Azért nem egészen úgy van, ahogy gondoljátok.
A tanár munkaidejét nem csak az óra megtartása tölti ki, a heti munkaidő neki is 40 óra. Igaz, hogy azokat a munkaköri feladatokat, amelyekhez nem kell feltétlenül az iskolában tartózkodnia, otthon is elvégezheti, hisz sok esetben ideálisabbak a munkakörülmények, mint egy 50-60 fős tanáriban. Ha a mellékállás részben a főállás idejére esik, akkor szükséges a munkáltató engedélye (kjt.), amit a munkáltató meg is tagadhat. Ha megengedte, akkor viszont ne szabadság kiadásával szórakozzon, főleg, ha aznap bizonyíthatóan munkát végzett a tanár a főállásában is. Rossz volt az egyezség, hisz azokat a feladatokat, amiket a tanár 10-14 óráig végzett volna az iskolában, otthon is elvégezhette volna 18-20 óráig. Tulajdonképpen minden óráját ellátta, senki nem helyettesítette, a tanórákon kívüli feladatait is elvégezte, akkor mi szükség volt erre a herce-hurcára. Vagy elengedi, vagy nem, de ez a szabadságolás teljesen szabálytalan. Én nem hagynám annyiban az biztos.
Másodállás szabadság terhére?
„Szerintem elsőre is érthető voltam:„ Nem írhattak ki szabadságot olyan napra, amikor dolgoztál, és olyan napra sem, amikor amúgy sem volt munkavégzési kötelezettséged.””
Így van, vagyis olyan nincs, hogy a munkáltató csak úgy gondol egyet, és kiír szabadságot, azt a dolgozónak alá kell írnia először az igénylésnél, másodszor a jelenléti íven, azután a bérszámfejtő lapon láthatja, hogy annyi szabadságot számfejtettek-e, amennyit ő kiírt/kivett, és a szabadságnyilvántartás látszik a bérszámfejtő lapon.
az én munkaszerződésemben belevették, hogy csak az engedélyükkel vállahatok másik munkát, és ha ez az itteni munkavégzésemet gátolja, megtilthatnák
Nekem az ilyen jellegű tevékenységet nem engedélyeznék, mint a tiéd
Szerintem elsőre is érthető voltam:„ Nem írhattak ki szabadságot olyan napra, amikor dolgoztál, és olyan napra sem, amikor amúgy sem volt munkavégzési kötelezettséged.”
ja, és a munkavállaló csak 7 nappal rendelkezhet, a többivel a munkáltató
tömbe a munkalállaló beírja =
tömbbe a munkavállaló beírja
erről kellett volna megállapodást kötni.
A szabadság kivétele a következő képpen hivatalos:
Két példányos szabadság igénylő tömbe a munkalállaló beírja (hivatalosan 15 nappal előbb) a szabadság napját, és aláírja, ezt átadja ai illetékes főnökének engedélyezésre, ő is aláírja, egy példány a dolgozóé.
Munkavállaó a szabadságot megelőző nap beírja a szabadság naojára a jelenléti ívre, hogy szabadság, és aláírja.
Innentől nincs vita
Nem sikerült félre a cím, mert valóban ez a helyzet. A munkáltatóm csak úgy engedélyezte, ha kiveszem a szabadságokat, amikor tanítok. Reggel és órák után a főállásom helyszínén voltam, vagyis szabi alatt is dolgoztam, két helyen is. Egy hónapban 3 szabadságot/szabadnapot írtam ki átlagosan, azokra a napokra, amikor tanítottam az iskolában. Nagyjából így nézett ki: 2013. 05. 06, 08, 13, 15, 20, 22, 27, 29, heti 7 órában, ez tehát 7X4 óra=28 óra, 28X45 perc tanóra=1260 perc/60 perccel=21 óra, ami 3 nap szabival/szabadnappal egyenlő. Szabadság kiírva a felsorolt dátumok valamelyik 3 napjára. Ezt le is kellett írnom, amit aláírt. A havi jelenléti ívemre is rá kellett írnom. Most meg nem engedi a maradék szabikat kivenni, mert szerinte már nincs. Szóval ezért kérdezem, hogy ez mennyire volt jogos? Az eleén még azt mondta, ez az én védelmemben van, amit nem értettem, és visszaadja nekem megegyezés alapján. De már ezt sem ismeri el.Remélem így már konkrétabb voltam, bár nekem is kusza a helyzetem. A bíróság ezekre mit mondana?
Nem írhattak ki szabadságot olyan napra, amikor dolgoztál, és olyan napra sem, amikor amúgy sem volt munkavégzési kötelezettséged. Akkor mégis hova írták ki?
(A cím piszokul félresikerült.)
2012. 09. 01-től felkértek óraadónak egy iskolában. 10:00-14:00 óráig tanítottam általában, heti 2 nap.Munkáltatóm csak úgy engedélyezte, hogy aláírtam azt a kérelmet, hogy én szabadság/szabadnap terhére vállalom el. A két munkavégzés nem üti egymást, a feladatomat el tudtam látni. Kizárás sem jött létre, mert vezetőként oktatási feladatot végezhetek, a törvény szerint. Ahol tanítottam, a vezetőnek is volt másodállása tanítási idő alatt, de neki sem kellett szabadságot kivennie, ahogyan másik két kollégámnak sem, ugyanolyan feltételek mellett, mint nekem voltak. A tíz hónap alatt ez nekem 10 nap szabadságba, és közel 9 nap szabadnapba került, mivel szombatonként is vállaltunk programot a gyerekintézménnyel, ahol dolgozom főállásban. Erre mindig kaptunk napot. De ezeket is ki kellett vennem. Most a maradékot nem engedi kivenni, mert szerinte már nincs szabadságom/szabadnapom. Minősíthetetlenül beszél velem (hazug, csaló vagyok, csak magyarázkodok...). Le van dokumentálva, hogy mikor dolgoztam az iskolában, mennyi szabadságot/szabadnapot kellett kivennem, ezt alá is írta. Mit tehetek? Bíróságra vihetem a dolgot? Mennyire szabályos az eljárása? Jelenleg ebben az évben nem fogok tudni pihenni! A válaszokat előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02