parkolás!!!!!!!


MavericK202 # 2014.07.30. 20:30

Udv!

Problemam adodott a parkolassal, es egy kis szakmai segitseget szeretnek kerni, vagy jogi utbaigazitast ezugyben.
A hattertortenet a kovetkezo:
A minap szerettem volna parkolni egy parkoloban, ami egy utcaban az uttest szelet talalhato 90 fokos bealluhelyekbol all, kb 6-8 auto szamara kialakitott parkolo. A terulet magantulajdonban van, de a kozforgalom szamara nyitott es parkolodijat is szednek a terulet hasznalataert. Felfestes nincs, hanem terkovekkel van kirakva a terulet es az autok kivant poziciojat a szurke es a teglavoros terkovek mintajaval igyekeztek megvalositani. Nem tudom ez utburkolati jelnek minosul-e?
No most en odagurultam es leparkoltam a mellettem allo auto mellett egy biztonsagos ajtonyitasi tavolsagra, am de a kivant parkolasi poziciotol kicsit elterve az ugymond vonalra raalltam. A parkoloor udvariasan megkert, hogy alljak a vonal koze, vagy fizessek ket auto helyere szolo berleti dijat. Ezen a ponton egy kis vitank adodott, mert ha en a vonal koze allok, akkor igen csak nehezen szallok ki az autobol, es a hazai kozlekedesi kulturat ismerve az autom vagyoni biztonsaga is jocskan veszelybe kerul, ha kozelebb allok a szomszed autohoz, nem is beszelve, hogy egy villanyoszlop is ott parkolt a terepen. Addig addig, hogy a kivant hatas elerese erdekeben raalltam a vonalra, de igy is csak kipaszirozni tudtam magam az autobol. Hianyosak a jogi ismereteim eteren, kis utannajarast kovetoen kerdezem, jol tudom-e, hogy a parkolohely kialakitasanak alapfeltetele a megfelelo szelesseg, ami ahogy olvastam 2,5 meter, illetve minimum 2,3 meter-nel nem lehet kisebb. Nem mertem le, de ha szukseges megteszem. Szerintem ez nem volt annyi.

Kerdesem a kovetkezo:
Ha valakinek van egy magan terulete, szive joga arra hasznalni amire akarja. Zarja el a kozforgalom elol, vagy nyissa meg es alakitson ki parkolot rajta. Am de ha az utobbit teszi, meg kell-e felelnie bizonyos jogszabalyoknak, vagy eloirasoknak amik a parkolok kialakitasara vonatkoznak, es ha igen, akkor mi az eljaras, ha nem felel meg ezeknek az eloirasoknak?

Nincs bajom a hipermarketek parkoloival, ott van boven hely, a legszelen parkolok, nem vagyok rest gyalogolni, de itt most ez a kis parkolo volt megoldas. Bevallom busszant a dolog, es szeretnek tisztan latni.

Ide vonatkozo jogszabalyok is erdekelnek.

Elore is koszonom a segitseget: MavericK

LIstvan # 2014.07.29. 16:41

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Évek óta ugyanabban az utcában parkolok, most sem volt ez másképp. Elmentem 1 hétre nyaralni és mire visszaértem, az utca elejére kiraktak egy megállni tilos táblát és természetesen már a büntetés is ott fogadott a szélvédőn. (rögtön átparkoltam másik helyre)
Habár nem értek egyet, de azt már megtudtam, hogy új tábla kihelyezése után akár 5 perccel is büntethetnek (ha akarnak), ezért úgy gondoltam, hogy kifizetem a büntetést.

Na igen, de ahogy teltek a napok, egyre több büntetést kaptam és ezt már nem tartom korrektnek. Miért fizessem be 5x ugyanazt a büntetést, amiről nem is tehetek?

Mi a teendő ilyen esetben?

Köszönöm!

ObudaFan # 2014.07.07. 20:59

Véleményem szerint semmire.

sricsi # 2014.07.07. 11:30

Gerbera!

Nekem is az a sejtésem, hogy ez csak egy ijesztegetés, mert úgy tudom, hogy jelen állás szerint a jognak nincs eszköze rá, hogy feljelentést tegyenek ellenem. Szerintem ez csak ijesztegetés, de ezért lenne jó, ha egy jogi szakember is segítene, hogy mire számíthatok.

Üdv:
Ricsi

gerbera317 # 2014.07.07. 10:54

oda hozzám, hogy feljelentést kellett tennie

Aha. Aztán mi áll a feljelentésben, azt nem mondta? Bűncselekmény nem történt. Szabálysértés sem. Birtokháborítás - ha magánterület, nem történt, mert a parkoló nyitva áll a nagyközönség számára. Ha közterület, akkor pláne nem. Miből gondolod, hogy nem csak rád akart ijeszteni a kopasz?

Egyjogász # 2014.07.07. 10:21

Azt nagyon sok helyen kiírják különböző éttermek, boltok, hogy csak az állhat meg az ott lévő parkolóba, aki oda megy (ha magánparkoló, még el is tudom fogadni, de az valóban jó kérdés, hogy közterület esetén ezt milyen alapon tehetik meg), de én olyannal még nem találkoztam, hogy a helyi ügyeletes szekus amiatt emberkedett volna.

Pl. én rögtön kidobom a gyorséttermekben a blokkot, akkor ezek szerint nem szabadna, hátha a szekus köcsögösködni fog távozáskor?

Mond azt, hogy bekaptál egy hamburgert, aztán meg a Meki WC-jében voltál szarni, csak kicsit soká tartott, mert szorulásod volt, a blokkot meg kidobtad, bizonyítsa be, hogy nem...:)

sricsi # 2014.07.07. 09:13

Igen, ez igaz, de közterület. Jogos-e a közterület korlátozása ilyen téren? Volt-e már valakinek hasonló tapasztalata?

Üdv:
Richárd

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.07.07. 08:39

Sricsi:
Ha lesz belőle vmi, akkor írd majd meg, hogy mi volt. Elvileg magánparkoló lenne. Arra nem tudsz hivatkozni, hogy a mosdóban voltál, vagy kint ültél a kinti részen? Amúgy az is lehet, hogy csak szivatás volt a feljelentés, hogy többet ne állj így oda.

sricsi # 2014.07.07. 07:14

Kedves Fórumozok!

Segítséget kérnék. A fehérvári Piac téri McDonalds parkolójában történt az eset, hogy megálltam, be kellett rohannom a városba, majd 25-30 perc múlva tértem vissza és ekkor tértem be az étterembe. Miután kijöttem és el akartam indulni, a biztonsági őr Úr jött oda hozzám, hogy feljelentést kellett tennie, mert nem tartózkodtam az étterembe az adott időben, hol voltam előtte. Kérdésem, hogy mire számíthatok? Jogos-e a bűntetés, ha lesz?

Köszönöm szépen a választ!

Üdvözlettel:

Richárd

gerbera317 # 2014.06.20. 13:41

Most nem nézek utána, de nem is olyan régi emlékeim szerint a bírságot a közterület-felügyelet is kiszabhatja, nem fizetés esetén azonban feljelenti az elkövetőt.

gerbera317 # 2014.06.20. 11:42

Egész' konkrétan: feljelentenek. Onnantól már csak drágább lehet. Muszáj keménykedned?

GabN # 2014.06.20. 10:14

Mi történik akkor hogyha én nem fizetem be ezt az összeget? A közterület megkeresésemre annyit válaszolt, hogy a hatóság felé továbbítja az ügyet.

ObudaFan # 2014.06.19. 12:44

Hacsak nem lopták el az autódat, ez a te tartozásod, aminek a megtérítését aztán követelheted attól, aki az autót ténylegesen vezette.

Véleményem # 2014.06.19. 12:17

Be kell fizetni a csekket és nincs eljárás.

GabN # 2014.06.19. 12:02

Sziasztok!
Rokkant helyen parkolt az autóm, de nem én áltam vele oda. Persze a csekket én kaptam a köztertől.
Tudja valaki, hogy mi ilyenkor az eljárás?

masz669 # 2014.05.22. 16:03

Azt gyűlölöm, hogy ilyen módszerekkel húzzák le az autósokat parkolócégek, még ha valóban piti összegnek is tűnik, de ha naponta csak 20 jogtalan bírságot fizettetnek ki az már napi 100.000 Ft extra bevétel a semmiért. Nekem sincs időm bíróságra vinni ezt, inkább fizetek úgy mint a többi veréb, a parkolócég meg hízik, az elszámolásuk pedig erősen nem egyértelmű. Jó lenne ezek ellen valamilyen széleskörű társadalmi összefogást kitalálni, mert biztosan létezik erre megoldás. Én sok mindenre képes lennék ez ügyben.

Véleményem # 2014.05.22. 09:46

Anna_

Ilyen ügyet "peresíteni" nem tudom melyik bolygón éri meg, vagy kinek van ideje ilyen "piti" dologgal foglalkozni. Szerintem nem éri meg egyáltalán, de mindenkinek a saját megítélése mibe vág bele...

Véleményem # 2014.05.22. 09:43

masz669

Szerintem a kresz és a fizetős parkolóhely kérdése nem függ össze. Több helyen kell fizetni a parkolásért mint ahány helyen ezt külön táblával jelzik.
A helyileg illetékes szervnél kell érdeklődni melyek a fizetős parkolóhelyek. Bár a parkolóőr ha büntet, nem tud olyan helyen büntetni ahol nem is fizetős a hely. Elég komoly készülékük van ennek a dokumentálására, fényképezésére.
Ha vitatod az esetet akkor a parkoló társaságot kell megkeresni.

masz669 # 2014.05.21. 15:26

Sziasztok!
Tegnap Debrecenben behajtok az egyirányú utcába, (sarkon ki van téve a fizetős parkoló övezet tábla!)100 m után egy kereszteződéshez érek, jobbra fordulok mert a sarkon egy sima egyszerű kék parkoló jelzőtábla volt minden kiegészítő nélkül. Na, mondom itt nem kell fizetni (azért gyanús volt az eset). Kb 15 perc múlva ott volt a mikuláscsomag a szélvédőn.
A kresz szerint a „Várakozási (parkolási)övezet” a "Várakozási övezet vége" jelzőtábláig tart, én viszont ezen belül egy egyszerű parkoló (várakozóhely) tábla mögött álltam meg.
Most akkor mi van?

Anna_ # 2014.05.08. 21:04

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni. Megbüntettek, de nem készült kép arról, hogy a szélvédőre helyezte a parkolóőr a felszólítást. Viszont készült kép arról, hogy parkolok és nincs parkolójegyem. Ilyenkor milyenek az esélyeim, ha peresítem? Telefonon azt mondták, hogy intézkedés közben elhajtottam. Lehet, de nem láttam parkolóőrt a kocsim közelében, amikor elhajtottam. Van még egy kép, ami 7 perccel később készült és egy másik gépkocsi látható ugyanazon helyen, ahol én álltam.
Köszönöm,
Anna

Btsab # 2014.04.05. 07:42

Be!
Ráadásul egy 50 centis feketét...
A mikulás csomaggal csak az a gond, hogy - bár a célba érés aggályos. Arról nem is beszélve, hogy még a levelet sem ajánlottan adták fel tértivevénnyel. Csak simán bedobták a postaládába... Véleményem szerint ez aligha tekinthető hivatalos értesítésnek egy releváns anyagi követelés esetén...

Amúgy volt sest, mikor úgy jártam, hogy a Jonny éppen fotózta a vasat, mikor visszaértem az automatától.
Ezek a kis zöld szörnyecskék szerintem lehet, vadásznak a kocsimra.

Odaértem és kérésére hagytam, hogy befejezze a művészi képek rögzítését...
Ekkor fogtam a csomagot, elvittem és újabb parkolójegy váltásával leparkoltam az ügyfélszolgálati iroda előtt, hogy elintézzem ezt a remek ügyet.

A legjobb az, hogy mint megtudtam, 30 napon belül ezt egyszer játszhatom csak el.
Tételezzük fel... Minden alkalommal a legtávolabbi helyen találok parkolóhelyet az automatától. Egy hónapon belül legalább két alkalommal be...pom.
Hiába vagyok jogkövető, hiába vagyok qrva rendes gyerek, csak fizetek pluszba. Azontúl, hogy arra ösztönöz a dolog, hogy oldjam meg az autó nélküli közlekedést a városban, engem arra motivál, hogy kiskapukkal éljek, ne tanusítsak jogkövető magatartást valamint, hogy borítsam meg a következő jóképességűt, mikor a gépet fotózza, de legalábbis az intézkedése közben hajtsak el onnan, hogy ne tudja befejezni...

Btsab # 2014.04.04. 14:33

Ez tiszta, és rendben is van.
Problémafelvetésem lényege, hogy a jogalkotónak gondolnia kellett volna erre az esetre és kötelezhetné a parkolási társaságot (vagy önkormányzatot), hogy a büntetést követően haladéktalanul értesítse írásban a tulajt a büntetés tényéről, így ha az 5 napból kifutott, legalább az alacsonyabb összegű büntetést kelljen kifizetni a hülyének, ne pedig szándékosan akkor értesítse a tulajt, mikor már csak a 21 forintocskát fizetheti be...

Btsab # 2014.04.04. 12:16

Összegezve az alap problémám, hogy volt érvényes parkoló jegyem és amint tudtam kihelyeztem azt. Ha tudtam volna, hogy elkéstem vele, akkor azonnal be is mentem volna, hogy bemutassam. De nem tudtam róla, mert a "hivatalos" értesítési mód nem garantálja, hogy meg is kapjam az értesítést! Ha arra megy egy unatkozó hülye gyerek, akkor egy apró mozdulattal 21 E forintos kárt okoz úgy, hogy - ha mmég beazonosítható is lenne - őt nem sok felelősség terheli...

Btsab # 2014.04.04. 12:12

Nagyon szívesen "izmoznék" velük - bár megváltottam a parkoló jegyet, nem tudtam előbb odaérni az autóhoz, mint amikor a büntetés rögzítésre került, bemutattam volna a parkolójegyet 5 napon belül ha tudok róla, hogy megbüntettek - mégis, amennyiben kifogok egy bírót, akinek már nem működik a műszer, nem adott az asszony neki muffint, kisebbségi komplexusát a magamfajta jogkövető, de mégis szerencsétlenül járt hülyéken éli ki, akkor megszívom és így nem csak 21 forintocskát bukhatok ezen a történeten. Ez esetben viszont ember legyen a talpán, akinek nem támad kedve arra, hogy rágyújtsa a kócerájt a szerencsétlen Gizikékre az ügyfélszolgálati irodát.

Mellékesen megjegyzem, számomra értelmet nyert, hogy miért van baromira vastag biztonsági üveg az ügyfélpultoknál az ilyen helyeken. Egy rendkívül végtelen türelmű ember vagyok, de - még annak tudatában is, hogy tudtam, hogy nem az ügyintéző tehet a dologról és neki semmi köze szinte az egészhez - mégis kedvem támadt valamelyik hölgyikét kirángatni a pult mögül, pedig nőre nem emelek kezet.
De mégis olyan indulat tört ki belőlem, hogy a benyelése által a gyomorfekélyemet műtő orvos rohadtul nagy hálapénzt kell, hogy kapjon.

ObudaFan # 2014.04.03. 20:26

Az Er-Park szokta indítani az eljárásokat és tapasztalat, hogy semmit nem tudnak válaszolni erre a felvetésre.

Egyébként vitatható az álláspontod a Közgy. rendelet szabályozásával kapcsolatban is. A kérdező ugyanis azt írja, hogy a büntetés időpontjában már meg volt váltva a jegye, míg a Közgy. rendelet szerinti határidő arra az esetre vonatkozik, ha a parkolójegy későbbi - de 5 percen belüli - mint a büntetés.