Polgári jogi igény - ingatlan


KilgoreTrout # 2022.06.29. 08:52

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődnék, hogy az alábbi helyzetben milyen jogok illetnek meg.
Adott egy telekhatárra szabályosan épült lakóingatlan, míg a szomszédos telken egy engedély nélkül, szabálytalanul, de több, mint 10 éve épült fészer, tároló. Utóbbi felépítmény kisméretű téglából, tégla alapra vagy alap nélkül épült és hátsó falát a szomszédos lakóépület adja.
A lakóépület utólagos víz és hőszigetelése szükséges, a falak vizesednek, bár statikai problémát mindeddig nem tártak fel. A szomszédos fészer, tároló bontása nélkül ezek a munkák nem valósíthatók meg és a vizesedési problémát nem lehet az eddig felmerült módokon megoldani (a faltól esővizet elvezetni, vízszintes vízszigetelés beépíteni, homlokzati hőszigetelést felhelyezni).
Azzal tisztában vagyok, hogy közigazgatási úton nem lehet fellépni az ügyben, de vajon polgári jogi alapon kérhető az fészer, tároló bontása/átalakítása? Felmerül-e folyamatos károkozás, szükségtelen zavarás vagy szomszédjogi sérelem, amire alapozhat a lakóingatlan tulajdonosa.

Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

Tadegi # 2022.06.30. 05:45

Hogy építette oda a szomszéd a fészert a házad mellé? Egyszer csak ott termett és te nem is vetted észre? Aztán tíz évig szóvá sem tetted? Vagy eleve engedélyt adtál rá, hogy odaépítse?
Mennyire tartós a fészer? Csak "össze van hányva", vagy rendesen le van alapozva?

Nyilván ha állagmegóvási munkák elvégzését akadályozza a fészer, akkor vannak lehetőségek rá, hogy a szomszéddal szétszedesd (bontásról itt azt hiszem ne beszélhetünk, ha tényleg nincs alapja), illetőleg ha nem szedi szét, akkor lehet tovább menni. Azt a szomszéd nem teheti meg, hogy megakadályozza a te saját ingatlanodon az állagmegóvási, javítási munkák elvégzését, ha a fészer tényleg szabálytalanul épült.
De észszerű kompromisszum lehet esetleg, hogy szétbontjátok és a felújítás után közösen újjáépítitek.