több munkaviszony egy időben

drbjozsef # 2018.05.24. 05:11

1. Szolgálati időd ugyanaz lesz (1 nap biztosítottság = 1 nap szolgálati idő, munkaidőtől függetlenül), de ha a minimálbérnél kevesebbet keresel, akkor a nyugdíj kiszámításánál arányosanítani fogják, és alacsonyabb nyugdíjat fogsz kapni.

2.Ugyanúgy. Önkéntes szerződés vajon mi? Van kényszerszerződés is? "Szervezet"-nél dolgozol? Ez egy organizmus, vagy micsoda?

arydom # 2018.05.23. 14:32

Kedves Mindenki!

Jelenleg (lassan két éve) van egy 4 órás munkaviszonyom, ahol a minimálbért és egyéb pótlékot kapok.

1.) Ez mennyire számít bele a nyugdíjba?

2.)ha szeretnék egy másik helyen, eltérő időpontban újabb 4 órás állást vállalni a jelenlegi mellett, a másik munkáltatónak milyen járulékokat kell fizetnie utánam? Esetleg lehet önkéntes szerződést kötni? A jelenlegi munkaviszonyom egy szervezetnél van, a második, pedig egy kereskedelmi kis cégnél lenne.

Köszönöm!

the big cat # 2006.05.18. 20:01

Nos kezdeményezni valamit rendszerint egyoldalúan szoktak, és ebből az égvilágon semmyilen gond nem lehet, hiszen az egy ajánlat, amit vagy elfogadnak vagy nem.

Mondjuk azt nem látom be, hogy miért menne bele a szerződésed 6 órásra módosításába, de a megszüntetésbe meg nem, de esetleg elképzelhető. Nyilván érdemes mindkettőt javasolni, de elfogadnia egyik javaslatot sem kötelező.

Livie # 2006.05.18. 08:02

Köszönöm a választ!

Akkor eszerint "közös megegyezéssel" következmények nélkül meg lehet szüntetni a határozott időre szóló munkaviszonyt. Gond csak akkor van, ha ezt én egyoldalúan kezdeményezem... ha jól értem.

A részmunkaidő azért merült fel, mert nem nem tudtam, hogy két teljes munkaidős (8 órás) állásom is lehet egyszerre.

Ha viszont a realitásokat nézzük és nem ragaszkodunk a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez... akkor talán érdemes lenne részmunkaidősre (6 órás) módosítani a jelenlegi szerződésemet, hogy abban az egy hónapban, ami fedi egymást, mindenhol el tudjam látni a feladatomat. Ilyen kompromisszumot tudok csak elképzelni, mert "átalánykártérítést" stb. nem szeretnék fizteni!

the big cat # 2006.05.17. 19:30

Határozot időre szóló szerződést nem lehet felmondani. Jogellenesen meg lehet szüntetni a munkaviszonyt, de akkor átalánykártéírtéskénta hátralévő időre járó bruttó bért meg kell fiztened, mega munkáltató összes eezen felüli bizonyítható kárát.

Meg kell isérelnia közös megegyezést. egy hónap lehet, nem oszt nem szoroz a munkáltatónak.

Nincs olyan hogy főállás, másodállás, mellékállás. csak munkaviszonok vannak, amiből annyi lehet amennyit el tudsz látni, azzal a korlátozással, hogy ugyanazon felek között csak egy lehet.

A részmunkaidős foglalkoztatásnek mi értelme lenne? hoyg segítene az a dilemmádon?

Livie # 2006.05.17. 16:34

Kedves Mindenki!

Jelenleg teljes munkaidőben dolgozom, határozott időre szóló munkaszerződéssel.

A szerződés lejárta előtt 1 hónappal új helyre megyek, ami szintén teljes munkaidős pozíció lenne.

• Kérdésem, hogy az új helyen aláírhatom-e a munkaszerződést teljes munkaidőre (azaz két főállásom lenne)? Ez szabályos? A gyakorlatban mindkettőt el tudnám látni.
  • Vagy a jelenlegi helyemen kérjek "közös megegyezéssel" szerződés-módosítást, hogy minősítsenek át részmunkaidős foglalkoztatásúra?
  • A harmadik megoldás, hogy a jelenlegi helyemen a szerződésem lejárta előtt egy hónappal felmondok. De ennek milyen következményei lehetnek?

Segítsenek kérem eligazodni!

Előre is köszönöm!

Avita # 2006.05.11. 10:10

Nézd, elvileg be kellene jelentened a másodállást, de ha alappal bízhatsz abban, hogy a munkáltatód nem fogja megtudni, akkor szerintem semmi nem történik, ha nem jelented be.
Ráadásul, ha ki is derülne, még csak fegyelmit sem kaphatsz, mivel szvsz a jelenlegi munkavégzéseddel nem összeférhetetlen, a munkaidődet nem érintő másodállás bejelentésének elmulasztása nem minősül a közalkalmazotti jogviszonyból folyó lényeges kötelezettség vétkes megszegésének.

Azért a 2006-os adóévre javaslom, légy önbevalló...

ikrek75 # 2006.05.11. 10:04

Jut eszembe, ez nem másodállás, hanem egy "második" főállás. A kettő nem ugyanaz.

ikrek75 # 2006.05.11. 09:55

1/ A PM felügyelete alá tartozó szervnél dolgozom, de a jelenlegi és a leendő munkaviszony nem minősül összeférhetetlennek, mivel teljesen más feladatról van szó. (Az ágazati szabályok témakörét átnéztem én is, nem összeférhetetlen).
2/ Igen, a közalkalmazotti viszony meg lesz szűntetve, biztosan a másik cégnél maradok. Ezek szerint bejelenthetem, hogy szabira megyek, s nem kell szólnom a másik állásról. "Szabiról visszajőve" pedig egyszerűen fel tudok mondani. (S még mindig lehetőségem van arra, hogy ha a másik cég nem jön be, akkor mégis az eredeti munkáltatónál maradjak.)
Előre is köszönöm válaszod.

Avita # 2006.05.11. 09:03

A Kjt. 41. § alapján akkor nem létesíthetsz, ha az a jelenlegi jogviszonyoddal összeférhetetlen, ezt pedig ágazati szabályok határozzák meg.
A Kjt. 44. § szerint a munkáltatódnak akkor is köteles vagy bejelenteni a további munkaviszony létesítését, ha az nem érinti a közalkalmazotti jogviszonyod szerinti munkaidődet (ha érinti, akkor a munkáltatónak engedélyeznie is kell ezt; 43. § (1) bek.)

Szóval:

1. Milyen ágazatban dolgozol?
  2. Ha jól értem, a közalkalmazotti jogviszonyodat meg kívánod szüntetni. Mennyire biztos, hogy ez esetben a másik cég alkalmazni fog?

a/ ha tuti, akkor nyugodtan jelentsd be, mivel a másodállás nem érinti a munkaidődet, a munkáltató hozzájárulása nem kell
b/ ha nem tuti, akkor mérlegeld, hogy mi az esélye annak, hogy a másodállásod kiderül. Mert ha nullához konvergál, akkor ahhoz a munkáltatódnak semmi köze, hogy a szabidat mivel töltöd.

Hangsúlyozom, a 2. pont csak akkor, ha az ágazati szabályozás alapján nem összeférhetetlen!

ikrek75 # 2006.05.11. 08:38

Kedves Mindenki! Lenne egy érdekes kérdésem. Ha munkaviszonyban állok (közalkalmazottként) egy munkáltatóval, egy újabb munkáltatóval létesíthetek-e munkaviszony, s bejárhatok-e dolgozni az új munkáltatóhoz, amennyiben az 1. számú munkáltatónál szabadságon vagyok? (Kjt. nem tiltja ezt tudtommal.)
Tudniillik rengeteg szabim van, s ezt jó lenne nem pénzben megváltani. A munkaidőt elvben nem érinti az új munkavégzés, mivel szabin vagyok, tehát az 1. számú munkáltatónál nem dolgozom. Kell-e erről valami bejelentést tennem? Nem szívesen tenném, mert az új cégnél szeretnék maradni, tehát az 1. számú munkáltatónál már nem akarok dolgozni, csak a szabadságom kivenni.