Előrehozott öregségi nyugdíj

source # 2011.11.05. 17:37

Kedves Veci!

Az alábbi kérdéseimet tettem fel délután: -------------------------------------
  • 1951-ben születtem (nő) 2009.12.27 -én mentem el előrehozott öregségi nyugdíjba 39 év és 136 nap szolgálati idővel, az akkori érvényes Nyugdíj tv. szerint.

Szeretném megkérdezni, hogy a tervezendő változások mennyiben érintenek engem:

1.) a nyugdíj helyett én is korhatár előtti kedvezményt kapok-e?
2.)változik-e a nyugdíjam összege?
3.)részesülök-e a nyugdíjasokat kedvezően érintő éves, az inflációt követő %-os nyugdíjemelésben?
4.)Milyen változásra kell/kellene felkészülnöm?

És megkaptam az IGEN-eket az első három kérdésre.

Most már látom, hogy a 2.kérdést rosszul kérdeztem, lehet, hogy kevesebb lesz, hol lehet ennek utána nézni? Már csak 2 évem van a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig, ez nem tekinthető "védett kornak"?

Megtalálom valahol a 2012-es nyugdíj törvényt itt a Net-en, most mér csak tisztában szeretnék lenni, mi lesz 2012-ben?

Köszönettel, source

gabusch # 2011.11.05. 17:10

@Helus
Nézzük a tényeket:
1)"Cseh Igazgatóságtól visszaigazolt 3 év 86 nap és a Lengyel Igazgatóságtól 5 év 205 nap korkedvezményre jogosító időt igazoltak vissza.
= majdnem 9 év nem Magyarországon
2)"2011.12.31-ig 37 év 230 nap (amiből 716 nap munkanélküli j.) és + 2 év korkedvezmény, azaz 39 év 230 nap szolgálati időm lesz. Ezek alapján reményeim szerint 2 év korkedvezményre jogosító időt fognak majd elismerni"

= 4 év munka és adófizetés nélkül Magyarországon
(2 év korkedvezmény és 2 év munkanélküliség= 4 év )

Magyarországon ezek szerint:
24 évet dolgoztál és fizettél itt adót.
Jól számoltam ?
"tudom, hogy több lehetőség is adott lehet számomra"
Na ez az amire én is kíváncsi vagyok!
A lehetőségek tárházára !

A húgom épp fordítva csinálta ! 24 évet itthon fizetett adót és 46 éves kora óta-10 éve Sydnyben fizeti,ahol a nyugdíjkorhatár 65 év.
Te is kapsz majd nyugdíjat a csehektől,a lengyelektől és itthon ?
Üdv: gabusch53

Veci # 2011.11.05. 16:21

source
Igen
Igen
Igen
Nem tudom, kb. nyugdíjas kedvezmény nuku.

Üdvözlettel Veci

Helus # 2011.11.05. 14:21

Kedves Fórumozók!
Külföldi állampolgárként 1977-től élek Magyarországon, itt telepedtem le családommal. Most készülök majd a lehetőségek adta keretek közt a közeljövőben „nyugdíjba vonulni” . Sajnos, vidéki városban élőként csak Budapesten intézhetem az ügyeimet, mivel odatartozom és Így sokkal kevesebb információt tudok összeszedni a nyugdíjazásommal kapcsolatban, ezért fordulok Önökhöz.
Idén kértem a szolgálati időm elismerését, amit a magyar jogszabályok szerint: 2009.12.31-ig 26 év 304 nap (amiből 716 nap munkanélküli járadék)jogosultsági időt igazoltak vissza. Három gyerekem közül a két kisebbel, akik itt születtek magyar állampolgárként, rájuk vonatkozólag semmi ellátást nem kaptam akkoriban, azaz háztartásbeliként a férjem jövedelme és a gyerekekre kapható támogatásból éltünk. Erre az időszakra nem jár semmilyen (Gyes, Gyet) jogosultság. Mielőtt Magyarországra költöztünk, a Cseh Igazgatóságtól visszaigazolt 3 év 86 nap és a Lengyel Igazgatóságtól 5 év 205 nap korkedvezményre jogosító időt igazoltak vissza. Ezek alapján reményeim szerint 2 év korkedvezményre jogosító időt fognak majd elismerni, de mivel a cseh hatóság csak akkor fogja ezt NYUFI -nak igazolni, ha már folyamatban lesz a nyugdíjjogosultsági elbírálásom. (Sajnos 5-6 hónap az ügyintézési idő az én esetemre vonatkozólag). Az én számításom szerint 2011.12.31-ig 37 év 230 nap (amiből 716 nap munkanélküli j.) és + 2 év korkedvezmény, azaz 39 év 230 nap szolgálati időm lesz. Mivel 1953.04.10-én születtem, 2012.04.10 után pár hónappal már kb. 40 év szolgálati időm lesz, ami talán elég lehetne a csökkentésnélküli előrehozott öregségi nyugdíjra. Persze ezek az én feltevéseim, szeretnék mihamarabb nyugdíjba vonulni, mivel 5 unokám szülei várják a segítségemet. Az tudom, hogy több lehetőség is adott lehet számomra, de nem vagyok mindenben elég tájékozott, így tévedhetek. Tanácsotokat kérem, hogy milyen megoldások lehetségesek számomra a most tudható törvények alapján.
Előre is köszönöm mindenki segítségét!
Üdv: Helus

source # 2011.11.05. 13:26

1951-ben születtem (nő) 2009.12.27 -én mentem el előrehozott öregségi nyugdíjba 39 év és 136 nap szolgálati idővel, az akkori érvényes Nyugdíj tv. szerint.

Szeretném megkérdezni, hogy a tervezendő változások mennyiben érintenek engem:

• a nyugdíj helyett én is korhatár előtti kedvezményt kapok-e?
  • változik-e a nyugdíjam összege?
  • részesülök-e a nyugdíjasokat kedvezően érintő éves, az inflációt követő %-os nyugdíjemelésben?
  • Milyen változásra kell/kellene felkészülnöm?

Válaszukat előre is köszönöm.

cinege53 # 2011.11.05. 11:01

Kedves Veci, köszönöm válaszodat és a rám szánt idődet!Mint írtam, túl hosszú lett volna itt részletezni korábbi munkahelyeim meg-és átalakulását, nem akartam senkit untatni vele, ezért csak a számítási elvet szerettem volna pontosítani.
Nagyon köszönöm a segítségeteket!

Mucu # 2011.11.05. 10:42

Kedves Veci!

Igen, elfogadom, nagyon köszönöm Neked!
Mucu

nana55 # 2011.11.05. 09:53

Köszönöm szépen Veci

Veci # 2011.11.05. 09:48

cinege53
Feladtam, remélem Lyonee tud válaszolni. Most sem írtad meg, hogy ténylegesen milyen jellegű munkahelyeken dolgoztál, 1000 %-ra biztos-e, hogy közszférában dolgoztál. Idéztem neked a törvényből, de úgy látom gyenge az érvelésem.
Véleményem szerint, ha tuti-ra megvolt a közalkalmazotti időd, akkor meg kellene kapnod a jubileumi jutalmat.
DE majd Lyonee válaszol, ezúton kérem őt én is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.05. 09:44

Mucu
ITT senki nem állította azt, hogy az 1992 előtti munkaviszonyt közalkalmazotti jogviszonynak kell venni, mégha nem is közalkalmazottként dolgozott.
A beidézett törvény szerint CSAK a fizetési fokozat, besorolásnál veszik figyelembe.
A felmentési időt pedig az utolsó munkahelyen eltöltött idő alapján számolják ki és nem az összes közalkalmazotti jogviszony idejét, ha az nem egy helyen volt.

OLVASD el amit tegnap írtam cinege53-nak (3) bekezdés.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
A felmentési időt a 33.§-nál találod. Neked még felfelé kerekítettek, fogadd el!

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.05. 09:36

nana55
Ez azt jelenti, hogy az idén az idei valorizációs szorzókkal és a hatályos tv. szerint kiszámolják a nyugdíj összegét, 2012-től ennek már korhatár előtti ellátás lesz a neve, az emelés ugyanolyan mértékű lesz az ellátásra is, mint a nyugdíjé.
DE!
Te csak kiragadtad ezt a bekezdést és nem olvastad hozzá a pontokat, hogy kikre vonatkozik az öregségi nyugdíj továbbfolyósítása:

a) az 1949. évben vagy azt megelőzően született, az 1. § c) pont ca)–ci) alpontja szerinti nyugdíjban részesülő személynek ezt a nyugdíját,

1. az 1954. évben vagy azt megelőzően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíja csökkentések nélküli teljes összegét,
  2. annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31-én rendelkezik a Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel,

az öregségi nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok figyelembevételével.

Olvasd el a 40. oldalon is a 3-4.§-hoz írt részletes indoklást is!!!

A 4. §-hoz
Az 1950-ben vagy azt követően született személyek civil korai nyugdíjait – a nők 40 jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezménye, valamint az átmeneti bányászjáradékká alakuló bányásznyugdíj kivételével – korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani.

Üdvözlettel Veci

Mucu # 2011.11.05. 08:19

Kedves Veci és a Többiek!

Itt a Fórumon olvastam, hogy 1992 előtt minden munkahely közalkalmazotti jogviszonynak számít. A közalkalmazotti jogviszony megállapítás szabályait hol találom meg? Esetleg azt is ki kell számoltatni?

Mostani munkahelyemen 2002 óta közalkalmazottként dolgozom. 4 hónap felmentést adnának, nem járna több, ha 1974 óta dolgozom?

Köszönöm Nektek a segítséget!
Mucu

cinege53 # 2011.11.05. 07:36

Kedves Lyonee, szerinted érdemes foglakoznom egyáltalán a témával? Van esélyem? Nincs elévülési ideje?
Köszönöm a segítségedet!

nana55 # 2011.11.05. 07:34

Kedves Veci !
Megnéztem a törvénytervezetet de valamit nem értek.

2. A korhatár előtti öregségi nyugdíjak továbbfolyósítása.
3.§.
(1) Korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-ét követő kezdő naptól nem állapítható meg. A 2012. január 1-jét megelőző kezdő naptól megállapításra kerülő korhatár előtti öregségi nyugdíjak megállapítására a korhatár előtti öregségi nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni.
(2) 2012. január 1-jétől – a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben –öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani.

Ez mit jelent a nyugdijbavonuló esetében ??

Veci # 2011.11.05. 07:09

nana55
Jól értelmezed. Aki 2011-ben előrehozott nyugdíjas, az 2012-től korhatár előtti ellátást kaphat az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig, a te esetedben 62 éves kor betöltéséig a tv.javaslat szerint.

Teta
Tényleg alaposan lemaradtál, még csak az általános vita zajlott le, Várhatóan a hó végén szavaznak.
ITT az ülésterv:
A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról sz. tvj. (T/4663. szám)
http://www.parlament.hu/…ulesterv.htm

Nem értem a kérdést! Ha kértetek szolgálati idő megállapítást, akkor miért nem adtátok be a közalkalmazitti jogviszony igazolást is, az az idő akkor nincs még beszámítva a szolgálati időbe?
A nyugdíj összegét 1988-tól számított keresetek alapján határozzák meg.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.05. 07:01

MajorDomus
Most nyugdíjazás szempontjából tényleg szemtelenül fiatal vagy. Sajnos 2012-től megszűnik a tv.javaslat szerint a korhatár előtti nyugdíjazás lehetősége. Utoljára korhatár előtti ellátást az 1953-ban született nők és az 1952-ben született azon férfiak esetében marad, akik az idén megkezdik a felmondási/felmentési idejét letölteni és a szülinapig letelik (ha 42 év szolg.ideje van, akkor 60 évesen, ha nincs annyi, akkor 62,5 évesen).
Sajnos a te esetedben ezt már nem tudod igénybevenni. Már nem emlékszem, van-e korkedvezményed, mert akkor annak mértékével lehet korábban öregségi nyugdíjba menni, ha a törvényt elfogadják.

Üdvözlettel Veci

Teta # 2011.11.05. 06:45

Kedves Fórumozok!

Kicsit lemaradtam, a törvényt elfogadták már, vagy csak beterjesztették, és vitatták.

Másik kérdésem, a nyugdíj összegének kiszámításánál számít, ha valakinek fiatalabb korában (1994- előtt) 16 év közalkalmazotti munkaviszonya volt.
Férjemnek megkértük a szolgálati idejét, de a közalkalmazotti igazolással nem foglalkoztunk.
Kérdés, a nyugdíjba menetelekor ezt mellékeljük-e, számít valamit?
Köszönöm a válaszokat.

nana55 # 2011.11.05. 06:19

T. Fórumozók !!!
Ha valaki még 2011 decemberében elmegy előrehozott nyugdijba, akkor rendes nyugdijas lesz, vagy előrehozott ellátásban részesül 2012-től ? 2011. december elején adja be az előrehozott nyugdij iránti kérelmét . ekkor tölti be a 60. életévét /férfi/
válaszunkat előre is megköszönöm.

MajorDomus # 2011.11.04. 21:58

kedves Veci !

egyszer már segítettek nekem ez ügyben de most változott a törvény!
ha jól értem akkor bem szűnt meg a csökkentett összegű előrehozott nyugdíj lehetősége csak változott a neve.
az a kérdésem én. mikor mehetnek el korhatár előtti ellátásra ha április 23-an. lesz meg. a 42 évem. sajnos szemtelenül fiatal vagyok most októberben töltöttem be az 57. évemet.
mik a lehetosegeim?
válaszodat előre is köszönöm! MDő

aniko07 # 2011.11.04. 19:29

Kedves Veci!

Köszönöm,számoltam...

üdv
Anikó

Veci # 2011.11.04. 17:39

aniko07
Csökkentett összegű korhatár előtti ellátás lesz a neve az előrehozott nyugdíjnak is.
A döntéshez segít valóban a kalkuláció, itt mentsd le:
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

Üdvözlettel Veci

aniko07 # 2011.11.04. 17:13

Kedves Veca!

Munkahelyem van,csak az a kérdés hogy 2012-ben is marad a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj?Köszönettel
Anikó

Veci # 2011.11.04. 16:59

aniko07
A döntész neked kell meghozni. A beírásodból úgy látom, hogy megvan az életkori feltételed és a csökkentett előrehozott nyugdíjhoz a szolgálati időd, ha 1952-es születésű vagy.
Ha van munkahelyed, akkor én még akár maradnék egy évet, a nyugdíjszámítás módja várhatóan 2013-tól változik. Akkor már a csökkentés mértéke minimális lesz.

Üdvözlettel Veci

aniko07 # 2011.11.04. 16:37

Kedves Veca!

59 éves vagyok,januárban meglesz a 39 éves munkaviszonyom.
Kérdésem hogy 2012 febr.elsejétől elmehetek -e nyugdíjba (korhatár ekőttibe) vagy még menjek el dec.31-vel 38 éves munkaviszonnyal?
Nagyon várom a válaszodat!

köszönettel
Anikó07

Lyonee # 2011.11.04. 15:31

cinege53
Azért más a különböző munkáltatoknál a jubil. jut-ra jogosító idő kezdete, mert volt kimaradás a közalkalmazotti jogviszonyodban.
Amikor munkába álltál a mostani helyeden, akor azt a 33év x napot a munkába állás napjától visszaszámolták, és az lett a jubra jogosító idő kezdete, Ha nem lett volna kimaradás, ez az idő megegyezne az azelőtti munkáltatónál a jub. idő kezdetének. Az összes jubira jogosító időt össze kell adni és a munkába állás időpontjától vissza kell számítani.