Táppénz kiszámítása

anne01 # 2012.12.02. 10:05

tatyka

Nem hiszem, hogy itt bárki is ki fogja neked ezt számolni. Nem tudni, mikor kezdődött a biztosítási jogviszonyod, volt -e nem rendszeres jövedelmed, igényelnél -e családi kedvezményt, stb.?
Összeg alapján nagyságrendileg lehet kiszámolni a napi nettót: elosztod 366-tal és szorzod 50 vagy 60%-al, attól függően, hogy megvolt -e a folyamatos két éves biztosítási jogviszonyod vagy sem és levonod az adót.

anne01 # 2012.12.02. 09:46

Norberto778

Pénzbeli ellátások igénylésének alapvetően két feltétele van:

• aktuális biztosítási jogviszony
  • a keresőképtelenséget megelőző két évben legalább 365 biztosításban töltött nap.

A két feltételnek együtt kell fennállnia. Táppénznél vizsgálják azt is, hogy a biztosításban volt -e megszakítás (egybefüggő, 30 naptári napnál több, biztosítási jogviszony nélküli nap). Ha volt, akkor csak annyi nap táppénzre vagy jogosult, ahány napot a keresőképtelenséget megelőzően biztosításban töltöttél. A táppénz nélküli napok, igazolt nem fizetett napok lesznek, vagy munkáltatóval megbeszélve, szabadságot is ki lehet adni ezekre a napokra.

tatyka # 2012.12.01. 12:36

T. Szakértő!
Veszélyeztetett terhes vagyok, 2013 március közepére vagyok kiírva.November végéig szólt szerződésem, jó fizetésem volt, de azért, hogy a szülés és a november 30.közti időt lefedjük, meghosszabbították a szerződésem, de jóval kevesebb fizetéssel. Kérdésem, mennyi netto táppénzre számíthatok, ha januártól elmennék? 2012-es br.jövedelmem:2575000., kieső nap nem volt.
válaszát köszönöm

Norberto778 # 2012.12.01. 07:53

Tisztelt Szakértő!
Ujj töréssel több mint egy hónapja itthon vagyok, a kezelő orvosom szerint még minimum 2 hét.
A táppénzjogosultság időtartamára 26 napot állapítottak meg. A kérdésem az volna, hogy mi alapján számolják ezt ki? Miből él meg ilyenkor az ember, dolgozni nem tud sérülés miatt és a táppénz sem jár?
A választ előre is köszönöm.

nandy # 2012.09.28. 11:32

Válasszuk külön a keresőképtelenséget és a táppénzt!

Keresőképtelen az, aki az eü. állapota miatt nem tudja ellátni a munkáját. Az orvosi igazolás alapvetően ezt támasztja alá. Ez azért fontos, mert ha igazoltan keresőképtelen vagy, nincs munkavégzési kötelezettséged, nem lesz igazolatlan hiányzás.

Más dolog az, hogy esetleg nem, vagy csak rövidebb időre vagy jogosult táppénz-ellátásra.
Ha a mostani biztosítási jogviszonyodat megelőzően több mint 30 napig nem voltál biztosított, akkor valóban csak pár napra jár táppénz, esetedben 14 napra.
De az első napokra elvileg betegszabadság járna, amit a munkáltató fizet. Feltéve, hogy idén más munkahelyen nem voltál betegszabin 15 napig.

érdeklődőEszti # 2012.09.27. 13:52

Tisztel Jogászok, és Hozzáértők!

Azzal a problémával fordulok Hozzátok/Önökhöz, hogy 2012. 09. 10-e óta van munkaszerződésem. 2012.09. 24-28ig virus miatt "táppénzen" vagyok. Azért teszem idéző jelbe, mert nem biztos. Ugyanis a főnököm (aki nem ápol velem jó viszonyt magánügyek miatt) azt mondta, hogy annyi táppénz jár nekem, amennyit ledogoztam!
Fel tudna valaki világosítani, hogy ez mit is jelent pontosan? Az orvostól van táppénzes papírom!

A válaszokat előre is köszönöm!

Eszti

urefen # 2012.06.01. 14:40

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni Tőletek táppénz kapcsán.
Szóval:
2011-es év végig munka nélkül, segély nélkül
Új munkaviszony kezdete: 2012.január 2.
Havi 17 nap munka, 10 óra/nap
Bruttó bér 113.500 Ft
Dolgoztam január 2-től egészen április 2-ig, majd 100%-ig kiestem a munkából betegség miatt. (A 3 "aktív" hónap alatt is voltam betegszabin 10 napot.)
Ergo nincs meg a minden oldalon emlegetett 180 nap (gőzöm nincs, hogy mi ez), ahogy az előző évet sem lehet nekem beleszámolni a táppénzbe, mert munkanélküli voltam.

1. Ez alapján hogyan számolják majd ki nekem a táppénzem?
  2. Június 1-e van, és semmit nem kaptam sehonnan. Sem a munkáltatómtól (minden orvosi papírt elküldtem nekik), sem az OEP-től.

Sosem lógtam az állam nyakán, nem szeretem a kiszolgáétatottságot, ezért nincs ilyen irányú tapasztalatom, épp ezért állatira várom a válaszotokat, és előre is nagyon köszönöm!!!
Legyetek kedvesek ide válaszoljatok: urefen@gmail.com
Bea

zsuzska1954 # 2012.04.30. 13:39

anne01

Köszönöm szépen a választ.Szomorú vagyok,hogy nem jár táppénz,mert nem tudok dolgozni.Ráadásul igy bármikor felmondhatnak!

anne01 # 2012.04.30. 06:35

zsuzska1954

A táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van:

1. fennálló biztosítási jogviszony,
  2. a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
  3. az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség.

Nem jár táppénz:
(Hatályos 2012. január 1-től)
• a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amelyre a biztosított átlagkeresetre jogosult, vagy teljes keresetét megkapja. Aki keresetének egy részét kapja meg, annak csak az elmaradt keresete után jár a táppénz,
• a keresőképtelenség azon időtartamára, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában nincs keresetveszteség (fizetés nélküli szabadság),
• a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha azt követő munkanapon (munkaszüneti napon) keresőképtelenség már nem áll fenn,
• a gyermekgondozási segély folyósításának idejére, (ide nem értve a gyermekgondozási segély mellett végzett munka alapján járó táppénz),
• előzetes letartóztatás, szabadságvesztés tartamára,
• saját jogú nyugdíj folyósításának időtartamára,
• a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék folyósításának időtartamára (ide nem értve a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti

Mivel a nyugdíjad miatt nem kell megfizetni a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, ezért táppénzre sem vagy jogosult. Az egy évre adható max. 15 nap betegszabadság jár.

zsuzska1954 # 2012.04.27. 16:14

Üdvözlöm!
Rokkant ellátásban részesülök és két éve van egy 4 órés munkaviszonyom. Gerincsérvem lett,igy nem tudok dolgozni.Jelenleg szabadságon vagyok,de az orvos szerint hónapokig is elhúzódhat a kezelésem.A munkáltatóm szerint nem jár téppénz nekem.Kérdésem az lenne jár-e részemre táppénz,ha igen mennyi időre és hány százalékban.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

kingu82 # 2012.01.28. 23:03

üdvözlöm!
az lenne a kérdésem hogy a hétvégét beleszámitja e a tb a napok számába táppénz esetén?mert 2011 augusztus 2-szeptember 18ig keresöképtelen voltam.olvastam hogy az elözö év ,ezekszerint a 2010 es fizetésem napi távolléti dij 70 %a.de 2010 ben nem volt bejelentett munkahelyem,max pár nap alkalmi munkavállaloival eltöltött nap.tehát akkor az azévi minimálbér napijának a 70%a jár?egyébként ebböl az idöszakbol a cégem kifizette a 15 napot amit neki kell,azon felül meg kaptam 34ezer párszáz forintot...ugygondolom hogy ez kevés.tudna ebben nekem segiteni?
köszönettel.

honey1 # 2011.10.15. 15:33

Rehabilitációs járadékos vagyok. Idén sikerült elhelyezkednem a TÁMOP 1.1.1 keretein belül. Eddig minden szép és jó volt.

Időközben beteg lettem. Influenza, utána tüdőgyuszi. Betegállományba vett a háziorvosom. Tegnap jelezte a főnököm, letelt a 9 nap betegállományom. Válaszút elé állított. Vagy bemegyek dolgozni, vagy fizetés nélküli szabira megyek, vagy az évi rendes szabadságomból veszek ki napokat.

Kérdésem a következő:

Ránk, rehabilitációsokra milyen jog vonatkozik a táppénzt illetően. Megillet-e bennünket a betegszabadság, és a táppénz? Illetőleg, milyen mértékben.

Vagy csak a betegszabadságot fizeti ki (gondolom) a Munkaügyi Központ, a táppénz kifizetése már a munkáltatót terheli?

A betegszabadság megkezdett év alapján időarányosan jár, vagy kivehető mind, miután a rehabilitáció munkaviszonynak számít, és folyamatosan vagyok két éve rehabilitáción.

kilenc # 2006.07.12. 22:50

Kedves agnes13!

Meg nem tokeletes :-(
A 180 az tenyleg "hatar", de nem a tappenzes napokra, hanem a jarulekfizetesi kötelezettség alá eső napokra.

Egész pontosan az összes napból ki kell vonni azokat a napokat amelyekre nem kell járulékot fizetni, ilyenek elsősorban a táppénz, fizetés nélküli, gyed, gyes, tgyas, stb ...

Szóval az a kérdés, hogy a maradék mennyi, az megvan-e 180 nap.

A másik baj, hogy a "táppénzes papírral" igazolt napokat említed. Viszont a betegszabadságot is táppenzes papírral kell igazolni, de a betegszabadságból kell járulékot fizetni, így annak a napjai nem vonódnak ki, illetve esetlegesen a táppénz alapjába is beszámít.

A betegszabi évi 15 nap, amihez hozzájön még a hétvége átlagban 4-5 nap (de lehet több is) és ez olyan kb 20 nap amit "táppénzes papírral" kell igazolni, de NEM táppénz.

Vagyi még egyszer: tiszán a táppénzes napok száma kell (betegszabi nélkül). Ha ez nincs meg 186, akkor (365-185=180) marad legalább 180 nap. Ez esetben az idei táppénzed alapja a tavalyi év lesz, ezen már nemigen tudsz változtatni.

Ha tavaly nincs 180 "rendes" nap, akkor számolnak "mostantól" visszafelé.

Azért közben megjegyzem, hogy ha viszonylag állandó a fizetésed, akkor a táppénz kezdetének "tologatásával" nemigen tudod befolyásolni a táppénz összegét. Mint azt már korábban írtam, a jubileumi jutalom nem számít bele.

Ezt azért (is) írom, hogy azért látsd, hogy a táppénz összegének az "emelésére" legalább 180 napi minél magasabb fizetés kell. Nem rendszeres bérrel is lehet ugyan növelni, csak nem tudom, hogy Neked erre van-e lehetőséged.

Ha a tavaly nincs "rendes" napból 180, (vagy mondjuk úgy, hogy táppénzből [betegszabi nélkül!] több mint 185 van,) akkor az idei táppénz megállapítása előtti 180 nap alatti járlékalap számít, vagyis az utolsó 180 napban minél több a bér, annál több lesz a táppénz.

A táppénzre jogosultsági napok esetén fontos lehet, hogy az utolsó 1 évben mennyit voltál táppénzen. (Ez nem a tavalyi év, hanem az új táppénz előtti 365 nap.)

No, szóval ha akarod szívesen mehetünk tovább, akár a táppénz pontos összegét is kiszámolhatjuk, de a variálásra nem sok esélyt látok...

agnes13 # 2006.07.12. 20:43

Meghaladta táppénzes napjaim száma a 180-at.
Ha jól értem, ez valamilyen határvonal az egyes kategóriákban. Efelett van a táppénzes papírral igazolt napok száma, mindegy mennyivel, úgyhogy tovább nem számoltam, és ez a betegszabadság nélkül van.
Előre is köszönet
Ágnes

agnes13 # 2006.07.11. 21:02

Utána kell néznem, mert nem akarlak feleslegesen fárasztani, és a pontos számokat ismerve majd írok ismét.
Mint írtam nem egyszerű információt kapni, szinte lehetetlen, úgyhogy elő kell keresnem a papírjaimat, és az alapján lehet tovább lépni. Előre is köszönöm!
Ezek a fogalmak mindaddig nem is nagyon szükségesek számunkra amíg segítőkész emberek foglalkoznak ezekkel a dolgokkal, használják a fogalmakat, a szabályok betartása mellett dolgoznak és nem akarom őket ellenőrizni, hisz megbízom bennük és a tudásukban.
A bajok ott kezdődnek, mikor túlnőnek rajtunk, nem értünk, hanem ellenünk használják az általunk nem ismert szabályokat, nem beszélnek hülyeséget, mert semmiféle információt nem adnak, így aztán nincs is mit vitatni.
A mostani helyzetben fordulhatsz a munkáltatói jogkör gyakorlójához, a hivatal elnökéhez vagy igazgatójához, hol mi van. Azt hiszem egyikünk sem gondolja komolyan, hogy a most a "közigazgatás koszerűsítése" alkalmával, ezt betegen meg fogom tenni.
Sorra így jártam a 13. havim megvonásával, a tápénzem átutalásával vagy éppen át nem utalásával, az önkéntes nyugdíjbiztosításom munkáltatói részének nem fizetésével, és még sorolhatnám...
Most egészen egyszerűen a családom megélhetésének a kiszámítása lenne a fontos és ha csak rólam lenne szó nem is annyira feszegetném ezt, mint ahogy a többi dologgal sem tettem.

Köszönet, amiért időt szánsz rám, tényleg hálás vagyok!

kilenc # 2006.07.11. 06:39

Kedves anges13!

Ugye azt Te sem gondolod komolyan, hogy ami utólag kiszámítható. azt előre nem lehet kiszámítani/tervezni?

Az egy más kérdés, hogy esetleg olyan bonyolult kiszámítani egy táppénzt, hogy még a TB-nél lévő táppénz számfejtő is rossz választ mond. (Napokban esett meg velem, hogy felhívtuk a TB-t, és az ügyintéző - aki naphosszat táppénzt számfejt - hülyeségeket beszélt. :-(

A betegszabadság összegének és a táppénz összegének (általánosságban) semmi köze egymáshoz. A betegszabi összegének "kiindulópontja" a mostani besorolás, a táppénzé pedig a ténylegesen fizetett járulék alapja. (Alapesetben az előző évi.) Az valóban "érdekes" kérdés, hogy miért bonyolították ennyire el a szabályozást, ráadásul ezzel sok kiskaput teremtve ...

Az, hogy a fogalmakkal nem vagy tisztában, nem bántóan mondom. (Legalábbis nem szertnélek bántani.) Egy ilyen fórum pont arról szól, hogy aki nem tud valamit, az kérdezhessen. Ha tudnál mindent, nem kelle kérdezni ... (Akkor nem kellene a fórum sem.)

Viszont azzal nem mennél sokra, ha jogszabály pontokat sorolnék, vagy a több oldalni jogszabályt bemásolnám. Az sem lehet cél, hogy megtanítson valaki táppénzt számfejteni. (Ehhez hivatalosan két tanfolyamot is el kell végezni, ami több mint egy év !!)

Akkor viszont marad az, hogy a konkrét esetet elemezzük, természetesen csak addig, ameddig akarod...

Jelenleg ott tartunk, hogy azt kellene teljesen egyértelműen eldönteni, hogy a tavalyi 187 nap táppénzed tényleg táppénz volt-e vagy abban benne van a betegszabadság is. Ez a kérdés - mint már írtam - választóvonal a táppénz megállapítása szempontjából !! Ennek pontos tisztázása nélkül nem érdemes tovább "gondolkodni" ...

agnes13 # 2006.07.10. 18:10

Igazad van, nem értem a fogalmakat.
A betegszabadságra eső járandóság, mivel annak kiszámítását és mértékét megtaláltam segít kikövteekzetetni a táppénz összegét.
Amúgy meg meglepetés mennyivel kap kevesebbet az ember, soha meg nem tudja miért annyi az, amit kézhez kapl
Ez is módszer arra, hogy elvegyék az ember kedvét attól, hogyha mégolyan beteg is ki merje iratni magát.
Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal.
Amúgy ez a jelenség is megér egy két sort, hogy ha beteg lesz valaki akkor a jövedelme nem előre kiszámítható/tervezhető.
Köszönettel
Ágnes

kilenc # 2006.07.08. 09:37

Kedves agnes13!

A betegszabadságra nem táppénz jár. (Lehet, hogy nem pontosan érted a fogalmakat :-(

Másrészt a betegszabadsára kapott összegből a táppénzre vonatkozóan nem lehet levonni semilyen következtetést. (általában)

agnes13 # 2006.07.07. 05:35

Kedves Kilenc!
Köszönöm a válaszodat!
Most kaptam meg a betegszabadságra járó táppénzt, ez valamennyire irányadó lehet az elkövetkezőkre. Majd megnézem az elszámolást, mert az még nincsen e kezemben és az általad leírt szabályok tudatában azért valami hozzávetőleges számítást tudok végezni.
Bocs a kedves fórumozóktól, hogy ilyen egyedi ügyben írtam, köszönöm a türelmet és a segítséget.
Amikor ilyen kérdések vannak nincsen valami email amin valaki hozzáértő tanácsát lehetne kérni?

kilenc # 2006.07.06. 19:40

Kedves Agnes13!

Az, hogy 2004-ben mi volt, már nem számít.
A táppénz az nem megszakítás, csupán nem számít bele a következő táppénz összegébe. Megszakítás akkor lenne, ha egyáltalán nem lenne se munkaviszony, se táppénz, se munkanélküli, szóval semmi. (Legalább 30 napig.)

Akkor nézzük az adatokat, pontosítás képpen:

Tavaly 187 táppénzes nap. Ezek alapján marad 365-187=178. Ez éppen nincs meg 180 nap. De ugye biztos, hogy a 187 az mind táppénz, és a betegszabadság nincs benne !? Mert különben ne is olvasd tovább ...

Nos, ha tavaly nincs meg a 180 nap, akkor a táppénzre való jogosultságtól (a tp első napjától) kell visszaszámolni 180 (naptári) napot, és az ez időben szerzett jövedelemet kell osztani a 180 nappal. Ez lesz az alap.

De a jubileumi jutalom nem "játszik" szerepet a dologban, mint írtam ...

(Feltételezem, hogy táppénzen idén még nem voltál, hiszen a bsz-t nem merítetted ki.)

agnes13 # 2006.07.06. 14:24

Nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál a válszra, de kénytelen vagyok visszakérdezni:
Tavaly 187 napot töltöttem táppénzben, tehát van 30 napnál hosszabb megszakításom. Az én esetemben mi a számítási alap?
2004-ben azt hiszem talán nem is voltam egyszer sem táppénzen.
2005-ben kevesebb, mint fél évet dolgoztam, Idén (2006-ban). a betegszabimból 8 napot vettem igénybe.
Sajnos a munkahelyem olyan, hogy semmiféle információt nem adnak, azért számítok külső segítségre.
köszönöm, ha ismét válaszolsz!

kilenc # 2006.07.05. 22:07

Kedves Agnes13!

Ha 30 napnál több megszakítás nincs, akkor az előző naptári év az alap. (Nem az előző 365 nap)

A jubileumi jutalomból nem kell eb járulékot fizetni, így az (soha) nem alapja a táppénznek sem ! :-(

Korábbi táppénz összege nem számít bele az újabb táppénzbe. Természetesen a táppénz napjai sem számítanak bele. Vagyis a tavalyi összes keresetet (járulékalapot) a táppénz (és esetleges más kieső napok) napja nélküli napokkal kell osztani.

Pl.: Ha tavalyi kereset 2 millió táppénz nélkül, és volt 65 táppénzes nap, akkor a 2 milliót 300-al kell osztani, ez a napi táppénz alapja. (6666.67) Ennek a 70%-a a napi táppénz. (4666,67)

Ha mindenképp idén lesz a műtét (táppénz kezdete), akkor mindenképp a tavalyi kereset az alapja, teljesen mindegy, hogy melyik nap kezdődik. Ezen már nem tudsz változtatni semmit. (Javítani nem, legfeljebb rontani.)

agnes13 # 2006.07.01. 18:10

Táppénz számításával kapcsolatos kérdésem lenne:
Az előző naptári év, vagy a táppénzbe kerülést megelőző 365 nap az alapja a táppénz kiszámításának? Beleszámít-e a jubileumi jutalom? Július 15-ével váltam jogosulttá a 30 évesre (köztisztviselő vagyok), melyet augusztus 5-én fizettek ki (a júliusi bérfizetés alkalmával esedékes bérrel). Alapba számít-e, ha augusztusban válok táppénzre jogosulttá? Előzőleg, ha egy éven belül beteg voltam az a táppénz hogyan kerül a táppénz alapba? Bekerül-e?
Azért kérek segítséget, mert programozott műtétre vagyok előjegyezve és nagyon nem mindegy mit fogunk kapni esetleg hónapokig. Lehet, hogy egy két nap számít , akkor tudom előbbre vagy későbbre időzíteni a táppénzbe kerülésemet.
Köszönöm ha segítségemre lesztek!
Üdvözlettel:
Ágnes