Többlethasználati díj


ObudaFan # 2011.03.10. 21:13

A korábbi időre a korábbi tulajdonostársad örökösétől követelheted az örökrésze értéke erejéig, de maximum visszamenőleg 5 évig.

vinnie # 2011.03.10. 17:41

Tisztelt Fórum! A következő szituácioval kapcsolatban lenne kérdésem. Tulajdonostársammal kb. 15 éve birtokolunk fele-fele arányban egy ingatlant ahová a bejutásomat sem ő, sem halála után a felesége nem hajlandó lehetővé tenni. Többlethasználati díjat szeretnék követelni a feleségétől. A kérdésem az lenne, hogy ezt csak a korábbi tulajdonostársam halálától kezdve követelhetem a feleségtől, vagy korábbról is, hiszen mindig is közösen használták az én tulajdonrészemet. Jogosult a feleség a többlethasználati díjfizetést visszautasítani arra hivatkozva, hogy korábban ő nem volt tulajdonos?

monalisa1 # 2011.01.11. 17:09

A többlethasználat díját onnantól kell megfizetni amikortól "a" használat jogtalanul igénybe lett véve.

Egyébként pénztartozás 5 évig követelhető, maga az igénybejelentés bizonyára ezen időszakon belül van.

vinnie # 2011.01.10. 19:08

Tisztelt Fórum, érdeklődnék, hogy a többlethasználati díjjal terhelhető időszak kezdete az első igénybenyújtás időpontja, vagy a jogtalan többlethasználat legkorábbi időpontja? (Ez utóbbi esik korábbra.)

bubuska11 # 2010.04.16. 05:31

Kedves MajorDomus! Köszönöm a javaslatodat, ezt fogom tenni. Beszéltem ügyvéddel, ugyanezt mondta. Más ügyvéd ismerősnek meséltem, helyeselt. :)

MonaLisa, nem tudom, te ki vagy, de már többször olvastam butaságokat tőled a fórumon. Nem értem, a jogászok miért nem tesznek helyre?

ObudaFan # 2010.03.22. 17:53

Arra az időre, ameddig nem kérted, hogy beköltözhess, biztosan nem kérheted. De szerintem egyébként sem, hiszen nem használják az ingatlant.

bubuska11 # 2010.03.22. 12:14

Köszi szépen! Most kaptam egy olyan választ, hogy ők ketten (a másik két tulajdonos) megbeszélte már jó régen egymásközt, hogy majd akkor adnak kulcsot nekem, ha a nevemen lesz a ház. Kérdeztem: akkor majd a hagyatékin? Válasz: neeeeeem, mert mielőtt oda beengednének engem, onnan még ki szeretnénk pakolni a 6 éve elhunyt nagymama, és a 20 éve elhunyt nagybácsi cuccait. De rezsit azért fizessek...
Elegem van, a héten személyesen megyek ügyvédhez, mit tehetek a saját érdekemben.

MajorDomus # 2010.03.20. 20:31

Bubuska !
A PTK szerint minden tulajdonos jogosult az ingatlant használni.
Ha a zsebedbe teszed a tulajdonjogodat igazoló iratot. Akár fek is törheted a zárat s beköltözhetsz ha nem lakik ott senki. Azt'

bubuska11 # 2010.03.20. 15:05

Köszi a választ. Te egyébként jogász vagy? (Egy másik topikban tartási szerződés megtámadásának ügyében nagyon furcsa választ adtál valakinek. Kíváncsiságból olvastam bele, mert én végigcsináltam már egy olyan pert. Asszem, abban az ügyben már tapasztalatból tudom, mi a dörgés.) Szóval jogász vagy?

monalisa1 # 2010.03.20. 08:48

Tulajdonostárs vagy tehát az épület állagmegóvása stb. a te érdekedet is szolgálja, ergo az arányos költséget meg kell fizetned - vita nélkül. (A következő téli időszak előtt a "hogyan" dolgát beszéljétek meg majd előre.)

Ha nem fizetsz a ház eladásakor az összegyült tartozást jogosak levonni a téged illető pénzből.

Az hogy nincs kulcsod a fentiektől független.

bubuska11 # 2010.03.20. 05:43

Köszönöm szépen a válaszokat. Az aggaszt, hogy "életvitelszerűen" senki sem lakja a házat, kulcsot mégsem kapok. Ekkor pedig kérhetek-e többlethasnálati díjat?
A másik: bár a házat senki sem lakja, folyamatosan fűtötték télen, hogy a víz- és fűtésrendszer el ne fagyjon. Ez nem kis pénz egy rosszul szigetelt, régi házban. Ki akarják velem fizettetni a rezsi "rám eső" részét!!! És állítólag vízteleníthettük volna a víz- és fűtésrendszert télire, akkor nem is lett volna, ami elfagyjon. Ezek meg fűtöttek az én számlámra??? Kulcsot meg nem adnak??? Hol vannak ilyenkor az én jogaim???? Papíron van valamim, fizessem a költségeket, de használni már nincs jogom? Többlethasználati díjra sincs jogom???

Kenderice # 2010.03.19. 17:26

Én csak azt tudom mondani erre, hogy pár éve édesanyámat képviseltem a bíróságon, aki szintén abban a helyzetben volt, mint te.
5 évre visszamenőleg kértünk többlethasználati díjat, amit meg is ítéltek.
A bírónő többször is megkérdezte a tulajdonostársat (aki életvitelszerűen, oda bejelenve lakott ott), hogy adott-e kulcsot édesanyámnak, avagy nem? Gondolom ez is szempont lehetett...

bubuska11 # 2010.03.19. 14:06

Visszamenőleg nem kérhetek, vagy egyáltalán nem kérhetek?????

ObudaFan # 2010.03.19. 13:29

Nem kérhetsz.

bubuska11 # 2010.03.18. 05:56

Kedves Hozzáértők!
Köszönöm szépen eddigi segítségeteket más topikokban, más témában.
Sajnos újabb probléma merült fel:
Öröklés útján harmadrészben tulajdonos lettem egy ingatlanban. A házban 25 éve nem jártam, kulcsom nincs hozzá. Az egyik tulajdonos hetente többször elmegy a házba (talán a postát nézni, meg hogy minden rendben van-e???). A másik tulajdonos oda van állandóra bejelentve, ott vannak a holmijai, de ő maga külföldön él és dolgozik, és csak nagyon ritkán jön haza (több hónap eltelik, mire hazalátogat).
E-mailben kértem mindkét tulajdonostól kulcsokat a házhoz azzal, hogy használni szeretném a részarányomnak megfelelően, és az ingatlan rendben tartásához is szeretnék hozzájárulni. A leveleimet olvasták, de vissza nem jeleztek.
Ezután tértivevényes levélben ismételten kértem mindkettőjüktől a kulcsokat, hogy használni szeretném a házat. Szerintem ha át is veszik a tértivevényes levelet, akkor sem fognak rá reagálni.
Kérdésem: kérhetek-e tőlük többlethasználati díjat, ha egyikük sem él a házban, viszont oda engem nem engednek be? A tértivevényes levél elküldésétől számítva mennyi időt várjak a válaszra, mielőtt ezt az igényemet jelzem feléjük? Kérhetem-e a többlethasználati díjat visszamenőlegesen a tulajdonszerzésem időpontjáig (öt éven belül van), ha csak most kérek majd tőlük először többlethasználati díjat?
Köszönettel: B.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.05. 12:12

Egy nyaraló esetében a hivatalos szemétszállítási díjat is március 1-től október 31-ig kell fizetni.

A másik kérdés, hogy téliesitenéd-e a nyaralót, ha ott lakhatnál, vagy ki tudnád-e adni albérletbe.

ObudaFan # 2010.03.05. 09:56

Ha akkor a használat értéke 0 Ft-ot ért, akkor nyilván nem.

vinnie # 2010.03.05. 06:35

A helyzet az, hogy az ingatlanszakértő csak a nyári hónapokra írt értékösszegeket (a többi hónapra azt írta, hogy nem lakható), viszont a tulajdonostárs a többi hónap alatt is korlátozta a tulajdonjogomat. Ezt az időszakot nem lehet vele megtéríteni ebben az esetben?

ObudaFan # 2010.03.04. 20:43

Kérhető egész évre, csak kérdés, hogy van-e tényleges értéke a téli hónapokban.

vinnie # 2010.03.04. 18:20

Tisztelt Fórum! Azzal kapcsolatban kérnék segítséget, hogy egy nyaralót fele arányban bírtoklok, a tulajdonostárs pedig 10 éve nem hajlandó oda beengedni. Hivatalos útra terelődött a dolog, többlethasználati díjat szeretnék tőle követelni, de ő csak a nyári hónapokra fizetne, mert a lakás nem fűthető és a víz télen nem használható. Mivel ő egész évben kizárt az ingatlanból, követelhetem-e a többlethasználati díjat egész évre, vagy csak arra az időszakra, amikor kényelmesen lakni is lehet ott? Volt kint ingatlan szakértő, ő csak a nyári hónapokra állapított meg használati díjat, tudomásom szerint viszont a többlethasználati díj végig követelhető arra az időszakra, amikor ő nem engedett bejutni. Ha ez igaz, tudna valaki törvényt, amire hivatkozni tudok? A saját szavaimmal úgy tűnik, hogy sajnos nem sokat érek. Köszönöm a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 17:35

:) Mondtam olyat, hogy meg akarom indokolni?

A tanya fele-fele arányban közös a nejeddel. Tulajdoni hányadát azzal osztja meg, akivel akarja. A közös tulajdon lényege, hogy minden társtulajdonos jogosult a dolgot használni, a többi tulajdonostárs jogainak sérelme nélkül. Ahogy Nandy mondta, beköltözhetsz.

Mivel tulajdonosa vagy a tanyának, elszámolási kötelezettséged van a hitel rendezésében, valamint bármilyen költség felmerül a tanya megművelésében, gondozásában, azért is helyt kell állnod anyagilag. A földet hasznosítani kell, amennyiben nem hasznosítják bírságot szabnak ki. Ezért kell helytállnod a hasznosítás költségeiben.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 17:35

:) Mondtam olyat, hogy meg akarom indokolni?

A tanya fele-fele arányban közös a nejeddel. Tulajdoni hányadát azzal osztja meg, akivel akarja. A közös tulajdon lényege, hogy minden társtulajdonos jogosult a dolgot használni, a többi tulajdonostárs jogainak sérelme nélkül. Ahogy Nandy mondta, beköltözhetsz.

Mivel tulajdonosa vagy a tanyának, elszámolási kötelezettséged van a hitel rendezésében, valamint bármilyen költség felmerül a tanya megművelésében, gondozásában, azért is helyt kell állnod anyagilag. A földet hasznosítani kell, amennyiben nem hasznosítják bírságot szabnak ki. Ezért kell helytállnod a hasznosítás költségeiben.

iwan # 2009.10.29. 16:07

Bocsánat, de válaszod mivel indoklod?

nandy # 2009.10.29. 11:16

Ha jól értem, szabad akaratodból mentél el a közös lakásból, nem lettél onnan kizárva...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 11:15

nem kérhetsz.