Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkajogi kérdések.

Sugababe1 # e-mail 2020.10.27. 09:34

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.27. 06:39

Munkavállaló kéri a munkaviszony megszüntetését nyugdíjba vonulása miatt.
Az csak egy ajánlat, ettől még nem szűnik meg a munkaviszony.
Ha viszont fel is mond, akkor se végkielégítés, se felmentés a munkavégzés alól. De ezt már drnemjuris már mondta.

www.kbs-ugyved.hu

Sugababe1 # e-mail 2020.10.27. 00:13

drbjozsef! Miután visszaolvastam a választ, láttam, hogy nem nekem szól a megjegyzés a vonal alatt. ;)

Sugababe1 # e-mail 2020.10.27. 00:11

Munkavállaló kéri a munkaviszony megszüntetését nyugdíjba vonulása miatt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.26. 17:45

Amiatt nem szűnik meg.

www.kbs-ugyved.hu

Sugababe1 # e-mail 2020.10.26. 17:15

Köszönöm! Nyugdíjba mennek az illetők, emiatt szűnik meg a munkaviszony.

drbjozsef #   2020.10.26. 15:41

Sugababe1,

Ha úgy érted, hogy a munkavállaló kezdeményezi a munkaviszony megszüntetését, akkor 30 nap (vagy ettől eltérő, ha abban a munkaszerződésben írásban megegyeztek, legfeljebb hat hónapi időtartamig), a felmondási idő, de ez alól EBBEN az esetben NEM kell felmentenie egy napra sem a munkavállalót.

Csak a munkáltatói felmondás esetén KELL felmentenie a munkáltatónak a munkavállalót, legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamra.

De egyébként a munkáltató tetszése szerint felmentheti a munkavégzés alól a munakvállalót bármikor is, felmondási ideje alól is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.10.26. 15:32

Sugababe1,

Milyen felmentés? Az Mt. szerint nem jár "felmentés" nyugdíjjal kapcsolatban. Ki mondott fel, kinek, vagy közös megegyezés?

(a vonal alatti részt félreérted, az egy ún. "aláírás", de mindegy)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sugababe1 # e-mail 2020.10.26. 15:28

Semmilyen mellékhatás nem fog érni parasztként, nem is hivatkoznék fórumra, viszont itt vannak szakemberek és érdekelne, hogy előírja-e jogszabály vagy csak adható-e.

drbjozsef #   2020.10.26. 15:24

Sugababe1,

Biztos azt akarod kérdezni, hogy jár-e valami, amit jogszabály ír elő?

Hát, az eléggé igen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sugababe1 # e-mail 2020.10.26. 15:21

Üdvözletem! Érdeklődnék, hogy munkaviszonyban álló személynek jár-e jogszabály által előirt felmentés a nyugdíj előtt.
Férfi korhatárbetöltéssel, nő 40 évvel megy el.

rigoz # e-mail 2020.10.24. 10:59

Ha nem volt aláírva a szerződés és erre kívánna hivatkozni, az elég nagy öngól lenne, hiszen azzal azt állítaná, hogy a jogviszony érvényesen létre sem jött.

Nem kellene így sem ezzel játszani.

A tanulság: átolvasni mindig, mindent alaposan és közös megegyezést csak úgy aláírni, ha azzal egyet is ért! :)

Ezt a részét már megette a penész...

Ha csak azt nem tudja bizonyítani hitelt érdemlően, hogy kényszerítették rá, hogy aláírja, de erről szó sem esett, tehát ez bukta.

Ha a közös megegyezésben az áll, hogy nem áll fenn munkavégzési kötelezettsége - ha jól értettem - a felmondási idő lejártáig, ami felételezem 30 nap körül lehet, akkor még jobban is járhatott. Valószínű, mint a szabadságmegváltással, igaz utóbbiból pénze lenne...

Nagyon nehéz amúgy munkaügyi ellenőrzésnél a szerződés aláírásának a körülményeit rekonstruálni, ha abba az irányba akarna elmenni.

Feljelentést egyébként bűncselekmény miatt lehet tenni a rendőrségen, amire Ön céloz, az bejelentés a munkaügyi hatóságnál, mely alapján hivatalból jár el az illetékes megyei kormányhivatal, ha eljár.

FrankSlade # e-mail 2020.10.24. 10:48

A bejelentéssel nem volt gond, egyszerűen az elején nem volt kész a munkaszerződésem (ez elég sok helyen előfordul), és mivel bejelentve normálisan dolgoztam, ezért annyira nem izgatott. Amikor meg előkerült, akkor elég kemény feltételek voltak benne, ezért hazahoztam átolvasni, és nem volt sürgős aláírni. Szerintem az ő oldalukon elfelejtették, hogy nem került aláírásra a szerződés, adminisztrációs hiba. Mivel engem bejelentettek stb, nem hiszem, hogy engem hátrány érhetne, de lehet, hogy naív vagyok (lekérdeztem ügyfélkapun viszonylag hamar, meg 30 fő körüli cég, annyira nem kicsi).

rigoz # e-mail 2020.10.24. 10:30

Ez nem javít, sőt, végképp azt a tanácsot tudom erre adni, hogy nagyon mélyen hallgasson. Mert szép kis adósbíróságot és egyéb következményeket kockáztat saját magának is.

Bár fura, hogy akkor mire van a közös megegyezés, ha munkaszerződés sincs... Szép kis történet...

Ráadásul még a bizonyítás is kétséges lenne egye esetleges perben...

Hagyja a fenébe és máskor csak olyan helyre menjen el dolgozni, ahol bejelentik és van írásba foglalt szerződés is, ezt tudom tanácsolni! :)

FrankSlade # e-mail 2020.10.24. 10:02

Köszönöm a gyors választ!

Igen, akkor aláírtam egy elsőre jónak tűnő közös megegyezést, amit utólag kár volt, de ezért csak magamat hibáztatom.

Egy olyan kérdés, hogy ha nem volt aláírt munkaszerződésem, az javít az alkupozíciómon? (Bejelentve be voltam, csak a szerződés aláírása húzódott el annyira, hogy majd-majd-majd, pedig őket védené).

Így nincs se aláírt titoktartásim, se egyebem. Nyilván zsarolni nem célom őket, de annyira azért voltak nem korrektek, hogy ha egy feljelentést megér, akkor lehet, hogy megtenném (függ még attól, hogy akkor a szabadságon kívül mennyire korrektül fizetnek ki - a szabadság is százezres tétel :( )

Illetve az van a megegyezésben, hogy a munkaviszony megszűnéséig nem vagyok köteles munkát végezni, de az elszámolást az utolsó munkanapra írják. Annak az utolsó munkában töltött napnak kellett volna lennie, vagy az utolsó mukaviszonyban töltött napomnak?

rigoz # e-mail 2020.10.24. 09:23

Azért az egy viszonylag direkt joglemondás. Viszonylag. :)

De ha nincs benne ilyen fordulat, akkor nyilván jár neki. Ha igen, akkor késő bánat, eb gondolat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.24. 09:08

Annyira kifejezettnek nem kell lennie. A "feleknek további egymással szemben munkajogviszonyból eredő követelése nincs" fordulat teljesen megfelel.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2020.10.24. 08:56

A szabadságmegváltás minden esetben jár, feltéve, hogy a közös megegyezésben arról kifejezetten le nem mond.

FrankSlade # e-mail 2020.10.24. 08:46

Kedves Mindenki!

Olyan kérdésem lenne, amire nem találtam a választ, hogy közös megegyezéssel eljöttem a munkahelyemről. Ilyenkor az időarányos ki nem vett szabadságot ki kell fizetnie a munkáltatónak, vagy nem? Köszönöm a segítséget előre is!

Üdv,

FrankSlade

rigoz # e-mail 2020.10.24. 08:35

Nem tesz semmit. :)

Nyilván, nekik ez így egyszerűbb, de ezt a gyakorlatot Én sem támogatom-támogatnám, hisz egyértelműen joggal való visszaélés. :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.23. 17:40

Szorri vagyok, akkor félreértettelek. (Nem véletlenül, munkáltatók valóban szoktak ezzel próbálkozni.)

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2020.10.23. 15:08

Ez a megbontás mi alapján merült fel KBS? Mert Én egyáltalán nem említettem ilyet.

Ha a fizetési felszólítással érvényesíthető követelés összegét meghaladja a munkáltató összes kártérítési követelése, az Alkotmány R) cikke szerinti józan észnek, az eredeti jogalkotói szándéknak és az Alkotmánynak (direkt hívom így, tudom, hogy Alaptörvény néven szerepel a jogrendben ;) megfelelő jogértelmezés és alkalmazás követelményéből az következik, hogy a teljes követelés csakl polgári úton, 3 millió forint alatti követelés esetén fizetési meghagyásos eljárásban érvényesíthető.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.23. 13:52

A fősodratú gyakorlat nem fogadja el jogszerűnek azt a munkáltatói gyakorlatot, hogy a fizetési felszólítással érvényesíthető követelés összeghatárát meghaladó igényét a munkáltató "megbontva" érvényesítse. Az uralkodó álláspont az, hogy az értékhatárt meghaladó követelést nem lehet fizetési felszólítással érvényesíteni (részben sem.)

(Ha ez a "megbontás" megengedett lenne, akkor ugyan mi akadályozná meg a munkáltatót abban, hogy követelését több fizetési felszólításba ossza el?)

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2020.10.23. 12:30

A munkáltató egy bizonyos összeg határig "saját hatáskörben" alkalmazhat kötelezést, mely ellen pert indítható a munkavállaló.

Ezen összeg felett viszont az igényét - 3 millió forintig - fizetési meghagyásos eljárásban érvényesítheti a munkavállaló ellen.

Utóbbi esetében a munkáltató kell "pereljen".

Az összeg jogosságáról mindkét esetben bíróság dönt.

Előbbi esetben a munkaügyi kollégiummal rendelkező törvényszék tanácsa, utóbbi esetben a területileg illetékes járásbíróság (bírája).

Ha Ön vitatja a követelést, a fizetési meghagyásnak majd ellent kell mondjon, illetve a munkáltató intézkedés ellen pert kell indítania. Ha hallgat, az jogelismerés mindkét forgatókönyv esetében.

R.István # e-mail 2020.10.23. 12:24

Köszönöm a válaszokat, ez esetben mindenképp feladom postán.

Hivatalos kártérítési igény még nem merült fel, amire nem nagyon találtam még választ, hogy a kár mértékét a munkáltató határozza meg, bármennyit megszabhat?