Prémiumévek program


Lyonee # 2011.09.22. 18:33

Ott van a válasz a 2. kiemelt részben.
"ezt az időtartamot meg kell növelni a 3. § (2) bekezdése szerint megállapított, ki nem adott szabadság napjaival." Jól gondolod.
A PÉP programban bőven van lehetőség a szabadság kiadására, kivételére.

Törpilla25 # 2011.09.22. 17:07

Kedves Lyonee!
Már más fórumon is olvastam a tanácsaidat,és nagyon korrekt, jogszabályi háttérrel megerősített tanácsok voltak ezek.
Nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál a kérdésemre, de igazából nem válaszoltál rá. A Pép tv. idézéséből azonban most is úgy értelmezem, hogy nem zárja ki a ki nem vett szabadság kifizetését: igaz nem tér ki rá,csak arra, hogy a Pép kezdetekor meg kell állapítani ennek nagyságát.
A kérdést így nem ez a tv., hanem a Munka törvénykönyve 136. §-a szabályozza,azzal. hogy ki kell fizetni a munkaviszony megszűnésekor.
Ha a Pép-es dolgozik, akkor annyi szabadság jár neki arra az évre, mint amikor még aktív dolgozó volt. Kérésére a korábban (aktív évei alatt)ki nem vett szabadság terhére megnövelhető a "Pép-es-szabadság'" (Pép tv. 4.§(3) bekezdés).
Megköszönném, ha megerősítenél(ha jól értem, - de szerintem igen)

angelis # 2011.09.21. 21:30

Sziasztok!

Adott egy prémium éves közalkalmazott, aki 1952. szeptember 17-én született.
1976. szeptember 1-jétől közalkalmazotti jogviszonyban (pedagógusi munkakörben)áll.
2006. szeptember 1-jén 30 éves jogviszonyára tekintettel kapott jubileumi jutalmat.
2008. szeptember 1-jén kinevezés módosítása során a prémiumévek programba került, határozott idejű szerződéssel, 2011. szeptember 16-ig.
2011. szeptember 17-től nyugellátásra lesz jogosult.

Arra lennék kíváncsi, hogy jogviszony megszűnéskor ki kell-e fizetni a 40 éves kedvezményes jubileumi jutalmat.

Előre is köszönöm, ha valaki reagál!
angsza

Lyonee # 2011.09.21. 20:09

2004. évi CXXII. törvény
a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról

"3.§ (2) A prémiumévek programban való részvételhez történő hozzájárulással egyidejűleg a közalkalmazott magasabb vezető, illetve vezető beosztása, a köztisztviselő és az ügykezelő vezető megbízása, az állami vezető e megbízatása megszűnik. A vezetői munkakört betöltőkre a 4. § (2) bekezdése alkalmazandó. A prémiumévek programba való belépéskor meg kell állapítani a programban részt vevő ezen időpontig ki nem adott szabadságát.

4.§ (3) A munkáltató a munkavégzésre nem adhat utasítást naptári évenként legfeljebb két olyan időtartamra vonatkozóan, melyek együttes mértéke a programban részt vevőnek a prémiumévek programba történő belépését közvetlenül megelőző évi rendes szabadságának felel meg. Ha a prémiumévek programban történő részvétel év közben kezdődik, vagy szűnik meg, a programban részt vevő részére ezen idő arányos része jár. A programba való belépés évében, illetve szükség esetén a következő naptári évre áthúzódóan ezt az időtartamot meg kell növelni a 3. § (2) bekezdése szerint megállapított, ki nem adott szabadság napjaival. A munkáltató legkésőbb a programba történő belépését követő tizenöt napon belül, illetőleg minden év január 15-ig felhívja a programban részt vevő figyelmét erre a jogosultságra. A programban részt vevő az igénybevételt megelőzően legalább tizenöt nappal jelzi a munkáltatónak ezen időszakok kezdő időpontját és időtartamát.

(7) A rendes szabadságra és a betegszabadságra vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

  1. a szabadságot a (3) bekezdés szerinti, a programban részt vevő által meghatározott időtartam igénybevételével kiadottnak kell tekinteni;
  2. betegszabadságra a programban részt vevő akkor jogosult, ha a (2)-(3) bekezdés alapján munkavégzési kötelezettsége áll fenn.

"

Törpilla25 # 2011.09.20. 16:10

Köszi a válaszokat.
A visszamenőlegességre vonatkozó kérdésemet igazából csak "költői kérdés"-nek szántam!

Casablanca! Ugye úgy értetted "a kifizetés kizárólag a munkaviszony megszűnése esetén lehetséges"-t, hogy amikor a Pép leteltével megszűnik a munkaviszony?
Én legalábbis így értelmezem a Munka tvk-ében leírtakat.

Veci # 2011.09.20. 07:10

Mostanában nagyon sok a visszamenőleges törvény, már megesküdni sem mernék arra, hogy a leírtakat ennyi év után betartják. Bocsi én is elkeseredtem már, ha a nyugdíjas topic-okat olvasod, látható, nem az volt rám jellemző. Bennünket, akik törvényadta lehetőséggel mentünk nyugdíjba visszamenőleges törvények érintenek. SŐT! Várható a nyugdíjcsökkentés?!


Üdvözlettel Veci

C a s a b l a n c a # 2011.09.20. 07:03

Kifizetés kizárólag a munkaviszony megszűnése esetén lehetséges.
Visszamenőlegesen csak akkor, ha az részedre kedvezőbb lenne.

Törpilla25 # 2011.09.19. 16:04

2010. decemberében lettem prémiuméves. Hirtelen jött a döntés, mivel ez egy vissza nem térő alkalom volt (a törvény dec.31-ig tette lehetővé ezt a lehetőséget), és az motivált, hogy jól rám (ill. ránk, "Ratkó-gyerekek"re) ijesztettek azzal, hogy kitolják a nyugdíj-korhatárt (lehet, hogy 70 év lesz...!), ki tudja lesz-e nyugdíjunk stb.
Megmaradt cca. 100 túlórám, és 50 nap szabadságom. Előbbi már nem is érdekel, de a munkáltatóm által kiadott kinevezés-módosításban az szerepelt, hogy „a munkavállalót megillető szabadság ki nem vett részének pénzbeli megváltásaként kifizetendő x Ft. A központi szervünk azonban nem engedélyezi a szabadság utáni összeg kifizetését, illetve részükről a "legkedvezőbb" kijelentés az, hogy majd a munkaviszony utolsó napján(azaz a Pép befejeztével) kerül sor a kifizetésre. Egyébként a Munka Törvénykönyve is így (utóbbi módon) szabályozza ezt a kérdést. Azonban úgy néz ki, hogy leginkább a ki nem fizetés az erősebb náluk.
A szabadságomat korábban - határidők, állandó túlórázás miatt - kivenni nem tudtam, mindig a munka maximális elvégzését helyeztem előtérbe.
Kérdéseim: valóban megtehetik-e velem, hogy a szóban forgó összeget (,amely ráadásul szerepel is a kinevezés-módosításomban) nem fizetik ki? További kérdésem: ha időközben változik a jogi szabályozás, ugye visszamenőleg ez nem okozhatja a kifizetés megtagadását?