Téves számla érték es szám - végrehajtás

eulimen # 2025.05.14. 15:59

Akkot végülis a végrehajtás ellen már nem tudnak ellent mondani jól értem?
A végrehajtási eljárásban a Vht. szerinti jogorvoslattal (kifogás) tudnak élni, de még egyszer: a valósnál 160e Ft-tal magasabb követelésre indult a végrehajtás, ők ezt nem tudják leszállítani semmilyen jogorvoslattal.
Azt csak a végrehajtást kérő teheti meg.

részükre a különbözet összege a 160.000 ft visszautalásra kerülr?
Igen. Hogy ki utal vissza, attól függ milyen gyorsak vagytok a végrehajtónak való bejelentéssel. Lehet, hogy a végén nektek kell rendezni.

akos.k # 2025.05.14. 15:31

Sajnos a 2024. 04. hónapra szóló számla lett beadva a 05. havi helyett, az összeg 160.000 ftal több, mint ami a valós követelés , azonban ők nem mondtak ellen a meghagyás során, most a végrehajtáskor lepődtek meg, hogy egyáltalán van letiltás.

Akkor mivel a végrehajtó az összeget tőlük levonta az opció lehet, hogy részükre a különbözet összege a 160.000 ft visszautalásra kerülr?

Akkot végülis a végrehajtás ellen már nem tudnak ellent mondani jól értem?

A követelés tehát fenn áll 1 éve, csak adminisztrációs hiba volt.

eulimen # 2025.05.14. 13:31

@KBS
köszönöm, valóban, az x > y esetre ott a 6/202.2 JEH.
https://kuria-birosag.hu/…7202215-szam

a másik esetre nem találtam, de annyira nem is kerestem.
akos.k majd megmondja, melyik játszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.14. 13:12

Ítélt dolog az.

eulimen # 2025.05.14. 12:20

A jó központozás sokat segítene a tényállás megértésén...
Ha jól értem, a kérelmező/végrehajtást kérő nevében írsz.
Tehát x Ft-ot követel a kérelmező, de a FMH y Ft-ról szólt. Jól értem? Ha esetleg a FMH kérelmen még a követelés alapjául szolgáló irat is meg lett adva, ott is az y Ft-ról szóló számla szerepelt?

FMH tv. 21.§ (3) "A kérelemben szereplő adatok helyességéért a kérelmező felel.

van lehetőség javításra?
Szűken vett értelemben nincs. Az FMH ellentmondás hiányában jogerőre emelkedett, így az FMH része befejeződött, a végrehajtó pedig teszi a dolgát: az ügy átlépett végrehajtási szakaszba, a Vht. hatálya alá. A követelés valós összege és a végrehajtás alá került követelés tehát (jogilag legalábbis) szétvált egymástól.
Két, alternatív eset lehetsége:

1. x > y
A végrehajtás zajlik, a végrehajtásban adóssá vált kötelezett (x-y) Ft-tal még mindig tartozik. Akkor erre a különböztre új FMH-t lehet kiadni (nem kell megvárni, hogy a jelen végrehajtás befejeződjön), amelyben hivatkozhatsz az előzmány FMH-val összefüggő végrehajtásra, egyértelmű legyen a kötelezettnek is, hogy elbasztáztátok és a különbözetet új eljárásban akarod behajtani.
2. x < y
Az (y-x) összeg a kérelmező/végrehajtást kérő jogalap nélküli gazdagodása lenne, amely azonban peres úton, az FMH-tól és végrehajtástól függetlenül lenne követelhető. Ennek elkerülése érdekében Vht. 40. §-a szerint kellene eljárnia a végrehajtást kérőnek
(1) "A végrehajtást kérő köteles a végrehajtandó követelés megszűnését és csökkenését haladéktalanul bejelenteni a végrehajtónak, köteles egyúttal a végrehajtó felhívásának megfelelően a 34. § (5) bekezdésében említett összegeket is megfizetni.
(2) A végrehajtást kérő felelős a bejelentés elmulasztásából eredő költségért és kárért, valamint a 34. § (5) bekezdésében említett összegek meg nem fizetéséért."

A végrehajtó természetesen a különbözetre is felszámítja majd a költséget, munkadíjat, átalányt, ez a végrehajtást kérő tanulópénze lesz.

akos.k # 2025.05.14. 11:37

Érdeklődni szeretnék az alábbi esetben
Elindult 1 fizetési meghagyás egy ki nem fizetett számla miatt amire nem érkezett ellentmondás is végrehajtásra került
A végrehajtó az összeget zárulta azonban kiderült, hogy sajnos téves számla lett feltüntetve, amit kiegyenlítettek nem a helyes aminek az összegét követeltük volna, van lehetőség javításra?
A követelés valós koegyenlítetlen számla van csak sajnos tévesek az adatok. A vállakozás pedig nem mondott ellen csak most jelezték. Mi lehet a megoldás? Köszönöm