Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Táppénz

Paradicsom # e-mail 2010.06.24. 19:15

Köszönöm szépen!

tike79 # e-mail 2010.06.24. 17:03

Nandy és Dödölle,
köszönöm szépen a segítséget!

nandy #   2010.06.24. 14:28

A munkáltató 1/3-ad táppénz hozzájárulás fizetésére kötelezett.
(kivéve pl. passzív táppénz, gyermekápolási táppénz stb.)

Paradicsom # e-mail 2010.06.24. 14:24

Üdvözlöm Nandy!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha én betegállományba vagyok a munkáltatónak van-e valami járuléka utánam és ha igen mennyi? Persze ha már letelelt a betegszabadság 15 napja!Előre is Köszönöm!

nandy #   2010.06.24. 14:08

Ja, és még egy:
betegszabadság csak a munkanapokra, ünnepnapokra jár, táppénz viszont minden naptári napra.

nandy #   2010.06.24. 14:07

A keresőképtelenség időtartamára betegszabadság, illetve azt követően táppénz jár.

Jogszerűtlen az, ha a munkáltató szabit ír ki a keresőképtelenség időtartamára. Szabadságot csak olyan napokra lehet kiadni/kiírni, amikor a munkavállalónak munkavégzési kötelezettsége lenne, de ezen kötelezettség alól az orvosi igazolással mentesülsz.

Ocsko75 # e-mail 2010.06.24. 13:02

Tisztelt nandy,

Amennyiben folytonos munkarendben dolgozom, a szabadnapjaim hétfő és keddi napra estek, aztán szerdától betegállományba kerültem, akkor ebben az esetben a munkáltató a szombati és vasárnapi napra jogszerűen ír ki plusz 2 szabadnapot, amikor véleményem szerint arra a 2 napra is járna táppénz ill. betegszabi. Várom válaszát, melyet előre is köszönök!

Dödölle1 #   2010.06.24. 12:57

Tike

megteheti a cégem azt, hogy addig nem számolja el a táppénzen töltött időmet, amíg nem adom le a táppénzes papírt (jelentettem nekik, hogy beteg vagyok és a doki kiírt). Előre is köszönöm a választ! Tike

Ha kórházban lennék, akkor is táppénz papír nélkül nem kapnék fizut? -------
Igen, nem csak megteheti, hanem a hatályos tb jogszabályok, valamint a bizonylatolási elvből következően köteles is a pénzbeli ellátás kifizetése előtt meggyőződni arról, hogy a keresőképtelenséget igazoló orvosi igazolás szabályosan lett-e kiállítva....

Fizetés (munkabér) utólag, az elvégzett munka után jár.

Az aki a keresőképtelensége miatt munkáját nem tudja ellátni munkabérre nem jogosult, helyette a hatályos jogszabályok figyelembevételével táppénzt igényelhet.

A keresőképtelenséget külön jogszabályban foglaltak szerint a házi (kezelő) orvos igazolja.

Táppénz csak szabályosan kiállított bizonylatra (orvosi igazolás) folyósítható.

A boltban sem adnak a részedre árút ha azt közlöd, hogy van pénzed, csak még a munkáltatód nem adta ki (át) a részedre.

Hasonlóképpen a munkáltató (TB kifizetőhely/REP) sem folyósíthat ellátást csak bizonylatra. (Kevés azt közölni, hogy beteg vagy.)

Ebből következően a kórházi ápolás időtartamára is csak akkor folyósítható egészségbiztosítási pénzbeli ellátás (táppénz) ha annak tartamát a kórház szabályosan igazolta és azt a biztosított munkavállaló a foglalkoztatójánál leadja.

102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet
a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

1. § (1) A keresőképtelenség elbírálásának célja, hogy a betegszabadság, illetőleg táppénz igénybevételéhez megállapítsa és igazolja, hogy a munkavállaló (biztosított) a munkáját betegsége vagy tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermeke ápolása miatt ellátni nem tudja.
2.
(2) A keresőképtelenség elbírálása az Ebtv. 44. §-ában felsorolt esetekben történik.

(3) A keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálását a mindenkor érvényes szakmai irányelvek szerint kell végezni.

2. § (1) Az Ebtv. 45. §-a szerinti keresőképtelenség, illetve a keresőképesség elbírálására és igazolására jogosult:

  1. a háziorvos, házi gyermekorvos (a továbbiakban együtt: háziorvos),
  2. a járóbeteg-szakellátás orvosa,
  3. az ideggondozó, bőr- és nemibeteg-gondozó, tüdőgondozó, valamint az onkológiai gondozó szakorvosa,
  4. a regionális egészségbiztosítási pénztár (a továbbiakban: REP) ellenőrző tevékenysége során az eljáró ellenőrző főorvos (a továbbiakban: ellenőrző főorvos),
  5. a REP-pel felülvéleményező tevékenységre szerződött főorvos (a továbbiakban: felülvéleményező főorvos).

(2) A kórházi kezelés időtartamára, valamint a pszichiátriai beteg alkalmazkodó (adaptációs) szabadsága esetén a kórház igazolja a keresőképtelenséget. Az utóbbi esetben a betegség mellett az „adaptációs szabadság” megjelölést és annak időtartamát is fel kell tüntetni.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában említett háziorvos a keresőképtelenség elbírálására és igazolására akkor jogosult, ha a háziorvosi tevékenységre az illetékes REP-pel szerződést kötött.

(4) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában említett orvos (szakorvos) a keresőképtelenség elbírálására abban az esetben jogosult, ha e feladat ellátására a REP-pel finanszírozási szerződést kötött intézmény vezetője kijelölte. A keresőképtelenség elbírálására jogosult szakorvosok adatait a finanszírozási szerződés melléklete tartalmazza.

(5) A járóbeteg-szakellátás orvosa csak akkor bírálhatja el a keresőképtelenséget, ha a járóképes beteg ellátására területileg vagy a háziorvos beutalása alapján illetékes.

(6) Amennyiben a keresőképtelenséget nem a biztosított vagy gyermekének háziorvosa állapítja meg, úgy erről az eljáró orvosnak - a megállapítással egyidejűleg - a biztosított vagy gyermekének háziorvosát írásban haladéktalanul értesítenie kell.

(7) Az egynapos sebészeti, a kúraszerű ellátás és a járóbetegként igénybe vett komplex fürdőgyógyászati ellátás idejére a háziorvos igazolja a keresőképtelenséget.

Tartós keresőképtelenség esetén a keresőképtelenségi állomány 8. napjától a keresőképtelenség igazolására a 6. számú melléklet szerinti az „Orvosi igazolás folyamatos keresőképtelenségről” megnevezésű, nyomtatványt kell - legalább 2 hetenként - kiállítani. Az 5. és 6. számú mellékletek szerinti igazolásokat az orvos munkahelyi és személyi orvosi bélyegzője olvasható lenyomatával, valamint aláírásával ellátva és a rendelő címét feltüntetve kell a beteg részére átadni.

(2) A kórházi kezelés idejét az „Igazolás fekvőbeteg-gyógyintézetben történő gyógykezelésről” elnevezésű, 7. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell igazolni.

--
A kéthetente történő kiállításból következik, hogy főszabály szerint a betegnek 2 hetenként a kezelőorvosánál felülvizsgálat céljából meg kell jelenni. Ekkor adják át részére a táppénzre jogosító orvosi igazolásokat is.--
Amennyiben orvosilag igazolható módon nem kórházi ápolásban részesülő fekvőbeteg vagy úgy a háziorvos jár ki a lakásodra. (A háziorvos a rendelési időn túl otthonukban keresi fel a járóképtelen, orvosi ellátást igénylő betegeit....)

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

41. § (1) A táppénz megállapítása iránti kérelemben a keresőképtelenséget külön jogszabály rendelkezései szerint kiállított orvosi igazolással, a kórházi (klinikai) ápolást a kórház (klinika) által kiállított igazolással KELL igazolni.

(3) A kórházi (klinikai) ápolást az OEP által rendszeresített nyomtatványon kell igazolni.

(4) A szanatóriumi ápolás ideje alatt fennálló keresőképtelenséget a keresőképtelenség elbírálására külön jogszabály rendelkezése szerint jogosult orvos igazolhatja.

nandy #   2010.06.24. 09:01

Értsd meg: igazolás nélkül nincs számfejtés. Pont.

Ha másképp nem megy, hívd fel a dokit, hogy küldje el postán, vagy legalább faxolja el a munkáltatónak.

tike79 # e-mail 2010.06.23. 21:54

Azért kell autóznom, mert Bp-en lakom és a dokim meg a város melletti községben van. Nem jelentkeztem át még a pesti dokihoz. Ez az én hülyeségem.
Ha kórházban lennék, akkor is táppénz papír nélkül nem kapnék fizut?

tike79 # e-mail 2010.06.23. 21:54

Azért kell autóznom, mert Bp-en lakom és a dokim meg a város melletti községben van. Nem jelentkeztem át még a pesti dokihoz. Ez az én hülyeségem.
Ha kórházban lennék, akkor is táppénz papír nélkül nem kapnék fizut?

efi99 # e-mail 2010.06.23. 19:59

Miért kell autóznod.
A táppénzes papírnak nem nálad kéne lenni?

tike79 # e-mail 2010.06.23. 19:13

köszönöm a választ. Csak kicsit furcsálom, hogy ahelyett, hogy feküdnék, autóznom kell a dokihoz, hogy legyen fizetésem :S

nandy #   2010.06.23. 18:05

Orvosi igazolás hiányában nem lehet számfejteni.

tike79 # e-mail 2010.06.23. 17:33

Sziasztok,
sajnos táppénzre kellett mennem, mert meglehetősen beteg vagyok/voltam. A cégemnél a héten van a bérszámfejtés. A kérdésem a következő lenne: megteheti a cégem azt, hogy addig nem számolja el a táppénzen töltött időmet, amíg nem adom le a táppénzes papírt (jelentettem nekik, hogy beteg vagyok és a doki kiírt). Előre is köszönöm a választ! Tike

nandy #   2010.06.16. 17:42

hogy inaktív státuszba tesznek, mert ennyi ideig nem lehetek betegállományban.

Itt valamit félreértettél.
Inaktív státusznak leginkább statisztikai értelme van (átlagos stat. létszámból ki kell venni), más nem.
Rád nézve semmilyen hátrányos következménnyel nem jár.

pálma2 # e-mail 2010.06.16. 11:45

Tiszteletem!

Az én problémám a következő: 1,5 éve dolgozom egy cégnél, jelenleg tartós betegállományban vagyok már 5 hete. Felhívtak a munkahelyemről azzal, hogy inaktív státuszba tesznek, mert ennyi ideig nem lehetek betegállományban.
Ilyet megtehet a munkáltató? És mik a következményei rám nézve?

Várom válaszukat, köszönöm!

nandy #   2010.06.16. 08:43

ilyen esetben is ledolgoztathatja e a35 nap felét

Ha alkalmatlan vagy a munkavégzésre, akkor nehezen.

Ha mégis eltekint tőle akkor is jár nekem a 35 nap kifizetése????

Nem, mivel te mondtál fel.

cocobacsi #   2010.06.15. 21:40

Köszönöm szépen a tájékoztatást
benyujtottam a felmondásomat olvastam a válaszában hogy 35nap.Mível 65%_os rokkant lettem sajnos parkinson korral sokszor magatehetetlen vagyok.Mások segítségére szorulok.Megszeretném kérdezni hogy ilyen esetben is ledolgoztathatja e a35 nap felét.Ha mégis eltekint tőle akkor is jár nekem a 35 nap kifizetése????
Mert míg aktív dolgozó voltam bejelentett 6 órával és dolgoztatott napi 15 órát szabadságot soha nem fizetett.Azért teszem fel ezeket a kérdéseket hogy tudjam hogy mihez van jogom
Tisztelettel előre is köszönöm a válaszát

nandy #   2010.06.15. 12:09

táppénzen voltam 1 évig arra jár e szabadság?

igen.

nekem kell benyujtanom a felmondást a munkáltató felé?

Úgy is lehet. Arra azért felhívom a figyelmed, hogy rokkantnyugdíj mellett is lehet dolgozni, csak a kereset van korlátozva.

cocobacsi #   2010.06.15. 04:45

Köszönöm a választ ahogy értelmeztem nem jár végkielégités a 3 évre pedig még táppénzen vagyok.A nyugdij tolyosíto még nem vette fel velem a kapcsolatot ők még nem kapták meg a határozatot amiben leszázalékoltak.De még arra nem kaptam választ hogy táppénzen voltam 1 évig arra jár e szabadság?
V álaszát előre is köszönöm.
Még azt elfelejtettem megkérdezmi hogy nekem kell benyujtanom a felmondást a munkáltató felé?akkor sem jár végkielégités?Anyugdijfolyosító majd felveszi velem a kapcsolatot mikortól igénylem mível állományban vagyok.

nandy #   2010.06.14. 15:09

Mt.
87/A. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a munkavállaló akkor minősül nyugdíjasnak, ha

  1. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.
(2) A munkavállaló akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.
(3) A munkavállaló köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

95. § (2) Az (1) bekezdéstől eltérően nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [87/A. § (1) bekezdés].

nandy #   2010.06.14. 15:04

cocobacsi:

35 nap a felmondási idő, melynek a felére fel kell hogy mentsen a munkaadó (ha ő mond fel rendes felmondással). Felmenthet akár a teljes felmondási időre is, de ki kell fizetnie.

nandy #   2010.06.14. 15:03

Meddig maradhatsz táppénzen?

  1. Ameddig az orvosilag indokolt (keresőképtelenség),
  2. Ha az igénylés megelőző két éven belül nem volt 30 napnál hosszabb időre megszakadva a biztosításod, akkor egy évig.

Jó tudni, hogy a táppénzellátás és a keresőképtelenség ténye két külön fogalom. Ez azért fontos, mert lehet valaki úgy is keresőképtelen (és így munkajogilag nincs munkavégzési kötelezettsége, tehát otthon maradhat),...

.... hogy közben nem kap táppénzt, mert már nem jogosult rá! Pl. egy évnél hosszabb ideig beteg, vagy csak fél év táppénzre jogosult stb...

"Kirúgás", azaz munkáltató általi rendes felmondás csak a keresőképtelenség megszűnését követő 30 nap múlva lehetséges.

CSAD # e-mail 2010.06.14. 14:19

Lassan 9 hónapja táppénzen vagyok. A kérdésem az lenne, hogy maradhatok e még táppénzen, és ha visszamegyek dolgozni azonnal kirúghatnak e, illatve ha nem mennyi idő múlva?