Bekötési, egy szóval nem mondták hogy én cseréljem ki, csakis ők.
De nem tették.
Tehát remélem akkor a fogyasztóvédelem helyrerakja majd őket, mert ez helytelen gyakorlat hogy előre fizessek és még akkor sem jönnek.
Bekötési, egy szóval nem mondták hogy én cseréljem ki, csakis ők.
De nem tették.
Tehát remélem akkor a fogyasztóvédelem helyrerakja majd őket, mert ez helytelen gyakorlat hogy előre fizessek és még akkor sem jönnek.
Csuklósbusz
19-én már válaszoltam:
A fagyott vízmérőt a szolgáltató nem a saját költségén cseréli, mert a fagyás nem a szolgáltató kockázata.
„Jogos, hogy előre kell fizessek vitás esetben? Áramszolgáltató is utólag küldi a csekket.
Tényleg van 30 napjuk, ha nincs normális vízellátásom?”
A jogszabály szerint ha valószínűsíthető, hogy a fogyasztásmérő rendellenesen működik, vagy ha az ellenőrzés során a megfelelő működés kérdésben a felek között vita alakul ki, a felhasználó, az elkülönített vízhasználó vagy a víziközmű-szolgáltató kezdeményezi az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő mérésügyi hatósággal történő metrológiai pontossági ellenőrzését, és ha indokolt, független szakértővel történő metrológiai szerkezeti vizsgálatát (a továbbiakban együtt: pontossági vizsgálat). Ennek költségét a kezdeményező fél (jelenleg te) előlgezi. Valószínűleg ezt kérted, nézd meg alaposan, mit írtál. Ha ezt kérted, akkor a szolgáltatónak a bejelentéstől számított 8 napon belül fel kell szerelnie egy másik hiteles mérőt hozzád. A 30 nap nem a szolgáltató "sara", hanem a mérésügyi hatóságé (a.k.a. kormányhivatal), aki bevizsgálja a mérőt.
@oligaliga
a vízművektől elvárható, hogy legyen készleten több, azonnal beszerelhető, hitelesített vízmérő-berendezésük, különösen a szabványos kommunális csőcsatlakozáshoz.
Van a víziközmű vhr-nek más rendelkezése is, ami igen szoros intézkedési határidőt ír elő (pl. szolgáltatás visszaállítása 3 napon belül tartozás miatt kikapcsolt fogyasztónál; ez a gyakorlatban plombált-ledugózott csatlakozás feloldását és vízmérő beszerelését jelenti). Ez teljesíthetetlen, lenne ha a kérelem után még játszogatni kellene a kormányhivatallal.
Ha a vízművek vette az adást, hogy a mérőberendezés nem alkalmas a mérésre, akkor nagyon nincs helye vizsgálgatásnak meg metrológiai méricskélésnek, kell helyette egy új. "Haladéktalanul", ahogy azt a nagykönyv írja.
eulimen
Nagyon nem érted. Ha a mérő hibás és a felek között vita van, akkor azt a pontossági vizsgálat állapítja meg, hogy miért hibásodott meg a mérő, utána lehet megállapítani, hogy kinek a költsége a csere. A vizsgálat díját azonban meg kell előlegeznie.
Csuklósbusz
Még egyszer megnéztem az első bejegyzésedet. A TRV árnyilvántartása (https://trvzrt.hu/…-trv-zrt.pdf) szerint az elfagyott mérő cseréje plombálással 20-as átmérőig bruttó 60 380 Ft. Ezt fizetted.
Az 58/2013. (II.28.) Korm. rendelet 64. § (8) bekezdése szerint „(8) Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és a vízmérési hely, valamint a fogyasztásmérő fagy elleni védelméért a bekötési vízmérő vonatkozásában a felhasználó, a mellékvízmérő vonatkozásában az elkülönített vízhasználó felelős. Mulasztás miatt megrongálódott vagy elveszett fogyasztásmérő javításának, pótlásának, szerelésének költségeit, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kárt a felhasználó vagy az elkülönített vízhasználó a víziközmű-szolgáltatónak megtéríti.”
A TRV Üzletszabályzata (https://trvzrt.hu/….-22-tol.pdf) csak követi a jogszavályt:1.3.1. pont 2. felsorolás 8. francia bekezdése szerint „A Felhasználó a jelen Üzletszabályzat más pontjaiban, valamint a jogszabályokban meghatározottakon túlmenően, különösen az alábbiakra köteles: (...) a vízmérő akna, illetve vízmérőhely hozzáférhetőségének biztosításáról és tisztántartásáról, a lejutást biztosító eszközről (létra) a vízmérő fagy, rongálás és eltulajdonítás elleni védelméről gondoskodni, továbbá a vízmérő rendellenes működéséről a Víziközmű-szolgáltatót haladéktalanul értesíteni. A vízmérő elfagyásából, rongálásából, valamint eltulajdonításából eredő kár esetén az új vízmérő beszerelésével kapcsolatos valamennyi költség a Felhasználót terheli”
Amúgy a jogszabály több ponton is rögzíti, hogy a fagy elleni védelem a felhasználó kötelessége.
Remélem, ezzel pontot tehetünk eme remek vita végére. Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy előre vagy utólag számlázzák-e ki, mert pont az ilyen felhasználók miatt van az, hogy a vízmű előre kéri a pénzt.
Nem tehetünk rá pontot!
Legyen akkor elfagyott, rongált akármi, kifizettem.
A kifizetéstől és beérkezéstől is eltelt már a 30 nap és még mindig nincs kicserélve az órám.
Ügyfélszolgálat azt mondta ki van adva a szerelőknek, nem tudja miért nem értek ide.
A vízmű órája ,a vízmű feladata a csere, én meg kifizettem a kötbért ( 60 ezer) mert nem tudom bizonyítani hogy nem fagyott szét.
Csuklósbusz
„A vízmű órája ,a vízmű feladata a csere, én meg kifizettem a kötbért ( 60 ezer) mert nem tudom bizonyítani hogy nem fagyott szét.”
Valamitől csak tönkrement az a vízóra, ami gyakorlatilag a te magánterületeden van.
Csak úgy nem törik szét az üvege és nem kezd el szivárogni, spriccelni csak úgy, magától.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02