esküvő lemondás előleg

SolnesM # 2013.03.31. 16:15

Imre74 !
Kevered a foglalót az előleggel !
Hogy gondold azt hogy beültök esztek isztok , de előre nem fizettek !
Miféle kártérítésre gondolsz ??

végrehajtó1 # 2013.03.28. 13:36

Foglaló duplája jár vissza.

wers # 2013.03.28. 13:09

sokan a menyasszontáncra alapoznak (sokszor hoppon maradnak)

Egyjogász # 2013.03.28. 13:01

Mikor nekem volt az esküvőm, a vacsora után ki kellett perkálni a teljes összeget az étteremnek.

Neked az eskövő előtt három nappal nincs meg az összeg 50 %-a? Akkor három nap múlva hogy lesz meg a 100 %?

Imre74 # 2013.03.27. 08:02

Tiszteletem!segítségüket szeretném kérni.olyan problémánk lenne,hogy,e hónap elején esküvőnkre lefoglalóztunk egy éttermet,amire 10%-ot adtunk az étteremnek.ebben állapodtunk meg!!!!,és kétszer is leültünk a tulajdonossal.A megállapodás szóbeli volt.az esküvő előtt 3 nappal,felhívott az étterem,hogy nem tudják ennyi foglalóval vállalni a lakodalmat,és vigyük be a teljes összeg 50%-át minimum.jelenleg 80 embernek nem tudunk mit mondani.másik helyszínt 2nap alatt nem tudom hogy találunk.többen külföldről repülnek haza.lehetetlen helyzetbe kerültünk,rengeteg anyagi kiadásunk volt.A foglalót az étterem visszaadja,de úgy érzem,hogy ez kevés!!!Segítségüket abban kérném,hogy előállhatnánk e az étterem felé,bármiféle kártérítési javaslattal.Válaszukat köszönöm!

Madar # 2011.08.16. 20:50

Ja és kicsit bánt a feltételezés, hogy utólag iratnánk alá szerződést...

Madar # 2011.08.16. 20:45

Kicsi a világ! Mi vagyunk az az étterem. Nincs szó arról, hogy nem akarjuk, vagy inkább nem fogjuk visszaadni az előleget. Természetesen az előleg visszajár. Ezzel együtt örömmel olvasom, hogy kártérítésre lehet esélyünk. Miután ez egy esküvői előleg volt, a hátrálévő idő igenis kevés az időpont újbóli eladásához. Az adott évre az esküvőket az előző év vége felé kötik le. Azt, hogy lett volna más érdeklődő, valószínűleg tudnánk bizonyítani email levelezéssel, ha szerencsénk van, bár általában szóban közöljük, hogy foglalt az időpont.
Előleg vissza vs. kártérítés: kompromisszum lenne az általunk felajánlott 100,000 Ft értékű, korlátlan ideig felhasználható utalvány, hiszen mi kb 700,000 Ft árbevételtől (350,000 Ft árréstől esünk el), a "felperes" pedig nem veszít semmit. De ez már az ő döntése - nem fogunk összeveszni...

guba # 2011.08.09. 07:29

Igen, ez elvileg lehetséges lenne, de nem biztos, hogy gondolnak rá.
Egyébként azt gondolom, hogy az étterem alappal szeretne egy kis pénzt visszatartani, mert a funkcióját tekintve ez egy foglaló volt, még ha esetleg érvénytelen is a kikötése. Önök ugyanis biztosítékként adták ezt az összeget át, hogy adott időpontra tartsa fenn a helyet az étterem. Szerintem jobban járnak egy megegyezéssel, mindannyian.

rmayherr # 2011.08.09. 07:12

Tisztelt urak,

Köszönöm az eddigi válaszokat. Semmilyen szerződést nem írtunk. Egy elismervényt kaptunk amire előleg van ráírva. Az étterem esetleg tud bármilyen szerződés bárkivel íratni, hogy márpedig neki arra au időpontra volt foglalása nem?

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.08.08. 19:25

Hát úgy tűnik sokáig várattuk :)

Dr.Attika # 2011.08.08. 18:31

Nos. Mi jogászok ezt a kérdést helyesen megfejtettük. Mi a véleménye a kérdezőnek "mayherrnek"?

guba # 2011.08.08. 17:55

Nem "valamiféle kompenzációra", hanem kártérítésre tarthat igényt a jogosult a teljesítés elmaradása miatt, ha a teljesítés olyan okból vált lehetetlenné, amelyért a kötelezett felelős. Azt viszont igazolnia kell, hogy milyen mértékű kára keletkezett. Az előleget ilyen alapon nem tarthatja vissza, mert valóban még lehetősége van újra értékesíteni a szolgáltatást, de ha ez mégsem sikerülne, akkor is tudnia kell bizonyítani, hogy korábban viszont volt más ajánlat is, amit a lakodalomra tekintettel visszautasított.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.08.08. 13:20

Én a kompenzáció tekintetében értettem, hogy a még hátralévő időt tekintve azt is kérdésesnek tartanám, de mindenképpen a Felek közötti megállapodás (már ha van ilyen írásban) tartalma a döntő.

Dr.Attika # 2011.08.08. 13:17

Persze, hogy nincs. Az előleget teljes összegben , magyar forintban kell visszafizetni. Tudni kellene, hogy milyen szerződés köttetett és hogy a szerződésnek mi lett a sorsa. Elállás, felbontás stb. Ettől függően jogosult a vendéglátóipari egység valamilyen kompenzációra. Ha ez a pénz nem foglaló, hanem egyértelműen előleg, akkor visszajár.

Bíróság előtt érvényesíthető a követelés.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.08.08. 13:05

Egyébként én úgy gondolom - maximum a kollégák majd kijavítanak -, hogy olyan nincs, hogy utalványban hajlandóak csak visszafizetni.
Egyrészt (bár nem tudom, hogy mikor foglaltatok) de mivel még csak augusztus van, így az időpont lemondása nem hinném, hogy ellehetetlenítené, hogy más számára kiadja, hiszen több mint egy hónappal korábban szóltatok.
Másrészt foglaló címén van olyan, hogy ha a Te hibádból hiúsul meg a teljesítés, akkor elveszted a lerakott összeget, de akkor sincs szó semmilyen helyettesítő fizetőeszközről, meg akciós levásárolhatóságról meg egyébről...
Szóval én szerintem csak nyerészkedni akar a vendéglátóhely...

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.08.08. 12:56

Kedves rmayherr!

Írtatok valamilyen szerződést is, ami szabályozza a lemondást, az előleg összegét vagy, hogy azt csak utalványban térítik vissza?

rmayherr # 2011.08.08. 12:41

Tisztelt ügyvéd úr,

Szeptemberi időpontban foglaltunk helyet egy étteremben lakodalom megrendezésére. 100.000Ft előleget fizettünk, ez az átvételi elismervényen fel van tüntetve. Sajnos le kellett mondani az esküvőt és így a rendezvényt is. A pénzt nem akarják visszaadni csak ajándék utalványként. Én készpénzt szeretnék visszakapni, de ők nem adják vissza ebben a formában. Bírósági úton visszaszerezhető a pénz vagy el kell fogadni az utalványt? Hivatkozhatnak e arra, hogy nekik pedig volt más foglalásuk is arra az időpontra és ezátal ők meg lettek károsítva?

Köszönöm,