Előrehozott öregségi nyugdíj

vmarcsi53 # 2011.11.08. 20:54

Kedves Gabusch! 59 jövő július közepén leszek!40 évem a főiskola beszámításával lesz /ha addig még beszámítják?/.Az világos, hogy majd a születésnapom után leszek jogosult,de mikor célszerű az eljárást elindítani?Változnak-e a feltételek az új törvénymódosítással?Vagyis ha idén elindítjuk még elmegy mivel a felmondási idő belefér a korhatár betöltésébe és az a kolléganőm aki októberi már csak irigykedhet?Tanácsodat előre is nagyon köszönöm!!

gabusch # 2011.11.08. 20:22

@vmarcsi53
Már hogyne mehetnénk !
Megyünk..ucsóként az 53-as nők !
(40 éves szolgálatival és a betöltött 59-el= mind2nek meg kell felelnünk:-)Ugye megfelelsz ?
Szemezgesd légyszi'végi@g a tv.tervezetet, nem olyan borzasztóan nehéz olvasmány ez ! Kiderül belőle, hogy a Kjt.néhány §-át hatályon kívül helyezik majdan..tehát pl.az 5 hónapnyi jubi az elúszik:-(

Én mindennek szépen-fegyelmezetten megfelelek-36 évnyi járulékfizuval..A szamárlétra szerint haladtam mindíg.Bizti Te is !

@éva52
Ha Neked 59 éves létedre csak 37 év szolgálati időd jött össze,ott valami gubanc van. Az egyetemet én. pl.alig 19 évesen kezdtem el,ergó 59 éves létemre mindenképp összejön a 40 -ez matematika!
Hiszen a szolgálati időbe az egyetem is beleszámít..Nem kevered Te véletlenül össze a jogviszonnyal a szolgálati időt?

@fria
Nem tudom hányas vagy, de én pl. egy tipikus 53-as nappali diplomás -közalkalmazotti nő vagyok, aki 1976 óta folyamatosan járulékfizető és semmi munkanélküliség-semmi passziv táppénz és semmi Pépes/pipi program !
És elérem a 40-es bűvös számot a szolgálati idő és a korhatár alatti ellátott kategóriában ! Naná hogy a nyugdíjas kategóriát már nem is súrolom,hiszen csak 59 leszek, messze 4 évvel a bűvös 63-tól:-)
Mai napig kelek reggel 6:30-kor és heti min:52 óra a penzumom.
Nem értem miről beszélsz ! Ja ...esetleg az akciós 40-ről ?? Akkor egyetértek..

éva1952 # 2011.11.08. 19:41

Kedves Fórumozók!
52-ben született nő vagyok. áprilisban lesz meg a 37 év szolgálati időm, akkor akartam csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba menni, amit januártól megszüntetnek.

korhatár előtti ellátásra jogosult lesz:

1. az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt

megelőzően született férfi, aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj
igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges
szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,

1. az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő

napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,

jól értem, hogy áprilisban nem fog járni nekem ez az ellátás sem, mert nem ez év dec.31-ig szerzem meg a szolgálati időm?
Aki meg egy évvel fiatalabb mint én, vagyis 53-as születésű, az előnyben lesz velem szemben (b)pont), mert neki 2012. dec. 31-ig kell megszereznie? Ez nem negatív diszkrimináció velem szemben?
Érti ezt valaki?

Segítsetek kérlek!!!

Fria # 2011.11.08. 17:58

Kedves Fórumtársaim!
„Czunyiné Bertalan Judit egy módosító javaslat indoklásában arra is rámutat, hogy lehetnek olyan, 1952 után született nők és 1951 után született férfiak, akik korkedvezményre és előrehozott, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra egyaránt jogot szereztek, és így az idei év végéig elmehetnének előrehozott, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba. A kormánypárti politikus indítványa lehetővé tenné, hogy ezt a jogukat továbbra is érvényesíthessék, azaz nem kellene választaniuk a között, hogy idén nyugdíjba vonulnak, vagy megvárják, amíg a megszerzett korkedvezmény alapján korhatár előtti ellátást kapnak. A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslat részletes vitáját kedden folytatta le az Országgyűlés, a módosító javaslatokról várhatóan jövő héten szavaz a Ház”
Hogy is van ez? 1953-as nő 1952 után született, de csak 2012-ben tölti be az 59 évet, akkor hogyan szerezhet jogot az öregségi nyugdíjra? Fából vaskarika, így mindenképp csak korhatár előtti ellátást kaphat a módosító indítvány szerint, ha nem érvényes rá a 40 éves akció. Ránk nézve mi értelme? Vagy az év első felében születettek megúszták, ha elkezdik a felmentést? Talán nem kéne a 2 évjáratot, vagy az 53-as nőket egymás ellen hangolni, hiszen egy §- us alapján mehettünk volna nyugdíjba. Nem kéne akkor egységesen dönteni sorsunkról? Persze, azért mert az 52-es nőknek tényleg visszamenőleges törvénykezés lenne, 53-asnál már nem lenne ilyen vád!! Bravó!!! Járadékból nem kérek, marad a munka világa! Éljen a fiatal diplomás munkanélküliség!
Ui: Bocs, 52 –es Fiúk! Nektek is járna a megérdemelt nyugdíjas státusz!
Üdv: egy reménykedő 53-as nő

lagi53 # 2011.11.08. 16:49

Kedves Fórumozók!
A Ti beírásaitok alapján jöttem rá, hogy 53-as nőként, 40 év szolgálati viszonnyal és 35 év közalkalmazotti viszonnyal, ha az új törvény hatálybalépése előtt felmentenének a munkahelyemen (iskola), akkor kapnék 8 hónap felmentési időt és még jubileumi jutalmat is. Igen ám, de a munkáltatóm nem akar felmenteni (az önkormányzat állította le az iskolát pénzhiányra hivatkozva). Szeretném tudni, hogy megtehetik-e, hogy megakadályozzanak abban, hogy így kérjem az (most még!) előrehozott nyugdíjamat?
Köszönöm a segítséget.

liebling # 2011.11.08. 15:32

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám nevében írok (Ferenc). 1952. március 13-án született, 43 év munkaviszonya van. Kérte az előrehozott öregségi nyugdíjának megállapítását. A Nyugdij Folyosító kiszámolta az összeget, és meghatározta, hogy 2012. március 13-án elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba. De édesapám fél, hogy addigra megszüntetik a lehetőséget, és nem szeretne még 2-3 évet dolgozni. Ezért keresi a lehetőséget, hogy még az idén elmehessen nyugdijba. Sajnos a cégével nem sikerült megegyeznie, hogy segítsék korengedményes nyugdijba menetelét. Édesapámban az a lehetőség is felmerült, hogy kilép jelenlegi cégéből (lemondva nyugdijbavonulási prémiumáról), és belép a cégembe, hogy én küldjem el korengedményes nyugdijba. Más azt javasolta, hogy van olyan lehetőség, hogy idén nyugdijba vonul, de nyugdijat csak jövő márciustól kap.
Kérdéseim:
Mennyi a valószínűsége, hogy megszüntetnék az előrehozott öregségi nyugdijat?
Milyen lehetőségei vannak édesapámnak, ha még az idén szeretne nyugdijba vonulni?
Működhet-e, hogy átlépjen a cégembe, és hány hónapot kell kifizetnem, hogy idén nyugdijba vonulhasson?
Előre is köszönök minden választ.
Tisztelettel: liebling!

cinege53 # 2011.11.08. 14:34

Kedves Veci, december 31-én lesz meg a 40 évem, ezért tudok csak jan.1-el nyugdíjba menni.
Közös Megállapodással megyekel, melyben ez áll: Tekintettel a Közalkalmazott Munkáltató felé bejelentett nyugdíjazási kérelmére, ..... Közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonyának utolsó napja 2011.december 31.
(December 1-tőlmentesítve vagyok a munkavégzés alól, az utolsó munkában töltött napom november 30.)
A kérdésem, hogy ez így jó a NyUFIG-nak, hogy kérjem a nyugdíjazásom január 1-től, ugye? Lentebb olvastam egy válaszotokat, hogy nem mindegy, milyen megfogalmazás van a felmentésben, ezért bizonytalanodtam el.
Ha novembe 30-án megkapom az összes elbocsátó szép üzenetet, akkor már mehetek decemberben is a NyUFIG-hoz?
Köszönöm a segítségeteket!

vmarcsi53 # 2011.11.08. 14:24

Kérem valaki segítsen!Sok hozzászólást olvasva is saját helyzetemre nézve bizonytalan vagyok!53-as születésű nő vagyok.Szeretnék "előrehozott nyugdíjba" menni 2012-ben!Jújiusban születtem,pedagógus vagyok.Mehetek?Nem mehetek?Mi az ügymenet?Mi jár és mi adható?Köszönöm a segítséget!!

Veci # 2011.11.08. 14:06

varjúháj
Gondold aminek akarod :-)
Ez a cikk a korkedvezményről szól, ami nem azonos az előrehozott, vagy a korengedményes nyugdíjjal és mégcsak a szolgálati nyugdíjasok korkedvezményéről se4m.
A korkedvezményt szerzetttek is csak korhatár előtti ellátást kapnak 2012-től, csak évvégéig még jogosultságot szerzhetnek (pl. röntgenes, pék, melegüzemi munkakör, stb esetében)

előrehozott jelölt
Hááát!!! A részletes vita is egy nyúlfarknyi volt és nem rólunk civilekről szólt. Szerintem a végszavazás nem merés kérdése, hanem a 2/3-é.

cinege53
November 30-ig dolgoznál. Most miért volt ennyire sürgős elmenned, ha csak január 1-én tudsz nyugdíjba vonulni. Hiszen a következő nyugdíjemelésig 364 napot vársz. Így akármikor kérhetnéd a nyugdíjad megállapítását, én ennyire nem centiztem volna ki.
Bocsi, írd meg légyszíves újból, hogy mikor lesz meg a jogosultsági időd? Az idén nincs még meg? Nem olvasok vissza a korábbi beírásodhoz.
Ha az idén már rendelkezel a 40 év jogosultsági idővel (nem emlékszem mikorra írtad), akkor miért január 1-én és nem dec. 31-el mennél nyugdíjba.

Üdvözlettel Veci

varjúháj # 2011.11.08. 13:05

Sziasztok! Nézzen rá valaki erre a cikkre, kérlek szépen, mert most találtam.Ez most rókabéka vagy békaróka? érinti az 59. évesen 2012-ben nyugdíjba menőket?
http://www.napi.hu/….501018.html

cinege53 # 2011.11.08. 09:20

Kedves Lyonee és Veci!
Bocsánat, még egy kérdésem lenne, kérem, nyugtassatok meg:
a 40 évessel január 1-én készülök nyugdíjba, és kértem a nyugdíjazásomra tekintettel az Intézettel fennálló közalkalmazotti jogviszonyom közös megegyezéssel történő felbontását 2011. december 31. dátummal. Az erről szóló megállapodás most van aláírás alatt, kapok 1 hónap felmentést, így november 31-ig dolgozom.
Erősítsetek meg, hogy így szabályos az elmenetelem, és mehetek január elején vele a NYUFIG-hoz.
Nagyon várom a válaszotokat, és köszönöm az immár sokadik segítségeteket!!

Mindenkinek szép napot kívánok!

cinege53 # 2011.11.08. 07:58

Kedves Lyonee és Veci, köszönöm a jub.jutalommal kapcsolatos segítségeteket is! A 3 év már eltelt, így nem foglalkozom vele tovább...
Szép napot kívánok minden fórumozónak!

csavaros # 2011.11.07. 09:59

Kedves Fórumozók!

Közalkalmazottként megkaptam a felmentésemet a Fővárosi Közgyűlés 2014/2011.(VI. 22.) számú rendelete alapján végleges létszámleépítés indoklással, a felmentésemet megkezdtem szeptember elsején és március 31.-én, jár le. 08-23.-án töltöttem be a 60. életévemet. Az akkori jogszabályok alapján elmehettem volna előrehozott öregségi nyugdíjba, Mikor igényelhetem a nyugdíjamat (jövedelempótló juttatás, remélem csak az elnevezés változik), mivel 2012-ben változnak a szabályok. 45-éves munkaviszonyom van. Várjam meg a 2012-04-01. dátumot, vagy előbb lépjek.
Köszönök minden információt.
2011.11.07.

sitimaci # 2011.11.07. 07:41

Nagyüzem a törvénygyárban
Országgyűlés

megosztom (facebook) megosztom (iwiw) nyomtat elküld

Az Országgyűlés ülésterme - illusztráció
Fotó: STOP/Szokolay László

Hétfőn a felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (thm) mértéknek korlátozásáról dönthet, majd a jövő évi adótörvényekhez fűzött módosító indítványokat tárgyalja meg az Országgyűlés. Kedden az igazságszolgáltatási reformról lesz részletes vita, a szerdai ülésnapot pedig az új munka törvénykönyvének szenteli a Ház.

A felszámítható kamatok és a thm mértékének korlátozását a parlament gazdasági bizottsága javasolta. Az indítványról csak a Házszabálytól eltérve dönthetnek hétfőn a képviselők, de az ehhez szükséges négyötödös többség a devizahiteleseket segítő intézkedéseknél eddig kivétel nélkül megvolt a parlamentben.

A törvényjavaslat alapján ha magánszemély ad kölcsönt másnak, a kamat nem lehetne több a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékénél. Hasonlóképpen kimondanák, hogy pénzügyi intézmény - egyes kivételektől eltekintve - nem nyújthat olyan kölcsönt, amelynek a teljes hiteldíjmutatója meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal megnövelt mértékét. Emellett a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor a bankoknak a kamat változását vagy referencia-kamatlábhoz kell kötniük, vagy a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott - legalább 3, 5 vagy 10 éves - periódusok alatt rögzíteniük kell.

A bizottság ezenkívül kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés igénybevételének lehetőségét a devizaalapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésekre is.

Hétfőn számos módosító indítványról is szavaz majd a Ház, így egyebek mellett a megyei önkormányzati intézmények és vagyontárgyak államosításáról szóló kormányjavaslathoz, a büntető tárgyú törvényekhez, valamint az alkotmánybírósági törvényhez érkezettekről. Ezután részletes vitát folytatnak a képviselők az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségét célzó fideszes előterjesztésről, valamint a jövő évi adótörvényekről, így a többi között az egyszerűsített vállalkozási adó, az eva megszüntetéséről.

A Fidesz emellett kezdeményezni fogja, hogy a hétfői napirendet egészítsék ki a szakképzési hozzájárulásról szóló törvényjavaslat általános vitájával.

Kedden a két a katonai titkosszolgálat egyesüléséről szóló törvényjavaslatról folytat általános vitát az Országgyűlés, majd részletes viták sora következik. Így a képviselők megtárgyalják a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről szóló előterjesztéshez és a mozgóképtörvényhez érkezett módosító javaslatokat, valamint azokat a képviselői indítványokat is, amelyek a bírósági és az ügyészségi törvények kormány által javasolt szövegén változtatnának.

A szerdai napirenden kizárólag az új munka törvénykönyve szerepel: a nemzetgazdasági minisztérium által júliusban elkészített, de csak néhány hete benyújtott törvénytervezet számos ponton változott időközben. Eszerint megmarad a védett kor intézménye és változatlanul 20 nap lesz az alapszabadság, ugyanakkor az eddigi 200 helyett 250 óra túlmunkát lehet kikötni a munkaszerződésekben, s azt bérpótlék helyett szabadidővel is megválthatják a munkáltatók, a délutáni műszakpótlék pedig megszűnik.

gabusch # 2011.11.06. 17:16

@Helus
Ne beszélj mellé légy szi'!
(problémái mindenkinek voltak-vannak..anyai és feleség szerepek és eltartottság és mai unokák..
Kit is érdekel ??)

53-as vagy ..nemde ??
59 évesen -24 évnyi járulékfizetésed Magyarországon van-vagy sem ?

Engem nem igazán Te érdekelsz nemzetközi/jogi/nyugdíj szempontból-hanem a tesóm,aki 56 éves és még van 9 éve Sydnyben a nyugdíjig..
=44 év járulékfizetéses munkaviszony, mert az AU-ny.törvények nem lacafacáznak..a 65 év az 65- és egyetlen nappal sem kevesebb.

Ér -e sz'rt sem az itthoni 24 éve

• neves pénzügyi szakemberként ??(avagy felejtsünk el negyed évszázadot ?)

Tudódíts légy 'szi a későbbiekben...kitől is kapsz nyugdíjat ?
Üdv:gabusch53

Helus # 2011.11.06. 14:56

Kedves Gabusch53!
Igen, majdnem 9 évet dolgoztam külföldön;

„= 4 év munka és adófizetés nélkül Magyarországon” , hát nem hiszem hogy sokan cseréltek volna velem, mivel 1978-82 között egy jövedelemből éltünk 2, majd 3 gyerekkel és ebből 9 hónapig katona volt a párom, közben tanultam a magyar nyelvet, amit még most sem tudok megfelelően. Akkoriban ki gondolt a nyugdíjazásra, örültem, ha meg tudtam felelni az anyai és feleség szerepben egy idegen országban. Ahogy lehetőségem adódott, rögtön munkaviszonyt létesítettem, gyerekek bölcsibe, oviba. Szóval 1982 óta újra dolgozom és a munkanélküli időszakom se sajátszántamból jött össze, hanem mit sokan másoknak, ugyan az a munkáltatóm küldött el és vette vissza, amikor újra felpörgött a termelés.

"tudom, hogy több lehetőség is adott lehet számomra"
Na, ezt úgy értettem, hogy mint itt sokan én is azon tépelődöm, hogy mikor (1,2, x év múlva?) és milyen feltétellel tudnék majd a nyugdíjasok táborába kerülni.
„Te is kapsz majd nyugdíjat a csehektől, a lengyelektől és itthon?”
Fogalmam sincs, amikor a szocializmusban külföldön dolgoztam lengyel vendégmunkásként (NDK, Csehszlovákia), még más államközi megállapodások voltak érvényben. Azért próbálok itt érdeklődni, talán volt, vagy van más is hasonló „cipőben” és tud tanácsot adni. Rengeteget telefonálok Pestre, de hiába, nem veszi fel az ügyintéző, vagy foglat a telefonja.Az itteni NyUFI-ról meg elküldenek, mert nem hozzájuk tartozik az ügyem.
Üdv: Helena

facanos # 2011.11.06. 09:59

From:
Czunyiné dr. Bertalan judit
Add sender to Contacts
Tisztelt Asszonyom,

röviden megpróbáltam a kérdéseire válaszolni, kérem amennyiben további kérése van keressen bizalommal:

1. Kaphat-e fóállásúvá minősült kiegészító tevékenységes korhatár előtti ellátást?
Főállású egyéni vállalkozó lesz, de amig a vállalkozói kivét összege a mindenkori (január 1-től 92000.- Ft)minimálbér 18 szorosát (1.656.000.- Ft) nem haladja meg, megkapja az ellátást is. Az 1.656.000.- Ft jövedelem meghaladása után, az év hátralévő részében szüneteltetni kell az ellátást. És a következő év januártól újra kezdődik az egész folyamat.
2. A nyugdíj melletti munkaviszonyt nem vehetnék-e figyelembe a nók 40 éveséhez, hogy akinek ez megvan, maradhasson nyugdíjas?
Nem, mert a nyugdíj melletti munkavégzés ideje alatt nem szerezhet szolgálati időt. Aki 2007-ben 57 évesen mehetett előrehozott öregségi nyugdíjba, az 2012-ben be fogja tölteni az öregségi nyugdíjkorhatárt (jelenleg 62 év), és nem lesz lehetősége a a nők 40 éves jogosultségi idejével "újra" nyugdíjba menni. Az ő státusza már megszerzett öregségi ellátásra való jog.

Veci # 2011.11.06. 07:57

Teta
Nincs

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.06. 07:55

http://www.parlament.hu/…napirend.htm
november 8-án KEDDEN
800 órakor kezdődik
és kb. 2200 óráig, illetve a napirendi pontok megtárgyalásáig tart.
17./
A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslat (T/4663. szám)

(A részletes vita.)

ITT nézhető majd élő adásban:
http://www.parlament.hu/…_ujnapok_ckl

ITT lesz hallgatható szerintem:
http://www.radio.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Teta # 2011.11.06. 07:14

Kedves Veci!

Köszönöm a válasz, megnéztem a parlament menetrendjét.

A közalkalmazotti munkaviszonnyal kapcsolatban, a ledolgozott időt beszámították a szolgálati időbe, akkor még volt munkakönyv, és az alapján. A kérdésem arra vonatkozik, hogy van egy külön A4-es papírunk, amin azt igazolják, hogy ennyi ideig közalkalmazotti volt....
Ez 15 év, és ennek van-e valami jelentősége, pl a nyugdíj összegénél?
Köszönjük a segítséget, az ajánlott táblázat alapján megnéztük a várható összeget.

Lyonee # 2011.11.05. 21:12

Cinege 53!
Veci leírta, hogy mi számít közalkalmazotti jogviszonynak a

• besorolás
  • felmentési idő, jubileumi jutalom
  • végkielégítés

szempontjából.
Az 1992 előtti jogviszonyok a fizetési fokozatoknál vehetők figyelembe, a jubl.jut. -nál csak akkor, ha az a munkahely 1992-ben a kjt. hatálya alá került.

Ha biztos vagy benne, hogy tényleg megvan a 33 év igazi közalkalmazotti jogviszonyod, akkor kérdezd meg másik fórumban KBS vagy Obudafan véleményét.
Ha ez több, mint 3 éve járt volna, akkor valószínű, hogy elévült.

Mt. "11. § (1) A munkaviszonnyal kapcsolatos igény három év alatt évül el. ...

(2) Az igény elévülése az esedékessé válástól kezdődik. Az igény elévülését hivatalból kell figyelembe venni. Az elévülés utáni teljesítést elévülés címén visszakövetelni nem lehet."

bizakodó # 2011.11.05. 18:54

Kedves Veci!
1952.05 születésű férfi vagyok 45 év munkaviszonnyal.
2012 öszén terveztem (+2% miatt)a csökkentett összegű előrehozott nyugdíba menetelt.(korhatár előtti ellátás)
A 04663 ttervezet bekopizott indoklásában van egy mondat amit kiemeltem.
Ez alapján várhatok 2012 öszéig, mert lehet jogot szerezni 2012-ben,vagy rosszul értelmezem és ez a mondat csak az 53-as hölgyekre vonatkozik. Ebben az esetben idén kell elindítanom a nyugdíjkérelmem.
(lehetőségként gondolom, csak a munkahely 5 havi egyösszegű nyugdíj befizetése jöhet szóba)

A 2011. december 31-ét követően korhatár előtti nyugellátás már nem állapítható meg, de akik korábban előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogot szereztek, korhatár előtti ellátás megállapítását kérhetik. Szintén korhatár előtti ellátást igényelhet az az 1953-ban született nő, aki 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez. Korkedvezményre 2012. december 31-éig változatlan feltételek mellett lehet jogot szerezni, és azt bármikor lehet korhatár előtti ellátásként érvényesíteni. Bányásznyugdíjra és művésznyugdíjra a hatályos feltételek mellett 2011. december 31-éig lehet jogot szerezni. E kedvezmények alapján az igény korhatár előtti ellátásként továbbra is érvényesíthető. Alkotmányossági szempontból jelent garanciát az a szabály, amely szerint korhatár előtti ellátást igényelhet, aki esetében a foglalkoztatási jogviszony megszűnése e törvény hatálybalépésekor már folyamatban van (pl. a felmondást közölték a másik féllel, a közös megegyezés már létrejött), és az érintett a foglalkoztatási jogviszony megszűnését követő napon, 2012-ben korhatár előtti öregségi nyugdíjra lett volna jogosult.

Üdvözlettel bizakodo

ildo50 # 2011.11.05. 18:53

Source!

Azoknak a civileknek, akik 2011. december 31-én már korhatár előtti nyugdíjban részesülnek, azt 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként folyósítják tovább.
A korhatár előtti ellátást is emelni kell, a januári nyugdíjemelés mértékének megfelelően, de az ellátás finanszírozása nem a Nyugdíj-biztosítási Alapot terheli, és maga az ellátás nem minősül nyugdíjnak. Nem nyugdíj, ezért bizonyos kedvezmények, amelyek a nyugdíjasok részére járnak, a korhatár előtti ellátásokban részesülőket nem illetik meg. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a korhatár előtti ellátásokban részesülők is jogosultak egészségügyi ellátásra.

ildo50 # 2011.11.05. 18:45

Source!

2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani
Az 1950-ben vagy azt követően született, az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyek nyugdíjait.

Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a korhatár előtti ellátásnak a csökkentés nélküli összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani. Korhatár előtti ellátás lesz a neve, a csökkentés nélküli összeget kell továbbfolyósítani.

Korall54 # 2011.11.05. 18:02

source

Vecit kérdezed, de amíg ismét válaszol, megpróbálok segíteni.
Szerintem a 2. kérdésre a válasz: nem, mert ugyanannyi lenne, mint a nyd, és évente emelkedik. Ezt a jelenleg Parlament előtt lévő törvényjavaslatból lehet kiolvasni.
Más kérdés, hogy végül a megszavazott tv-ben mi lesz.
A tv. javaslat:

http://szepkor-nyugdij.hu/…ts/04663.pdf

Üdv: Korall (53-as nö)