Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


MOKK fizetési meghagyás

Dorottya2 # e-mail 2020.07.14. 19:18

Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2020.07.13. 23:22

Nincs "emiatt". Az adós ellentmondása szabályszerű volt, s így most kénytelen leszel bebizonyítani az igazadat. Nyerd meg a pert.

Dorottya2 # e-mail 2020.07.13. 21:48

Kedves Gerbera!

Köszönöm!
Nem az a baj, hogy kifogással élt.
Az a baj, hogy a posta sorozatos hibái miatt a közjegyző kért egy panasz kivizsgálást és most az arra kapott vissza jelzés figyelmen kívül hagyásra került.Emiatt pedig az ügyem perré alakul.

gerbera317 # e-mail 2020.07.13. 21:07

Kedves felezős Dorottya! Fizetési meghagyás ellen nem lehet kifogással élni. Ha esetleg az a bajod, hogy a kötelezett ellentmondott a fizetési meghagyásnak, akkor a fizetési meghagyás perré alapítását követően a bíróság felhívására fizesd meg az illeték-különbözetet. Ezt követően már csak annyi a dolgod, hogy megnyered a pert.

Dorottya2 # e-mail 2020.07.13. 20:58

Üdv,

Segítséget szeretnék kérni, fizetési meghagyással kapcsolatban.
Közjegyző kiküldte a fizetési meghagyást a követelésemmel.
A kézbesítés az első és a harmadik alkalommal nem volt megfelelő, mert a posta nem tartotta be a kézbesítési szabályokat. A második kézbesítés alkalmával pedig a tértivevényen elírta a dátumot. (15.-e helyett 17.-t írt) Ezt a posta állapította meg, miután a közjegyző panasz bejelentéssel élt a posta felé.

Tehát a 2. kézbesítés sikeres volt, a címzett nem kereste a küldeményt. De a közjegyző nem veszi figyelembe ezt, mert ő a tértivevényen mást látott.
Hiába van a posta részéről a megállapítás, hogy ők hibáztak.

A közjegyző panasz kérelmében a fizetési meghagyás teljes tartalma a posta tudomására jutott, így a 4. kézbesítéskor a címzett átvette a levelet és kifogással élt a fizetési meghagyásra.

Van valamilyen jogorvoslata ennek? Hogyan tudom a posta jegyzőkönyvét figyelembe vetetni?

Köszönöm a válaszokat!

alsovonal # e-mail 2020.05.28. 22:24

Azta mennyi féle felé...

Neked a hatályos jogszabályok fájnak, én ezt érzem. Ellenben ez nem panaszfórum. Tanulmányozd a két paragrafust eggyel lentebbről. Világos és érthető, még nekem is.

Csuklósbusz #   2020.05.28. 22:06

Meggyőzöm őket simán. Bemutatom az írásos bejelentés másolatát amit a posta felé nyújtottam be hogy elköltöztem. Ezzel kiütöm a "Nem kerestével" jogerős FMH-t.

De ha ilyet nem nyújtottam be akkor meg pláne a postás hasra ikszeli hogy Nem kereste vagy Elköltözött stb.
Pont ez a bajom hogy a postás dönt saját megítélése szerint, holott ha valaki elköltözik jelentse be a posta felé is, ha valaki más levelét kapja akkor is jelentse be hogy ott Ő az új tulaj vagy albérlő és a másik elköltözött vagy soha nem is volt. De legyen róla írásos nyom, egy dokumentum a címhelyen lakótól hogy miért elköltözött vagy miért ismeretlen! Ha nincs írásos nyom a posta felé csak akkor lehessen "Nem kereste". Ha meg nincs postaláda vagy nincs olyan ingatlan csak akkor lehessen "Címzett ismeretlen". De ha létezik a Futrinka utca 12 és oda szól az FMH akkor ne a postás döntse már el hogy bennelakik-e a címzett vagy sem, dobja be az értesítőt, vagy ha előjön valaki töltessen vele ki egy dokumentumot hogy Ő vállalja azt hogy Kukutyin Pista a címzett márpedig ott nem lakik.
Városban ahol nem ismer a postás ott minden FMH kb Nem kereste lesz, vidéken meg érdekes mód sok visszapattan elköltözöttel...
Fordított esetben ha én küldök másnak és elköltözött, ténylegesen elköltözött vagy kamuzott lényegtelen, az általad említett paragrafusok szerint is csak akkor jöhetne elköltözött vagy címzett ismeretlen jelöléssel vissza ha írásban és személyesen bejelenti a címhelyről valaki.

26. § (3) A postai szolgáltató a postai küldemény kézbesítését érintő, a címzettel vagy az egyéb jogosult átvevővel kapcsolatos információt tartalmazó bejelentést vagy nyilatkozatot - kivéve, ha annak valódisága kétséges - legalább a következő feltételek megléte esetén fogadja el:

  1. a bejelentés személyesen és írásban, magyar nyelven történik, és
  2. a bejelentő a bejelentés valódiságát

ba) okirattal igazolja és az okirat eredetijét vagy eredetijének bemutatásával egyidejűleg másolatát csatolja,
bb) okirat hiányában a bejelentésen nyilatkozik, hogy az abban foglaltak a valóságnak megfelelnek,

  1. és a bejelentés tartalmazza a bejelentő aláírását és természetes személyazonosító adatait.

Ha én küldök valakinek FMH-t nem jöhetne vissza "Elköltözött" jelzéssel csak azért mert a szomszéd vagy az új albérlő ezt büfögte a postásnak, vagy az elhagyatott ház erre utal... de mégis visszajön, de én ezt nem vitathatom a közjegyzőnek hogy nem adok be hiánypótlásnak új címet, kérje le a postától az írásos bejelentést az új tulajtól, vagy a régitől hogy elköltözött. Ha nincs ilyen akkor jogerő... de nekem még sincs belepofázásom.

Bár 25. § b) a címzett a címen nem egyértelműen azonosítható, vagy - különösen a 26. § (3) bekezdése szerint tett bejelentés alapján - nem ismert (jelzése: címzett ismeretlen),

A "nem egyértelműen azonosítható" na ebbe sokminden belefér, na ezt kéne pontosítani.

Mindenesetre ha beslattyogok a postára és írásban benyújtom a bejelentést hogy namárpedig elköltöztem, onnantól kezdve elvileg a közjegyző felé "nem kereste" miatt simán kivédem magam.
Mert a szokásos postás simán tudja ottvagyok-e, de egy új vagy helyettes csinálhat nekem "nem kerestét".

De ha én küldök másnak FMH-t, visszajön hogy "elköltözött", akkor én hogyan vegyem rá a közjegyzőt hogy namárpedig ha nincs bejelentés nincs költözés sem... és tegye jogerőre? :-)

A postás anomáliát ti is tapasztaltátok, de mégse gondoljátok hogy nem kerek az ügymenet?

gerbera317 # e-mail 2020.05.28. 19:09

Figyu felézős Csuklósbusz! Nem a fórumot kell meggyőznöd, hanem ha jogerőre fut egy ellened kibocsátott fmh, a közjegyzőt, szükség esetén pedig a bíróságot. Nehéz lesz, mert ők ismerik a 335/2012. Kr. 25. és 26. §-ait, te meg nem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.28. 18:50

Ez nem igaz.

www.kbs-ugyved.hu

Csuklósbusz #   2020.05.28. 12:37

Paranoid?

Azért mert a postás személyes megítélésére van bízva hogy elköltözött vagy nem kereste? Nem értettetek meg mit akartam.

Ez mindkét félnek rossz hogy nincs ez szabályozva.

A postásnak saját személyes megítélése szerint kell eldöntenie hogy ottlakik-e vagy címzett ismeretlen.

Kis faluban nem tudjátok hogyan működik. Ha én elhintem hogy elköltözök külföldre a szomszédnak, a postaládát meg nem ürítem akkor az elköltözött lesz beikszelve.

Ha kórházba kerülök pár hónapra és ezt tudja a postás akkor meg nem kereste...

De ezek a dolgok a postásra vannak bízva, jogi szabályozás nélkül. Neki kell eldönteni hogy ténylegesen ottlakik-e vagy sem a célszemély.

Ha Gerberának küldenek egy FMH-t a Futrinka utca 12-be, de kívülről egy elhagyatott háza van amiben remeteként él és nem ismeri senki akkor simán visszamegy hogy címzett ismeretlen. Ha egy luxusvilla áll ott gondozott fűvel akkor bedobja az értesítőt és lesz nem kereste függetlenül attól hogy ténylegesen ottlakik-e vagy sem.

Mert az FMH-nál nem nézik a lakcímnyilvántartást, hiába van a lakcímnyilvántartó szerint a Futrinka 12-ben, ha a postás ott soha nem látott senkit simán visszaküldi címzett ismeretlenként...

Szóval ha új helyre költözök eleve kamu névtáblát kell kirakni és lehetőleg semmit nem kérni postán, az FMH-k automatik el fognak kerülni ha nem ismer a postás.
Értitek már mi a gond? :-)

alsovonal # e-mail 2020.05.27. 23:31

posta felé meg a hivatalok felé nem történt hivatalos bejelentés.

OFF Egy félmondatban kétszer? gerbera nem fog megdicsérni.

FMH kibocsátó meg lefizeti a postást

Paranoid vagy.

Csuklósbusz #   2020.05.27. 18:35

Ez jogilag amúgy mennyire fogható hogy mit produkál a posta?

A postai szabályzat szerint címre kézbesítenek és nem névre.

A gyakorlatban egy régi postás kis faluban meg pont fordítva, névre kézbesít. Bárhová költözöl a kistelepülésen, akkor is célbaér a levél ha nevedből csak egy van.

Elvileg ha nem ismerne a postás én meg lelépnék, akkor igen, nem kereste lenne belőle. De ha tudják hogy pl üres a lakás vagy nem az lakik ott, akkor is visszamegy elköltözött vagy ismeretlen jeligével ha erről a posta felé meg a hivatalok felé nem történt hivatalos bejelentés.

De ha én szólok a postásnak, akár még most is tud produkálni elköltözöttet.

De ennyi erővel az FMH kibocsátó meg lefizeti a postást és lesz belőle nem kereste. :-)

De innen kiindulva, a postás milyen jogon döntheti el hogy valaki elköltözött-e vagy sem? Cím létezik, ha elhagyatott a ház akkor elköltöztem, ha ürítem a postaládát akkor meg nem kereste? :-)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.27. 17:37
gerbera317 # e-mail 2020.05.27. 17:12

Figyu, ha a régi lakcímről nem jelentkezel ki, akkor az oda történő kézbesítés hatályos marad. A posta meg újabban az olyan címről is "nem keresté"-t produkál, ahol soha nem laktál, úgyhogy ezzel az "elköltözött" meg "címzett ismeretlen"-nel ne nagyon áltasd magadat!
Ha meg bejelentkezel valahová, akkor ott úgyis megtalál az, aki komolyan gondolja a fmh sikerét. De még csak ez sem kell, mert az fmh jogerejéhez elegendő a posta gyarlóságából eredő "nem kereste" is. Ha ez után végrehajtás indul, akkor arról úgyis tudomást szerzel (letiltáson keresztül), és akkor ha felszólalsz kézbesítési kifogással, azzal csak az fmh újrakézbesítését éred el; de ha annak már nem tudsz alappal ellentmondani, akkor tulajdonképpen nem értél el semmit.

Csuklósbusz #   2020.05.27. 15:52

Eladom mindenemet, kiköltözök munkásszállóra. Magyar lakcímem csak olyan lesz hogy visszaküldik ismeretlen, vagy elköltözött jelzővel, akkor így jártak?
Tehát ami a hatóságok nyilvántartásában fog szerepelni azon már az új tulajdonos lesz, én nem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.27. 15:39
Csuklósbusz #   2020.05.27. 15:28

Ha valaki elköltözik a bejelentett lakcíméről de nem jelent be újjat, akkor az FMH teljesen esélytelen?

Nincs lakcím ahová kézbesíteni lehetne...

bermuda háromszög #   2020.05.22. 13:03

Igazad van,
igyekszem.

gerbera317 # e-mail 2020.05.22. 11:00

arra az van írva, hogy Jogerősítési záradék. Ez magyarul mit jelent? Hogy állok?
Nem, az ilyet akár ülve is el lehet olvasni. Azt jelenti, hogy egy korábbi intézkedés (és ott van annak is az ügyszáma) jogerős. Példásul: "ügyszám/4. megállapítom, hogy az 'ügyszám/3." számú végzés jogerőre emelkedett": itt a 4. számú végzéssel állapítja meg a közjegyző, hogy a korábbi, 3. számú végzés jogerőre emelkedett (t.i. kézbesítettnek kell tekinteni, és a címzettek egyike sem kért ellene jogorvoslatot a megadott határidőig).

bermuda háromszög #   2020.05.22. 10:47

Az infókat köszönöm.
Azt a befizetést kellett volna igazolnom, amit követelnek rajtam.
Amit most kaptam arra az van írva, hogy Jogerősítési záradék.

Ez magyarul mit jelent?
Hogy állok?

gerbera317 # e-mail 2020.05.22. 09:23

Bermuda! Egy ügyirat (akta) Iratokból áll. Az ügyiratnak van egy ügyszáma, és az utolsó számjegy az az iratnak az időrendben keletkezett sorszáma, úgymint egyes, aztán kettes, aztán hármas stb. Egy iraton (például végzésen) az 'ügyszám/8.' azt jelenti, hogy 'ez az ilyen-olyan ügyszámú ügyiratból az időrendben keletkezett nyolcadik irat'. Egy jó ügy a tízes előtt befejeződök, a rossz ügy még a 160-nál is folyamatban van.
Olyan ez az egész, mint a hajléktalanszálló: Lölő utca 23, de az nem egy nagy csarnok, hanem van egy folyosó, és ahogy haladsz befelé, látod, hogy 1. szoba, 2. szoba, 3. szoba stb. De ettől ez még mind-mind a Lölő u. 23. marad. Ez így érthető?
a közjegyzőt dotálom egy kicsit (3200 postaköltség
Elárulom neked, hogy a postának megfizetett postai díjat a posta teszi zsebre, és még véletlenül sem adja oda a címzettnek. Ha esetleg nem tudtad volna...
Nem akarsz végre valami használható tényállással előállni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.22. 08:11

Ez ugyanaz az ügy ettől még?
Igen.

a befizetést kellett volna igazolni.
Milyen befizetést?

www.kbs-ugyved.hu

bermuda háromszög #   2020.05.21. 20:38

Azt hiszem, hogy ezt én benéztem.
Valóban ellent mondtam, de most találtam egy újabb (korábbi) levelet amire nem válaszoltam. Akkor elfelejtettem, - a befizetést kellett volna igazolni.
Ahogy most olvasom, erre az esetre (nem kap választ) azt írja, hogy a jogosult nyilatkozatától függően megszünteti, vagy perré alakul.
A két levélben az ügyszám a legvégén álló egyjegyű számban tér el. Ez ugyanaz az ügy ettől még?

Egyébként a gázszolgáltató számlája volt, ami a szerződés (és a gyakorlat) szerint beszedésis, de egy számla (az éves elszámoló) miatt csekket küldtek. Azt nem fizettem be, mert ki sem bontottam a borítékot, mert nyugodt voltam a befizetés miatt. Azért lett minden közműszámla beszedésis, hogy ne járjak így.
Később befizettem, mert gyanús volt a boríték, és mégis felbontottam, de már ment ez az ügy.
Azt gondolom, hogy akkor most a közjegyzőt dotálom egy kicsit (3200 postaköltség! vicc), a gázműveknél meg majd lelakom a + befizetést

gerbera317 # e-mail 2020.05.21. 16:39

Azt az fmh jogosultja már akkor megfizette, amikor te még nem is tudtad, ki készül ellened.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.21. 16:12

Ez volt ráírva a fizetési meghagyásra a megtérítendő költségek rovatban. De hát ellenmondott, és megszűnt a per.

www.kbs-ugyved.hu