szoftverfejlesztés külföldre


sala # 2003.11.05. 14:53

Sziasztok!

Külföldre történő szoftverfejlesztéssel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem:

Adva van egy amerikai webszerver (elance), ahol programfejlesztők vállahatnak távmunkát. A megrendelő (különféle, nem feltétlenül amerikai cégek) leírja milyen programot szeretne készíttetni, a programfejlesztők leírják mennyi idő/pénz ez, majd a megrendelő választ egy fejlesztőt. Jó esetben a program elkészül, és a pénz az elance-on keresztül (jutalékot levonva) a programfejlesztőhöz kerül.

  1. Miként lehet számlát adni erről a munkáról? A számlának tartalmi/alaki követelményei vannak, pl. aláírás. Itt viszont a megrendelővel sosem találkozok, csak annyit tudok meg róla, amennyit az elance megmutat. A kérdést feltettük az elance-nak is, azt mondták a rendszerben bent van minden egyes fejlesztés adata, ha akarjuk azt kinyomtathatjuk. Persze ilyen papírt bárki nyomtathat.
  2. Ugye jól értelmezem, hogy az ÁFA törvény 15. paragrafusának 5. bekezdése alapján ez ÁFA-mentes?
  3. Nyereségadó szempontjából számít-e az, hogy ez a bevétel külföldi cégtől származik?

Köszönöm:
Sala

sessionID # 2003.11.05. 14:56

Legjobb tudomásom szerint...

1. sima magyar számlát küldesz (esetleg angolul IS rá lehet írni mindent)
2.
3. nem számít

sala # 2003.11.06. 13:44

Kösz a gyors válaszokat.

Valószínűtlennek tűnik, hogy ha én elküldök egy magyar nyelvű számlát, akkor azt aláírva visszaküldik. Mi van, ha a másik fél nem hajlandó erre? Azt mondja, a programot megkapta, a pénzt már átutalta. Mit tudok ilyenkor tenni?

Áfás kérdésre esetleg valaki tud válaszolni?

Kösz:
Sala

old-guy # 2003.11.09. 20:08

Szia sala,

ha a szoftvert, mint terméket értékesíted külföldre, akkor azt vámon keresztül "ki kell lépteni", ez esetben az export szabályait kell alkalmazni;
ha a szoftvert megrendelésre, megbízásra készíted, akkor mint külföldön teljesített szolgáltatást kell számlázni.

ÁFA egyik esetben sem merül fel.

A számlát idegen nyelven is ki lehet állítani, ha a könyvelési példányán magyarul is fel vannak tünteve a termék/szolgáltatás jellemzői. A számlát a kibocsátó írja alá.

Nyereségadó szempontjából közömbös, hogy honnan származik az árbevétel.

Üdv.
old-guy

sala # 2004.02.09. 08:36

Üdv!

Kösz az eddigi összes választ.

Valahol azt az infót kaptam, hogy külön engedélyt kell ehhez kérni, mert ez külkereskedelemnek minősül. Én úgy tudtam, hogy csak akkor, ha mint terméket adom el külföldre a programot , és akkor nem, ha megrendelésre fejlesztem (külföldön teljesített szolgáltatás).

Mi az igazság?
Sala