Szomszéd szigetelni akar

drbjozsef # 2025.08.23. 10:51

Ühüm.

Szomorú örökös # 2025.08.23. 06:14

drbjozsef

De így csak a szokásos
Részedről ez már csak természetes! :D

drbjozsef # 2025.08.23. 06:06

Aha, jó.
Csak nem értettem, hogy a megadott paragrafus számon miért gondolod, hogy valaki nem pont ugyanazokat a betűket olvassa el. De így csak a szokásos.

Szomorú örökös # 2025.08.23. 05:16

drbjozsef

Nem emelted ki, melyik szerinted a lényeges része
Szerintem eléggé konkrétan leírta a kérdező, hogy mi a gondja:
azt már tudom hogy ezt nem kell engednem mert akkor nem tudnék a kisteherautómmal hátra járni.

Akkor legyen itt kiemelve a lényeg, ha már mindenáron kötözködni akartál (szokás szerint) velem. :-D

47. § c) az oldalhatárra kiépített lakóépület esetében a szomszéd ingatlanra legfeljebb 0,20 méterre átnyúlhat, de a szomszédos ingatlanra való behajtást nem lehetetleníti el, azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és az ehhez kapcsolódó homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.

Egészen konkrétan a fenti mondattal én azt értelmeztem belőle, hogy nem csak a felújítás alatti állványozás a gondja,
hanem az, hogy szűkebb lesz a kapubejárója és nem fognak elférni a kisteherautói, hogy beálljanak az udvarra.

drbjozsef # 2025.08.22. 19:05

Nem emelted ki, melyik szerinted a lényeges része.

Szomorú örökös # 2025.08.22. 17:14

eulimen

Ha már idézted, akkor egy lényeges részét is olvassuk el:

47. § c) az oldalhatárra kiépített lakóépület esetében a szomszéd ingatlanra legfeljebb 0,20 méterre átnyúlhat, de a szomszédos ingatlanra való behajtást nem lehetetleníti el, azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és az ehhez kapcsolódó homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.

eulimen # 2025.08.22. 16:56

@Szomorú örökös
az a nagyobbik probléma, hogy így a szigeteléssel már átnyúlik az ő épülete a te tulajdonrészedre
ha ez megfelel a Téka rendelet 47. szakasz (2) c) pontjának, akkor nincs jogi probléma!

Szomorú örökös # 2025.08.22. 16:36

ELaci

A szomszédom szigetelni szeretné a házát ami telekhatárra épült, azt már tudom
hogy ezt nem kell engednem mert akkor nem tudnék a kisteherautómmal hátra járni

Ez a legkisebb gond. Inkább az a nagyobbik probléma, hogy így a szigeteléssel már átnyúlik az ő épülete a te tulajdonrészedre. Jelezd neki, hogy azt a falat sajnos nem tudja leszigetelni, mert a te telkedből venne el egy jelentős részt. Lehet egyből elmegy a kedve tóle.

drbjozsef # 2025.08.22. 06:33

ELaci,

Ptk.5:25.§(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Kérdezd meg, mennyi ideig fog tartani a felújítás, arra számold ki, mennyi anyagi hátrány fog érni, és köss vele egy szerződést, amelyben ezt előre letétbe teszi, plusz minden nap késére, amíg nem tudod a saját területedet 100%-osan használni, egy vastag kötbért köss ki.

Ha erre nem hajlandó, akkor ne engedd be. Pereljen be, ha akar.

Mikor és milyen formában kell értesítenie a munkák kezdete előtt?

Nem kell értesítenie. A saját területén azt csinál amit akar. A te területedre az engedélyed nélkül nem teheti be a lábát.

ELaci # 2025.08.21. 21:51

Üdv! A szomszédom szigetelni szeretné a házát ami telekhatárra épült, azt már tudom hogy ezt nem kell engednem mert akkor nem tudnék a kisteherautómmal hátra járni. A további probléma hogy több generációs ház és 3 autó van napi használatban amelyeket nem tudok biztonságossan az utcán tárolni hely és más emberi tényezők miatt. Valamint édesapám elektromos autóját nem tudom az utcán tölteni. Nem kevés pénzt áldozott rá, és én is a napelem kiépítésére. Ha álványoznak egyáltalán nem lehet behajtani.
A kérdésem az lenne hogy korlátozhatja a behajtást a felújítás alatt és ha igen mennyi ideig.
Valamint ha nekem plusz költséggel jár a szomszéd ház felújítása, gondolok az elektromos kocsi töltésére (kb 5 km a legközelebbi töltő) azt is le kell nyelni?
Mikor és milyen formában kell értesítenie a munkák kezdete előtt? Egyszer már keresett de dolgoztam. Másnap este össze futottunk az utcán de telefonált és cirka 15 percig nem sikerült letennie és nem vártam tovább azóta úgy tűnik mintha kerülné a találkozást.