk rá az olajra és figyeljük. Mi a saját autószerelőnkkel is megnézettük, aki azt mondta, hogy szerinte itt nagyobb gond van, mint, hogy egy ilyen típúsú motor eszi az olajat, mint ahogy ezzel az eladó érvelt nekünk.ismételten lecserélte az olajat, és olajszűrőket, amit az eladó kifizetett nekünk. 1000 km megtétele után, kb 1 hónappal az eset megtörténte után, hazafelé tartottunk az autópályán, mikor a kocsi rángatni kezdett, és furcsa hangokat hallottunk a motortér felől, a szervízig eljutottunk, ahol megállapítást nyert, hogy a 3. henger leállt, mivel oda "köpi" be az olaja, motorgyűrűzésre mindenképp szükség van, és további problémák is előfordulhatnak majd a motor megbontása után tud részletesen tájékoztatni minket.( fúratás...stb) Az eladó/kereskedő az első hiba után aláíratott velem egy papírt, mely szerint nem fogok további problémával hozzá fordulni. A kérdésem az lenne, hogy kérhetem e ilyen esetben is a gépjármű javítattásának megtérítésének költségeit tőle? Ha perre kerül a dolog milyen esélyekkel indulok ellene?
Köszönöm válaszát

Tisztelt Fórumtagok!
Jogi segítséget kérnék. 2019.11.20.- án vásároltunk egy autókereskedelemmel foglalkozó Bt. - t?l, egy Skoda Octavia 1.8 TSI mot

asdfa1234 # e-mail 2019.07.22. 16:13

Tisztelt fórumozók!
El szeretnék adni egy balesetes autót alkatrész áron.
Szeretnék hozzá segítséget kérni, hogy hogyan lehet szabályos adásvételi szerződést írni, amely a vételár alacsonyságáért cserébe kizár minden szavatossági felelősséget, nem szeretnék egy törött autóért garanciát vállalni.

Köszönöm!

márti2019 # e-mail 2019.06.29. 12:29

Tiszteletem!

2019. 05. 24. én vásároltunk egy Ford személygépjárművet. Az eladó jogi személy (cég), én magánszemély. Az autó 4,5 éves, 5 éves koráig rendelkezik gyári garanciával. 2000 kilométert sikerült bele hajtanunk, amikor kiderült, hogy hengerfejes az autó. Szakszerviz állapította meg, amelyről kezemben a szerviz által leírt hiba. Mivel bele nem látnak a motorba így két lehetséges javítási mód van. Vagy a hengerfejet cserélik, vagy a komplett motort. Ezt majd szétszerelés után tudják megállapítani.
Köteles vagyok-e a javítást választani, vagy vissza állíttathatom-e az eredeti állapotot, vagyis kérem vissza a pénzem, vigyék el az autót. Semmi szükségem egy olyan autóra, amivel nem tudok közlekedni, és javítási időnek minimum egy hónapot ígérnek.
Előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelettel
Márta

drbjozsef #   2019.04.04. 12:45

Joci82,

Hatvanezer forint volt a vételár? Egy autó?

Nemigen hinném, hogy annak olyan rejtett hibája lehet, ami nem következhetne az autó életkorából/futásteljesítményéből/általános állapotából. Márpedig az felment a szavatossági kötelezettség alól. (persze, látatlanban nem állítom, hogy nálad ez van, de nehezen tudom elképzelni, hogy nem).

Hajtsd el a vérbe. Ha olyan nagyon igaza van azt hiszi, pereljen be.

Sima lehúzós próbálkozás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2019.04.04. 12:39

Joci82

Most ez az új trend a használtautó csalásoknál:

https://totalcar.hu/…m_vertek_at/

És még hasonló esetek. Ha tényleg komoly baja lenne, nem kérne még tőled pénzt.

wers # e-mail 2019.04.04. 12:33

pereljen be, fogadjon ügyvédet stb.

wers # e-mail 2019.04.04. 12:32

Örüljön, hogy visszaveszed és a teljes vételárat visszaadod

Joci82 # e-mail 2019.04.04. 11:56

Üdv!

A tegnapi nap folyamán eladtam egy 1999 es opel vectrát.A hirdetésben benne volt hogy hidrotöke hangja van a motornak.A vevőnek jeleztem hogy az autó nem volt szerelőnél ,csak egy érdeklődő mondta hogy ez a baja.Az autót megvették de ma már más problémája is van .Felajánlottam a vevőnek hogy visszaadom az autó árát (60000 ft)ha visszahozza ,de ö erősködik hogy fizessek még +20-30000ftot. Tudtok adni valami segítséget?
Köszönettel Bedők József Sopron

drbjozsef #   2018.08.18. 20:49

Az eladó magánszemély, vagy kereskedés?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kopasz7580 # e-mail 2018.08.18. 17:16

Tisztelt Fórumozók!
2018. 07 . 22-én vásároltam egy audi a4 multitronic váltós autót. Másnap 07. 23.-án a vásárlás utáni szokásos szervizre vittem ahogy megállapitották hogy az autómataváltó hibakódokat tartalmaz .
Erröl én az eladót azonnal tájékoztattam .
válasza : Miért vasárnap jöttél ,miért nem hétfőn mert akkor be vihetted volna a vw walterhez ahol kiolvassák belőle a hibákat és akkor nem veszed meg .ennyivel lerázott.
Most ott tartok hogy az autót nem tudom használni mert a váltó teljesen beadta a kulcsot. Váltóvezérlő elektronikát kell benne cserélni melynek összege 600000-800000ft.
Mit tudok ilyenkor csinálni ?

zeszter1 # e-mail 2015.01.08. 15:42

Tisztelt Fórumozók! Véleményeteket szeretném kikérni egy használt autó vásárlással kapcsolatban.
Hétfőn elhoztam egy szolnoki kereskedőtől egy használt Mazda 5-öst,, ami kedden délutánra már motorhibát írt ki.
Megnéztem az olajat, alig volt benne pár csepp, pedig vételtől számítva 140 km-t mentem vele. Töltöttem rá, és másnap el akartam vinni a szerelőmhöz. Nem jött össze, mert félúton letiltott a motordiagnosztika. Elkerült hozzá végül a kocsi, megállapította, hogy égeti és szó szerint zabálja az olajat (ennek előtte nyoma sem látszott, nem füstölt az autó a próbaúton). Mindegy, ez csak a jéghegy csúcsa. Kiderült, hogy vmi akasztja a gázpedált, ezt megbuherálták már, tehát tudtak róla, csak nem jelezték a bajt. Gyakorlatilag beszorult a pedál és emiatt tiltott le az egész. Amellett rohad az alváz, persze csak ott, ahol nem lehetett észrevenni emelővel. Az eladó viccesen áll hozzá, 72 órán belül vagyunk, de nem akarja visszavenni. A jó csak az, hogy hétfőn volt friss vizsgán, kérdés, hogy így hogy engedhették át? Mit tehetek a kedves kereskedővel kapcsolatban, mivel menet közben ha beakadt volna, gyakorlatilag életveszélyes állapotot is előidézhetett volna. El tudok-e állni a vételtől ezek ismeretében, ha Ő a szerződésben külön leírja, hogy nem tartozik felelősséggel a rejtett hibákért. Ilyenkor felülírja a PTK? Mit javasoltok? Előre is köszönöm, üdv: Zeszter1

Stage # e-mail 2014.05.06. 16:59

Nem is vártam, viszont lehetne értelmes vitát folytatni. Jogszabályal alátámasztva, anyám is tud jókat mondani mégsem ért a joghoz, nem írkálnék fórumba ha nem szakértők véleményére lennék kiváncsi.

Stage # e-mail 2014.05.06. 11:18

Tök mindegy, hogy benne volt a hiba vagy sem. Az tény, hogy hat hónapon belül hibásodott meg. Az autó mint tartós használati cikk hat hónapig kötelezően kellékszavatos, vagyis ha hat hónapon belül elromlik, akkor el lehet állni az adásvételtől, árleszállítás kérhető, vagy a megjavíttatás. Ha ezekbe nem megy bele az eladó akkor az Ő költségére meg lehet az autót javíttatni. Ez a véleményem.

A törött dugattyút ne úgy képzeld el hogy hosszában széltiben 4 felé van törve, hanem a gyűrű egy részénél törött el, ezért rosszul tömített, füstölt az autó.

Gyuri70 #   2014.04.27. 22:13

Kedves Stage!
Az, hogy van egy szakértő véleményed, és mondjuk ő is hoz egyet, az csupán két tanú ellentétes vallomása! Ha bepereled, a bíróság független szakértőt fog kirendelni!
A motorba nem néz bele az ember, amikor autót vesz, és szemrevételezéssel, nem vehet észre ilyen jellegű hibát. A hiba fenn állhatott, amikor megvetted, még akkor is, ha az eladó nem tudott róla, mert rejtve volt!
Ezek megalapozhatják az igazadat, de, ha egyszerű ügy is lenne, az eladód, csak hátráltatni fogja végig, és ha fizetnie is kellene, vajon miből fog?
Tanácsom, hogy már rég kellett volna tértivevényes levelet írni neki, amelyben leírod, mi a hiba és vársz el tőle, azután lehet perelni! Keress egy ügyvédet, az még nem kerül sokba, hogy tanácsot kérj tőle!

Gyuri70 #   2014.04.27. 21:56

Mint ígértem jövök folytatással!
A szervizben kitöltöttem a garanciális jegyzőkönyvet, melyben kérem az autó javítását, erre 3 munkanapja volt válaszolni a kereskedésnek, ugyanazon a napon küldtem tértivevényes levelet is, melyben részletesen leírtam az álláspontomat! A 3. napon felhívtak, hogy menjek be és írjam alá az ajánlatukat!
Nos, az ajánlatuk az volt, hogy beszereznek egy bontott motort és beszerelik, sőt, amennyiben a hajtókar csapágyon kívül, a saját motorja jobb, akkor a kettőből összeraknak egyet! A motor, amit ez alatt a 3 nap alatt már meg is találtak - fele annyi km-t futott, mint az eredeti, németországi partnerüktől hozzák be!
A kikötésük annyi, hogy ne kérjek csereautót, ne számítsunk fel járulékos költséget, és, ne követeljem, hogy a 15 napos javítási határidőt betartsák!
Ennyi! Az autókereskedés védi a jó hírnevét, nekem meg szerencsém, volt, hogy tőlük vettem autót! Ha kész lesz, leírom az akkori véleményem!

Stage # e-mail 2014.04.26. 22:19

Felkérhet, de a szakvélemény elég stabilan áll, attól sokkal eltérőbb nem lehet egy másik.. hacsak nem hazudik. A motoron teljesen jól megállapítható hogy a dugattyú már akkor törött volt amikor megvettem, tehát a hiba már létezett. Legfeljebb az eladó nem tudta ezt, de ettől még szerintem kellékszavatos. Az autókra kötelező hat hónap szavatosság jár mittomén milyen kormányrendelet szerint, ún. tartós fogyasztási cikk.

Stage # e-mail 2014.04.26. 21:34

nem volt senkinek hasonló ügye amit végigvitt, mi lett a vége? szerintem egész jók az esélyek.

Stage # e-mail 2014.04.23. 23:19

Halad a dolog.

Előzmény: Vettem egy használt autót egy ismerőstől aki az autó hibáit jóindulatúan elhallgatta.

Felkértem egy műszaki i.ü szakértőt mondja meg mi okozta a meghibásodást. A szakvélemény egyértelműel kizárja az én felelősségem, leírja hogy a rosszul beállított üzemanyag adagolás okozta az autó meghibásodását, ami egy hosszú folyamat volt.

Most mennék a dologgal tovább. Közben kiderült hogy az eladó angliába emigrált, vagy legalábbis ezt akarja elhitetni.

A kérdésem az lenne, hogy a javítási költség, beszerzett alkatrészek költségét hogyan tudom hibás teljesítésre hivatkozva visszaperelni?

Ha fizetési meghagyást indítok az pénzbe kerül, ha ellent mond akkor egy per alakul aminek szintén van illetéke. Ráadásul ennek a lefolyása 1-2 hónap ami viszont már nem fér bele a kellékszavatossági időmbe. (6 hónap)

Nem lenne egyszerűbb azonnal elindítani a bírósági pert? Mire hivatkozva kell a keresetet beadni?

Előre is köszönöm.

Gyuri70 #   2014.04.16. 19:22

Most komolyan ez az érdemi hozzászólás?
Keresgéltem a neten, mert én is hasonló problémával találtam magam szemben, így jutottam ide!
Nekem annyival "jobb?" a helyzetem, hogy egy nagy autókereskedő cégtől vásároltam használt autót, amelynek a motorja 3 hét és alig 1000km után tönkrement ( Hajtókar csapágy ). Amikor észleltem a zajos motort, leálltam, és a szerelőm hívtam, mivel 10 km re sem voltam a várostól 1 órán belül értem jött és a kereskedés szervizébe húzott! Ott a munkafelvétel után megállapították a lehetséges hibát, majd garanciális jegyzőkönyv felvétele ellenére, azt mondták "négyszemközt", hogy nem fogják szavatossági igényből megcsinálni, mert a kereskedés vezetése azért tart ügyvédet, hogy úgyis nekik legyen igazuk! Ennek ellenére még aznap megfogalmaztuk az ügyvédemmel a szavatossági igényemet, postáztam a cég címére és most várom a választ! Persze én is kutatok hasonló estek után, hisz akármilyen öreg, vagy olcsó az adott vagyontárgy, a vevőnek mégis csak érték, pláne, ha -mint számomra is-egyértelmű, hogy hibás volt a megvásárlás pillanatában is, csak ügyesen eladhatóvá tették, csupán az nem jött be nekik, hogy pechükre nem bírt ki 6-12 hónapot, hanem 3 hét után tönkrement!
Köszönöm, hogy megoszthattam az esetemet, és amint kapok érdemi választ, újra közzé teszem, mert mások is azért olvasgatnak, hogy reményt kapjanak, valamint - mivel biztos vagyok az igazamban- ha jogi útra terelődik azt is le fogom írni! Üdvözlettel: K.György

guba # e-mail 2014.03.10. 15:43

Tehát akkor összegezve, hiába kellékszavatos az autó és hiába perelek kezemben egy bizonyító erejű szakvéleménnyel nem fogok nyerni mert.... csak mert bukó szokott lenni ez és kész?

Mint írtam a hibát a vevőnek kell bizonyítani. Azt a szakvéleményt, amelyet a vevő csináltat az alperes vitatni fogja, ki kell rendelni egy igazságügyi műszaki szakértőt, aki majd vagy meg tudja állapítani, hogy a hiba mikor keletkezett, vagy nem. De amíg idáig eljut az ügymenet már eltelik egy év és előlegeztél kb. 2-300 ezer forintot, és az autó még mindig nem használható. Ilyen kis értékű kocsinál érdemesebb venni egy bontott motort, és elkönyvelni a buktát.