Munkajogi kérdések.


Majordomus # 2023.03.03. 20:53

És itt kell előjönni a farbával,később már nemigen lehetséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.03. 14:38

Szinte mindig van perfelvételi tárgyalás, legalább egy - a kivétel a mellőzése.

Cabron_ # 2023.03.03. 12:41

Oké, most mér értem, elolvastam újra az anyagot, meg is találtam hol csúszott el az értelmezésem. Minden világos, köszönöm még egyszer!

drbjozsef # 2023.03.03. 12:01

Cabron_,

Szerintem most sem érted jól, perfelvétel alatt nincs tárgyalás, összeállnak az írásos anyagok, de utána lesz tárgyalás, ott ezen anyagok alapján bizonyíthatja mindenki az igényét, állításait. Nem hinném, hogy egyetlen tárgyalás se lenne.

Cabron_ # 2023.03.03. 09:08

drbjozsef

Nagyon köszönöm. Konkrétan munkajogi perekre vonatkoztatva olvastam ezt az infót. De talán az ellenkérelem benyújtása után van még egy további írásbeli perfelvétel elrendelésére is lehetőség, ha jól hámoztam ki a dolgokat. Tehát, a felperest felhívják arra, hogy írásban kvázi "reagáljon" az ellenkérelemre. Így, ha jó értem sanszos lehet, hogy pusztán írásbeli perfelvételi eljárás keretében le is zárulhat az ügy. Legalábbis elsőfokon.

drbjozsef # 2023.03.03. 08:45

Cabron_,

Szerintem nem jól érted.
A perfelvétel az eljárás része, ami a per kereteit határozza meg. Jellemzően itt nem szokott lenni tárgyalás, csak ha szükséges. Lényegében írásban történik. (munkaügyi per eltér-e ettől, azt nem tudom, polgáriban így szokott lenni - ide tartozik az ellenkérelem, vagy a viszont-keresetlevél)
És ez után, a perben, az előbbiekben meghatározott keretek között, tárgyaláson folytatja le a bizonyítást a bíró. De ez már a következő szakasza az eljárásnak.

Cabron_ # 2023.03.03. 08:26

Kedves Szakértők!

Munkaügyi perrel kapcsolatban kérdeznék. Felperes benyújtotta a keresetét, amire az ellenkereset is benyújtásra került. Olvasgattam a lehetőségeket, és beleakadtam egy olyanba, hogy perfelvétel tárgyalás mellőzésével. Jól értem, hogy lehet olyan eset, hogy a bíróság nem tűz ki tárgyalást, hanem írásbeli perfelvétel alapján hoz ítéletet?

drbjozsef # 2023.03.02. 07:55

Rozsa68,

Az más.
Ha kötöttetek írásban egyszerűsített munkaszerződést, akkor érdemes azt írásban felmondani.
Ha nem kötöttetek ilyet, csak szóban egyeztetek meg, akkor elég szólni neki, hogy neked elég. Egyszerűsített foglalkoztatásnál az írásbeli munkaszerződés sem kötelező.

Nem fogadja el?
A felmondás egyoldalú jognyilatkozat. Nem kell elfogadnia. Attól még hatályos.

A nav szeme elé kerül? Nem értem. Minden napra be kellett téged jelentenie a NAV-nál, minden nap a "szeme előtt van".

milanista # 2023.03.02. 07:45

drbjozsef
köszönöm a válaszokat
02 . És nem kerül jobban a nav "szeme elé" amikor regisztrál? Lehet hogy addig észre sem veszik a tartozását, utána viszont nagyobb valószínűséggel?

milanista # 2023.03.02. 07:45

drbjozsef
köszönöm a válaszokat
02 . És nem kerül jobban a nav "szeme elé" amikor regisztrál? Lehet hogy addig észre sem veszik a tartozását, utána viszont nagyobb valószínűséggel?

Rozsa68 # 2023.03.02. 06:14

drbjozsef

Egyszerűsített munkaszerződésem van !!
Egészségemre való hívatkozással irásban kell bejelentenem a távozásomat, ha jól értem. Mi történhet ha nem fogadja el ?

drbjozsef # 2023.03.02. 05:55

milanista,

01. Nem vagy köteles elfogadni, de a 1991. évi IV. törvény 25.§(1) szerint az álláskereséséi járadék feltétele, hogy a foglalkoztatási szerv nem tudott neked megfelelő munkát felajánlani. Ha tudott, akkor nem jár a járadék - akár elfogadtad, akár nem azt a munkát.

02. A TB tartozást akármikor behajthatják rajta, ha a jogszabály szerint neki kellett volna fizetnie.

drbjozsef # 2023.03.02. 05:45

Rozsa68,

Kötöttetek szabályos munkaszerződést? Hivatalosan, bejelentve dolgoztál?
Ha igen, akkor nem elég, ha csak szólsz. Írásban kell felmondani.

Rozsa68 # 2023.03.02. 05:34

Üdvözlöm

Kérdésem a következő lenne.
Már nyugdíjas vagyok ,( 68 éves ) kaptam egy lehetőséget egy üzletben, mit alkalmi munkavállaló eladói munkakörben. Létszám hiány miatt kerestek meg, hogy segítsem ki a munkámmal az üzletet. Dolgoztam napi 10 órát heti 3 alkalommal . Összesen 9 napot töltöttem el. Egészségi állapotom végett nem tudom folytatni a munkát, napi kereskedelmi munkát már nem birják a lábaim.(Sajnos ennyi volt )
Elég ha közlöm az üzlet tulajdonosával , hogy befejeztem a munkát ?( holnaptól nem vállalom ) Lesz-e ebből valami hátrányom ? a nem tetszésen kivűl ?
Mindenféle vita elkerülése végett érdeklődőm.
Köszönöm válaszát

milanista # 2023.03.01. 12:51

Kedves Fórumozók!
Munkanélküli regisztrációval kapcsolatos kérdéssel fordulnék hozzátok.

  1. Ha valaki a területileg illetékes korm. hivatalnál regisztrált munkanélküli, és számára a hivatal állást ajánl fel, akkor ő valóban köteles azt az állást elfogadni? ( ha megfelel a max 3 órás utazásnak, meg a többi feltételnek )
  2. Ha adott munkanélküli személy már huzamosabb ideje pl. 13 hónapja munkanélküli, és nem fizette azóta maga után a TB-t sem, akkor a TB hátralékát behajtják rajta amikor regisztrál álláskeresőként?

köszi előre is.

drbjozsef # 2023.02.15. 06:01

Pirate2023,

Az Mt.-t még csak-csak, de a Küt. rendelkezésit szerintem igen kevesen ismerik itt elég alaposan (de méf a Kjt.-t. vagy a Kttv.-t sem). Én sem.
Önmagában (!) a több munkaviszony (kinevezés) szerintem nem tilos talán a Küt. szerint sem, én a helyedben alaposan elolvasnám a szerződéseimet, tiltja-e konkrétan ezt bármelyik. Ha nem, akkor csak az általános tájékoztatási kötelezettséged van a munkáltatók felé.

Jó munkajogászt kellene keresned. Esetleg kérdezd meg a szakszervezetnél, tudnak-e tanácsot adni.

Majordomus # 2023.02.14. 21:25

Nem kell ezen agyalni!
.
Ha az új munkahely aláírja a munkaszerződést a helyzet ismeretében! akkor az már csak idő kírdése hogy az ellentmondás feloldódjon.

Pirate2023 # 2023.02.14. 21:13

Tisztelt Fórumozók!

Egy másik témában már ismertettem, hogy eléggé speciális helyzetbe kerültem munkahelyemen (közigazgatási szerv!) bekövetkezett státuszváltás következtében. A szervezet a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló 2019. évi CVII. törvény (a továbbiakban: Küt.) hatálya alá tartozik.

Az lenne a kérdésem, hogyan lehet köztisztviselői közszolgálati jogviszonyt létre hozni az eredményes pályázati eljáráson kiválasztásra került "köztisztviselő jelölttel" (a továbbiakban: Jelölt) úgy, hogy a Jelöltnek a papírjai alapján ez augusztus végéig munkaviszonya van a "volt" munkahelyén. Jelölt Mt.-s volt. A jogviszonyt a jövőre nézve szüntették meg még tavaly, ,, közös megegyezéssel" és a Jelöltet felmentették a munkavégzési kötelezettsége alól a munkaviszonya végéig. Jelölt március 1-jével kívánja létre hozni a köztisztviselői jogviszonyát a munkahelyemen. Felkerestem a korábbi munkáltatóját és azt a tájékoztatást kaptam, hogy a felmentési idő alatt nyugodtan elhelyezkedhet a Jelölt, csak a biztosítási jogviszony szempontjából volt/van jelentősége, hogy augusztus végéig van munkaviszonya a papírok szerint a Jelöltnek a korábbi munkahelyén. Ezt viszont nem tudom értelmezni, mert így lesz egy Mt.-s és egy Küt-ös jogviszinya egymás mellett.

Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

drbjozsef # 2023.02.01. 18:38

pamutkutya,

Tekintve, hogy az Mt. fogalmai szerint a pihenőidő NEM része a munkaidőnek, ezért a két megadott időpont közé esik a munkaidő ÉS a pihenőidő is, akkor csak húsz perc a kötelező, mert ha azt levonod, akkor a maradék idő nem haladja meg a 9 órát (mert pont annyi).
Eléggé határeset...

pamutkutya # 2023.02.01. 14:54

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy 7 óra 15 perc és 16 óra 35 perc közötti munkavégzés esetén 20 perc, vagy 45 perc munkaközi szünetet kell e biztosítani. A munkavállaló szellemi munkakörben, rugalmas munkarend szerint dolgozik.

Válaszát előre is köszönöm!

buszgyuri # 2023.02.01. 10:27

Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.01. 06:37

Buszgyuri, ne ülj fel a slapajok lihegésének. Mindig mindent túlhajtanak.
Ez a fene nagy újítás mindössze a tájékoztatási kötelezettség bővítése. Tudod, amikor közölni kell a munkavállalóval, hogy nálatok mikor van fizetésnak; hogy van-e hatályos kollektív szerződés, stb. Ez most annyival hosszabb lesz, hogy "a maga munkakörében részmunkaidős, távmunkában történő foglalkoztatás érvényes".
Most első alkalommal ezt technikailag egy általános jellegű hirdetményben lehet közzé tenni.

(A "határozatlan idejűt" én se nagyon értem, talán kötetlen munkaidő akart lenni.)

Jutkosz # 2023.01.31. 22:44

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg köztisztviselőként vagyok GYES-en 2.gyermekemmel. (A 2 gyermekem születése között nem tértem vissza dolgozni a munkahelyemre.) Az állami szervnél 9 éve áll fenn a jogviszonyom.
Kérdésem az, hogy amennyiben nem megyek vissza dolgozni erre a munkahelyre, a felmondás során mit érdemes szem előtt tartani köztisztviselőként (Felmondás benyújtásának időpontja a GYES lejáratához képest, felmondási idő, felgyülemlett szabadság kivétele/megváltása).

Válaszát előre is köszönöm

Majordomus # 2023.01.31. 20:29

Nem a nyúl viszi a puskát!
.
Kérni sok mindent lehet,de ilyen kérdésekben a munkaadó dönt.

buszgyuri # 2023.01.31. 20:06

drbjozsef
Az előző kérdésemhez még a törvény indokolása:
A 2019/1152 irányelv szerint a biztonságosabb foglalkoztatási formákra való áttérést elő kell segíteni. A munkavállalók számára lehetővé kell tenni, hogy amennyiben az a munkáltatónál rendelkezésre áll, másik, kiszámíthatóbb és biztonságosabb foglalkoztatási formát kérelmezzenek, valamint, hogy a munkáltatótól olyan indokolással ellátott írásos választ kapjanak, amely a munkáltató és a munkavállaló igényeit egyaránt figyelembe veszi. A módosítás eredményeként a munkavállaló a munkaviszony első hat hónapját kivéve, kérheti a teljes munkaidős, vagy részmunkaidős foglalkoztatásra áttérést, távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatást, vagy határozatlan idejű álláshelyre való áthelyezést, amennyiben ilyen a munkáltató tájékoztatása szerint elérhető.