BSA - felháborító!!!


Jovial (törölt felhasználó) # 2001.05.29. 08:54

Ezt az egész állásfoglalást én nem nagyon értem. Azt hiszem a bíróság, és nem a sértetti képviselő feladata, hogy pártatlan szakértői véleményt szerezzen be.
Arra sem igazán látok alapot, hogy valaki azért perelje be a BSA-t, mert pl. pártatlan szakértőnek adta volna ki magát. Szerintem maga a BSA, mint egyesület nem lehet igazságügyi szakértő, mert csak magánszemély lehet a szakértői kamara tagja. A bíróság meg valószínűleg tisztában van azzal, hogy a sértetti képviseletet ellátó egyesület véleménye nem lehet 100% független.

Azt hiszem a Havaria alapján készült cikk(ek) inkább 'néphergelő', mint informáló jellegűek. Szerintem abból, amit a cikkben olvashatunk, nem lehet semmilyen kártérítés!

jog-hurt (törölt felhasználó) # 2001.05.28. 16:59

mezgaaladar,

Sajnos megelőztél. Éppen most készültem bevágni ide a hírt, de látom ezt helyettem is megtetted :-). Kétszer azt hiszem elég lesz.
Ebben a hírben olvasható a lényeg:

  • '...a BSA törvénysértő szakértői tevékenységére'
  • '...a BSA a károsultak képviselője, s így nem független, hanem közvetlenűl is érdekelt a szerzői és szomszédos jogok témájában.'
  • '...az ilyen tárgyban születet bírói ítéletek kizárólag a BSA véleménye alapján születtek'

Nagyon kiváncsian várom az ügy kimenetelét. Remélem nem fog feledésbe merülni...

mezgaaladar # 2001.05.28. 14:38

Havaria] Perek tucatjaira számíthat, a szoftverrendőrségnek nevezett Bussiness Software Alliance (BSA) Magyarország nevű alapítvány, miután a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara hivatalos állásfoglalásában hívja fel a rendőri- és ügyészi szervezet valamint a bírói kar figyelmét a BSA törvénysértő szakértői tevékenységére. Az állásfoglalás szerint a BSA mint a világ jelentős szoftvergyártóinak érdekvédelmi szervezete magát autentikus, kompetens és objektív szakértői szervezetnek tekinti, holott a BSA a károsultak képviselője, s így nem független, hanem közvetlenűl is érdekelt a szerzői és szomszédos jogok témájában. A hírügynökség úgy tudja, hogy a Kamara azért szánta el magát erre a lépésre, mert tudomásukra jutott, hogy egységes bírói gyakorlat hiányában több esetben fogadták el az alapítvány szakértői véleményét, mint az értelmezésre jogosult állásfoglalását, például a szoftver 'illegális használata' vagy az 'okozott kár értékének meghatározása' kérdésekben. Ha kiderül, hogy a korábban, az ilyen tárgyban születet bírói ítéletek kizárólag a BSA véleménye alapján születtek, nem kizárt, hogy perújrafelvételekre kerülhet sor. A BSA egy héten belül ígért választ a hírügynökség kérdéseire.

mezgaaladar # 2001.05.28. 14:37

Egy kis csemege:

[Havaria] Perek tucatjaira számíthat, a szoftverrendőrségnek nevezett Bussiness Software Alliance (BSA) Magyarország nevű alapítvány, miután a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara hivatalos állásfoglalásában hívja fel a rendőri- és ügyészi szervezet valamint a bírói kar figyelmét a BSA törvénysértő szakértői tevékenységére. Az állásfoglalás szerint a BSA mint a világ jelentős szoftvergyártóinak érdekvédelmi szervezete magát autentikus, kompetens és objektív szakértői szervezetnek tekinti, holott a BSA a károsultak képviselője, s így nem független, hanem közvetlenűl is érdekelt a szerzői és szomszédos jogok témájában. A hírügynökség úgy tudja, hogy a Kamara azért szánta el magát erre a lépésre, mert tudomásukra jutott, hogy egységes bírói gyakorlat hiányában több esetben fogadták el az alapítvány szakértői véleményét, mint az értelmezésre jogosult állásfoglalását, például a szoftver 'illegális használata' vagy az 'okozott kár értékének meghatározása' kérdésekben. Ha kiderül, hogy a korábban, az ilyen tárgyban születet bírói ítéletek kizárólag a BSA véleménye alapján születtek, nem kizárt, hogy perújrafelvételekre kerülhet sor. A BSA egy héten belül ígért választ a hírügynökség kérdéseire.

Kamarás Z. # 2001.05.25. 22:56

Én annyira nagyon nem rajongok érte. Addig a pontig teljesen rendben van, hogy az egész iparág jövöjét ásná alá, ha mindenki másolgatna mindent, hiszen nem érné meg softwaret írni. Miért úgy írják meg öket, hogy másolhatók legyenek, ha nem piaci célból?

De az a baj ezzel a szervezettel, hogy hihetetlenül arrogáns. A Mész*ros úr sem az Artisjustól kapott levelet, hogy mutassa be a cd-it, meg a számlákat, hogy vette öket és nem lopta.

Az Artisjus nem hívatja magát cd rendőrségnek és küldözget jelvényes, magukat FBI ügynöknek képzelő állástalan pedagogusokat minden kfthez. ennyi.

swimmer # 2001.05.22. 13:11

A BSA egy JOGVÉDÕ szervezet. A szerzőket védi,mint az Artisjus, csaképpen a szoftverek kapcsán.
A próbavásárlásoknak szigorú szabályai vannak, amik betartásával teljesen legálisan végzik a dolgukat.
Én örülök, hogy létezik a cég, szerintem a szegedi ügyész elbukja a pert.


swimmer

mezgaaladar # 2001.05.13. 10:04

sadri: eloszor is ember!=szervezet, ez egy aprocska am el nem hanyagolhato kulonbseg. A tarsadalmat erinto kerdesekben a donteseket pedig nem a tarsadalom, hanem a kepviseloi hozzak. A provokativ velemenyed szerintem nem erdekel senkit. (lasd artatlansag vedelme) Ugyanilyen alapon minden erdekvedelmi torekvest lehetne fikazni, hogy biztos vaj van a fule mogott.;) Gondolj arra a szitura, amikor valaki vasarol es egy renitens uldozesi manias biztonsagi or - termeszetesen nagy nyilvanossag kisereteben- at akarja vizsgalni a taskjat, hogy nem-e lopott. Ha az illeto ellenkezik hogy ez serti a meltosagat etc. akkor vaj van a fule mogott. Szinten ugyanilyen alapon minden ugyvedi ugyeszi feladat elvegzesebol ugyanezeket a kovetkezteteseket lehet levonni. Tehat ez az oksagi viszony nyilvanvaloan helytelen.
Az a megallapitas hogy a tarsadalom engedte letrehozni, tehat nem .... (ide mindenki azt helyettesit amit akar), szinen nem helytallo, ugyanis nem azt lehet csinalni amit engednek a torvenyek, hanem azt nem lehet csinalni amit nem engednek  a torvenyek. Ill lehet, a megfelelo kovetkezmenyekkel:>
adatvedelem Az hogy valaki/mi egy cselekmeny nelkuled is megcsinalhatott volna az meg nem mentesit a cselekmeny kovetkezmenyei alol.
Aprosag, a bsa rossz lora, vagy inkabb szamarra tett. Nagy iqbetyar lehetet aki megprobalta lemasolni az apeh hasonlo megmozdulasait, es alkalmazni megfelelo jogkor nelkul ;)
A hw elemeket forgalmazo cegek jogos erdeke az ilyen akciok
es az akcio karainak merseklese, rontja az uzletet..alaassa a vevok bizalmat etc.
Ha ertelmesek akkor csinalnak egy jogvedo egyletet ok is...
A bsa egyebkent elbenazta, az ujonnan kilepo informatikusok tobbsege nem dijazza az ilyen jellegu 'jocselekedeteket', inkabb opensourcet tamogat, vezetoi allasban pedig hamar es eros valtozasokat inditanak majd meg. szal I.J. oriasplakat ;)

sadri # 2001.05.11. 16:49

Érdekes hozzászólásokat olvashattam az imént. De be kell hogy lássátok, ez az egész BSA nem szól másról, mint bármelyik másik szervezet. Minden normális társadalomban az ember probál érvényt szerezni a jogainak, ezt teszi a BSA is. Véleményem szerint itt csak annaka van oka felháborodni, akinek vaj van a füle mögött. A Mi társadalmunk engedte létrehozni ezt a szervezetet, és az, hogy még mindig működik annak a jele, hogy túl sok kellemetlenséget nem okozott, eddig. Az adatvédelemről pedig csak annyit, hogy ha valaki adatot akar 'lopni', más módon is megteheti, nem kell ahhoz feltétlenül a BSA. Erről gondolom senkinek nem kell több infó!!??


Nem szerettem volna semmi különöset írni, ide! :)

Hinta-Law (törölt felhasználó) # 2001.05.10. 18:51

Hallottátok a 2 nappal ezelötti hírt???

A szegedi varosi ügyészség eljérést indított két személy ellen szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt. Eddig semmi új. Az egyik egy helyi szamitástechnikai szaküzlet munkatársa, aki illegálisan és számla nélkül telepített egy új számítógép merevlemezere MS Win98 es Office97 software-ket. Meg eddig sincs semmi új. De! A másik.... a BSA
próbavásárlója volt! Bizony, Szegeden megtörtént az, amit korábban józan ember nem remélhetett, noha a jogi helyzet a napnál világosabb volt, de azt kellett hinnünk, hogy már igy kell meghalnunk, hogy nekik mindent szabad.

Hát nem. Végre! Aki ilyen 'próbavásárlást' hajt végre, az igenis maga a bűncselekmény felbújtója, ezért ugyanúgy kell, hogy csattanjon a bilincs. Sőt, ha igazán következetes lenne az ügyész, meg azt is felgöngyölítene,
hogy hol mindenhol 'probavásárolt' meg az illető, és megvádolna egy frankó halmazattal! És igenis, hogy a BSA sem több, mint bárki más. Nincs olyan, hogy 'szoftverrendőrség'. Õk is egy ugyanolyan egyesület, mint a horgász egyesület. Sőt, még kevésbé olyan, mert ok nem állíthatnak ki horgászjegyeket.

mezgaaladar # 2001.05.09. 23:16

Nem csak win* meg linux van am a vilagon, ezt csak ugy megemlitem, kar lenne itt leragadni...
Valamilyen szervezeti (tarsasagi) formaja azert csak van, akkor is ha nem profitorientalt. Az igeny milyen es miota jogi kategoria ? Egy szinten jogi erdekvedelemmel (pl a hazai szoftverek vedelmevel) foglalkozo nyugdijasegylet ugyanilyen alapon korulnezhet, mert ugye tanacsosabb kulturalt korulmenyek kozott targyalas kereteben bemutatni a licesszerzodeseket, mint kesobb jogosult hasznalatarol szamot adni. A vasarlas es a felhasznaloi szerzodes korul is van valami 'erdekes', olyan nem trivialis esetekben amikor 0 vagy felbecsulhetetlen kerul elo...

Vikman László # 2001.05.03. 22:22

Tisztelt Mészáros Úr.

A *-ért elnézést kérek, ékezet nélküli billentyűzetről válaszoltam, és nem jutott eszembe a cenzúraprogram. Ha végignézi az általam megadott oldalon a cégek listáját, könnyen kiderítheti, hogy melyik az az operációs rendszer, amelyik nem tartozik a BSA szárnyai alá. Ez a Linux.

mezgaaladarnak: a BSA nem cég, nem profitorientált (illetve, nem gazdasági tevékenységet végez, így pontos). Ez egy jogvédő szervezet, mely a tagcégek szerzői jogait védi. Ellenőrzési igénnyel pedig az Önnel a szoftver vásárlásakor megkötött felhasználói szerződés alapján él. Azonban erre Önt nem kötelezheti. Viszont tanácsosabb kultúrált körülmények közt, tárgyalási keretekben bemutatni a licenszszerződéseket, mint esetleg kellemetlenebb módon a jogosult használatról számot adni.

Várom esetleges további kérdéseiket, problémáikat.


vlc

Meszaros (törölt felhasználó) # 2001.05.02. 22:33

T. Vikm*n Úr,

van olyan cég aki nincs-e sz*rvezetben?

Lecserélek minden softwarem arra. Ne haragudjon, én semmi olyan eszközért többet pénzt nem adok, amiért utánna nekem itt 3 jogtanácsos által aláírt fenyegető levelet küld valaki.

Kösz.

mezgaaladar # 2001.04.29. 09:28

Ha nem ceg akkor _pontosan_ mi ? Gondolom MO-n is
be van valamilyen neven bejegyezve a helyi kiralysag...
Ha a BSA nem hatosag, akkor jogi ertelemben az en ellenorzesi igenyeim es a BSA ellenorzesi igenyei egyenloek.
Mekkora szoveg, 'Tehát a BSA számára nem fontos, hogy Ön mit tart a gépén, a lényeg, hogy a softwarek jogtisztaságával minden rendben legyen.' szerinted normalis ember ezt beveszi ? Mi mas lenne az erdek, mint a profit ami nem naluk, hanem a gyarto cegeknel keletkezik, a userekrol minel tobb adat gyujtese, hogy lehessen jol szemelyreszabott ellenallhatatlan ajanlatokat tenni.. az hogy ezt milyen nemes kontosbe bujtatjak az mar csak fantazia kerdese...
Kedves Mesz*ros kolega, barkacsolj valami programot, es kuldj nekik te is egy levelet ugyanolyan jogcimen te is meg akarod nezni az o gepeiket. :))
Azert az is fura hogy honnan kerultek elo az informaciok...

Vikman László # 2001.04.24. 13:28

Tisztelt Mesz*ros.

A BSA nem cég, hanem egy szerzői jogvédő szervezet. Olyan cégek alkotják, mint pl. a Microsoft, az Adobe, a Symantec, a Novell, a Macromedia, az Intel, az IBM, a Compaq, és még lehetne sorolni. A software-rendőrség nevet csak a köznyelv ragasztotta a szervezetre, a BSA nem hatóság, az ellenőrzésre a felhasználói szerződés alapján tart igényt. Tehát a BSA számára nem fontos, hogy Ön mit tart a gépén, a lényeg, hogy a softwarek jogtisztaságával minden rendben legyen.

http://www.bsa.hu

http://www.bsa.org


vlc

Meszaros (törölt felhasználó) # 2001.04.18. 10:42

Még valami, megnéztem a certificate-okat. BSA nevű cég nincs a szerzők közt. Csak MS... ha lenne alternatíva biztosan nem lenne MS se.

Meszaros (törölt felhasználó) # 2001.04.18. 10:39

Én felháborítónak tartom ezt az egész céget úgy ahogy van!

Küldenek egy levelet, hogy meg akarják nézni a gépeimet, mert hogy az 1999. évi LXXVI. 16§ (7) szerint köteles a felhasználó tájékoztatni a szerzőt.

Én egy vagyont fizettem ezekért a software-ekért, nincs is velük semmi gond, jogtiszták meg minden. De az összes adat stb ezeken a gépeken van, ami a konkurenciámnak sok tíz milliót is megér. Miért lennék én bizalommal egy magát nevetségesen software RENDÕRSÉGNEK nevezett BSA-val???
Kik ezek???

Mészáros