Legális a szoftvermásolat vagy sem?


Sasfioka # 2005.02.12. 10:18

luketheone!

Az ilyen programokat általában úgy hozzák létre, hogy csak az eredeti cd-t fogadja el. Amennyiben ilyen a program, akkor a másolt cd, vagy a vinyóról működő játék már egy kis segédprogram "segítségével" működik úgy, hogy nem kéri az eredeti CD-t. Ebben az esetben a legalitás kapuit erősen túllépve működik a szoftver. Ráadásul itt a haszonszerzés is megvalósul...

Ha a CD másolható, mert semmilyen másolásvédelem nincs rajta, valamint a progi elfogadja a másolt cd-t is, akkor egy másolattal működhet a szoftver. De egy licensz egy gép!

SF

luketheone # 2005.02.08. 23:12

Üdv!

Látom egy ideje halott a téma..de remélem most választ kapok :))

Szal olyan kérdésem lenne hogy egy netcafeban szeretnénk játékokat telepíteni..és vannak olyanok amiket nem tudsz csak úgy játszani ha a gépben van a cd..
De így a cd könnyen rongálódhat karcolódhat mert egy nap ki tudja hányan játszanának vele..

A kérdésem h csinálhatok e olyat h különböző szoftverekkel(jogtiszta v. ingyenes) felrakom a gépre és onnantól az eredetit felrakom a polcra?..

Realhelikon # 2003.10.06. 23:02

Skacok!!

Elég gagyi kérdés de erre még nem láttam sehol sem kérdést választ.

Mivan akkor ha veszek egy számlatömböt vagy egy számlázo prg szerzek(amit valljuk be egyik sem nehéz) és csinálok magamnak számlákat ergo mint ha meg vettem volna a gamesokat zenéket.Kijönnek és kérdik hogy ezek honnan vannak erre én elökapom a számlákat és meg muatatom hogy innen vettem(persze a cim nem létezik) kérdik hogy ha cim nem stimmel akkor válasz a netröl valahol látam hogy olcson vanak gyári cumok és ki is szállitják.Next kérdés eredetik????Válasz tegnap a elhagytam (buszon metron kocsiba)és nem tettem feljelentést hiszen nekem meg vannak a biztonsági másolatok.

Ilyenkor mi van??

Thx

the big cat # 2003.09.15. 14:56

A sajátodról nem csinálhatsz másnak másolatot semmilyen körülmények között, és semmilyen indokkal, ha ezt ahszonszerzés végett teszed. Márpedig ha jól értem pénzért csinálnád. Csak saját magad részére csinálhatsz egy backupot.

Elite # 2003.09.15. 14:34

Én legálisan tarthatok mp3-as lemezeket ugyanis a mahasznak fizetek jogdíjat. Nekem csak az a kérdésem, hogy köteles vagyok-e ellenőrizni, hogy az illető akinek másolatot csinálok annak meg van-e az erdeti?
Vagy ezt az erre hivatott szervek ellenőrzik?

the big cat # 2003.09.15. 12:38

Nem pontosan értem. Akkor most te a saját lemezeidről csinálnál másolatokat mp3-ban, azoknak akik azt állítják hogy az eredetije nekik otthon megvan?

Szerintem, ha így jársz el, abban minimum eshetőleges szándékkal benne van a szarzői és szomszédos jogok megsértése című bűncselekmény, tehát jogellenes.

Biztonsági másolatot csak az eredetiről készíthetsz, így természetszerűleg ellenőrizned kell, hogy a lemez eredeti-e.

Elite # 2003.09.15. 01:58

Azt szeretném kérdezni hogy mint szolgáltató lehet e ebből problémám vagy változtatnom kell-e valamin? Esetleg az egész úgy ahogy van.....

"Új CD archíválás! Nem Warezkodás

A szolgáltatás lényege: Eredeti lemezek archiválása állag megőrzés céljából!

Hogy miért van erre szükség ez egy jó kérdés. Íme a válasz: Nekem nem kell elküldened az eredeti lemezeket ha megtalálod az oldalon az mp3, games, programs, menükben! Neked otthoni használatra minden eredeti lemezedről lehet egy másolatod! Megengedett a tömörített mód használata zenénél! Természetesen azért, hogy ne kelljen cipelned tíz vagy húsz audio lemezt ahhoz hogy jól érezd magad! Nekem nem kötelességem ellenőrizni az eredeti lemezek meglétét. Nálam a források amiről készülnek a lemezek azok után sugárzási jogdíjat fizetnek! (DJ-k dolgoznak így)

Egyéb tudnivaló

Az adatvédelmi törvény rám is vonatkozik tehát a megrendelők adatait harmadik fél számára nem adhatom ki csak akkor ha büntető eljárás van ellene! ...."

Előre is thankx
Butch

Leiterjakab # 2003.08.17. 08:44

Biztonsági másoltnak nincs biztonsági másolata,az már nem legális.


Leiterjakab

Species8472 # 2003.08.17. 08:30

Na ok ez világos, ha eladom! De mi van ha mondjuk ellopják a kocsimmal együtt, vagy az aktatáskámmal együtt!? Vagy mondjuk mi a helyzet akkor ha oda adom az eredetivel agyütt a backup verziót is, de amikor még az enyém volt arról is készítettem egy biztonsági másolatot!? Értsd: a biztonsági másolat másolata!


[b:a270f9bb4b]Resistance is futile![/b:a270f9bb4b]

Leiterjakab # 2003.08.17. 07:53

Persze a helyzet attól érdekesebb, hogy a szoftver, olyan, hogy 'jut is marad is'


Leiterjakab

the big cat # 2003.08.17. 07:51

Naná, hoyg el kell távolítani. Ha valaki elad valamit, azt többé nem használhatja. Ha eladod az autódat, akkor azt többé nem használhatod, ha eladod a szoftvered, miért volna máshogy?

Leiterjakab # 2003.08.17. 03:12

Helyes meglátás!!


Leiterjakab

barna timea # 2003.08.16. 20:38

.Tiszteletem mindenkinek

Nem akarok beleszolni más kérdéseibe,de akkor az előző válasz alapján arra tudok következtetni,hogy a gépről is el kell távolitani az eladott szoftverről telepitett programokat?

the big cat # 2003.08.16. 17:05

A backup másolat osztja az eredeti sorsát, azaz azt is vele kell adnod. Ha megtartod, akkor illegális.

Species8472 # 2003.08.16. 14:59

Arra lennék kíváncsi ha mondjuk teszem azt valami teljesen legálisan beszerzett méregdrága szoftveremről készítek egy biztonsági másolatot, amihez asszem jogom van, és késöbb az eredeti megsemmisül, vagy eladom papírjaival együtt, akkor onnantól a backup másolat átvedlik illegális másolattá, mivel nem tudom igazolni, hogy az eredeti megvolt valamikor?!


[b:a270f9bb4b]Resistance is futile![/b:a270f9bb4b]