Lakástakarék - banki büntetés

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.22. 15:07

(Mondjuk, hogy a kettő együtt. A tulajdoni lap a tényt, a szerződés az összeget. Egyébként talán az állami támogatást vették vissza.)

drbjozsef # 2025.05.22. 13:51

Attiladaniel,

Nagyon kételkedek benne, hogy ez "bírság" lenne? Csak pongyola megfogalmazás?
A bank nem hatóság, nem szab ki bírságot.

Én nem találtam szankciót ilyen esetre a lakástakarék törvényben. A 24.§ szabályoz visszafizetést, de leginkább akkor, amikor még az utólagos ellenőrzés sem tudja a lakáscélt igazolni.

Megkaptad írásban a befizésre felszólítást? Indokolja valamivel? Hivatkozik törvényhelyre?

(Megjegyzem, nagy g*ci az Erste, mert a legtöbb bank elfogadja a tulajdoni lapot is lakáscélnak, sőt, ha nem lennének teljesen hülyék, igazából csak az igazolja ténylegesen is a lakáscél megvalósulását, az, hogy be is jegyeztek az ingatlannyilvántartásba, hiszen az adásvételi szerződést a megkötése másnapján akár meg is szüntethetjük a másik féllel. Az konkrétan nem bizonyít semmit.)

Attiladaniel # 2025.05.20. 17:09

2023-ban felvettem az Erste lakástakarékban lévő összeget, majd kérésre feltöltöttem a lakáscélú felhasználást igazoló dokumentumot – tévedésből tulajdoni lapot (nem adásvételit). Visszaigazoló emailt kaptam, hibát nem jeleztek. 2024-ben a bank jelezte, hogy nem kapták meg a dokumentumot, ezért újra feltöltöttük a tulajdoni lapot a bankfiókban egy ottani kolléga segítségével.

Most kaptam értesítést, hogy mivel nem az adásvételi szerződést töltöttem fel határidőre, 500.000 Ft bírságot szabnak ki.

Kérdésem: ha a lakáscélú felhasználás valós és időben megtörtént, de adminisztratív tévedésből rossz dokumentum került feltöltésre, ráadásul másodszorra banki dolgozó közreműködésével, akkor valóban mindenféle méltányosság nélkül bírságolható vagyok? Van jogorvoslati lehetőség?