Munkajogi kérdések.


Majordomus # 2022.06.25. 19:35

Sokkal könnyebb munkatársat találni mint könyvelőt!

Szomorú örökös # 2022.06.25. 18:22

osztap

A könyvelővel való viszony irreleváns

Viszont nagy valószínűséggel ezért küldték el. Hogy részletesen mi volt az affér tárgya, azt pontosan nem tudhatjuk, de minden cégnél a könyvelő hatalmas befolyással rendelkezik, vele nem árt jóban lenni, főleg ha pont pénzügyi munkatárs az illető.

osztap # 2022.06.25. 17:44

Szomorú örökös,

A kérdező munkaviszonya augusztus 15-én szűnik meg, addig szabadságon van és kapja nagy valószínűséggel a fizetését is, valamint be sem kell mennie. Akkor viszont kapja majd a 2 havi végkielégítést.
Ordító különbség szerintem sincs. Ha felmondtak volna neki, lenne 45 napi felmondási idő, ami alatt kiadnák a szabiját is. Erre kapna fizetést, de be is kell járnia, kivéve a szabi idejét (kb. 0.5 hó?). Plusz 3 hónap végkielégítés a végén.
Ehhez képest közös megegyezéssel kapott 1.5 hónap fizetett szabit (?), plusz 2 hó végkielégítést. A különbség a durván 1 hónap, amikor fizetést kapott volna, de be kellett volna járnia dolgozni.

A kérdező szempontjából a fontos kérdés az, hogy jogosan támadható-e a közös megegyezés, pl. megáll-e a jogellenes fenyegetés. Mert ha igen, az drága lesz a munkáltatónak, főleg, ha a kérdező nem talál hamar munkát. Ha viszont a kérdező bukja a pert, akkor ő fizeti legalább a saját meg a munkáltató ügyvédjét, de ha nem jár neki költségmentesség, akkor a teljes perköltséget.

A könyvelővel való viszony irreleváns. Nem tudjuk, hogy mire hivatkozott volna a munkáltató, ha közös megegyezés helyett felmondott volna.

Szomorú örökös # 2022.06.25. 17:02

osztap

Ha felmondanak, akkor öt év feletti munkaviszony után 3 havi távolléti díj (nem munkabér!) illetett volna meg.

A kérdező munkaviszonya augusztus 15-én szűnik meg, addig szabadságon van és kapja nagy valószínűséggel a fizetését is, valamint be sem kell mennie. Akkor viszont kapja majd a 2 havi végkielégítést.

Nandi 2022.06.25. 05:26
Jelenleg szabadságon vagyok, aug. 15-vel szűnne meg a munkaviszony és utána kapnék 2 havi végkielégítést.

Szomorú örökös # 2022.06.25. 16:58

Nandi

Nem gondoltam, hogy itt a jogi fórum oldalán egy "laikus" fog felettem ítélkezni!
Nincs se szög, se zsák, csak egy munkavállaló, akit ellehetetlenített a munkaadója!!!

Igen, és ne feledd, hogy mindez azért történt, mert mint kiderült, ha nem is mindjárt az elején, konfliktusod támadt a cég könyvelőjével és ezt a sztorit, hogy mi is történt, valamiért szándékosan eltitkolod előlünk, pedig lehet akár perdöntő információ is. Te magánjellegű konfliktusnak gondolod az egészet, de ők nem biztos és ezt másként gondolják. Nagy valószínűséggel úgy gondolták, hogy veszélyt jelentenél a cég további működésére, ezért azonnali hatállyal eltávolítottak a cég közeléből.

Nandi # 2022.06.25. 15:02

Kedves Szomorú örökös!
Nem gondoltam, hogy itt a jogi fórum oldalán egy "laikus" fog felettem ítélkezni!
Nincs se szög, se zsák, csak egy munkavállaló, akit ellehetetlenített a munkaadója!!!

osztap # 2022.06.25. 15:01

Nandi,

  1. Védett korú munkavállalónak is fel lehet mondani, nemcsak magatartási, hanem a munkáltató működésével összefüggő ok miatt is. Ezen nem érdemes lovagolni, ha akarnak, fel tudnak mondani. https://jogkoveto.hu/…lalkoztatasa
  2. Ha felmondanak, akkor öt év feletti munkaviszony után 3 havi távolléti díj (nem munkabér!) illetett volna meg. Több-e ez, mint amit ténylegesen kaptál? Számítás: https://vkdszsz.hu/?…
  3. Közös megegyezéssel felmondást meg lehet támadni tévedés, megtévesztés, vagy jogellenes fenyegetés címén. Az szerintem nem elég, hogy Te nem tudtad, mennyi végkielégítés járna. Például tudod-e bizonyítani, hogy téves tájékoztatást kaptál a munkáltatótól a végkielégítésről, vagy fenyegetett a munkáltató? A negyedórás gondolkodási idő szerintem határeset. Ha emellett fenyegető volt a légkör, nem lehetett elhagyni a szobát, stb. akkor lehet esélyed.

https://www.kontroport.hu/…elmondas-318

Határidő a tévedés/fenyegetés megszűntétől számított 30 nap. Ha a másik fél elfogadja vagy a bíróság megítéli, akkor a munkaviszony jogellenes megszüntetésének szabályait kell alkalmazni, azaz alapesetben nem áll vissza a munkaviszony. És ez elég drága mulatság lehet a munkáltatónak.
https://www.origo.hu/…ntetese.html

Keress egy munkajogos ügyvédet, és beszéljétek át az esélyeket. Szerintem nem fekete-fehér a helyzet.

Szomorú örökös # 2022.06.25. 13:07

Nandi

Csak alapos indokkal pl. ha dolgozó valami olyat tesz, ami károsítja a céget vagy nem végzi el ill. kifogás van a munkájára, vagy agyilag nem képes elvégezni a munkáját.

Gondolod, hogy nem tudták volna megindokolni?

Én is tudom, hogy a magánjellegű konfliktusról van szó.

Na ja, de mi itt csakis a te indokaidat ismerjük, az övékét nem, így pedig nem lehet pártatlanul véleményt alkotni.

Persze nem akarok ezután itt dolgozni, de gondolom többet kellene fizetniük.

Csak kibújik a szög a zsákból, még ha lassan is.

Szóval ha minden igaz 30 napon belül visszavonhatom (remélem jól tudom) és csak azt akarom, hogy mondjanak fel nekem megfelelő indokkal, vagy legyen egy új KÖZÖS megegyezésen alapuló felmondás

Szerintem nyugodj bele, hogy ez a hajó már elment.

Nandi # 2022.06.25. 12:41

Nem mondhatnak fel védettkorúnak, csak azért mert nem szimpatikus a a könyvelőnek! Csak alapos indokkal pl. ha dolgozó valami olyat tesz, ami károsítja a céget vagy nem végzi el ill. kifogás van a munkájára, vagy agyilag nem képes elvégezni a munkáját. Rákérdeztem , hogy van-e valami problémájuk a munkámmal és azt mondták, hogy nem, csak az én munkámat tudják szétosztani legkönnyebben a többi dolgozó között. Itt ők pénzre hivatkoztak, de ha erről lett volna szó, akkor nem engem, ill. nem csak engem küldenek el.
"akarategyezség tényleges megléte" sem teljesült, hiszen nem adtak sem időt, sem teret az átgondolásra. Nyilván ez volt a cél.
Még alá sem írtam és már zárták a gépemet! Ez mi ha nem nyomásgyakorlás! Ez egy előre kitervelt dolog volt a részükről, amit csak úgy tudtak véghez vinni, ahogyan tették.
Ha védettkorúként felmondanak akkor a végkielégítés sem két hónap!
Én is tudom, hogy a magánjellegű konfliktusról van szó. Persze nem akarok ezután itt dolgozni, de gondolom többet kellene fizetniük.
Szóval ha minden igaz 30 napon belül visszavonhatom (remélem jól tudom) és csak azt akarom, hogy mondjanak fel nekem megfelelő indokkal, vagy legyen egy új KÖZÖS megegyezésen alapuló felmondás

Szomorú örökös # 2022.06.25. 12:00

Nandi

És hol van az akarategyezség tényleges megléte? Mert ez egy kényszerített helyzet volt.

...amit éppen te okoztál saját magadnak...

Ebben a helyzetben az sem jutott az eszembe, hogy már védett korban vagyok, és valószínű nem is mondhatnak fel. Csak féltem, hogy mi lesz ha nem írom alá.

Ha nem írtad volna alá, akkor ők mondanak fel egyoldalúan és még végkielégítés sem járna. Főleg mert az ő nyomós indokuk - konfliktus a cég könyvelőjével - felülírja az állítólagos „védett” korodat. Hidd el, így jártál legjobban.

Természetesen elfogadom a veszett fejszét...

Más lehetőséged úgysincs!

Nandi # 2022.06.25. 10:18

És hol van az akarategyezség tényleges megléte? Mert ez egy kényszerített helyzet volt.
Ők felkészültek rá és pontosan tudták, hogyha sarokba szorítanak, ha váratlanul, minden előrejelzés (gondolok itt arra, hogy ha valami problémájuk volt, nem történt figyelmeztetés) nélkül teszik elém a papírt, alá fogom írni. Ezt használták ki. Utána kb 1/4 órát biztosítottak az aláírásra úgy, hogy közben zároltatták a számítógépemet, mintha egy bűnöző lennék!
Nem tudom mennyi a gondolkodási idő, amit adniuk kellett volna, de ez semmi esetre sem volt az. Egyértelműen azonnali döntést akartak tőlem.
Ebben a helyzetben az sem jutott az eszembe, hogy már védett korban vagyok, és valószínű nem is mondhatnak fel. Csak féltem, hogy mi lesz ha nem írom alá.
Természetesen elfogadom a veszett fejszét...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.25. 09:03

a közös megegyezés[...]t aláírtam,
Ennyi.

Szomorú örökös # 2022.06.25. 08:12

Nandi

Pénzügyesként dolgoztam, és a könyvelővel volt magánjellegű konfliktusom. Az egész egyértelműen innen indult.

No látod, csak kiderült, hogy miért is kellett távoznod.
Ezek után még jogi kérdést akarsz csinálni belőle védett korodra hivatkozva? Ugyan már!
Szerinted ha még vissza is kerülnél, milyen érzés lenne végigdolgozni azt a 4 évet?
Azt hiszem, hogy jobban jársz így, hogy augusztus közepéig már be sem kell járnod.
És szerintem örülj annak, hogy „csak” közös megegyezéssel kellett eljönnöd.

Nandi # 2022.06.25. 08:05

Természetes pontosan tudom, hogy nem pénzhiányról szólt a dolog. Pénzügyesként dolgoztam, és a könyvelővel volt magánjellegű konfliktusom. Az egész egyértelműen innen indult. :(

Szomorú örökös # 2022.06.25. 06:08

Nandi

Tegnap a munkahelyemen minden előzmény nélkül felmondtak nekem, pénz hiányra hivatkozva. Én már védett korban vagyok, 4 év múlva megyek nyugdíjba. Sajnos a közös megegyezéses felmondást aláírtam, mert annyira váratlanul ért és sokkolt a helyzet, hogy gondolkozni sem tudtam. Magatartásukkal "kényszerítőnek" éreztem a helyzetet......Kérdésem az lenne, hogy tehetek-e bármit is így, hogy aláírtam.

Szerintem semmit, bár ez csak egy laikus vélemény! Erőszakkal nem lehet csak azért munkahelyet fenntartani, mert te úgy gondolod, hogy megillet még téged a nyugdíjig hátralévő 4 évig csak azért, mert szerinted „védett korban” vagy. Ha nincs pénz a státuszodra, akkor azt a munkahely bármikor megszüntetheti. Valószínűleg egy másik fiatalabb kollégád fog jóval többet dolgozni azért, hogy a te munkádat is elvégezze - nagy valószínűséggel nem kap érte több pénzt. Ez a mai magyar módi. :-(

Nandi # 2022.06.25. 05:26

Tisztelt Fórum!
Munkajogban kérnék segítséget. Tegnap a munkahelyemen minden előzmény nélkül felmondtak nekem, pénz hiányra hivatkozva.
Én már védett korban vagyok, 4 év múlva megyek nyugdíjba. Sajnos a közös megegyezéses felmondást aláírtam, mert annyira váratlanul ért és sokkolt a helyzet, hogy gondolkozni sem tudtam. Magatartásukkal "kényszerítőnek" éreztem a helyzetet. Azonnali hatállyal az aláírás után haza is kellett mennem. Jelenleg szabadságon vagyok, aug. 15-vel szűnne meg a munkaviszony és utána kapnék 2 havi végkielégítést.
6 év dolgoztam itt. Munkámra panasz nem volt.
Kérdésem az lenne, hogy tehetek-e bármit is így, hogy aláírtam.
Előre is köszönöm válaszukat!
Nandi

Tadegi # 2022.06.17. 13:06

Akkor is ez a véleményed, ha úgy érti, hogy ingyen segített az édesapjának, hogy az édesapja munkavállaló valahol, ő pedig ment vele a munkahelyére együtt dolgozni?
Leírtam, hogy ha a papa vállalkozásában segített, akkor nincs igaza.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 11:16

az eddig nem derült ki,hogy otthon a régi fészert bontották el,vagy
Gondolod, hogy az otthoni fészer bontásához jelenttették be "a könyvvelővel" alkalmi munkavállalóként? És hogy a munkaügyi hatóság az otthoni fészer bontásának a harmadik napján szállt ki helyszíni ellenőrzést tartani?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 11:13

Ha így kérdezed, akkor a válasz: igen.

hubomulocod # 2022.06.17. 09:35

Tisztelt Fórum!

A kérdésem nem annyira munkaJOG mint inkább munkaBIZTONSÁG de talán kaphatok valami választ.
Én irodai dolgozóként kötelezhető vagyok arra, hogy napi 8 néha 10 órákat töltsek el egy (nem elírás...) 38-40 fokos irodában?
D-i fekvésű régi szocreál vasbeton kocka, nyári napokon ha kinn van 35 fok, benn 40. nem elírás.
Légkondi NINCS. nem is lesz.
Azért 40 fokban üldölgélni 8 órákat-én erre kötelezhető vagyok?
csak azért kérdezem mert ilyen hőfokon SZARVASMARHÁKAT ÉS DISZNÓKAT tartani szállítani törvénytelen és állatkínzás lenne.
Nem kívánok stroke-ban elhalálozni a 8 órás 40 fokos aszalás után azért mert a dicső cégnek nincs pénze egy légkondira (ja, állami intézmény ám....)

Mi a jogászok válasza erre az egészre?

Köszönöm

Majordomus # 2022.06.16. 20:28

Lehet,csak az eddig nem derült ki,hogy otthon a régi fészert bontották el,vagy a papa kőmüvesként vállalt munkát valahol és elhívta a fiát segiteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.16. 17:34

Akkor is ez a véleményed, ha úgy érti, hogy ingyen segített az édesapjának, hogy az édesapja munkavállaló valahol, ő pedig ment vele a munkahelyére együtt dolgozni?

Tadegi # 2022.06.16. 13:51

Nem értem miért nem támadtátok meg a bírságot kiszabó határozatot... Ott kellett volna ellentmondani, és megmondani, hogy itt családon belüli segítségről volt szó. Utólag hőbörögni már kicsit késő...

ibiza # 2022.06.16. 08:08

Kovács_Béla_Sándor,

nem hibáztattam senkit azért, mert ingyen vállaltam a munkát. Alap szövegértési képességek birtokában megállapítható, hogy nem ezzel van problémám.

Majordomus # 2022.06.15. 20:38

Jobb lett volna ha csendben maradtok.