Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Többlethasználati díj

drbjozsef #   2020.05.27. 22:03

Banki okból?

Valamit félreértettél.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Hena1981 # e-mail 2020.05.27. 21:18

KBS, drbjozsef!

Köszönöm a válaszokat.

Visszaköltözni sosem akart. Ezt sem szóban, sem írásban nem jelezte az elmúlt évben.

Most csak annyit írt, hogy többlethasználati díjat kér.

Igen, azt tudom, hogy 6 hónapra visszamenőleg igényelhetek tőle gyerektartást. Minden hónapban megígéri, hogy fizet, aztán valahogy elmarad. Mindig az a válasz, hogy nincs pénze.

Válni banki okból nem tudunk. Még egy darabig.

De azt nem tudom, van-e lehetőség arra, hogy válóper nélkül a gyerektartást, láthatást bírósági úton rendezzük? Vagy ez mindenképp a válóper része?

drbjozsef #   2020.05.27. 09:08

Hena1981,

Akkor követelhet tőled használati díjat, ha igazolni tudja, hogy te jogellenesen megakadályozod őt az ingatlan használatában. Vagyis, ha írásban felszólított, hogy tedd lehetővé neki az ingatlan használatát, de te azt megtagadod tőle, akkor ONNANTÓL jogosan jár neki a használati díj.

Ha önként költözött el, akkor visszamenőlegesen nem jár neki használati díj. Ha még nem szólított fel írásban, vagy te arra azt válaszoltad, hogy jöjjön, használhatja az ingatlant, akkor megintcsak nincs alapja a díjkövetelésnek.

Viszont gyermektartás díját te sem követelheted akármeddig visszamenőleg :

Ptk.4:208.§ (3) Tartási követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre tartási követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.27. 07:43

A tulajdonost a birtoklás, a használat joga illeti meg. A használati díj tulajdonképpen az ezen jog megsértéséért járó kártérítés. Márpedig ahhoz jogellenes magatartás is kell. Önmagában az nem jogellenes, ha a tulajdonostárs használja az ingatlant, hiszen ez neki is joga.

www.kbs-ugyved.hu

Hena1981 # e-mail 2020.05.26. 21:48

Kedves KBS!

Mi lehet az alapja a használati díjigényhez?

Mióta elment, nem akart visszaköltözni. Én sem akkor, sem azóta nem mondtam neki, hogy nem lakhat itt. Önszántából költözött el.

Azóta új párkapcsolata lett. Azt mondja, új életet akar kezdeni. Értem én, hogy kell neki a pénz. De mindezt úgy, hogy én tartom el a gyerekeinket, és most még "albérleti díjat" is fizessek neki?? Holott többet keres, mint én...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.26. 13:38

Persze. Hát használod a tulajdonát.
A használati díjigényhez az még nem elég.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2020.05.26. 08:59

Jogos a követelése?
Persze. Hát használod a tulajdonát.
Mit tehetek
Neked is van ellenkövetelésed, jelentsd be neki. Onnantól már csak akarat és elszámolás kérdése az egész.

Hena1981 # e-mail 2020.05.25. 23:17

Tisztelt Szakértők!

A férjem kb. 1 évvel ezelőtt elköltözött a közös otthonunkból. Én akartam elmenni a gyerekekkel, de azt mondta, inkább ő költözik haza a szüleihez, mi pedig maradjunk a közös lakásban.

Még nem váltunk el, de már folyamatban van. A gyerekek velem laknak azóta is.

A gyerekek ellátásához nem járul hozzá anyagilag.

Most többlethasználati díjat követel rajtam erre a házra vonatkozóan, amiben a közös 4 gyermekünket nevelem.

Jogos a követelése? Mit tehetek, ha a válás/gyerekelhelyezés rendezéséig nem fizet a gyerekek után semmit? Visszamenőleg kérhetem a tartás megállapítását?

Köszönettel: Hena

Lyonee #   2020.03.22. 17:44

Nana!
A haszonélvezőnek a lakás felére van csak haszonélvezeti joga, ez nem keverendő a szívességi lakáshasználattal, ami esetleg a lakás másik felén van. A haszonélvező a tulajdonos engedélye nélkül ki sem adhatta volna az egész lakást bérbe!
Kresse
Írásban közöld a szívességi lakáshasználat megszüntetését 15 napon belül. Ezt nem lehet visszautasítani, akár van albérlő, akár nincs. Így még ő sem használhatja ingyen ezután a te részedet. Viszont te ki is adhatod albérletbe, vagy akár be is költözhetsz, vagy másnak adhatsz a te feledre szívességi használatot. Ezeket a lehetőségeket jó, ha elmondod neki.

drbjozsef #   2020.03.20. 11:26

Kresse,

1.Követelhetem-e, hogy a lakásomhoz kulcsot adjon?
Nem. Az ő joga használni a lakást, az engedélye nélkül nincs ott semmi keresnivalód. A Ptk.5:152.§ alapján a tulajdonodat ellenőrizni jogod van. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évente néhány alkalommal, a birtokost (! =/= haszonélvező) nem zavarva, az engedélyével és jelenlétében, be kellene engedjen.

2.Követelheti-e, hogy a felújítást kifizessem?
Ptk. 5:149.§ és 5:150.§.
A fenntartás, felújítás, karbantartás a haszonélvező kötelessége. A tulajdonosnak kell fizetnie a rendkívüli károkat. Például ha leég az egész ház. Vagy egy fa dől rá a tetőre. Olyanokat, amik nem a használathoz kapcsolódnak.
(Érdemes biztosítást kötnöd, ha nem lenne)

3.Követelhetem-e ebben az esetben, hogy többlethasználati díjat, vagy vmit fizessen (esetleg visszamenőleg is), hiszen csak a fél lakásra van haszonélvezete?
Igen. Többlethasználati díjat követelhetsz, de nem visszamenőleg. Azt eddig is megtehetted volna, eddig ráutaló magatartással gyakorlatilag szívességi használatot biztosítottál neki. Díj onnantól jár, hogy erre egyértelműen és igazolhatóan (írásban, térti-ajánlott) felszólítottad.

Olvasd el alaposan a Ptk. XXX. fejezetét.
(5:146.§ - 5:155.§)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Megjegyzem, a haszonélvezőnek joga van kiadni a lakást. Ő használhatja, de ő hasznosíthatja is, ha úgy tetszik neki, bérbeadással. Kivétel az ingyenes lakhatás biztosítása, ha szívességként engedne oda bárkit is, azzal szemben "előhasználati" jogod van. Addig, amíg nem akarja újra használni (vagy hasznosítani) a haszonélvező.

Értem én, hogy nehéz, de mindig a megegyezés a legjobb megoldás. Pereskedhettek évekig, ő nem fizet, de lelakja a lakást, aztán neked marad egy rom amikor meghal, csilliós tartozásokkal.
Értesd meg vele, hogy az senkinek sem lesz jó. Inkább ne fizessen a használatért, de a karbantartásokat végezze el, ne halmozzon fel tartozást, és ne lakja le az ingatlant.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kresse # e-mail 2020.03.19. 23:05

Tisztelt szakértők,
örököltem egy lakást a szüleimtől, ahol korábban én is laktam. 1/1 arányú tulajdonos vagyok, de a lakás felére van apám második feleségének haszonélvezeti joga. Kb. 10 éve használja a teljes lakást, én nem háborgattam. A házban lakóktól viszont azt hallottam, hogy nem is ő lakik ott, ki van adva másnak. Rákérdeztem, de a telefonban ezt letagadta. Próbáltam személyesen ellenőrizni, de a zár le volt cserélve, a lakásba nem jutottam be. Kértem kulcsot, de megtagadta. Az önkormányzathoz fordultam birtokvédelmi kérelemmel, de illetékesség hiányában elutasították. Ezután a haszonélvező elkezdett több milliós felújítási számlákkal fenyegetni, ha nem hagyom békén. Én felújításhoz nem adtam beleegyezésemet, nem is kérdeztek.
Kérdéseim:
1.Követelhetem-e, hogy a lakásomhoz kulcsot adjon?
2.Követelheti-e, hogy a felújítást kifizessem?
3.Követelhetem-e ebben az esetben, hogy többlethasználati díjat, vagy vmit fizessen (esetleg visszamenőleg is), hiszen csak a fél lakásra van haszonélvezete?
Válaszaikat előre is nagyon köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2013.04.29. 12:41

Nem mondom, hogy túl világos a kérdés, de ha önként költözött ki, nem jár többlethasználati díj neki.
HA mégis fizetsz, kell adóznia.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Anna301 # e-mail 2013.04.27. 20:14

Lenne pár kérdésem mert tanácstalan vagyok.adott egyhüzel terelt ingatlan.tulajdonjog 50-50%.az egyik fel elköltözött jelezve h nem akar visszaköltözni,de a hitelből 65-25,e ft arányban fizetek mondván albérletet fizetek nekiSzEretnék érdeklődni mihez van joga?mennyit kellene fizetnem naki ha ő keveset fizet hitelből kell meg többet fizetnem? Ha s jelenlegi párom hozzam költözik meg többet kéne ffiz fizetni?köszönöm.ja mégegy kérdés ha én barmiert fizetek neki akkor neki ezért kell adóznia?

ObudaFan # e-mail 2013.04.25. 14:37

Hogy mi lesz elég bizonyíték, azt azért a távolból megmondani biztosan nem lehet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.04.25. 07:43

Hát nem 100% ?
Hát, nekem nem úgy tűnik.

www.kbs-ugyved.hu

zozo7703 # e-mail 2013.04.24. 19:07

Hát nem 100% ? :-) , szívesen veszem a tanácsot, tapasztalatot.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.04.24. 19:05

Öööö... Semmit nem mondott a per esélyeiről.

www.kbs-ugyved.hu

zozo7703 # e-mail 2013.04.24. 18:41

Köszönöm segítséged. Egy picit meg nyugodtam.

ObudaFan # e-mail 2013.04.24. 16:29

Az éves többlethasználati díj az illetékalap.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

zozo7703 # e-mail 2013.04.24. 13:24

Tiszteletem!

Egy házba értéke kb:15 mill. van 1/2 haszonélvezeti jogom, amelyben családommal laktam. A tulajdonos részéről (ő folyamatosan ott lakott, és most is), engem is gyermekem is többszöri halálos fenyegetés, és bántalmazás ért. Súlyos testi sértés miatt bíróságon van az ügy, amit a tulajdonos elismert, így nemsokára vége lesz a pernek. Fiammal aki 5 éves el kellett költözni, mert nagyon megviselték a történtek, és félt is. Nem szeretném annyiban hagyni a dolgot, ráadásul minden számlát 4 évig csak én fizettem, a tulajdonos helyett is. Ha a tulajdonost most elítélik, súlyos testi sértés kísérlete miatt, gondolom az elég bizonyíték, hogy nem jó szántamból hagytam ott az ingatlant, és kérhetek többlethasználati díjat, mert az ingatlan nem megosztható (főleg a konyha és a fürdőszoba miatt). Ezt jól gondolom?Mennyi lehet az illeték alapja kb: mennyibe kerülhet egy ilyen per elindítása? Az éves többlethasználati díj lesz az illeték alapja, vagy a haszonélvezet értéke (nagyon nem mindegy)

Bármilyen tanácsot szívesen veszek.

Előre is köszönöm.

Aaa1 # e-mail 2012.11.16. 16:31

Üdvözletem! Negyed részben örököltem egy ingatlan. A másik két tulajdonos a megkérdezésem, beleegyezésem nélkül kiadták bérbe két éve. Jár-e nekem a többlethasználati díj? Ha igen, akkor a bérbeadástól kezdve?

Balatonboglár # e-mail 2012.10.23. 12:03

A fórum "átka".
A "szakzsargonnal" meg nem vagyok tisztában. Ezért külön elnézést.
Való igaz, hogy ezt az egyáltalán nem aprócska kis tényt nem írtam meg.....?
Az egyesség megvan. A válási papírban. Kizárólagos használó az alperes, de a felperes sem akkor, sem most nem akart visszaköltözni, akadálya sem volt. Még a zárak is ugyanazok. Írásban fel is hívtuk rá a figyelmét, hogy ha akar, visszajöhet. A válasza az volt, hogy nem akar visszajönni.
Levéllel bizonyítható mindez.
Na akkor erről ennyit. Remélem vége.
Tisztelettel!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.10.23. 10:42

Bizonyíthatóan nem volt jogellenes elzárás sem és bizonyíthatóan nem is akart visszajönni....
Na látod. Tehát nem azért nem jár díj, mert méricskélték a használt terület arányát, hanem mert a tulajdonostársat nem rekesztették ki a használatból. (Megjegyzem, ez ellentétes az eredetileg közölt tényállásoddal, mely szerint egyezséget kötöttek a kizárólagos használatról.)

Védeni büntetőeljárásban kell, ez polgári jogvita volt. Az érvelésemet alább olvashatod, és hadd mutassak rá, hogy azzal a kollégák sem szálltak vitába. Az, hogy esetleg téves tényállást közöltél, nem az én hibám.

www.kbs-ugyved.hu

Fopiku # e-mail 2012.10.23. 09:23

Sziasztok,

Az esetem összefoglalva: 1996-ban elhunyt a férjem, kislányom örökölt utána több ingatlant. Az egyik ingatlan osztatlan közös tulajdonban van a volt sógornőmmel. Ez az ingatlan egy hétvégi telek, amin egy alacsony komfortfokozatú, ideiglenes fennmaradási engedéllyel rendelkező 60nm-es felépítmény áll. A férjem halálát megelőzően, majd azt követően is, az ingatlant kizárólag a sógornőm és családja használta. Mivel ők az egész ingatlan tulajdonjogát meg akarták szerezni, ezért a hagyatéki tárgyalás előtt egy megállapodást kötöttünk, melyben rögzítettük, hogy nem kérem a hagyatéki tárgyaláson erre az ingatlanra az özvegyi haszonélvezeti jogot, és amikor az ingatlant a gyerek "hivatalosan" is megörökli, akkor az ő tulajdoni hányadát elcseréljük a sógornőmék által felajánlott ingatlannal. A hagyatéki tárgyalás lezajlott, megörökölte a gyerek az ingatlant, de a megállapodásban foglalt csere nem jött létre, mivel vita alakult ki köztünk az ingatlanok értéke miatt. Erre tekintettel a megállapodást felbontottuk. A volt sógornőmék különböző jogcímeken 1997-2002 között tulajdonjogi igénypereket indítottak a kislányom tulajdoni részének megszerzése érdekében, sikertelenül. Ezekben a perekben, mivel a földhivatal a lemondás ellenére bejegyezte a haszonélvezeti jogom, másodrendű alperesként szerepeltem. Mi az akkori jogi képviselőmmel nem néztünk utána a bejegyzésnek, azt gondoltuk, a megállapodás felbontása miatt került a haszonélvezeti jogom feltüntetésre. Mint már írtam, a tulajdonjogi pereket elvesztette a sógornőm és az ingatlant továbbra is kizárólagosan használta. Mivel nem szakítottam meg a kapcsolatot velük, amikor a gyereket rájuk bíztam és egyébként is mentek volna a telekre, akkor vitték magukkal a kislányom is, így gyakorlatilag a gyerek a saját ingatlan tulajdonában vendégként járt. Utóbb szereztem tudomást arról, hogy az elvesztett perek után töröltették a haszonélvezeti jogom a földhivatalban, de erről engem sem ők, sem a földhivatal nem értesített. A viszony különböző okok miatt végleg megromlott és kértem a közös tulajdon megszüntetését és többlethasználati díjat. A kérdésem az lenne, hogy a tulajdonközösség kezdetétől kérhetem-e visszamenőleg a többlethasználati díjat, mint dologi igényt. Amikor engedtem a használatot, akkor a feltételezett özvegyi haszonélvezeti jogom terhére engedtem és nem mint a kislányom gyámja. Úgy tudom, hogy a kiskorú a tulajdonjogából fakadó jogokról ellenérték nélkül nem mondhat le.
Köszönöm a válaszokat, véleményeket.

Balatonboglár # e-mail 2012.10.22. 21:53

Amit használunk - többletet - az után fizetünk, amit nem használunk, nem fizetünk. Ha nincs "többlethasználat", miért is kellene fizetni? :) Nem gondolnám, hogy ebben az esetben egyáltalán elvállalta volna az ügyet, nem mert nem jó ügyvéd Ön.
BH-val indokolt és azzal, hogy nyilvánvaló, hogy nem áll fenn többlethasználat. Lakáshasználati díjról meg pláne nincs mit beszélni. Bizonyíthatóan nem volt jogellenes elzárás sem és bizonyíthatóan nem is akart visszajönni....
Ha Ön védte volna, mit hozott volna fel?
Csak tanulságképpen - másoknak. :)