új lakás előszerződése + fizetés


Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.21. 17:45

Aha. És a vevő "az előszerződés" alapján szépen, ütemesen fizeti a vételárat...

arnerius # 2007.03.21. 18:26

Kedves KBS!
Azt hiszem már leírtam, hogy az előszerződés alapján semmit nem kell fizetni. Az abban meghatározott fix részletfizetési határidők (egyébként ez is alátámasztja azt a tényt, hogy előszerződésről van szó) akkor állnak fenn (bírnak hatállyal), ha a végleges adásvételi meg van kötve.
Maga az előszerződés is úgy rendelkezik: elősz. megkötése 2006.szep., a végleges szerződés megkötése előirányzott 2006.okt.30., első vagy következő részletfizetési határidő 2007.feb.15, ami csak az adásvétel megtörténte utáni időpontot jelentheti, azaz a r.fizetés csak akkor esedékes ebben az időpontban, ha az adásvételi szerződés létrejött. Ebből teljesen világos, hogy a felek jogügyletük lebonyolítására az előszerződés+végleges szerződés jogi konstrukciót választották. Az, hogy az eladó próbál az előszerződés alapján a részletet bekövetelni, (ezzel megmásítva szerződésbeli nyilatkozatát) egyenlő a próba-szerencse elvvel.
Én értem, mire gondolsz. Viszont a felek szerződésbeli nyilatkozatai nem erre irányulnak. (egyébként nyilatkozati elv szerinti értelmezés-Te utánad, amiből a feltehető akaratukra lehet következtetni.)
Ha nincs végleges szerződés, nincs részletfizetési határidő! A részletfizetést a végleges szerződés alapján kell teljesíteni. Ha a kitűzött részletfizetési határidők után jön létre a végleges szerződés, nyilvánvalóan azok módosulnak. (ha szükséges ezt is a bíróság állapítja meg.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.21. 21:38

Nos, nem ismerjük a szerződés pontos szövegét csak azt, hogy az egyik fél szerint mi volt benne. Meg azt, hogy a másik fél szerint nem egészen ugyanaz. Az ilyen vitákban rendszerint a bíróság szokott dönteni.