Folytonos munkavégzés fogalma

Vadász # 2003.10.13. 10:55

Mi minősül a törvénykönyv szerint folytonos munkavégzésnek?

Nekényi Edvárd # 2003.10.15. 18:06

Korábban a gyakorlat ismerte ezt a foglmat, de használata nem volt egységes, és talán ezért is az Mt. egyik módosítása (2001) definiálta a MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜLI MUNKARENDET [Mt.118.§ (2) bek.]:
Megszakítás nélküli munkarend állapítható meg, ha
/a/ a munkáltató működése naptári naponként hat órát meg nem haladó időtartamban, illetve naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel és
/aa/ a munkáltató társadalmi közszükségletet kielégítő alapvető szolgáltatást biztosít folyamatosan, vagy
/ab/ a gazdaságos, illetve rendeltetésszerű működtetés - a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt - más munkarend alkalmazásával nem biztosítható; vagy
/b/ a munkaköri feladatok jellege ezt indokolja.

glad # 2004.02.11. 23:08

Korábban erre kerestem én is választ, de ettől még sajnos nem lettem sokkal okosabb.
Azt már értem, hogy mikor lehet bevezetni, DE mi minősül folyamatos munkavégzésnek, mi a jellemzői?

Ezt konkrétan azért kérdezem, mert cégünknél bizonyos (pl.:hétvégi) pótlékot nem adnak, hívatkozva a folyamatos munkarendre, de élek a gyanúval, hogy a mi csak 3 műszakos munkarendben vagyunk.
Vagy ez ugyan az?
Milyen pótlékok vannak ez egyik és a másik esetben?

Előre is köszönöm a segítséget!
Glad

logikus # 2004.07.18. 19:04

Segítsetek! Én 15. éve vagyok "ápolási díj"-on izomsorvadásos fiammal. Ezt hogy lehet szociális támogatáként megítélni, amikor 24 órát vagyok ügyeletben folyamatosan?! Ezt a "munkát" eldugni a szociális támogatások, juttatások közé úgy feltüntetni engem mint rászorulót, támogatottat, amikor ép, egészséges, aktív munkavállalói jogokkal bíró állampolgár vagyok, így ebben a formában nem sérti az emberi jogaimat, alkotmányos ez? Folyamatos munkavégzés 29 Ft-os órabérért!!!??? Mi dolgozunk, TB-t fizetünk, mégis odasorolnak minket a támogatottak közé. Alkotmányjogászok, munkajogászok SEGÍTSETEK nekünk!!

logikus # 2004.07.18. 19:06

Segítsetek! Én 15. éve vagyok "ápolási díj"-on izomsorvadásos fiammal. Ezt hogy lehet szociális támogatáként megítélni, amikor 24 órát vagyok ügyeletben folyamatosan?! Ezt a "munkát" eldugni a szociális támogatások, juttatások közé úgy feltüntetni engem mint rászorulót, támogatottat, amikor ép, egészséges, aktív munkavállalói jogokkal bíró állampolgár vagyok, így ebben a formában nem sérti az emberi jogaimat, alkotmányos ez? Folyamatos munkavégzés 29 Ft-os órabérért!!!??? Mi dolgozunk, TB-t fizetünk, mégis odasorolnak minket a támogatottak közé. Alkotmányjogászok, munkajogászok SEGÍTSETEK nekünk!!

csufi99 # 2004.07.18. 20:11

Teljesen igazad van. Sajnos ettől még jelenleg ez törvényes és szabályos. Nem túl nagy vigasz, de talán némi előrelépés várható az ápolási díjak ügyében, a változások tervezetéről már lehet olvasni. Összegét is emelni szándékoznak, ettől uygan nem leszel megfizetve, mégis csak több várható a jelenleginél..
Jellegét tekintve nem hiszem, hogy kikerülne a szociális ellátások közül.
Sokan fogalmazták már meg a problémát, s kezdeményezték a változást.
S ezt nem "rászorultsági" alapon kapod, alanyi jogon járó juttatásként, nem függ a család jövedelmétől.
Én épp ebben jártas vagyok, sajnos ne várj más választ, ez jogalkotóink, törvényhozóink dolga, mi itt nem hozunk szabályokat, csak ismerteti mindenki, amit tud. Sok erőt, kitartást kívánok, tudom mit jelent!

logikus # 2004.07.19. 07:13

Kedves csufi! :)
Köszönöm a válaszod, de van itt még kérdés, ha nem haragszol!:) Ha alanyi jogon jár, mint a csp, gyes, rokkant járadék, akkor miért kell igényelnem, meghosszabbítanom minden évben? ( két éve küzdöttem a fiam életéért és elfelejtkeztem a meghosszabbítási időpontról, minden értesítés nélkül megszakította az ÖK a több 10 éves folyamatot és nem utalta az alanyi jogon járó béremet?)
Igen, olvastam a tervezetet, tiltakoztam is ellene, mert a 33/1990. (II.25) törvény alapján az ott ígért minimálbér miatt döntöttem az ápolási díj mellett, ez a mostani beígért plusz még mindig nem az, amivel én ezt vállaltam kedves csufi. :( a szociálisminimum nem minimálbér. az öregségi nyugdíjminimum 4x-re nőt 1990 óta az akkori díjhoz képest a minimálbér 10x-re. Ezt elvették tőlünk ! Ma a rokkant fiam jövedelme több, mint az enyém! Engem, aki egészséges, akitől függ az Õ élete, Õ tart el! Nem megalázó ez?

logikus # 2004.07.19. 07:50

Tudom, hogy itt nem hoznak szabályokat :), de arra gondoltam, hogy hátha vmi szakember lát ebben a törvényben valami diszkriminációt vagy alkotmányellenest, netán emberi jogokat sértőt és segít minket tanácsaival, hogy merre is induljunk el. Az otthonukban hozzátartozóikat ápolóknak nincs érdek ill jogvédő szervezetük. Nem véletlenül érezzük magunkat kirekesztettnek!

csufi99 # 2004.07.19. 10:34

Ha kimondottan ilyen szervezet nincs, van más szervezet, csak meg kell keresni, találni, hol is a ti helyetek. A civil szervezetek egyre nagyobb szerepet kapnak e területen is. Az ESZCSM is elindított egy civil párbeszéd fórumot. Általában a betegségek szerint lehet találni megfelelő szervezetet., vagy próbálni kell létrehozni egyet, ami sok teherrel, munkával jár. Ezen túl vannak a netenm fórumok, ahol lehet véleményezni dolgokat. Ezeket keresd. Küldök egy mailt, hátha segít.

logikus # 2004.07.19. 10:53

köszönöm csufi! :)

Látogatom ezen oldalakat és hangot is adok "nemtetszésemnek", remélhetőleg nem hiába.
Addig is keresek tovább.
Köszönöm a válaszaidat! :)
T.P-né

Goldner Ibolya # 2004.08.04. 00:08

Kedves csufi!
Szeretnélek tájékoztatni, hogy VAN ilyen érdekvédő szervezet!!!

Pont pl. erre a témára is (meg gondnokság, stb.) hoztuk létre az
Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete-t.

2 éve pont az ápolási díj anomáliáinak felszámolásán dolgozunk.

Ami neten megtalálható (nem kevés), az a google keresőben előjön (Goldner Ibolya, ibolyka, efoeszbp GoldnerIbolya keresőszavakra.).

Épp az ingyen munkára kényszerített rabszolgák felszabadítása érdekében kezdtünk kampányba. Folyik az országos szerveződés. Minden, a kampányban résztvenni szándékozót szeretettel várunk.
Jelentkezni itt lehet:
goldner.i@freemail.hu
+36-30-5098364
üdv. Goldner Ibolya, elnök

csufi99 # 2004.08.05. 20:37

Köszönöm az információt, s örülök neki! Sok sikert
kívánok munkátokhoz! Én csak csendben teszem a dolgom, aki megkeres annak segítek, én magam köztisztviselő vagyok- nem érintett.

logikussal már oldalakban mérhető a levélváltásunk, de lesz eredménye, legalábbis abban, hogy azt és úgy megkapja, amit most lehetővé tesznek a törvények, illetve jár neki alanyi jogon. Én ennyit tehetek...

logikus # 2004.08.19. 08:42

:(( Tájékoztatlak benneteket barátaim, hogy elutasította az ÖK a követelésemet, hivatkozva mentességére, de elkövetve a törvénytelenséget és sorozatos hibát.
Több százezer forinttal rövídítve meg egy családot akkor, amikor az ápolási díj így is az éhenhaláshoz is kevés!
Most aztán bizonytalan vagyok, hogy perrel megkaphatom e az elmaradt "munkabéremet" !
Itt állok megrövidítve, becsapva, érdekvédelem nélkül, teljesen magamrahagyatva!:((
logikus

logikus # 2004.08.19. 08:46

:(( Tájékoztatlak benneteket barátaim, hogy elutasította az ÖK a követelésemet, hivatkozva mentességére, de elkövetve a törvénytelenséget és sorozatos hibát.
Több százezer forinttal rövídítve meg egy családot akkor, amikor az ápolási díj így is az éhenhaláshoz is kevés!
Most aztán bizonytalan vagyok, hogy perrel megkaphatom e az elmaradt "munkabéremet" !
Itt állok megrövidítve, becsapva, érdekvédelem nélkül, teljesen magamrahagyatva!:((
logikus

csufi99 # 2004.08.20. 16:58

Csak segíteni karok megfogalmazni világosan a kérdést, s tudom logkus ezt nem vesz tőlem rossz néven!
A lényeg: az önkormányzat több éven éven át egy évre állapította meg mindig az ápolási díját, holott ápolt fia állapota végleges. Így évente mindig új kérelmet kellett beadnia, ez már önmagában is törvénytelen. Emiatt néhány hónapos kiesések voltak a folyósításban, s mindezt tetézve nem a neki járó magasabb összegű ápolási díjat kapta.
A határozatok hatósági határozatok, jogerősek, közigazgatási per már nem indítható ellenük.

Logikus arra gondol polgári perben vagy más úton, hogyan hol kényszeríthetné ki jogos és törvényes követelését?
Az ellátásra az 1993. évi III. tv. vonatkozik, az általános szabályokon túl.