Sziasztok!
Megkerestek e-mailen az egyik olyan bankfiókból, ahol már voltam személyesen ügyet intézni az elmúlt évek során. Annyi volt a szöveg lényege, hogy egyedi ajánlatuk van számomra, ami szerintük sokkal jobb, mint amit most használok. Részletekért fáradjak be személyesen nyitvatartási idejükben abba a fiókba, ahonnan küldték a mailt. Visszaírtam nekik, hogy a digitális ügyintézés korában nehogy már be kelljen menni a munkaidőmben a részletek miatt, küldjék el mailben. Elolvasom, és ha felkeltette az érdeklődésemet, akkor beszélhetünk a részletekről. Erre azt a választ kaptam, hogy banktitok miatt ez lehetetlen.
Én itt több dolgot nem értek:
1.
Ha személyesen úgyis elmondanák a részleteket, akkor onnantól a hivatkozott \"banktitkot\" én is megismerem. Nem mindegy, hogy mailben, vagy személyesen tudom meg? Ráadásul, ha érdekelne a dolog, akkor arról lenne szerződés, aminek az egyik példányát megkapnám. Azt pedig írott formában ugyanúgy láthatná bárki, akinek megmutatom, mint a mailt. (Elvégre olyan kitételt még egyik banki szerződésben sem láttam, hogy azt nem láthatja más, mert akkora hatalmas titok.)
2
Ha valóban egyedi az ajánlat, akkor az csak nekem szólna. Ebben az esetben viszont ki elől titkolózunk? (Nekem ez a banktitok szó egy olyan \"bullshitnek\" tűnik, amit rá lehet húzni olyasmikre is, amiről nincs kedvük részletesen beszélni.)
3.
A bankrendszernek pont az az egyik előnye, hogy a fiókoknak köszönhetően bármelyikbe bemehetek ügyet intézni. Az szerintem hatalmas kamu, hogy csak abban az egy fiókban érvényes az egyedi ajánlat. Le merem fogadni, hogy valamilyen ezzel járó jutalékot akart leakasztani a banki dolgozó. Szerintem tartott attól, hogy ha online szerződnék, akkor abból neki semmilyen anyagi haszna nem származna.
A kérdéseim a következők lenne:
A fenti esetben valóban megállta a helyét a banktitokra való hivatkozás?
A banki dolgozó részéről ez minősülhetett visszaélésnek? (Pl. ügyfél adatok felhasználása személyes vagyon gyarapítás céljára.)
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv,
Ákos