Kedves Lyonne!
PÉP-es vagyok 2012. májusáig. Legalább is abban a hitben éltem, hogy a határozott idejű szerződésemet nem lehet a tudtom nélkül módosítani még a törvény erejénél fogva sem. Sajnos nem figyeltem a jogszabályváltozást.
Szerinted mi a helyzet abban az esetben, ha a 40 éves munkaviszony már kb 3 hónapja összejött, de a munkáltató sem, és sem én nem figyeltünk fel erre?
Köszönöm, ha tudsz segíteni.
Prémiumévek program
Kedves Lyonne! Semmi gond a + miatt! A válaszodat meg köszönöm! Talán a nyugdíj akkor meglesz,ha a jubileumi el is úszott!
Üdv:Vica
Kedves Vica, az a "+" a neved elé véletlenül került.
+Vica53!
Azt csinálsz, amit akarsz, ami neked jó, ha 53-as vagy.
Ha 59 évesen korhatár előtti ellátást szeretnél (mert megvannak a feltételek), akkor közös megegyezéssel nem maradsz tovább az öregségi nyugdíjkorhatárod eléréséig a PÉP-ben. A határozott idejű szerződés a 2 fél közös akaratából megszüntethető bármikor. Ha a 40 éves jogosultságod előbb meglesz, mint az öregségi nyugdíjkorhatárod, akkor megszűnik a PÉP-es szerződés, egyébként az öregségi nyugdíjkorhatárodig tart.
De a 40 éves jubileumira mindhárom esetben az áll, amit lejjebb írtam.
40 éves jubileumi jutalmat akkor kaphatsz, ha a 40 év közalkalmazotti jogviszonyod napra pontosan meglesz. Alapja a pép-es illetményed.
Vica53
Te szerintem 59 évesen elmehetsz korhatár előtti ellátásra, mivel az 1953-ban született nőknek ez a lehetőség még megmarad 2012-ben. Feltételezem, hogy a PÉP-es megállapodás is eddig szól.
De a módosításban szereplő új kegészítést én úgy értelmezem, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése vagy a nők 40 évese is öregségi nyugdíj lesz 2012-től, hogy te addig maradsz PÉP-es állományban:
„8. § A programban 2012. január 1-jén részt vevő személy munkavégzésre irányuló jogviszonya – a kinevezés-, illetve munkaszerződés-módosításban foglaltaktól eltérően – akkor is az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzésének időpontjában szűnik meg, ha ez későbbi, mint a programba történő belépés miatt szükségessé vált kinevezés-, illetve munkaszerződés-módosításban szereplő, a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésére meghatározott időpont. Ez a rendelkezés nem zárja ki, hogy a munkavégzésre irányuló jogviszony ezen időpont előtt valamely, e törvényben szabályozott egyéb okból megszűnjön.”
Ezt emelte ki Lyonee is és Törpilla25.
Javasolom, hogy próbáld meg az eredeti PÉP törvénybe beilleszteni a módosításokat és úgy is értelmezzed. Azt csináltam én is és így agyaltam ki.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
MÁSOK is értelmezzék a fejtegetésem, nem biztos, hogy jól okoskodok!!!
Üdvözlettel Veci
Kedves Törpilla 25!
Minél többet olvasok a Pép-es témában,annál inkább összezavarodok. Nekem 59.éves koromig szól a Pép-es határozott idejű kinevezésem.Kérdésem:akkor ez most jogosultság az öregségi nyugdíjra? mert nekem 63 év az öregségi nyugdíjkorhatár. Vagy automatikusan meghosszabbodik a Pép-es jogviszonyom?
Elnézést,hogy ennyire tájékozatlan vagyok, s ezért szeretném a segítségeteket kérni.
Köszönettel:vica
Kedves Veci!
Ezt találtam:
40. A prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII.
törvény módosítása
105. §
A prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi
CXXII. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[A 3. § (1) bekezdés d) pontja szerinti határozott időre szóló foglalkoztatásra irányuló
jogviszony nem szüntethető meg felmentéssel a 3. § (1) bekezdés c) pontjában szereplő okból. A
foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra vonatkozó jogszabályokban foglaltakon túl a jogviszony
megszűnik továbbá]
„a) a programban részt vevő öregségi nyugdíjra való jogosultsága életkori, valamint szolgálati
időre vonatkozó feltételeinek megszerzésével, vagy”36
106. §
A prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi
CXXII. törvény a következő 8. §-sal egészül ki:
„8. § A programban 2012. január 1-jén részt vevő személy munkavégzésre irányuló
jogviszonya – a kinevezés-, illetve munkaszerződés-módosításban foglaltaktól eltérően – akkor is az
öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzésének időpontjában szűnik meg, ha ez későbbi, mint
a programba történő belépés miatt szükségessé vált kinevezés-, illetve munkaszerződésmódosításban szereplő, a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésére meghatározott időpont.
Ez a rendelkezés nem zárja ki, hogy a munkavégzésre irányuló jogviszony ezen időpont előtt
valamely, e törvényben szabályozott egyéb okból megszűnjön.”
Vica53!
A tervezet:
"106. §
CXXII. törvény a következő 8. §-sal egészül ki:
„8. § A programban 2012. január 1-jén részt vevő személy munkavégzésre irányuló
jogviszonya – a kinevezés-, illetve munkaszerződés-módosításban foglaltaktól eltérően – akkor is az
öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzésének időpontjában szűnik meg, ha ez későbbi, mint
a programba történő belépés miatt szükségessé vált kinevezés-, illetve munkaszerződés-
módosításban szereplő, a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésére meghatározott időpont.
Ez a rendelkezés nem zárja ki, hogy a munkavégzésre irányuló jogviszony ezen időpont előtt valamely, e törvényben szabályozott egyéb okból megszűnjön.” " (pl. 40 éves nyugdíj)
40 éves jubileumi jutalmat akkor kaphatsz, ha a 40 év közalkalmazotti jogviszonyod napra pontosan meglesz. Alapja a pép-es illetményed.
Törpilla25
Légyszíves másold be ide, amiből te látod a PÉP-re vonatkozó részt.
ITT a tervezet:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
A tervezet vége felé, a módosításra kerülő törvényeknél a 40. Pép tv.módosításánál és a tv.tervezet szöveges indokolásában.
üdv. Törpilla25
Törpilla25
Melyik résznél találtad meg? Nem mélyedtem el a PÉP irányában.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veca!
Köszönöm már megtaláltam a választ a tv.tervezetben.
Kedves Veca!
Kérlek segíts nekünk Pép*eseknek! Mi lesz velünk a törvény-tervezet szerint? Mi abban a tudatban lettünk Pép-esek, hogy annak leteltével előrehozott, vagy teljes jogú nyugdíjasok leszünk...
Kedves Lyonne és többiek!
A következő gondom van.Pép-es vagyok,ami jövő év májusában jár le.A mostani készülő törvény szerint nem teljes jogú nyugdíjas leszek,ahogy ezt ígérték, s ezért is írtam alá a Pép-et. Csak korhatár előtti ellátás. Ugyanebben az évben 2012.októberben meglesz a 40 éves jogosultsági időm. Van-e lehetőségem,hogy kérjem a munkáltatót,hosszabbítsa meg addig a Pép-et vagy kössön velem határozott idejű szerződést?
A másik kérdésem a jubileumijutalommal kapcsolatos.
Akkor megígérték,persze csak szóban,hogy természetesen megkapom a 40. évit ,ha nyugdíjba megyek. Van-e erre valami esélyem?
Köszönettel:Vica
Kedves Szakértő és Fórumozók!
2012. augusztusig szól az eredeti PÉP-es munkaszerződésem. 40 éves jogviszonyt szereztem ez év áprilisában. Sajnos sem a munkáltatóm, sem és nem figyeltük a 2011.áprilisi jogszabályváltozást, ami szerint a 40 éves munkaviszony megszerzésekor kiesek a PÉP-ből. A Kincstár hívta fel a munkaadóm figyelmét erre, amikor a 40 éves jubileumi jutalmat kifizették. Ez már októberben volt. Ez ideig kaptam a PÉP-es járandóságot, dolgoztam is a PÉP-ben lehetséges óraszámban.
A PÉP programból való kikerülés automatikusan nyugdíjazást jelent, vagy "csak" a Kincstár részéről a finanszízozás megvonását?
Ha, az eredetileg határozott idejű szerződésem a módosított törvény miatt előbb jár le, erről nem kellet volna tájákoztatást kapnom?
Mikortól mehetek vagy kell mennem nyugdíjba?
Milyen módon és mikortól minősülök nyugdíjasnak?
A nyugdíjszámításkor figyelembe veszik-e az április és október közötti jövedelmemet?
Mi most a tennivaló, mi a megoldás?
Köszönöm, ha tud valaki segíteni.
Tiszteletem a fórumozóknak és segítőknek!
A következő dolgot szeretném megtudni: férjem 1958-ban született, és jelenleg több mint 35 év közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezik. Egyik kollégám kapcsán most értesültünk arról ,hogy 30 év után jubileumi jutalom illette volna meg. kérdésem, hogy visszamenőleg lehet e kérni a jutalmat? Akkor, amikor 31 éves munkaviszonya volt a mentőszolgálatnál dolgozott, aztán elment egy szociális szervezethez,
Válaszukat előre is nagyon-nagyon köszönöm!
Értem, és köszönöm.sajnos az az emial cím nem jó már:-(((
Közben felhívtam egy igazán illetékest is.
Ebben az esetben nem adható a jub.jut.Nem minősül nyugdíjasnak a Prémium éves előrehozott nyugdíjat kérő, a Kjt. szerint.Ugyanis csak akkor volna az, ha kérné felmentését.Ez van.
Jamesz!
Email-en elküldtem a választ a 2011.10.10. 7.55-kor írt hozzászólásodra. Amit találtam azt hosszú lenne ide bemásolni.
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya – a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével – megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
37/B.(1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha
- a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
- az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
- korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
- előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
- szolgálati nyugdíjban, vagy
- korengedményes nyugdíjban, vagy
- más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
- rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban
részesül.
(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)–h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.
30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt – a 30/A–30/B. §-ban foglalt korlátozással – felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
- az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.
Ez zavart meg.
Jamesz!
35 év után nem jár, csak ha a 40 év közalkalmazotti jogviszonyt betöltötte volna.
üdv:Zsuzsa
Az oldalt ismerem. Azonban egyrészt nagyon nehéz kiigazodni rajta (azaz, hogy hol a kérdés, hol a válasz) illetve az én kérdésemre nem volt válasz akárhogy böngészem. Ha linkelnél egyet, vagy bemásolnád nagyon megköszönném!Üdv:jamesz
Sziasztok!
A figyelmetekbe szeretném ajánlani a köv.honlapot: www.közszolga.hu
Ott is sok érdekest olvashattok a témával kapcsolatban, lehet, hogy ott már választ is olvashattok egy korábbi kérdés kapcsán a most feltett, vagy feltenni szándékozott kérdésetekre. (Pl. Jamesz kérdésére)
2011 bocsánat
Üdv.
Prémium éves közalkalmazottnak jár-e a 40 éves jubileumi jutalom, ha 35. évet betöltötte (2008) és a program végén(201. okt) előrehozott öregségi nyugdíjra lesz jogosult?
Igen, de engem nem köteleztek munkavégzésre.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02