MakosGubaXXX
Ne izgulj, minden rendben lesz !
Milyen kiegészítéseket tettél? Nem bonyolítod ezt egy kicsit túl?
Foglaló után Adásvételi Szerződés?
Osztap,
"Az általad írtak alapján az előszerződés fölösleges, a teljesítés megkezdése (végleges, írott) szerződés nélkül pedig kockázatos lépés volt, mindkét félnek. Én egyből szerződést írtam volna. De ami történt, megtörtént. Most úgy lehet mindent rendezni, hogy írásba foglaljátok a (végleges) szerződést."
Az a probléma, hogy a Vevőnek nem volt fix meg a teljes vételár ezért mondtam opcióként hogy OK akkor legyen foglaló. Akkor már belement. Ezért írtuk meg az adásvételi előszerződést.
Niki2025,
Köszönöm, én is azokat a mintákat használom, csak kiegészítem a Ptk. alapján ahol kell, felügyelve arra, hogy minden törvényes és jogilag korrekt legyen.
Köszönöm
MakosGubaXXX
Teljesen rendben lesz így, ahogy leírtad. Egyszerű adásvételi mintákat meg találsz a neten.
Utána ne felejtsétek el bejelenteni Kormányablakban, vagy Ügyfélkapun. Eladó és Vevő is
MakosGubaXXX,
A helyedben pont ezt csinálnám, különben a neveden marad az autó, mert csak előszerződéssel nem írja át a kormányablak.
Az általad írtak alapján az előszerződés fölösleges, a teljesítés megkezdése (végleges, írott) szerződés nélkül pedig kockázatos lépés volt, mindkét félnek. Én egyből szerződést írtam volna. De ami történt, megtörtént. Most úgy lehet mindent rendezni, hogy írásba foglaljátok a (végleges) szerződést.
Osztap,
Mi vagyunk az Eladó. Ők a Vevő. Mi megkötöttük a gépjármű adásvételi előszerződését, leírtuk hogyan tudja a Vevő a teljes vételár összegét teljesíteni beleértve a foglalót amit a megkötéskor ki is fizetett. Maradt a hátralévő összeg, amelynek a fizetését is részletezte az előszerződés. Most ha 100 ezer forintot még megfizet a Vevő akkor teljesiti a teljes vételár megfizetését. Ekkor akarunk aláiratni velük egy végleges adásvételi szerződést, amelyben szerepelni fog, hogy a Vevő már hiánytalanul teljesitette a teljes vételár megfizetését, átadjuk nekik a kulcsokat, az autó dokumentumait, stb.. Ez igy nem jogszerű?
MakosGubaXXX,
„adásvételi ELŐszerződés másnéven Foglaló”
Ilyen nincs. Az előszerződés azt jelenti, hogy a felek arra szerződnek (kölcsönösen kötelezik magukat), hogy egy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek. Semmi másra. Nem foglaló átadására, nem vételár megfizetésére. Azok mind a (végleges) szerződésben vannak. Mivel Ti elkezdtetek teljesíteni, közöttetek a (végleges) szerződés létrejött, ráutaló magatartással. Nem lehet újra megkötni, mert már létezik.
Ami nem történt meg, az autó átírására alkalmas irat elkészítése. Hát készítsétek el, foglaljátok írásba a már létrejött (sőt, részben már teljesített) szerződést!
Sziasztok!
Adott egy autó, annak vételárának megfizetéséből már csak egy ici-pici pénzösszeg van vissza. A Felek által aláirt foglaló azaz adásvételi előszerződés ennek értelmében már mindjárt teljesítve van mindkét fél által.
Az lenne a kérdésem, hogy jogilag ezután, amint ez teljesült, kell írni és aláírni a Feleknek egy (végleges) adásvételi szerződést, amelyben benne kell, hogy legyen, hogy a Vevő a vételár megfizetésének céljából mikor, mennyit, hogyan fizetett, és ezáltal az autó teljes vételárának megfizetését hiánytalanul teljesitette, jól értem?
Tehát a kérdésem lényegében: Irtak a Felek egy foglalót ergó adásvételi ELŐszerződést, ezt aláirták; és most kell irni és aláirni egy adásvételi szerződést, amely lezárja az adásvételi procedúrát, ugye? Csak biztosra akarok menni, hogy mindent jogszerűen csináltunk ezzel a sémával (azaz 1. lépés: adásvételi ELŐszerződés másnéven Foglaló; 2. lépés: adásvételi szerződés amely lezárja az adásvétel procedúráját)
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02