Lakáshitel - élettárs nem fizeti a rá eső részt


frenczy # 2024.05.27. 12:24

És ez milyen típusú per lesz? (Vagyonjogi)?

gerbera317 # 2024.05.27. 11:27

@frenczy
Tehát így lehet valós jogalapja a követelésemnek?
Még így sem. A kölcsönintézetnek édesmindegy, ki fizeti a törlesztőt, csak valaki fizessen. Majd ha már senki sem fizet, akkor kerül elő a másik adós helytállási kötelezettsége is.
Neked nem ez a valós problémád. Hanem az, hogy neki van egy fél ingatlana úgy, hogy nem fizet sem érte, sem utána semmit. Na, majd ha te kifizetted a kölcsönt, akkor szépen elperled tőle az ő részét.

frenczy # 2024.05.27. 11:19

Sziasztok, rosszul írtam az első bejegyzésemben. Szóval mind én, mind az élettársam "Adósként" szerepelünk a szerződésen (kezes szó nem szerepel). A hitel ilyen szempontból közös.
Tehát így lehet valós jogalapja a követelésemnek? (Láttam szomorú örökös hozzászólását, hogy jó esetben igen, csak valószínüleg nem tudják rajta behajtani).

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.27. 09:02

Itt különbözik a külső jogviszony és a belső. Az előbbiben a volt élettárs kezesként felel a hitelezőnek; utóbbiban viszont adóstársa a kérdezőnek. (Vagy legalábbis az élettársak közötti vagyonelszámolás során a kölcsöntörlesztés is elszámolandó.)

gerbera317 # 2024.05.27. 05:07

Ő csak kezes. Eddig sem kellett volna fizetnie, és peres úton sem kötelezhető erre. Majd ha már te sem fizetsz, és emiatt a bank felmondja a kölcsönszerződést, akkor kerül előtérbe az ő helytállási kötelezettsége.
De neked nem is ez az igazi problémád.

drbjozsef # 2024.05.27. 05:06

frenczy,

Biztos, hogy te vagy az adós, és a párod ("csak") kezes?
(nincs főadós, meg nincs aladós, pótadós, melllékadós, csak adós van. Amikor adóstársat írnak, az mindig két adóst jelent, akik egymásnak adóstársai, de ott sincs "főadós", mindketten egyformán adósok.)

Ha igen, akkor ez nem közös hitel.
Ez a te hiteled, amelyért ő kezességet vállalt a bank felé.
Ami egyfelől jó lehetne, lenne neked, de sajnos a kezest akkor veszik elő, hogy ha az adós nem fizet, ÉS az adóson nem tudták a tartozást behajtani. Úgyhogy ha nem fizetnél, akkor először a te részedet veszik el az ingatlanból, aztán minden más vagyonodat, és csak utána vegzálják a kezest, ha maradt még tartozás. Esetleg az esélyes, hogy ha nem fizetsz (feltételezem, a kezesed a hitelben zálogkötelezetti szerződést is aláírt), akkor azzal kezdik, hogy mindkettőtök 50-50%-át végrehajtják.

Beszélni kellene vele, mert ebből nagy gebasz lesz, és főleg neked. Ez alapján a szerződés alapján neked nemigen van jogalapod követelni tőle a tartozás felét, sőt : a kezes, ha helyt áll az adós tartozásáért, akkor azt ő követelheti vissza az adóstól. Hiszen ez a te tartozásod.

Szomorú örökös # 2024.05.26. 20:57

frenczy

én vagyok a főadós, élettársam a kezes.....A havi hiteltörlesztő 240e ft, aminek a felét mindig átutalta nekem az élettársam.
Két dolog köti össze az embereket egy életen át, a szerelem és a közös lakáshitel.
De nekem nagyon gyanús, hogy ez a hitel bizony nem közös. :-O

Most összevesztünk, és már egy ideje nem utalja hiteltörlesztő felét.
Ha pert indítok, jogosan követelhetem rajta a hitel törlesztőrészlet felét, vagy megszívtam és így jártam?

Hát ha mégis közös az a hitel, akkor jó esetben igen, kérdés, hogy be is tudják-e majd rajta hajtani...

frenczy # 2024.05.26. 20:13

Sziasztok,
Élettársammal közösen vettünk egy lakást (50% - 50%), amire hitelt vettünk fel. A hitelt törlesztőrészletet az én bankszámlámról vonják le (én vagyok a főadós, élettársam a kezes).
A havi hiteltörlesztő 240e ft, aminek a felét mindig átutalta nekem az élettársam. Most összevesztünk, és már egy ideje nem utalja hiteltörlesztő felét.
Ez esetben jogilag tehetek bármit? Ha pert indítok, jogosan követelhetem rajta a hitel törlesztőrészlet felét, vagy megszívtam és így jártam?
Bocsi, hogy a polgári jog kategóriában írtam a bejegyzést, nem igazán tudtam, hova tartozik.
Válaszotokat előre is köszönöm.