Többlethasználati díj


Majordomus # 2023.10.21. 20:17

Ilyenkor jön be a blöff.

Irj nekik egy levelet,hogy a 100 milliós ingatlanban a te 50 milliódat is ingyen használják.

Neked az 50 millióra szükséged van vagy a rendszeres bevételre.

Tehát vagy fizetnek vagy megindítod a közös tulajdon megszüntetése iránti pert.

Ami azt jelenti hogy vagy kifizetik a részedet, vagy árverezés lesz és valamennyen költöznek.
Te pedig kiveszed a pénzedet az ingatlanból.

Azért írtam hogy blöff,mert a haszonélvezeti jog csak akkor törlődik az árverezés során ha a haszonélvező is közrehatott az árverezés indokában.

Egy ilyen levél azért mozgásba hozza az eseményeket.
Főleg a szülők pénztárcáját.

Szomorú örökös # 2023.10.21. 13:35

Aba2020

Tehát ha jól értem, az a bajod, hogy akiket többlethasználati díj fizetésre kötelezett a bíróság, azoktól ilyet nem tudsz behajtani végrehajtás útján, mert nem fizetőképesek. Nem vagyok benne biztos, de ha most így döntött a bíróság, akkor talán fellebbezés esetén is így fog, te pedig plusz költségekbe vered magadat még az eddigieken felül.

Ez esetben én inkább a közös tulajdon megszüntetése pert kezdeményezném a bíróságon, ami megint nem ingyé van, de legalább pontot tesz a történet végére. Vagy esetleg belengetni nekik egy ügyvédi felszólító levélben, hogy amennyiben nem hajlandók a bíróság által megítélt többlethasználati díjat fizetni havonta, akkor ilyen pert fogsz indítani, amely legjobb esetben azzal végződhet, hogy a másik két tulajdonos valahonnan pénzt kerít - akár a szülőktől is - és megveszi a gyerekek számára a te részedet. De akár az is lehet a vége, hogy árverésre kerül, viszont akkor legalább a tulajdonod végre pénz formájában lesz a kezedben és nem kell idegeskedned a másik tulajdonosok miatt, hogy gyakorlatilag nem tudsz élni a tulajdonosi jogoddal. A döntés a tiéd.

Aba2020 # 2023.10.21. 12:33

Szomorú örökös , nem azt szeretném ha azok közül akik használják a tulajdonomat fizetne valaki, mert mindegyik használja.

Aba2020 # 2023.10.21. 12:29

Kedves Kovács._Béla_Sándor,
Próbálom pontosabban leirni. Az ingatlant teljes terjedelmében használják az 1/4-1/4 tulajdonrésszel rendelkező 2 tulajdonos, valamint a 2 haszonélvező akiknek csak ezen az 1/2 tulajdonon van haszonélvezeti joga, a mi részünkön nincs. A bíróság megállapított többlethasználati díjat, de csak a két tulajdonost kötelezte egyetemlegesen annak megfizetésre. A haszonélvezőket nem, vagyis nekik igy nem kell fizetniük , pedig ők is használják a teljes ingatlant. Mi azt kértük, hogy mindegyikőjüket kötelezzék arra, hogy fizessenek. Nem a többszörös díjat, hanem a megítéltet, de valaki közülük fizessen. A két tulajdonosnak nincs jövedelme., ezt a bíróság le is írta. Az indoklasban az van, hogy a bíróság jogi álláspontja az, hogy csak a tulajdonosokkal szemben illet meg bennünket a többlethasználati díj, a haszonélvezővel szemben ezen a jogcímen igényt nem érvényesíthetünk. Köszönöm előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.21. 06:42

Az egyetemleges kötelezés nem kétszeres (vagy többszörös) igényérvényesítés. Több adós mindig jobb mint egy.

Aba2020, ezt ennyiből nem lehet megmondani. Lehet az az ítélet jó is és téves is.

Szomorú örökös # 2023.10.21. 04:53

Aba2020

Most a bíróság csak a tulajdonosokat kötelezte a megfizetésre, a haszonélvezőket nem. Jogos ez így, hogy a haszonélvezőnek nem kell fizetnie többlethasználati díjat ha használja a mi tulajdonunkat? Fontos hogy az ítélet mindannyiukat egyetemkegesen kötelezze a többlethasználatidíj megfizetésére. Érdemes fellebbeznünk?

Úgy érted, hogy a tulajdonosoktól is többlethasználati díjat akarsz szedni, meg a haszonélvezőktől is, főleg úgy, hogy csak egyikük használja az ingatlant? Azaz duplán akarod megkapni azt, ami csak egyszer járna? Nem vagy te egy kicsit telhetetlen? Az a többlethasználati díj egyszer jár az ingatlan után. Szerintem konkrét összege kell legyen havonta, mint a bérleti díjnak. Feltételezem, hogy bár a szülők haszonélvezők, a gyerekek laknak az ingatlanba, ezért döntött így a bíróság, hogy ők fizessék. Miért is kellene a haszonélvezőknek is kifizetni még egyszer, amikor ők csakis haszonélvezők? Bár az enyém egy laikus vélemény, de kicsit furcsán hangzik kicsit az igényed.

Aba2020 # 2023.10.20. 22:00

Tisztelt Szakértők,
Férjemmel 1/2tulajdonunk van egy osztatlan közös ingatlanban. A másik 1/2 rész tulajdonosai és azok szülei akiknek csak a gyerekeik 1/2részén van haszonélvezeti joguk az egész ingatlant lakják. Többlethasználati díjat kértünk a bíróságon, kértük hogy egyetemlegesen kötelezzék őket annak megfizetésére. Most a bíróság csak a tulajdonosokat kötelezte a megfizetésre, a haszonélvezőket nem. Jogos ez így, hogy a haszonélvezőnek nem kell fizetnie többlethasználati díjat ha használja a mi tulajdonunkat? Fontos hogy az ítélet mindannyiukat egyetemkegesen kötelezze a többlethasználatidíj megfizetésére. Érdemes fellebbeznünk? Köszönöm

drbjozsef # 2020.05.27. 20:03

Banki okból?

Valamit félreértettél.

Hena1981 # 2020.05.27. 19:18

KBS, drbjozsef!

Köszönöm a válaszokat.

Visszaköltözni sosem akart. Ezt sem szóban, sem írásban nem jelezte az elmúlt évben.

Most csak annyit írt, hogy többlethasználati díjat kér.

Igen, azt tudom, hogy 6 hónapra visszamenőleg igényelhetek tőle gyerektartást. Minden hónapban megígéri, hogy fizet, aztán valahogy elmarad. Mindig az a válasz, hogy nincs pénze.

Válni banki okból nem tudunk. Még egy darabig.

De azt nem tudom, van-e lehetőség arra, hogy válóper nélkül a gyerektartást, láthatást bírósági úton rendezzük? Vagy ez mindenképp a válóper része?

drbjozsef # 2020.05.27. 07:08

Hena1981,

Akkor követelhet tőled használati díjat, ha igazolni tudja, hogy te jogellenesen megakadályozod őt az ingatlan használatában. Vagyis, ha írásban felszólított, hogy tedd lehetővé neki az ingatlan használatát, de te azt megtagadod tőle, akkor ONNANTÓL jogosan jár neki a használati díj.

Ha önként költözött el, akkor visszamenőlegesen nem jár neki használati díj. Ha még nem szólított fel írásban, vagy te arra azt válaszoltad, hogy jöjjön, használhatja az ingatlant, akkor megintcsak nincs alapja a díjkövetelésnek.

Viszont gyermektartás díját te sem követelheted akármeddig visszamenőleg :

Ptk.4:208.§ (3) Tartási követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre tartási követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.27. 05:43

A tulajdonost a birtoklás, a használat joga illeti meg. A használati díj tulajdonképpen az ezen jog megsértéséért járó kártérítés. Márpedig ahhoz jogellenes magatartás is kell. Önmagában az nem jogellenes, ha a tulajdonostárs használja az ingatlant, hiszen ez neki is joga.

Hena1981 # 2020.05.26. 19:48

Kedves KBS!

Mi lehet az alapja a használati díjigényhez?

Mióta elment, nem akart visszaköltözni. Én sem akkor, sem azóta nem mondtam neki, hogy nem lakhat itt. Önszántából költözött el.

Azóta új párkapcsolata lett. Azt mondja, új életet akar kezdeni. Értem én, hogy kell neki a pénz. De mindezt úgy, hogy én tartom el a gyerekeinket, és most még "albérleti díjat" is fizessek neki?? Holott többet keres, mint én...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.26. 11:38

Persze. Hát használod a tulajdonát.
A használati díjigényhez az még nem elég.

gerbera317 # 2020.05.26. 06:59

Jogos a követelése?
Persze. Hát használod a tulajdonát.
Mit tehetek
Neked is van ellenkövetelésed, jelentsd be neki. Onnantól már csak akarat és elszámolás kérdése az egész.

Hena1981 # 2020.05.25. 21:17

Tisztelt Szakértők!

A férjem kb. 1 évvel ezelőtt elköltözött a közös otthonunkból. Én akartam elmenni a gyerekekkel, de azt mondta, inkább ő költözik haza a szüleihez, mi pedig maradjunk a közös lakásban.

Még nem váltunk el, de már folyamatban van. A gyerekek velem laknak azóta is.

A gyerekek ellátásához nem járul hozzá anyagilag.

Most többlethasználati díjat követel rajtam erre a házra vonatkozóan, amiben a közös 4 gyermekünket nevelem.

Jogos a követelése? Mit tehetek, ha a válás/gyerekelhelyezés rendezéséig nem fizet a gyerekek után semmit? Visszamenőleg kérhetem a tartás megállapítását?

Köszönettel: Hena

Lyonee # 2020.03.22. 16:44

Nana!
A haszonélvezőnek a lakás felére van csak haszonélvezeti joga, ez nem keverendő a szívességi lakáshasználattal, ami esetleg a lakás másik felén van. A haszonélvező a tulajdonos engedélye nélkül ki sem adhatta volna az egész lakást bérbe!
Kresse
Írásban közöld a szívességi lakáshasználat megszüntetését 15 napon belül. Ezt nem lehet visszautasítani, akár van albérlő, akár nincs. Így még ő sem használhatja ingyen ezután a te részedet. Viszont te ki is adhatod albérletbe, vagy akár be is költözhetsz, vagy másnak adhatsz a te feledre szívességi használatot. Ezeket a lehetőségeket jó, ha elmondod neki.

drbjozsef # 2020.03.20. 10:26

Kresse,

1.Követelhetem-e, hogy a lakásomhoz kulcsot adjon?
Nem. Az ő joga használni a lakást, az engedélye nélkül nincs ott semmi keresnivalód. A Ptk.5:152.§ alapján a tulajdonodat ellenőrizni jogod van. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évente néhány alkalommal, a birtokost (! =/= haszonélvező) nem zavarva, az engedélyével és jelenlétében, be kellene engedjen.

2.Követelheti-e, hogy a felújítást kifizessem?
Ptk. 5:149.§ és 5:150.§.
A fenntartás, felújítás, karbantartás a haszonélvező kötelessége. A tulajdonosnak kell fizetnie a rendkívüli károkat. Például ha leég az egész ház. Vagy egy fa dől rá a tetőre. Olyanokat, amik nem a használathoz kapcsolódnak.
(Érdemes biztosítást kötnöd, ha nem lenne)

3.Követelhetem-e ebben az esetben, hogy többlethasználati díjat, vagy vmit fizessen (esetleg visszamenőleg is), hiszen csak a fél lakásra van haszonélvezete?
Igen. Többlethasználati díjat követelhetsz, de nem visszamenőleg. Azt eddig is megtehetted volna, eddig ráutaló magatartással gyakorlatilag szívességi használatot biztosítottál neki. Díj onnantól jár, hogy erre egyértelműen és igazolhatóan (írásban, térti-ajánlott) felszólítottad.

Olvasd el alaposan a Ptk. XXX. fejezetét.
(5:146.§ - 5:155.§)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Megjegyzem, a haszonélvezőnek joga van kiadni a lakást. Ő használhatja, de ő hasznosíthatja is, ha úgy tetszik neki, bérbeadással. Kivétel az ingyenes lakhatás biztosítása, ha szívességként engedne oda bárkit is, azzal szemben "előhasználati" jogod van. Addig, amíg nem akarja újra használni (vagy hasznosítani) a haszonélvező.

Értem én, hogy nehéz, de mindig a megegyezés a legjobb megoldás. Pereskedhettek évekig, ő nem fizet, de lelakja a lakást, aztán neked marad egy rom amikor meghal, csilliós tartozásokkal.
Értesd meg vele, hogy az senkinek sem lesz jó. Inkább ne fizessen a használatért, de a karbantartásokat végezze el, ne halmozzon fel tartozást, és ne lakja le az ingatlant.

Kresse # 2020.03.19. 22:05

Tisztelt szakértők,
örököltem egy lakást a szüleimtől, ahol korábban én is laktam. 1/1 arányú tulajdonos vagyok, de a lakás felére van apám második feleségének haszonélvezeti joga. Kb. 10 éve használja a teljes lakást, én nem háborgattam. A házban lakóktól viszont azt hallottam, hogy nem is ő lakik ott, ki van adva másnak. Rákérdeztem, de a telefonban ezt letagadta. Próbáltam személyesen ellenőrizni, de a zár le volt cserélve, a lakásba nem jutottam be. Kértem kulcsot, de megtagadta. Az önkormányzathoz fordultam birtokvédelmi kérelemmel, de illetékesség hiányában elutasították. Ezután a haszonélvező elkezdett több milliós felújítási számlákkal fenyegetni, ha nem hagyom békén. Én felújításhoz nem adtam beleegyezésemet, nem is kérdeztek.
Kérdéseim:
1.Követelhetem-e, hogy a lakásomhoz kulcsot adjon?
2.Követelheti-e, hogy a felújítást kifizessem?
3.Követelhetem-e ebben az esetben, hogy többlethasználati díjat, vagy vmit fizessen (esetleg visszamenőleg is), hiszen csak a fél lakásra van haszonélvezete?
Válaszaikat előre is nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2013.04.29. 10:41

Nem mondom, hogy túl világos a kérdés, de ha önként költözött ki, nem jár többlethasználati díj neki.
HA mégis fizetsz, kell adóznia.

Anna301 # 2013.04.27. 18:14

Lenne pár kérdésem mert tanácstalan vagyok.adott egyhüzel terelt ingatlan.tulajdonjog 50-50%.az egyik fel elköltözött jelezve h nem akar visszaköltözni,de a hitelből 65-25,e ft arányban fizetek mondván albérletet fizetek nekiSzEretnék érdeklődni mihez van joga?mennyit kellene fizetnem naki ha ő keveset fizet hitelből kell meg többet fizetnem? Ha s jelenlegi párom hozzam költözik meg többet kéne ffiz fizetni?köszönöm.ja mégegy kérdés ha én barmiert fizetek neki akkor neki ezért kell adóznia?

ObudaFan # 2013.04.25. 12:37

Hogy mi lesz elég bizonyíték, azt azért a távolból megmondani biztosan nem lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.25. 05:43

Hát nem 100% ?
Hát, nekem nem úgy tűnik.

zozo7703 # 2013.04.24. 17:07

Hát nem 100% ? :-) , szívesen veszem a tanácsot, tapasztalatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.24. 17:05

Öööö... Semmit nem mondott a per esélyeiről.

zozo7703 # 2013.04.24. 16:41

Köszönöm segítséged. Egy picit meg nyugodtam.