Főállású anyaság (GYET) melletti munkavégzés


vgyula77 # 2017.07.05. 10:58

Tisztelt Fórum!
Feleségem 2017.06.22-ig harmadik kislányunkkal GYES-en volt. A továbbiakban GYET-et szeretne igénybe venni.
A munkahelyén azt mondták, hogy ki kell lépnie, ha főállású anyaként otthon maradna,és nem dolgozna részmunkaidőben.
Kérdésem az lenne, hogy valóban ki kell lépnie?
Ha igen,ki kell fizetni a szabadságokat, vagy munkaviszonyban maradna a szabadságok kiadásának idejére, majd utána szűnne meg a munkaviszony?
Ha szabadságot kifizetik, illetve marad szabadságon, akkor - fodrász alkalmazottként - az utolsó munkaviszony idején kapott fizetéssel számolnak, vagy a jelenleg érvényben lévő minimálbér (161ezer forint) az irányadó, illetve teljes munkaidő alapján számolhatnak (napi 8 óra) bért?
Kérhetjük-e a munkaadót, hogy párom maradjon-e fizetés nélküli viszonyban, illetve ha igen,megtagadhatja-e? Ha megtagadja, akkor lehet-e, vagy kell-e közös megegyezéssel munkaviszonyt megszüntetni?
Ha marad munkaviszonyban, akkor dolgozhat-e otthon?
Ha megszűnik a munkaviszonya,és otthon szeretne dolgozni, kell-e létesíteni vállalkozói jogviszonyt?
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Varga Gyula

garnéla # 2012.08.03. 16:05

Na ezaz.....A volt munkahelyem jelenleg úgy áll, hogy nem tud visszavenni engem, mert nincs elég munkájuk.Ám a felgyülemlett szabit sem tudná csak úgy most hirtelen kifizetni(ez egy kis cég) ezért inkább időhúzás végett ez bizonyult jó megoldásnak.A gyesem nyár elején járt le a 3. gyerkőccel és a környékünkön cirka 50.000-ért tudnám bölcsibe rakni, mert csak szeptemberben kezdi az ovit a legkisebb és nincs állami bölcsi nyárra meg nem szoktatnak be gyereket az oviban.Ám én az elkövetkező 5 évben(míg a legkisebb lányom 8 éves nem lesz és lejár a gyetem)nem hiszem, hogy meg tudok élni ebből a "sokk "pénzből.Ráadásul a férjem vállalkozó és az utóbbi 1-2 évben egyre kevesebb és kevesebb a munkája, már felmerült a szüneteltetés is :(((Nézelődök egy ideje a környéken neten stb... hogy közelebb munkát találjak, de SEMMI!!!!Ezért gondoltam, hogy ha 6 órásban kérném ki a szabadságomat akkor elméletileg kevesebbet kellene fizetnie a munkáltatómnak is és én sem esnék el a gyettől addig is, aztán meg majd lesz valami.Csak hogy lehet e ilyet csinálni, hogy most visszamegyek munkaszerződést módosítunk, kiadják 6 órásban a szabijaimat majd felmondás után távozom??? S.O.S Ui:Nem akarok kitolni a volt munkahelyemmel, sokat köszönhetek nekik, és belátom, hogy tényleg nincs ott számomra hely, ráadásul 3 gyerek mellett nem tudnék már olyan messzire visszajárni melózni.

nandy # 2012.08.03. 09:41

Ha fizetés nélküli szabin vagy, azt a gyermek gondozása céljából kaptad a munkáltatódtól, és nem azért hogy máshol dolgozhass.
Tehát kérned kell a munkáltatód írásos engedélyét. Ha nem adja meg, kénytelen leszel felmondani, vagy továbbra is otthon maradni.

Ha felmondasz, akkor a munkáltatónak kötelessége kifizetni a bentmaradt szabadságokat. Mivel nem állsz munkába, nincs tényleges munkavégzés, munkaidő, így a gyet-et/gyes-t nem veszélyezteti.

garnéla # 2012.08.03. 06:34

Gyet mellett heti 30 órát lehet dolgozni.Amennyiben a régi munkahelyemen fizetés nélküli szabadságom töltöm elhelyezkedhetek heti 30 órában máshol is?Egy közelebbi munkahelyen?Vagy minden féleképpen le kell számolnom a volt munkahelyemen?Ha leszámolok a szabadságokat kérhetem, hogy 6 órás munkarend szerint adják ki, hogy közben a gyettől sem essek el?Vagy le kell mondanom a gyetről arra az időre , amíg kiadják a szabadságomat?

Metrika # 2011.08.23. 15:01

Kedves Szakértők, Válaszadók, Fórumozók!

2012.március 04ig vagyok főállású anyuka, a legnagyobb lánykám akkor lesz 18 éves. Jelenleg 4 órában dolgozom. Úgy tudom, hogy az otthonomban korlátlanul végezhetek az anyasági mellett munkát. De mi van akkor ha a 4 órás állásom mellé szeretnék egy otthon végezhetőt? Kaptam egy lehetőséget, nem szeretném elszalasztani, mert március után is megmaradna, és nagy szükségem van és lesz a munkára. Kérdésem tehát, hogy elvállalhatom-e a 4 óra mellett az otthonit? Mik ennek a feltételei?
Segítségeteket előre is köszönöm!!
Szép napot mindenkinek!
Metri

kbedina # 2011.07.02. 18:34

Kedves Válaszadók
A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

  • akkor is igényelhetek GYET-et ha időközben megszakítottam a GYES-t mert a muszáj volt?
  • Hány órát lehet dolgozni GYET mellett?
  • Ha GYET-et kapok a gyerekek eltölthetnek e többet mint 5 óra nappali intézményben?
  • Valmint ha a mostani 8 órámat levetetem a munkahelyemen a GYET miatt akkor azt kötelesek e vissza adni ha lejár a GYET?

Előre is köszönöm a válaszokat!
E-mail cím:kbedina@citromail.hu

kvintola # 2011.04.15. 11:43

Kedves Mindenki!

Azt szeretném kideríteni, hogy a GYET igénybevétele idején nekem a munkáltató (határozatlan idejű kinevezésem van)kötelező-e kiadni a fiznélküli szabit, vagy mondhatja, hogy vagy megyek dolgozni, vagy ennyi volt. Ha mondjuk nem akarja, hogy ne dolgozzam, én max. részmunkaidőt tudnék vállalni, ekkor megbontják a kinevezését és születik egy új (kedvezőtlenebb) szerződés? Van a részmunkaidős munkának bármi hátulütője, ami a jözőben hátrányt jelenthet?
Köszönöm előre a válaszokat!

nandy # 2010.12.31. 12:56

Kedves ronix, köszönjük a jókívánságaidat, és viszont kívánjuk!

ronix # 2010.12.31. 09:18

Kedves Nandy!
Köszönöm a tájékoztatást és a linket.

Egyúttal pozitív eseményekben gazdag, sikeres és vidáman élhető új esztendőt kívánok Neked és minden kedves fórumtársunknak. A segítő szakértőknek és az információkra éhes :) kérdezőknek egyaránt.

nandy # 2010.12.29. 19:03

Még nincs kihirdetve, de itt a törvény szövege:

http://www.parlament.hu/…13/01813.pdf

ronix # 2010.12.29. 08:12

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszodat.
Eszerint jövőre jobb lesz számunkra a helyzet.
A 30 órában maximalizált, napi felső korlát nélküli GYET melletti munkavégzés gondolom sok anyukának és családnak kedvezőbb helyzetet teremt majd.
Megírnád, hogy hol lehet -esetleg a neten- elérni az „elfogadott törvény tervezet” szövegét, vagy , hogy milyen számon kell rákeresni?
Köszönöm.

Lyonee # 2010.12.23. 11:51

"24. § (1) A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott keresőtevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermeknevelési támogatásban részesülő személyt a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései szerint a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg."

Igaza van a munkaügynek, de januártól heti 30 órára nő a GYET melletti munkavégzés, és nincs napi korlát.
Az elfogadott tv. tervezetben így van.

ronix # 2010.12.23. 08:26

Szervusztok!
Főállású anyaság (GYET) melletti munkavégzéssel kapcsolatban szeretnék információt kérni.
A párom jelenleg GYET-en van, és mellette most eladóként kezdett dolgozni.
Úgy tudjuk, hogy GYET mellett maximum napi 4 órát, azaz heti 20 órát lehet dolgozni, ha nem otthon dolgozik az anyuka.

Kérdésem:

* A heti 20 órát ledolgozhatja úgy is, hogy egyes napokon teljes munkaidőben (pl. napi 8 órát) dolgozik, míg más napokon pedig egyáltalán nem dolgozik? Azaz hétfőn és kedden 8–8 órát, szerdán (vagy hétvégén) pedig 4 órát.
* A heti 20 óra mellett a napi órák száma is maximalizálva van?
* Tudna ezzel kapcsolatban valaki törvényi hivatkozást is mondani?

(A párom decemberben kezdett el dolgozni eladóként, és a heti összesen 20 óra betartására odafigyelve úgy osztották be, hogy volt, amikor napi 6 órát, volt amikor csak 4-et és volt, amikor 8-at kellett egyfolytában dolgoznia, a hét bármelyik napján.
Ez jó volt neki így, mert messzire kellett utaznia, hogy dolgozhasson.
Most a hónap vége felé közeledve a munkáltatója munkaügyi osztályáról jelezték neki, hogy a törvény szerint nem dolgozhatna a GYET mellett napi 4 óránál többet, azaz nem túlórázhat; és a heti 20 óra csak 5×4 órából jöhet neki össze.
Mi egyéb forrásokból is próbáltunk informálódni és nem kaptunk eddig egyértelmű válaszokat.)
A segítséget előre is köszönjük!