Banktitok

Ákos2013 # 2025.08.26. 19:26

@osztap
Köszi a választ! Akkor jól gondoltam, hogy kamuzott és saját zsebre játszott.

@Niki2025
Szerencsére engem nem szoktak hívogatni. Teljes mértékben igazat adok neked. Ha te hívod őket, akkor érhető az azonosítás. De fordított esetben inkább nekik kellene. (Vagyis az illem, logika, stb ezt diktálná.) Elvégre ők akarnak valamit tőled és nem fordítva.

mert akkor nem ismertetheti a személyre szabott ajánlatát
Én biztosan visszakérdeztem volna: "...és az kinek lesz rossz, nekem, vagy magának?" :))))
Ó szegény! Még a végén megsajnálom, hogy sikertelenül próbált bűntudatot ébreszteni az ügyfélben.

egyébként meg kivettem erre egy nap szabit feleslegesen.
Nálam nincs az a pénz, hogy ilyen bizonytalan dolgokra szabit vegyek ki. Főleg, ha sok helyen sántít a beadni kívánt történet.

szerződéskötéskor valószínűleg bepipáltad, hogy használhatják megkeresésre az elérhetőségeid, így nem éltek vissza semmivel.
Biztos, hogy nem, mert Robinson-listás vagyok. Eddig komolyan vették. Bár ez csak az én esetemben igaz. Van olyan ismerősöm akinél bepróbálkoztak, de ő felnyomta őket az NMHH-nál, aztán több 100e Ft-os büntetést kaptak. Igaz ez aprópénz egy banknak, de arra jó volt, hogy észhez térjenek és ne kockáztassák meg újra, mert akkor visszaesőként emelkedtek volna a tétek.

Niki2025 # 2025.08.22. 13:51

Engem rendszeresen telefonon hívnak, felveszem, bemutatkozok ( ! ) , majd elkezdenek személyes adatokat kérni, hogy azonosítsam magam. Legutóbb megkérdeztem, hogy mégis miért adnám ki egy random hívónak , akit tulajdonképpen én nem tudok ellenőrizni hirtelen, telefonon, az adataim? Válasz : mert akkor nem ismertetheti a személyre szabott ajánlatát. Ez kiváló, de ha ő a banktól hív az általam megadott, számon, bemutatkoztam, az nem elég? Szerinte nem . Természetesen nem azonosítottam magam, így elköszöntünk egymástól.
@Ákos 2013
Az ilyen jellegű megkeresések jellemzően vagy hitelre vagy másik számlacsomagra vonatkoznak. Én egyszer bementem egy ilyen miatt, ahol közölték, hogy áttérhetnék egy olcsóbb számlacsomagra , módosítási díj 10500 Ft. Megnéztem a meglévő és az általuk ajánlott csomagot, levezettem neki, hogy ez a 10500 Ft nekem 5 év alatt sem térül meg, szóval hagyjuk egymást lógva, egyébként meg kivettem erre egy nap szabit feleslegesen.
Ja, és hogy válaszoljak is : szerződéskötéskor valószínűleg bepipáltad, hogy használhatják megkeresésre az elérhetőségeid, így nem éltek vissza semmivel. Csekkold, hogy így van -e , ha ez számít neked

osztap # 2025.08.20. 08:49

Ákos2013,

Természetesen a banktitokra hivatkozás hülyeség, hiszen nincs harmadik személy, akinek a banktitkát megtudnád.

Valószínűleg az történt, hogy a bankfióknak vagy a konkrét ügyintézőnek értékesítési terveket szabott a központjuk. Néha kapnak diszkrecionális hatáskört is arra, hogy a listaárnál kicsivel jobb árakat adjanak egyes ügyfeleknek. Azt nem akarta leírni, hogy ha elolvasod és másik fiókba mész, vagy pl. online veszed meg a banki terméket, akkor (i) ő nem kap jutalékot és (ii) Te nem kapod meg a kicsit jobb ajánlatot.

Ha másra nem is jó ez a dolog, arra igen, hogy körülnézz a piacon, van-e a mostaninál jobb termék, amire érdemes lenne áttérned.

Ákos2013 # 2025.08.20. 06:29

Sziasztok!

Megkerestek e-mailen az egyik olyan bankfiókból, ahol már voltam személyesen ügyet intézni az elmúlt évek során. Annyi volt a szöveg lényege, hogy egyedi ajánlatuk van számomra, ami szerintük sokkal jobb, mint amit most használok. Részletekért fáradjak be személyesen nyitvatartási idejükben abba a fiókba, ahonnan küldték a mailt. Visszaírtam nekik, hogy a digitális ügyintézés korában nehogy már be kelljen menni a munkaidőmben a részletek miatt, küldjék el mailben. Elolvasom, és ha felkeltette az érdeklődésemet, akkor beszélhetünk a részletekről. Erre azt a választ kaptam, hogy banktitok miatt ez lehetetlen.

Én itt több dolgot nem értek:

1.
Ha személyesen úgyis elmondanák a részleteket, akkor onnantól a hivatkozott \"banktitkot\" én is megismerem. Nem mindegy, hogy mailben, vagy személyesen tudom meg? Ráadásul, ha érdekelne a dolog, akkor arról lenne szerződés, aminek az egyik példányát megkapnám. Azt pedig írott formában ugyanúgy láthatná bárki, akinek megmutatom, mint a mailt. (Elvégre olyan kitételt még egyik banki szerződésben sem láttam, hogy azt nem láthatja más, mert akkora hatalmas titok.)

2
Ha valóban egyedi az ajánlat, akkor az csak nekem szólna. Ebben az esetben viszont ki elől titkolózunk? (Nekem ez a banktitok szó egy olyan \"bullshitnek\" tűnik, amit rá lehet húzni olyasmikre is, amiről nincs kedvük részletesen beszélni.)

3.
A bankrendszernek pont az az egyik előnye, hogy a fiókoknak köszönhetően bármelyikbe bemehetek ügyet intézni. Az szerintem hatalmas kamu, hogy csak abban az egy fiókban érvényes az egyedi ajánlat. Le merem fogadni, hogy valamilyen ezzel járó jutalékot akart leakasztani a banki dolgozó. Szerintem tartott attól, hogy ha online szerződnék, akkor abból neki semmilyen anyagi haszna nem származna.

A kérdéseim a következők lenne:
A fenti esetben valóban megállta a helyét a banktitokra való hivatkozás?

A banki dolgozó részéről ez minősülhetett visszaélésnek? (Pl. ügyfél adatok felhasználása személyes vagyon gyarapítás céljára.)

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv,
Ákos