Egyszerű a kérdésem: van-e valahol arra vmi szabály, hogy ha a falszomszédom télen nem fűt, és ezért tőlem vonja el a hőt, fizetem a gázt mint katonatiszt (plusz hőhíd keletkezik, ami szédszedi a vakolatot), jogosult vagyok-e vmi kártérítésre és azt mi módon tudom megkapni?
szomszéd nem fűt
Kártérítés alapja főszabályként jogellenes magatartás lehet. Nem fűteni teljesen legális.
Azért nem ilyen egyszerű az élet !
A panelban - meg az egyéb un. távfűtéses lakásokban az ilyen 'potyázókat' eleve megregulázzák - fűt nem fűt fizetni kell.
Más : anno régen mesélte egyik rokonom nagy éálményét. Jött a fűtési szezon az okt. eleje - csak papíron okt. 15 - a magyari puhányabb - már okt elején kívánja a jó meleg lakást. Na a rokonnak még nem volt felkészítve a rendszer a fűtésre -. még a gázkorszak előtt cserépkályhás érában voltunk.
Konstatálja, hogy egyre hidegebb van, amajd egyszer megáll a hőfok süllyedés - sőt lasan emelkedik. Ahogy a szomszédok kezdték fűteni lakásaikat úgy kaptak egyre többet ők is a "hulladék" hőből. Áttelelni ?
Hát az edzettebbeknek megy , egy jól körbefűtött lakásban. De a potyázás lényege : mindig a kissebség teheti.
Egyébként mint az előző topikos írta : nincs szabály arra, hogy fűtni kellene ! Komolyabb baj se keletkezik , ha a szomszéd nem fűt. Akkor kerülsz bajba, ha minden szomszédod - alul felül - kétoldalt egyszere csap fel fakírnak. De az ellen se lehet mit tenni. !
Hungarocel-lel elvileg körbe lehet szigetelni belülről az egész lakást, persze nem kis munka és főleg nem két forint. Továbbá műanyagtokos ablakok, és akár önmagunk részéről sem lesz igazából szükség a fütésre...
Nálunk évek óta probléma, hogy az alattunk lakó nem fűti a kisszobát, így nálunk is hidegebb van a kisszobában (panellakás, távfűtés). Nem tudok mit tenii. A szomszéd idős anyukája lakja azt a szobát, aki nem szereti a meleget... És lássuk be, ehhez joga van. Csak én bosszankodom miatta.
Kösz a hozzászólásokat, igazából számítottam rá, hogy ez lesz, de gondoltam, azért megpróbálom. Nagyon bosszantó (és költséges) a dolog.
Egyébként a hungarocelles megoldás nem a legjobb ötlet, mert mivel belül van, a fal meg a hungarocell között tudtommal gombásodhat a fal, és attól meg még beteg is lesz az ember. Az ő lakását kellene belülről végighungarocellezni :)
Na, mindenkinek szép napot, még van más kérdésem is, de az más topikba tartozik.
Bevallom őszintén, én is azon gonosz potyázók közé tartozom, akik gyakorlatilag soha nem fűtenek. Mivel születésemtől fogva 16-17 fokban érzem jól magam, semmi szükségét nem érzem a gázkonvektor működtetésének. Gondoltam is rá, hogy szegény szomszédok biztos nem tudják, miért lett magasabb a fűtésszámlájuk, mióta itt lakom, de hát nem tehetek róla, hogy ilyen lettem, mint ahogy arról sem, hogy nem tökéletes a falak hőszigetelése.
De ha lehetne tőlem a hideg miatt kártérítést követelni, miért ne követelhetnék én is kártérítést a szomszédtól, aki ősszel, az első hűvösebb nap után szaunázni kezd a lakásban? Már csak azért is nekem lenne igazam, mert a hideg lakást felmelegíteni sokkal könnyebb, mint egy meleg lakást lehűteni. :)
A szervezeted hőérzete miatt mondhatni szerencsés ember vagy - télidőben. (Vélem mostanság külön is szenvedheted ezt a meleget.)
Ha úgy érzed, hogy a szomszédtól melegszik a lakásod (?), nyísd ki az ablakot - lehet az utcát is füteni, akár...
Teljesen legális, ha a szomszéd nem fűt, tulajdonképpen jól bírja a hideget. Ez nem bűn! Ennyi! Se több se kevesebb.....
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02