Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2024.07.14. 16:19

muszresz,

A szabadság kiadásának szabályait az Mt. 122.§ - 125.§ tartalmazza.
Olvasd el, értelmezd, nem olyan könnyű olvasmány azért, de elég egyértelműek a szabályok.

De, ahogy KBS is írja, ha kiadják, akkor tiltakozhatsz, meg felhívhatod a figyelmüket, ha nem szabályos, hogy ez nem szabályos, de eljárást neked kell indítanod, és az nem gyors dolog, ha kiadják, nem tagadhatod meg. De a legfontosabb az az, hogy valóban nem fognak szeretni nyilván, ha a munkaügyi felügyelőséggel zaklattatod őket. Ha van gazdasági oka erre a kiadásra, akkor az gyakran a munkavállalóknak is jobb, ha az alternatíva egyébként az elbocsátás lenne...

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.14. 11:45

3 nappal még te rendelkezel, azt akkor kell kiadják, amikor te kéred. A többit akkor adják ki, amikor nekik tetszik.
Ha a kiadással, a közléssel megszegnek valamely szabályt (van néhány), akkor a munkaügyi hatóságnál bejelentheted. Meg fogják bírságolni őket, de visszamenőleg semmin nem lehet már változtatni - viszont nagyon fognak szeretni érte.

muszresz # 2024.07.14. 11:12

Bocsánat, joghoz nem értő ember vagyok, azt szeretném tudni, hogy mit tehetek, ha az összes szabadságom ki szeretné adni a cég.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.14. 10:10

Nem jók ezek a kérdések.

Mit szeretnél?

muszresz # 2024.07.14. 09:36

Üdvözlök mindenkit!

A munkahelyemen nincs mindig munka, ilyenkor nem állásidőt írnak, hanem szabadságot.

5 napot adtak ki januárban

5 napot húsvét előtt

4 napot vettem ki én

12 napot akarnak kiadni hamarosan.
Ezután nekem 0 napom marad.

5 napot ünnepek között még ki akarnak adni mindenkinek.

Arra nem lesz szabadságom.

Ilyenkor kényszeríthetnek-e arra, hogy fizetetlen szabadságot kérjek, vagy kérhetem-e, hogy állásidőt írjanak?

Mondhatja-e a cég, hogy az 5 napot le kell dolgoznom?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.10. 17:51

egy határozatlan idejű szerződésbe átalakuló jogviszony
Nincs minek átalakulnia, most is határozatlan idejű a munkaviszonya.

eulimen # 2024.07.10. 17:38

@Saltlake
Nézd már meg a munkaszerződésed!
Mi a munkába állás napja és a próbaidő?
Ha április 13. és 3 hónap, akkor július 13ig mondhatsz fel. A szombat viszont már biztosan késő.
Ugyanis fontos, hogy a felmondásról a munkáltató igazolható módon tudomást szerezzen (tehát gyakran még az sem elég, ha a főnököd aláírja a felmondásod), ezért nagyon vigyázz, nehogy a kicentizésedből egy határozatlan idejű szerződésbe átalakuló jogviszony folytán 30 napos (vagy ami a szerződésedben áll) felmondás legyen.

Saltlake # 2024.07.10. 16:52

Igen magyar munkáltató kiküldetéssel és 3 hónapos próbaidővel. Tehát akkor 15.-én hétfő az utolsó beadható azonnali hatályú felmondás dátuma vagy előtte lévő nap vasárnap vagy munkanapot (pénteket) kell nézni? Még nem volt ilyen kicentizett lehetséges próbaidő alatti felmondásom, így nem is igazán látom át.

eulimen # 2024.07.10. 16:41

@Saltlake
Bocs a kérdésért - ugye magyar a munkáltató, és a magyar jog (Mt.) az irányadó?
A munkaszerződésedben ez pontosan ugyanúgy benne van, mint a munkábaállás napja, és a próbaidő időtartama is. A próbaidő nem a szerződés aláírásától, hanem a munkavégzés kezdetétől indul.

Saltlake # 2024.07.10. 14:45

Sziasztok

Április 13-án szombaton jelentettek be a tb-be illetve a munkaszerződésen is ez a dátum áll kezdésnek. Vasárnap utaztam ki Németországba és hétfőn álltam munkába.
A próbaidő ilyenkor pontosan melyik nap telik le, illetve mikor lehet az azonnali felmondást gyakorolni? 3 hónap
Azt olvastam, hogy nem mindig a munkaszerződés az írányadó, hanem a munkába állás.

drbjozsef # 2024.07.05. 19:57

Ha három havi munkaidő kerete van, akkor ez a "Hétfőtől-Péntekig napi 8 óra, három műszak" egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen is így van - valszeg csak a kérdező szeretné így érteni. Ugyanez a "heti 40 óra" kitételre, máshogy kell ennek kijönnie, nem úgy, hogy minden héten max. 40 óra.
Sajnos. Ilyen ez a munkaidő keret.
De az jogos, hogy nyilván sokkal pontosabban kellene ismerni a munkaszerződést is, a körülményeket is, és a munkáltatói döntéseket, nyilatkozatokat is. Nem biztos, hogy jogszerű, de ennyi alapján akár az is lehet.

eulimen # 2024.07.05. 13:40

@KBS
a kérdező ezt írta:
A munkarend így néz ki: Hétfőtől-Péntekig napi 8 óra, három műszak” + „munkaszerződésben heti 40 óra van
Mondjuk azt tényleg nem ártana tisztázni, hogy egy ún. túlórás szombattal együtt valóban 48 órát dolgozik-e azon a héten.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.05. 13:36

Ööö. Miért is nem beosztásszerinti? Honnan tudod te ezt biztosra?

eulimen # 2024.07.05. 11:08
@jozsef_winkler a tényállásod alapján a hétvégi munkavégzés nem beosztás szerinti, hanem rendkívüli munkavégzés
  • s ha a munkáltató a rendkívüli munkavégzés előírására vonatkozó szabályok betartásával rendeli azt el, akkor szabályos (mivel beosztás szerint H-P az előírt munkarend)
A szabályosan elrendelt rendkívüli munkavégzés idején a munkavállalónak munkavégzési kötelezettsége van, tehát igen, elrendelt túlóra esetén ugyanúgy kötelező megjelenni, mint normál munkarend idején. A szombati túlórával, és a következő hét hétfői munkavégzéssel a forgási rend szerint a Mt.-ben előírt pihenőidő is teljesül. A rendkívüli munkavégzés maximális mértékére éves törvényi kvóta van (250 óra/év, de kivételes esetben a kollektív szerződés alapján max. 300 óra), tehát ez független attól, hogy 3 havi munkaidőkeret irányadó számodra. Lásd Mt. 107-109.§. 135.§ (3)
jozsef_winkler # 2024.07.05. 08:19

Köszönöm a választ,

Ha munkaszerződésben heti 40 óra van, akkor ez hogy lehet, hogy ez a munkarend?
Köszönöm,

drbjozsef # 2024.07.05. 07:18

jozsef_winkler,

Amit leírtál, az nem túlóra, hanem ez a munkarend, hétfőtől szombatig.
A legfontosabb, hogy a munkaidő beosztása a munkáltató joga.
Ezen belül kell megfelelni az Mt. rendelkezéseinek.

Amit leírtál, abból annyit lehet mondani, hogy ez akár szabályos is lehet így.
Egyenlőtlen munkabeosztás esetén el lehet térni a pihenőnap beosztási szabályaitól úgy, hogy 6 munkanaponként legalább heti egy pihenőnap legyen : Mt. 105.§.
Ez nálatok megvan.

Rendkívüli munkaidő (=túlóra) csak akkor van, ha a beosztástól eltérne, vagy a munkaidőkereten kívülre kerülne (107.§)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

jozsef_winkler # 2024.07.05. 07:02

Tisztel Fórum!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire jogos a munkálattól az, hogy kötelező jelleggel elrendeli a hétvégi túlórákat? Havi szinten kétszer.

A munkarend így néz ki: Hétfőtől-Péntekig napi 8 óra, három műszak. Nem tudom mennyire fontos infó, de azért plusz infóként megosztom: Délelőt
  • >Éjszaka-->Délután forgásban.
Munkaidő keret, az azt hiszem 3 hónap. (Ha éjszakás műszakban voltam a hétköznap ,akkor szombat éjszaka kell túlórázni és így tovább a másik két műszakban is, ha úgy forogja.)

Ha az ember nem tudja elvállalni a hétvégi túlórát, akkor fegyelmi eljárással szankcionálják.

Köszönöm szépen előre a megtisztelő válaszokat!

drbjozsef # 2024.06.07. 18:29

Jefferson,

Erre általánosságban azt lehet mondani, hogy igen, a munkáltatónak a munkavégzéssel kapcsolatba hozható egészségkárosodás esetén lehet kártérítési felelőssége.

Jefferson # 2024.06.07. 07:46

Tisztelt jogi fórumozók!
Egy kis felvezetés a kérdés előtt. Adott egy vállalat, ahol több részleg van, az első részlegek felé egyértelműen van nehézfém szennyezés és kötelező évente a teszt, a folyamatok vége felé nem. Mi a közepe tájékán dolgozunk. Ahol ez nincs tisztázva, mert nagyon rossz a kommunikáció a cégnél. Pletykákat tudunk csak, például, hogy "mi már zárt termékkel dolgozunk, nincs szennyezés, nem kell tesztelni" vagy "kell teszt évente, de szúró próba szerűen, hogy a kvóta meglegyen, és erre elküldik a részleg irodai dolgozóit, hogy negatív legyen az eredmény". A kérdesem a következő: Megcsináltattam magánban önköltségre a tesztet, várom az eredményt. (Felmondott kolléga hatására merült fel a téma, aki az új munkahelyén tesztelve volt és óriási nikkel és több nehézfém szennyezést muttattak ki nála.) Amennyiben pozitív valamire, tudtommal, fel kell ajánlania a cégnek más pozíciót/részleget (javítsatok ki, ha tévedek). De ha tényleg kimutatható a szennyezés/mérgezés, akkor lehet-e valami mást is tenni? Védőfelszerelés, amit adnak hordva volt mindig. Viszont 6 év alatt egyszer sem teszteltek!! Valami kártérítés jogi úton vagy több hónapos jogos betegállomány amíg kitisztul (ha kitisztul) vagy bármi járhat-e? Valamivel fizessenek, ha már úgyis késő és mérgeztek minket évekig, vagy ennyivel el lenne intézve, hogy új munkaterület vagy lehet valamit tenni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ui: Remélem jó topikba írtam, ha nem, akkor elnézést!

drbjozsef # 2024.04.06. 17:35

Kozak Szilvia,

Ha úgy érzed, hogy sérelem vagy hátrány ér a munkáltatód részéről, akkor a Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályhoz fordulhatsz, hogy tartson vizsgálatot a munkáltatódnál. Ha jogszabályt sért, akkor majd orvosolják azt.

Bár ezzel a lépéssel valszeg azt a problémádat is megoldod, hogy igazából menni szeretnél innen...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.06. 08:29

Kedves Szilvia! Tudom, nem jogász, de annyit a laikusnak is illik tudnia (v.ö.: állampolgári alapismeretek), hogy az államtitkár levele nem jogszabály.

Kozak Szilvia # 2024.04.06. 08:27

Ez alapján tehát a szakdolgozó munkabére el kell hogy érje a bruttó 410.000 ft és a 684.000 ft számtani közepét, ami : 547.000 ft. -Szerintem benne van, hogy ennyit kellene minimum fizetnie ! A gyengébb matekosok kedvéért ki is számolták! Na igen most márciusban emeltebb bértámogatást kaptak az orvosok, hogy azt munkabérre költsék. A kérdésem, ha én nem tapasztalok az áprilisi béremben egy huncut forint emelést sem, az akkor nem sért semmilyen jogszabályt ?Őket nincs egy szerv ami ellenőrzi, hogy mit mire költ amit az államtól kap ? Tulajdonképpen a főnök jóindulatától függ hogy az ember kap-e béremelést vagy sem ? Milyen rendeletet, törvényt és jogszabályt ír fölül az orvosok öntörvénye ?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.06. 07:45

A hivatkozott rendelet mely pontja helyezi a vállalkozó háziorvos alkalmazottjait az Eü. szolgálati törvény hatálya alá?

(Egyik se. Furcsa is lenne, ha egy rendelet törvényt írna felül. A rendeletben természetesen szó sincs arról, hogy mennyi legyen az asszisztens bére; csak arról van szó, hogy az államtól kapott bértámogatást az orvosnak bérre kell költenie. Illetve van egy eléggé bonyolult feltétel, amely szerint a támogatástól elesik, ha az a bér nem éri el azt a bizonyos 547K-t. De ismétlem: az, hogy mennyi legyen az alkalmazott bére, nincs benne.)

Kozak Szilvia # 2024.04.05. 18:44

A lényeg az államtitkár úr leveléből

" A szakdolgozóknak fizetendő minimális bruttó munkabér 2024 márc. 1-jétől módosul, az új szabályok alapján a szolgáltató köteles az Eszjtv. 1/A. melléklete III. alap fizetési osztálya sávhatárainak számtani középértékét elérő összegű havi bruttó munkabért megadni a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakdolgozónak. Ez alapján tehát a szakdolgozó munkabére el kell hogy érje a bruttó 410.000 ft és a 684.000 ft számtani közepét, ami : 547.000 ft. " Ez lennék én mint szakdolgozó ! A fizetésem bruttója jóval a most megállapított összeg alatt van !
A főnököm azt mondta nekem azért nem jár az emelés mert a fent említett intervallumban vagyok. Megjegyzem ez igaz, a legalsó határát súrolom. De itt számol egy számtani közepet, és azt teszi kötelezővé ! Ez a jogszabály teljes félremagyarázása, és szerintem szándékosan. Nekem csak egy vágyam van, minél hamarabb otthagyni az egészet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kozak Szilvia # 2024.04.05. 18:32

"2023 dec. 29.-én került kihirdetésre az egészségügyi szakdolgozók és egészségügyben dolgozók valamint az alapellátásban foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók 2024.évi bérfejlesztéséhez kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 663/2023. (XII.29. ) Korm. rendelet, amely irányadó rendelkezéseket tartalmaz a nem az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020.évi C. törvény ( a továbbiakban : Eszjtv.) hatálya alá tartozó szakdolgozók bérezése vonatkozásában.
A jelzett rendelet értelmében a területi ellátási kötelezettséggel, vállalkozási formában működő háziorvos, házi gyermekorvos, illetve fogorvosi szolgálatok esetében két ponton módosul az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III.3. ) Korm. rendelet

  • a minimális bruttó munkabér meghat
  • a praxistámogatás összegének emelésében"--
    • idézet Dr. Takács Péter a tájékoztatás a szakdolgozók béremeléséről c. körlevélből