közös költség & közjegyző?

drbjozsef # 2025.06.05. 08:20

Na,és ha az Szmsz-ben úgy van szabályozva,hogy 50.000 ft felett ügyvédi felszólitás,100.000 ft felett fizetési meghagyás???

Akkor az a hivatkozott passzus szerint nem szabályos. Felszólítás részletei nélkül nem az. Hogy HOGYAN szabályozzák a felszólítást, az egy másik kérdés, tőlem aztán lehetnek füstjelek is, de KELL szabályozni.

Szomorú örökös # 2025.06.05. 05:54

M.Peter

úgy tudom bizonyos általános fogyasztási díjakat itt tartalmaz a közös költség
Igen, de azok nem a te lakásod „rezsiköltsége”, hanem minden esetben a közös területek energiafogyasztása. Pl. lépcsőházvilágítás, esetleg lifthasználat (ha van), közös vízóra által mért fogyasztás egy lakásra eső része, stb. Még a vízfogyasztás is úgy működik ilyenkor, hogy ha nincs a lakásnak mellékmérője, hogy egy megállapított átalány-összeget kell fizetni a közös költségbe belevonva. Az egyetlen, amin ilyen nem lakott lakás esetében lehet spórolni, az a szemétszállítás díja.

M.Peter # 2025.06.05. 02:57

Köszönöm Dr. B. József, megkérdezem majd a közös képviselőt. Minden esetre nem kaptunk előzetes felszólítást tőle. Tudja, hogy nem a vidéki városban lakunk.

MajorDomus: a lakás nincs albérletbe kiadva, jelenleg bizonyos okok miatt nem tudtunk több, mint egy éve odamenni.

Szomorú örökös: úgy tudom bizonyos általános fogyasztási díjakat itt tartalmaz a közös költség.

Szomorú örökös # 2025.06.04. 23:46

M.Peter

Egyébként több, mint egy éve nem voltunk a vidéki lakásban, a lakás fogyasztása nulla......Az ottlakók nyilván sokat fogyaszthatnak ugyanannyi közös költségért. Így részben mi fizetjük az ő fogyasztásukat is.

Egy frászt van így! A közös költséget nem a lakásod fogyasztása után fizeted. Amire te gondolsz, az a rezsi. Az a te esetedben valóban nincs. Viszont közös költség akkor is van, ha nem lakod a lakást.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.04. 19:35

Megállapodás szerinti díj. (Anélkül 5000 lenne.) Nem eltúlzott egy fizetési meghagyásért - függetlenül a tárgyértéktől.

Majordomus # 2025.06.04. 19:34

Na,és ha az Szmsz-ben úgy van szabályozva,hogy 50.000 ft felett ügyvédi felszólitás,100.000 ft felett fizetési meghagyás???
.
Bejelentette az elérhetőségét a közös képviselőnek,megadta az email címét,a telefonszámát?

Ebben az esetben egy sms-t vagy egy hívást joggal elvárhat.

Én is szoktam küldeni "emlékeztetőt".

Esetünkben a vidéki lakás -szerintem - albérletbe van kiadva,a képviselő - gondolom dobálta be a felszólitókat,a bérlő meg leszarta.

Ajánlott a képviselővel a kapcsolattartás,és nem csak a bérleti díj beszedése.

drbjozsef # 2025.06.04. 18:06

Nem?
Pedig elég konkrét. Ezt az SZMSZ-ben KELL szabályozni, ha ott szabályozva van, úgy kell eljárni, ha nincs szabályozva mulasztott a közgyűlés.
Természetesen az FMH érvényes, és meg kell fizetni a tartozást, de az ügyvédi díj felszámítgatása már Tocsik Mártának se ment akadozás nélkül.
Nem is értem, ha nem lehet levezetni, miért nem 45 milliót kértek ügyvédi díjnak, miért csak 45ezret?
O.J. Simpson ügyvédei is kaptak ilyen nagyságrendet, szóval nincs ez elrugaszkodva a valóságtól...

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.04. 17:16

Nem, doktor, a hivatkozott szabályból nem vezethető le a fizetési meghagyásos eljárás előtti felszólítás kötelezettsége.

drbjozsef # 2025.06.04. 16:16

M.Peter,

Persze, simán lehetséges, hogy az SZMSZ szerinti értesítéssel, vagy más, igazolhatóan megtörtént a felszólítás, legfeljebb erről nem értesültél.
Megkérdezted már a közös képviselőt?
Kérd meg, hogy küldje meg az igazolást a felszólításról.

drbjozsef # 2025.06.04. 16:14

Szerintem van ilyen kötelezettségük. Konkrétan előírja a Tht. 24.§ (2) "c" pontja.

Ha ilyen nem igazolható, és mulasztottak, akkor az FMH lényegében törvénysértően lett kiállítva.
Legalább a plusz ügyvédi költséget visszakövetelném.

M.Peter # 2025.06.04. 15:59

Azért az más fajsúlyú téma. Egyébként több, mint egy éve nem voltunk a vidéki lakásban, a lakás fogyasztása nulla.
Az ottlakók nyilván sokat fogyaszthatnak ugyanannyi közös költségért. Így részben mi fizetjük az ő fogyasztásukat is. Tudom ez mást nem érdekel. Lényeg, hogy egy emlékeztető jó lett volna a befizetést illetően.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.04. 14:58

Nincs ilyen kötelezettségük.

Ha tartásdíjat kellene fizetned, akkor is elvárnád, hogy havonta szóljon a jogosult, mert te anélkül nem fizetsz?

M.Peter # 2025.06.04. 14:20

Én csak arra gondolok, hogy nem tudtak volna legalább egyszer szólni, hogy fizessük be az elmaradást? Úgy szólni, legalább egyszer, hogy nem csatolják hozzá ezt a plusz 42000 forintos összeget? Mintha erre ment volna ki a dolog, hogy ne csak a közös költséget kelljen befizetni.

eulimen # 2025.06.04. 08:56

nemrég kaptunk egy közjegyző által küldött közös költség elmaradás befizetés felszólítást
Fizetési meghagyás lesz az.
Eddig lineárisan emelkedett a tartozásotok, mostantól hatványosan fog.

Mert ez a plusz 42000 Ft eljárási és ügyvédi díj nem tűnik tisztességesnek.
A másik oldalról nézve a kitartó nemfizetésetek sem tűnt annak.
Amúgy fizetési meghagyási kérelmet nem tisztességtelen ügyvéddel készíttetni, ő nyilván munkadíjért vállalja.

Szomorú örökös # 2025.06.04. 03:06

M.Peter

Budapesten lakunk, egy vidéki városban van egy 38 m2-es kislakásunk, ennél történt ez a közös költség elmaradás......A közös költséget be akartuk fizetni úgyis természetesen, de arról nem érkezett semmilyen előzetes értesítés, hogy valamilyen befizetési határidőt elmulasztottunk....Mit lehet tenni, hogy lehet reklamálni? Mert ez a plusz 42000 Ft eljárási és ügyvédi díj nem tűnik tisztességesnek.

Szerintem azt azért csak tudtátok, hogy közös költséget kell fizetni a lakás után? Azt is lehetett tudni, hogy ez havonta fizetendő, tehát szerintem nagy valószínűséggel azt is kellett tudnotok, hogy elmaradásban vagytok. Most akartok reklamálni, amikor a közös képviselő megunta, hogy nem fizettek rendesen? Vajon miért csak akkor kaptatok észbe, amikor már jóformán ügyvédi-közjegyzői díjjal megtetézve kell azt kifizetni? Általában nem mindjárt az első havi elmaradás után küldik ki az ügyvédi felszólítást, hanem amikor már az több hónapja felhalmozódik.

M.Peter # 2025.06.04. 02:09

Jó napot! Amiatt érdeklődőm, hogy nemrég kaptunk egy közjegyző által küldött közös költség elmaradás befizetés felszólítást 42.000 Ft eljárási és ügyvédi díj plusszal. A közös költséget be akartuk fizetni úgyis természetesen, de arról nem érkezett semmilyen előzetes értesítés, hogy valamilyen befizetési határidőt elmulasztottunk. Ilyenkor nem szokás előbb értesítést küldeni a tartozásról? Pl. ha valakinek gáz vagy villanydíj befizetési elmaradása van előszőr mindig küldenek sima értesítést. Egyébként itt a közös költség elmaradásnál határidőt sem ismertünk. Budapesten lakunk, egy vidéki városban van egy 38 m2-es kislakásunk, ennél történt ez a közös költség elmaradás. Kicsit olyannak tűnik a helyzet, mintha alamuszi módon plusz pénzhez akarnának jutni ezzel az érthetetlen közjegyzői felszólítással, mivel előtte semmilyen standard figyelemfelhívás nem történt a tartozási határidővel kapcsolatban. Mit lehet tenni, hogy lehet reklamálni? Mert ez a plusz 42000 Ft eljárási és ügyvédi díj nem tűnik tisztességesnek.