Tisztelt dr.bjozsef!
Köszönöm válaszát. Így egyértelmű mi jár a vegrehajtónak.(kár, hogy nemcsak a szája)
Bár még saját maga a végrehajtó sem tudta először jól . Első alkalommal élt az elengedes jogával és fele ekkora lett volna az összeg amit fizetnem kellett volna . Majd 2 napra rá telefonált, hogy bocsánat, de rosszat mondott és a teljes összeg után jár nekik a végrehajtói díj.
Hát ezek után azért meginogtam és elkezdtem utánanézni ennek .
Viszont egy laikusonak nehéz érteni ezt a nyelvezete, ha még maga a végrehajtó sem biztos benne mindig.
Nem jó hír, de köszönöm, hogy válaszolt!
Végrehajtási díj
utazo111,
Igen, jár neki.
A (1)-(4) bekezdéseket is olvasd vele, egymásra hivatkoznak, csak együtt van értelmük.
Jutalék jár neki az ügyérték (=tőke+kamat+járulékok, a vh lap szerinti teljes összeg) alapján. Ezt pontosítja azzal, hogy a részbeni eredményesség esetén is jár neki a jutalék (bármennyit, bármilyen jogcímen elenged neki a vh kérő), majd kivételt tesz, hogy az MNB felügyeleti hatálya alá tartozóknál csak a csökkentett összeg számít. De ez a kivétel, a generális szabály az, hogy a teljes összeg után jár neki a jutalék.
Egyébként ennek megvan a logikája is, amit persze egy adós nehezen fogad el, és általában mindenféle kibúvót keres, de a lényege az ennek a szabálynak, hogy akár csak a részbeni teljesítés is a végrehajtói kényszernek köszönhető, ezért jár neki a díj. Az önkéntes teljesítésre általában bőven lenne idő a végrehajtási eljárás előtt is, aki nem élt vele, magára vessen. Jogosan.
Keves Eulimen !
Elolvastam a 254. 4/a, 4/b pontokat , csak éppen fogalmam nem volt mit olvasok.
Tehát, ha jól értem a végrehajtó jogosan kéri a jutalékot a kamatokkal növelt összeg után.
Sajnos a KFT nem tartozik MNB felügyelete alá!
Üdv!
„Amit én itt a neten kisilabizáltam”
Lehet, hogy a törvényben utánaolvasni egyszerűbb lett volna, mint megkérdezni a fórumot, hogy a végrehajtó vajon jól ismeri-e a törvényt...
Vht. 254. szakasz (4a) "A végrehajtási eljárás (4) bekezdés szerinti eredményességének, vagy részbeni eredményességének minősül, ha a végrehajtást kérő a követelését elengedi.
(4b) Nem minősül a (4a) bekezdés szerinti elengedésnek, ha a Magyar Nemzeti Bank által felügyelt pénzügyi intézmény végrehajtást kérő aláírásra jogosult képviselője büntetőjogi felelőssége tudatában teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik az elengedett követelés összegéről."
Feltételezem, az állami tulajdonú Kft.-t nem felügyeli az MNB, de ha mégis, akkor csikard ki a teljes bizonyító erejű magánokiratot és megszabadulsz a végrehajtói jutaléktól is.
Üdv!
Volt egy tartozásom amit 2012 óta tiltottak a nyugdijamból. Most lett egy kis pénzem és megegyeztem a végrehajtást kérő Állami tulajdonú KFT vel, hogy kifizetem a maradék tartozásomat , de a kamatok megfizetesetől eltekintenek.igy csak a nettó tartozast kellett megfizetnem.
Ki is fizettem a részükre, ők értesítették a végrehajtót erről , hogy a tartozás rendezve lett és a kamatokat ekengedték.
Ezek után kérdeztem végrehajtó irodát mennyi díjat kell nekik megfizetni.
Ök közölték, hogy a teljes kamatokkal növelt összeg után számolnak jutalékot és nem vehetik figyelembe, hogy a vegrehajást kérő azt elengedte.
Arra hivatkoznak, hogy ez csak a faktoring cégeknél vagy az OTP nel vagy a MNB nál lehetséges, hogy a kamatok nélküli nettó összeg után számoljanak jutalékot
Valami VHT 254 pont 4/a és 4/b pontokra hivatkoznak. De , ezt sehol le nem írták csak szóban közölték velem
Kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van.?
Amit én itt a neten kisilabizáltam, abban az áll, hogy nincs joga a kamatokkal növelt összeg után jutalékot számolni a vegrehajtónak.
Segítségüket előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02